fredag 15 februari 2019

Den enkla vägen till frihet (del 1)

Nu verkar det som om våren har kommit, och det är inte mig emot. Vi Snålgrisar trivs inte i mörker och kyla och 10 plusgrader och sol gör väldigt gott för själen. Det är full rulle med jobb och vi har klarat oss från förkylningar och annat elände som ofta förknippas med februari månad.

En observation som Herr Snålgris har gjort är att det under det senaste året har blivit mer och mer populärt att "kliva ur ekorrhjulet", både vad gäller artiklar i kvällsposten, tv-program och radio samt även hos bokhandeln. Innan dess tyckte jag mig endast se ett antal bloggar i ämnet, möjligtvis någon enstaka bok som med en smaskig rubrik som ofta innehöll orden "snabbt", "miljonär" och "du" samt i många fall även "enkelt".

Nu fullkomligt kokar det av artiklar och böcker som på olika vis försöker sälja sitt recept för hur man ska sluta jobba och konsumera och istället göra något vettigare med sina liv. So far so good.

Det som intresserar mig när jag har grottat ner mig i diverse olika personers livsåskådningar är att jag sällan har sett något som är direkt märkvärdigt eller häpnadsväckande, utan personerna i fråga verkar mer vara någon sorts "fenomen" och lever på detta istället för på en rejäl utdelningsportfölj och sparsmakat leverne. Antagligen är Herr Snålgris totalt fel målgrupp för RB40 och MrFreeAt33 då jag inte riktig ser hur de hade kunnat leva det liv de lever utan överbetald ersättning för reklam och annat. Visst, de drar in en hacka på sina aktieportföljer, men de stora pengarna verkar komma från reklam, affiliates och annat som hör "kändisskapet" till. Misstolka mig inte, jag tycker deras bloggar är trevliga och vissa koncept som att minska kostnader genom att emigrera eller liknande är intressanta, men ofta är bloggarna förhållandevis fattiga på handfasta och praktiska tips för alla de som inte tjänar en halv miljon om året på affiliates eller evangelism.Det har även kommit ut en del "ekorrhjulsböcker" som även de verkar syfta till att få andra att "se ljuset" med FIRE, men råden som ges är ofta av typen lågt hängande frukt, som att gå från 40000 kr i månadsutgifter till 25000 kr. Detta kan vem som helst klara utan någon större ansträngning, man kan t.ex. sluta köpa 20 liter mjölk i veckan eller lägga 5000 kr på onödiga mediciner (det är gratis att byta jobb och inte speciellt svårt heller, eller att låta sina barn hjälpa till där hemma), eller varför inte avsluta sina 10 tidningsprenumerationer och välja det billigaste tv-paketet istället. Det som är intressant är istället hur man går från 25000 kr i månadsutgifter till 10000 kr. Då måste man ju börja bli lite kreativ istället, och kanske tvingas ta till knep som inte vem som helst känner till. En sån bok hade jag väldigt gärna betalat (en liten slant) för att läsa.

För att underlätta för samtliga och slippa köpa dyra intetsägande böcker kommer här en kort, gratis och stenhård guide i två delar till hur just DU kan uppnå frihet. Del ett handlar om att dra ner på utgifterna, och del två kommer att handla om själva sparandet. Nu kör vi!

Skaffa koll och sälj

I detta stadiet kanske du inte ens har koll på vilka utgifter du har. Detta är prio ett. Gå igenom din post och dina kontoutdrag och ställ upp en budgettavla enligt Lyxfällan-modell med kategorier för inkomst,  boende, transport, övrigt, mat, lån och annat du kan komma på. Lista dina utgifter så långt bak i tiden du har statistik för. Nu kommer du att se hur stora utgifter och inkomster du har på månadsbasis. Du kan nu även titta över vad du har där hemma som sällan används och sälja av detta på blocket eller någon facebook-grupp. Det kan vara allt från barngrejor, sportartiklar, köksprylar, gamla bildäck, elektronik och en och annan värdesak som inte används eller tillför dig någon glädje i ditt liv. Detta är dessutom bra för det psykiska välmåendet. Ett bra förråd är ett tomt förråd.

Säg upp prenumerationer

Därefter börjar du med att säga upp alla prenumerationer och medlemskap som syns på din budgettavla, som du inte absolut behöver.  Nu borde du ha kvar något billigt telefonabonnemang som t.ex. Vimla eller Hallon. Kanske finns det ett Netflix-abonnemang och en A-kasseavgift. Bor du i hus finns det kanske andra onödiga avgifter för städhjälp, matkassar och annat som man klarar av att göra själv och kan således säga upp.

Billigt är bäst

Om du tittar på din budgettavla nu, kommer du att finna ett antal abonnemang som du förmodligen inte klarar dig utan. Detta kan vara elräkningar, bredband etc. Använd prisjämförelse-sajter såsom elskling.se och compricer.se för att hitta det allra billigaste abonnemanget. Passa även på att gå ner i kapacitet gällande huvudsäkring och bredbandshastighet.

Optimera transporter

Det finns flera anledningar till att en familj behöver en bil,som t.ex. boende på landsbygden eller arbete på udda tider. Bor du i staden ser jag ingen anledning till att ha en bil, då duger ett busskort lika bra. Om du trots allt behöver en bil, tanka billigaste bränslet, ha inte dyrare försäkring än vad du behöver och lägg inga onödiga pengar på rekond eller annat. Tvätta bilen själv. Samåk, cykla eller åk kollektivt så ofta det bara går.

Var otrogen

Detta gäller såklart inte i ditt eventuella parförhållande, utan med främst banker och andra företag som du är kund hos. Har du banklån finns det mycket pengar att spara på att välja en bank som har låga eller inga avgifter. Gå inte med på några märkliga extra avgifter, utan jämför olika banker mot varandra och tveka inte att vara otrogen om du inte är nöjd. Vi använder Länsförsäkringar Bank där vi är "guldkunder" vilket innebär 20% rabatt på bilförsäkring, barnförsäkring och 0 kr i avgift för VISA-kort (4 st). Dessutom ger de återbäring med några tusen lite då och då. Detta året fick vi över 3000 kr tillbaka vilket motsvarar våra försäkringskostnader under ett helt år. Räntan på huslånet är förhandlad till 1,25%.

Minimera och optimera inköp av mat

Det går såklart inte att undvika att köpa saker. Du behöver mat, hygienartiklar och annat som kan anses vara livets nödtorft. Dock kan du göra ditt bästa för att minska inköpskostnaderna. Detta gör du genom att studera veckoblad för att se vilken affär som har billigast äpplen och potatis denna veckan eller var det går att göra fynd på ett storpack toalettpapper. Vissa affärer som CityGross erbjuder 10% rabatt på ett köp i månaden, ofta vid månadsslutet. Gör ett storköp vid detta tillfället så sparar du en hel del pengar på ett år. Det gäller att utgå från principen "många bäckar små". Och viktigast av allt, håll din budget. Vi som är två vuxna och ett barn har satt en budget på 4000 kr för mat. Detta kan nog anses varar i överkant och vi hade utan tvekan kunnat banta detta till 3000 kr genom att välja enklare matvaror. Nu är vi båda intresserade av att laga mat, så vi lägger en slant extra på just mat. Självklart lagar du all mat själv hemma med så lite halvfabrikat som möjligt. Vatten dricks från kranen och utemat köps så sällan som möjligt.

Övrigt sparande

Det gäller att tänka med ett helikopterperspektiv när man ska optimera sina utgifter, och ta de största utgifterna först. Varmvatten brukar vara en sådan utgift hos de allra flesta som bor i hus, och här går det att spara mycket pengar genom att duscha snabbt och undvika badkaret. Lunchkostnader går att minimera genom att ta med matlåda. Presenter kan återvinnas, t.ex. om du får en flaska vin av någon i present kan du ge bort denna till någon annan istället för att dricka upp den. Det finns mängder med områden där man kan spara pengar genom att vara lite kreativ, är det något speciellt du önskar få hjälp och tips med, tveka inte att kommentera i artikeln, så får du svar helt gratis.

Detta var del ett, i nästa inlägg kommer del två där vi går igenom hur du lägger upp ditt sparande för att kunna lämna det berömda ekorrhjulet och bli fri. Har du frågor, tankar, synpunkter eller andra kommentarer, tveka inte att använda kommentarsfältet.

11 kommentarer:

 1. Hej!

  En intressant reflektion kring hur mycket det har skrivits senaste tiden om det. Även om jag håller med i exakt allt du skriver så för övriga läsare tycker jag den absolut viktigaste punkten för att spara pengar är:
  -Var otrogen mot SAMTLIGA företag du är kund hos!

  Det finns nog inget som har sparat mig mer pengar genom åren än just byta bank och övriga tjänster som företag erbjuder. Sällan belönas man som trogen kund, alltid lockerbjudande i 12 mån för nya kunder. Så det brukar ta 5-10 min varje år att "hoppa runt" bland erbjudandena och det tjänar de allra flesta på. I mitt fall, flera tusenlappar på att göra det varje år.

  Våga vägra vara trogen är mitt tips!

  Tack för en intressant blogg för övrigt ;-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej frihetviautdelning och tack för din kommentar!

   Ja du har helt rätt, man ska ifrågasätta allt hos de företag man är kund hos. Dock, är målet hos oss att ha så få fasta kostnader som möjligt, och då försöker vi minimera oss till bank, försäkring och el, vatten och bredband. Vi prenumererar inte på någonting mer än netflix och det som finns på svt. Musik lyssnar vi på gratis via Youtube t.ex.

   Bra tips, och tack för att du läser vår blogg.

   Radera
 2. Ett tips med viaplay, netflix osv är att först köra en gratismånad hos alla. Är ni flera i familjen blir det fler månader.
  Efter det, när ni måste börja betala. Då tycker jag att det är okej att ta en paus ibland. Under sommaren upplever jag att vi nästan aldrig tittar på tv och alla serier har uppehåll. Visst perioder i livet är hektiska som det är. Då kan det vara skönt att pausa serierna och sedan betala för en månad när det är lite lugnt. Kolla ikapp serierna.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pappa betalar och tack för kommentar!
   Ja det där har vi testat så långt det går. De flesta streaming-leverantörerna har begränsningar per betalkort, och eftersom vi har 4 gratis betalkort har vi kört slut på dessa. Passar bra om man bara är ute efter någon speciell serie.

   Radera
 3. Instämmer i alla tips ovan Snålgrisen! Tolkar jag dig rätt om du tycker att de vanliga spartipsen för att komma ur ekorrhjulet inte är tillräckligt hardcore? Jag har också reflekterat över att spartips i bloggosfären kan vara lite "vanilla" ibland. Men det kanske också har att göra med att vissa är offentliga och inte vågar dela med sig av de allra pinsammaste eller snålaste beteenden de har?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där the simplicitas" och tack för kommentar.

   Jag tycker att alla spartips är bra spartips, men att man inte ska höja vissa saker till skyarna utan att det finns substans bakom. Man kan avslöja väldigt mycket detaljer om sina inkomster och avtal, utan att det går att lista ut vem som är bakom bloggen. Ibland får jag känslan av att FIRE har blivit lite av ett modeord där någon får en idé "jag säger upp mig (nästan) och drar ner mina månatliga utgifter från 40000 till 20000 och sen skriver jag en bok om denna "resa". Givetvis är denna "resa" förknippad med en massa praktiska frågetecken som inte avslöjas. Alla fakta ska fram på bordet... eller som man säger i min bransch: "enough talk, show me the code".

   Radera
 4. Spot on! Är så jäkla trött på alla som ska vara så märkvärdiga, men saknar täckning för det. Som jag skrivit om en viss fri farbror tidigare räknas det inte i min bok att leva på kottar och bo i tält i skogen och kalla sig fri. Det måste vara en levnadsstandard som är normal för att det ska gällas. Som med allt annat går det inflation i det som är populärt. Tyvärr finns det för många journalister som är för dåligt pålästa och inte har en susning om vad de skriver om. Istället blir det bara gratis reklam för den stollejocken som sparat ihop en miljon och nu är "fri"...
  Fortsätt er grymma blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare vardagsekonomen och tack för kommentar!
   Läste precis ditt inlägg och det slog mig att det handlade om ungefär samma sak som jag själv skrev om. Jag hade lite för mycket tid över förra veckan och började grotta ner mig i dessa personer som t.ex. MrFreeAt33, och blev väldigt förvånad över hans relativt magra portfölj. Kan man verkligen pensionera sig med denna inkomst? Då kollade jag lite vidare och det verkar som om han har byggt upp en mindre affärsrörelse runt sitt namn som bidrar med extra inkomster. Var detta planen från början? Jag tycker knappast man kan anse sig "pensionerad" som R:et står för i FIRE om man jobbar heltid med privata inkomstbringande projekt? Därav den lite sarkastiska undertonen i mitt inlägg, det ska inte behövas en hel bok eller en massa evangelism för att åstadkomma en tidigarelagd pension. Vill man såklart skriva en bok eller sälja föreläsningar i ämnet så är det ju fritt fram, men så krångligt ska det inte behöva vara, att ta till sig denna kunskap.

   Radera
 5. Tack ännu en gång för en bra blogg och fina tips. Ringde faktiskt och bokade in en tid nästa vecka hos Länsförsäkringar då vi har alla försäkringar där men inte bolånen då vi är kund hos Nordea och har idag en ränta på 1,39 vilket ändå är bra. Men vi ska se om vi inte kan bli förmånskund hos Länsförsäkringar. idag har vi bara en rabbat där
  på 5%. Men erat bolån har ni det rörligt eller 2-3års låst?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
 6. Hej !
  Letar du efter ett lån för att starta om din verksamhet eller för ett projekt, eller att köpa en lägenhet, men banken ställer villkor som du inte kan respektera? Inga fler bekymmer, jag är en person och jag beviljar lån upp till 100.000.000 KR till alla personer som kan respektera mina villkor och att återbetala mig. Räntan är 3% per år. Eller behöver du pengar av andra skäl? Vänligen kontakta mig bara via e-post eller whatsapp för mer information.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33 7 56 94 93 46

  SvaraRadera
 7. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera