söndag 3 februari 2019

Återbetalning av källskatt från Avanza

Nu har vintern på allvar slagit sina klor även i de södra delarna av Sverige. Söndagen ägnades mestadels åt snöskottning och sedermera pulkaåkning, till Lilla Snålgris stora förtjusning. Jag har under vuxen ålder aldrig varit förtjust i vare sig kyla eller snö, och Fru Snålgris, som är född och uppvuxen i betydligt varmare klimat kan möjligtvis sträcka sig till att gå en liten promenad eller att leka lite i pulkabacken. Vi kommer aldrig att bli några storkunder hos Skistar, den saken är säker.

I övrigt har veckan som gått bjudit på små överraskningar. Jobbet har dragit igång på allvar och jag kan numera även titulera mig projektledare, då jag har fått ta över ett utvecklingsprojekt när ordinarie projektledare har sagt upp sig. Man lär sig något nytt varje dag, den saken är säker.

Under lördagen hade vi även besök av några bekanta som likt Fru Snålgris jobbar inom vården, dock i en annan stad. Vi diskuterade det smått berömda fenomenet "sjuksköterskebrist" och kunde väl efter en stund konstatera att det faktiskt inte är brist på sjuksköterskor, så som media och landsting vill påskina. Däremot råder det stor brist på dugliga chefer inom vården, samt på icke dysfunktionella arbetsplatser som någon vill jobba på. Lönen är ju ett kapitel för sig, och även här borde man kunna addera några tusenlappar för att synliggöra skillnaden mellan andra icke akademiska yrken bättre.

Vården är full av egocentriska chefer och landstingsledningar som är totalt saknar verklighetsförankring och fattar beslut långt över huvudet på de som jobbar "på golvet", som till sist är de som får ta ansvaret för både patienter och anhöriga. Däremellan finns det en massa "avdelningschefer" och "verksamhetschefer" vars funktion är tämligen oklar. De har inte befogenheter att göra knappt någonting alls, och är mästare på att skylla ifrån sig, både uppåt och nedåt. Vi konstaterade ganska snabbt att man borde plocka bort alla mellanchefer ur organisationen och stället införskaffa ett gäng administratörer som till betydligt lägre lön kan utföra ungefär samma arbetsuppgifter, ty en chef utan makt är som en mojito utan rom, tämligen värdelös.

Vi fick ett meddelande från Avanza under veckan. Jag vet att många har undrat över hur det där med återbetalning av källskatt egentligen går till, och nu har jag äntligen svaret:


Alltså, för de aktier som vi köpte under 2016 och som vi fick betala källskatt för, har Avanza nu återkrävt dessa från Svenska skatteverket och de kommer att sättas in på kontot inom kort. Dock verkar processen inte helt enkel och de reserverar sig för att delar av källskatten kommer att ta ytterligare tid att krävas in. Varför detta ska ta hela två år är för mig helt obegripligt. Vad är det egentligen som tar sån tid, är det någon som vet? Nordea betalar ju ut källskatten inom några veckor, men detta pröjsar de från egen ficka, och jag har full förståelse för att mindre aktörer med tveksam vinstmarginal som t.ex. Avanza inte har möjlighet att göra detta. Men då kan man väl istället jobba för att snabba upp processen, där det tycks finnas stor förbättringspotential. Jag har skickat ber till Avanza och frågat om detta, men har fått väldigt svävande svar tillbaka. Om fler börjar klaga eller till och med hotar om lämna Avanza, då kanske det börjar hända saker.

Herr Snålgris startade ju för några månader sedan ett Framtidskonto hos Nordea, där källskatten alltså betalas tillbaka nästan direkt. Syftet med detta konto var att klämma och känna lite på plattformen för att se om den är ett vettigt alternativ till Avanza. Hittills är svaret ett rungande NEJ. Främst är det upplevelsen jag stör mig på, och hur snål jag än må vara är smidigheten i den digitala plattformen väldigt viktig, och här ligger tyvärr Nordea ljusår efter Avanza. Jag hade hoppats att de hade lagt ner mer tid på att förbättra det hela, men nu efter några månader har det inte hänt speciellt mycket alls med plattformarna. Vem vet, i framtiden kanske Nordea förbättrar sig, men i nuläget klamrar jag mig fast vid Avanza trots att det kostar mig courtage och att den sega väntan på källskatten är värre än väntan på jultomten.

Kommer du att få tillbaka någon källskatt på Avanza? Har du kanske rent av tröttnat på att vänta och bytt till Nordea Investor?

6 kommentarer:

 1. Jag fick tillbaka 619 kr från Avanza i förra veckan, vilket var väldigt välkommet.

  Vad gäller Nordea håller jag med till 100% om att de har mycket att jobba på. Deras transaktionslogg är, bara för att nämna ett exempel, fortfarande extremt fattig på information.

  Trots det lägger jag även i fortsättningen alla mina utländska köp i en KF hos Nordea, just för att dels källskatten återbetalas tidigare men även för att utländska utdelningar oftast kommer in på kontot samma dag de betalas ut i t ex USA. Hos Avanza brukar det ta ca två dagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kowalski och tack för din kommentar!

   Det första jag reagerade mot gällande Nordeas transaktionslogg var att de inte gör en summering i tabellfoten. Det blev såklart en kommentar på detta direkt via deras kommentarsfunktion (som jag gillar). Tyvärr 3 månader senare kan jag konstatera att de fortfarande inte har lyckats skriva ut en summering i denna listan, vilket är totalt uruselt om du frågar mig.

   Kul att du orkar stå ut med plattformen, man kan ju åtminstone hoppas att de gör skapandet av ett "Framtidskapital" aningen enklare än när jag höll på med det, då trodde jag att jag skulle bli skogstokig.

   Radera
  2. Eventuella försök att använda sajten till något mer än den rena aktiehandeln har jag gett upp. Sköter ändå det mesta vad gäller överblick, statistik etc i mina Google Sheets-dokument. Hoppas det blir bättre framöver, men fan tro't...

   Att jag sedan många år är Nordea-kund, med bolån etc, gör det dock kanske lite lättare att stå ut med det. Tror t ex inte jag kommer behöva några extra tjänster för att kunna plocka ut pengar ur min KF den dagen det blir aktuellt. Å andra sidan är det ganska många år till dess, så det kanske hinner förändras det med.

   För övrigt såg jag nu att det om tre veckor är exakt ett år sedan jag öppnade min KF hos Nordea och gjorde det första köpet. Tiden går fort när man har roligt.

   Radera
 2. Kör både Avanza o Nordea. Använder gränssnittet på Avanza för information, men all handel sker på Nordea. 0,06% jmf med 0,25% avgör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Wisefool och tack för kommentar! Ja Nordea har för närvarande betydligt lägre priser på courtage än Avanza. Man ska dock vara uppmärksam på att

   1) Det kostar en hel del courtage om man som i vårat fall har över en mille att flytta...

   2) Nordeas framtidskapital (KF) låser för uttag under ett år från start.

   3) Du behöver Nordeas betaltjänst för konto för att kunna ta ut pengar från kontot.

   Kan man leva med ovanstående, eller om man precis ska börja spara eller inte ha så mycket att flytta, så tycker jag att det kan vara värt att ge Nordea en chans. Dock, deras webbsidor (både desktop och mobil) är tämligen röriga och dåliga och näst intill all typ av analys och presentation får man göra i Excel vid sidan om.

   Radera

 3. Detta meddelande är avsett för anställda, handlare, jordbrukare och företagare som behöver ekonomiskt stöd för att lyckas. Få våra olika lånerbjudanden, kredit med mycket enkla villkor med en ränta på 3% per år. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionernas säkerhet och du har möjlighet att få tillgång till din kredit med 72 timmars garanti. Så vänligen kontakta oss för mer information, tack.

  E-post: georges.matvinc@gmail.com

  SvaraRadera