onsdag 30 januari 2019

Månadsrapport Januari 2019

Då har redan en hel månad på det nya året passerat och man kan nog lugnt påstå att det mycket är nytt under solen. Jobben har rullat igång för oss båda, förskolan har startat upp och vi har även fått en dysfunktionell regering där ingenting är riktigt som det brukar. Den nya regeringsbildningen påminner mig om ett sådant där avsnitt från t.ex Star Trek:Enterprise eller Arrow/Flash där huvudpersonerna reser till en parallell verklighet där deras motsvarigheter inte är alls som de borde vara, utan ofta en total motsvarighet till "originalet".

Märkliga saker på gång...

Nu ska till exempel Socialdemokraterna föra högerpolitik som på många punkter är mer åt höger än vad de "Nya Moderaterna" hade som ambition. Kvar när dammet har lagt sig står väljarna och kliar sig i huvudet och frågar sig själva "Vad var det som hände egentligen, och varför?". Tydligen är ambitionen att hålla Sverigedemokraterna utanför all typ av samarbete viktigare än partiernas kärnväljare och dess huvudsakliga ideologiska inriktningar. Är detta i linje med vad väljarna vill? Förmodligen inte, då regeringen sågas av över 60% av de tillfrågade väljarna, och med all rätt kan jag säga. Man blir spyfärdig när man ser på Annie Lööf som i mer eller mindre varje intervju hon har fått maler på om att "vi har tagit ansvar".Jag vet inte vad hon har rökt på sistone, men hälsosamt kan det inte vara om hon verkligen tror att knäcka Alliansen mitt itu och bli en dörrmatta åt Stefan Löfven är vad som menas med ansvar.

Nog om det nu, vi ska kolla hur ekonomi har tagit sig under det nya året. Vi börjar i sedvanlig mening med inkomsterna:

Inkomster

Nettolöner: 56166 kr
Utdelningar: 5903 kr
Övriga inkomster: 5446 kr (föräldrapenning, barnbidrag, garagehyra)

Vi hade bra inkomster, både jag och Fru Snålgris, då vi jobbade några timmar övertid under december. I övrigt, inget att anmärka.

Fru Snålgris har gått ur sitt fackförbund efter lite tjat från min sida. Vi konstaterade till slut att en *väl läsvärd* facklig tidning inte är värt de 299 kr hon har betalat nu några år. De pengarna kan göra nytta någon annanstans, och vips har vi tjänat 3600 kr om året.

Utgifter

Vi har varit på några små dagsutflykter som har dragit upp kostnaderna något, både vad gäller transport och mat. Det kostar att äta ute, den saken är säker. Och det blir inte heller billigare att åka bil. Siffrorna inom parentes är budget.

Mat: 4352 kr (4000 kr)
Kläder: 393 kr (500 kr)
Bostad: 5912 kr (4232 kr)
Övrigt: 3469 kr (3874 kr)
Transport: 2105 kr (1605 kr)

Det är väl inget att anmärka på här, kategorin "bostad" är högre än normalt vilket beror på att vi fick en bredbandsräkning som betalas kvartalsvis. Dessutom är elräkningarna betydligt högre än normalt under vintern, trots att vi inte har haft speciellt besvärliga temperaturer. Jag kommer att se över några ställen på övervåningen där det drar lite väl kallt, t.ex. runt inspektionsluckor med kopplingar för tele och vatten. Jag fick även tanka bilen en gång extra pga några utflykter på ca 60 mil extra mot vad vi brukar köra.

Våra utgifter och inkomster kan således kokas ner till en sparkvot på 71%. Det är vi som vanligt väldigt nöjda med. Vi har även en ganska stadig kassa på 195.000 kr samt totala tillgångar på runt 6 miljoner kr att ta till om det behövs.

Portföljen

Det nya året har verkligen rivstartat när det gäller portföljutvecklingen. Vi är upp hela 145.860 kr jämfört med vid årsskiftet.


Aktieaffärer

Vi har gjort några små aktieaffärer och ökat i Volvo B och Nordea. I övrigt ligger vi lågt och köper aktier för våra insatta 26000 kr i månaden + utdelningarna. Belåningen i portföljen ligger på hälsosamma 5,5%. 

Ni har väl uppmärksammat att rapportperioden har börjat på allvar nu när tungviktare som Swedbank, NCC, Investor etc släpper årsrapporter och utdelningar för 2019. Vi kan konstatera att nu när 9 av våra 40 bolag i portföljen har rapporterat har 8 st höjt sin utdelning, vilket har resulterat i utdelningshöjningar med hela 3631 kr. Det är inte fy skam. 

Har ditt 2019 börjat lika bra som vårat?

3 kommentarer:

 1. Sjukt bra sparkvot och vilket resa portföljen gjort i januari! Kul att du delar med dig. Vi har inte haft lika fantastiska ökningar men runt 5,8 % har portföljen stigit så jag är nöjd ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Simplicitas och tack för din kommentar! Det var just de bloggar som delade med sig av sina resultat som gjorde att jag en gång fattade intresse för denna typ av investeringsfilosofi och livsstil, och det var ingen tanke på att inte göra själv när jag väl blev med blogg.

   Ja det har blivit lite av en rivstart under Januari, ska bli spännande att se om det håller i sig. Det är ju inte helt fel med 5,8% ju. Bra mycket bättre än vad bankboken avkastar.

   Radera
 2. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera