torsdag 24 januari 2019

Utdelningar Januari 2019

Då har vintern på allvar letat sig ner till oss i södra delarna av riket. Kylan har fått elräkningen att slå i taket och senaste räkningen var (trots att vi förhandlade om elavtalet i höstas) över 2000 kr denna månad. El är verkligen dyrt i landet, och då gör vi ändå bara av med ca 10000 kWh om året. Jag kan tänka mig vad personer i norra Sverige har för elräkningar, såvida man inte värmer upp sitt hus med alternativa värmekällor såsom ved och pellets. Då kanske det går att få ner kostnaden något? Vi har en helt vanlig luft-vatten värmepump från tidigt 2000-tal som med sitt dova brummande hindrar oss från att förfrysa. Då är vi Snålgrisar ändå väldigt sparsamma med varmvattnet, då vi endast duschar och har snålspolande munstycken överallt i huset. Diskmaskin och tvättmaskin körs nästan alltid på ekonomiprogrammet, och vi frostar av frysen ganska ofta (ja tyvärr har vi fortfarande en frys som inte frostar av sig själv).

Vintern är här!


Vad har då hänt sen senaste blogginlägget? Ja ganska mycket faktiskt. Sverige har *äntligen* fått en ny regering och för första gången på väldigt länge verkar det som om de ska bedriva politik som gör att vi Snålgrisar får några hundralappar mer i börsen varje månad. Jag talar givetvis om höjda brytpunkter på statlig skatt, samt ökat jobbskatteavdrag. Detta hade gjort ca 8000 kr mer netto om året, om det inte hade varit för att man inför den för mig avskyvärda "mediaskatten" vilket minskar nettovinsten med ca 2400 kr om året. Man brukar ju säga att "pappa Staten, han ger och han tar" när helst socialisterna har makten, och det stämmer ganska bra in på även denna socialist-liberala samling.

I övrigt tuffar livet på för oss. Vi har alla tre drabbats i någon form av de klassiska vinterförkylningarna, som är synonymt med halsont, hosta, huvudvärk, nysningar och allmänt vemod och trötthet. Usch och fy, vi längtar verkligen till våren och sommaren. Ingen av oss gillar vare sig snö, kyla eller mörker, och således är denna period ingenting för oss. Igår frågade till och med Lilla Snålgris: "Pappa, när blir det varmt igen?". Tyvärr hade jag inget bra svar på denna fråga.

Börsen har tuffat på och gått upp en hel del efter sättningarna i december. Vi har gjort en del portföljförändringar där den största är att en del nya innehav har letat sig in och ska börja leverera utdelningar under 2019. Vi har ju satt ett ganska högt mål för utdelningarna under detta år, hela 195000 kr är det tänkt att pengamaskinen ska leverera. För att nå detta mål har vi inhandlat följande:


Köpt 1200 Nordea (Nytt)
Köpt 170 TCG BDC (Nytt)
Köpt 90 Knot Offshore Partners
Köpt 90 Oriflame Holding
Köpt 100 SEB A
Köpt 80 Dedicare

Vi har inte sålt så mycket mer än Kinnevik, som fick stryka på foten. det blev ingen vinst att tala om men heller ingen förlust.

När det gäller utdelningar är både Januari och December de två magraste månaderna. Det var tänkt att TCG BDC ska stärka upp Januari med ca 700 kr men tyvärr handlade vi efter brytpunktsdatum för utdelningarna, så vi får vänta tre månader till innan de börjar leverera. Nåja, vi har hela våren att se fram emot där det kommer att delas ut med besked. Detta var vad vi fick under Januari:


Dessa 5900 kr är alltid något, och det är egentligen ganska fånigt att ägna sig åt "Dividend Carpet Bombing", men det är något speciellt när det plingar i telefonen och utdelningarna trillar in, verkligen smart Avanza! Det finns ju värre saker att bli beroende av än lyckan att få avkastning från sina investeringar.

Har du gjort några förändringar i portföljen inför 2019? 

10 kommentarer:

 1. Inga förändringar för denna indexkramare. Vi öser in så mycket vi kan på månadssparandet Lysa 100% aktier och alla extrainkomster på Xact Högutelande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar "ibland gör man rätt".

   Låter bra det, ingen vet vad som komma skall, och det är dumt att avvika från sin strategi. Kan dock inte låta bli att störa mig på alla dysterkvistar och domedagsprofeter på t.ex. DI eller SVD. Ibland låter det som om de hetsar till en recession där fundamenta för en sådan inte finns.

   Radera
  2. Det är väl som oftast med ekonomi tänker jag. Ser man historiskt har det alltid gått upp över tid. Vill man tajma marknaden så är det näst intill omöjligt. Det är nog därför många som jagar FIRE, ekonomiskt oberoende, frihet eller var man nu vill kalla det, kör index, utdelning eller fastigheter.

   Radera
 2. Hallå! Tackar för uppdatering av portföljen. Fråga: köps alla aktier in via Avanza, ser ju ut så när portföljen redovisas? Hur gick det med Nordea investor? Utveckla gärna och stort tack för mycket trevlig blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Kalkyl!

   Ja det är rätt, jag köper fortfarande även utländska innehav via Avanza då jag helt enkelt inte orkade med de dåliga gränssnitt som Nordea erbjöd. Mobilsidan är en katastrof där man blir utloggad titt som tätt, och trots att man kryssar i att lösenord ska sparas glöms även detta. Webbsidan är väl ok men saknar en massa grundläggande saker som t.ex. summering av transaktioner. Uppdateringar verkar gå extremt långsamt också.
   Köpte lite amerikanska aktier där, och de får helt enkelt leva sitt egna liv där så länge.
   Lovar att återkomma med Nordea Investor när de gör några större förbättringar. För mig är upplevelsen och smidigheten en viktig del i aktiehandeln, och då får jag leva med att källskatten tar en evighet att få tillbaka...(än så länge)

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Hej igen och tack för snabbt och uttömmande svar! Är själv på väg att köpa utländska aktier. Efter läsning av dina försök samt en del andra har jag i princip bestämt mig för att använda avanza. Beror mycket också på smidigheten i att ha allt samlat. Tror även att Nordeas nuvarande prissättning är lockpriser. Bäst vore om Avanza kunde fixa källskatten på samma sätt vilket jag föreslagit dem. Småpengar för dem och de får ju dem tillbaka.

  SvaraRadera
 4. Som vanligt riktigt kul att läsa dina månadsrapporter. 5900kr är ju galet bra för att vara januari! Själv fick jag runt 2100kr, januari är en av mina sämre månader. Ser fram emot mars, april och maj som kommer att bli riktigt bra! :)

  Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

  SvaraRadera
 5. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 6. Hej herr fru
  När man står inför ett problem är det alltid en lösning.
  Jag är en specifik långivare, specifik och seriös.
  Jag erbjuder finansiella lån på 5 000 till 8 000 000 euro till alla seriösa människor som verkligen behöver det, med en ränta på 3% per år. Jag är tillgänglig för att tillfredsställa mina klienter inom två dagar efter mottagandet av begäran.
  Om du är intresserad, tveka inte att kontakta mig på min e-post: Mrfrankpoterloanoffer@gmail.com

  SvaraRadera