söndag 24 februari 2019

Utdelningar Februari 2019

Då har ytterligare en månad med finfina utdelningar passerat. De trillade likt snön från himlen rakt ner på våra konton för att bli återinvesterade. I går var det fantastiskt väder här i skogarna med hela 13 grader i skuggan, och jag kan gissa på runt 20 i solen. Helt vindstilla. Vi ägnade större dagen åt att skotta bort snö, städa lite i vedboden och garaget samt dricka kaffe och äta nybakta kakor på altanen. Lilla Snålgris körde runt med sin tramptraktor och sparkcykel med energi liknande en ko som släpps ut på grönbete. En fantastisk syn helt enkelt.

Hejdå snö!

Det har stormat en del kring Swedbank, och jag är faktiskt förvånad över hur stor påverkan ett tv-program som Uppdrag Granskning kan göra på en storbanks aktiekurs. Swedbank rasade under två handelsdagar med uppemot 20%. Detta är ett värre ras än under finanskrisen 2008-2009. Det verkar ju enligt visselblåsarens dokument som om det har transporterats en hel del pengar genom banken, men huruvida det verkligen är fråga om penningtvätt eller inte, ja det är inget för ett tv-program att avgöra, utan en fråga för berörda tillsynsmyndigheter som t.ex FI eller Polisen.

Trots detta verkar det som om alla redan har dömt Swedbank på förhand. Visst, deras hantering av krisen är katastrofal rent PR-mässigt. Men samtidigt förstår jag dem i att de inte utan att själv sätta sig in i underlaget vare sig kan säga bu eller bä. När en kund ringer till oss och klagar på att vår leverans inte är bra, då är inte det första jag gör att be om ursäkt och pudlar. Jag meddelar helt enkelt att vi ska undersöka saken och återkomma. Ofta är det inget fel alls i vår leverans, utan en kund som helt enkelt har missförstått hur det ska fungera. Man får ha lite is i magen helt enkelt, men ska samtidigt vara i Swedbanks fall tillräckligt ödmjuka för att man faktiskt kan ha missat något, då många småsparare kanske tar sitt pick och pack och lämnar banken vid första tecken på att något inte är som det ska. Högfärdighet är inte ett speciellt lyckat drag i detta fallet. Att likt en papegoja upprepa att "då har vi agerat" är bara löjligt och föga förtroendeingivande, även om det säkert är så man ska göra enligt mall 101 i kommunikationschefens handbok.

Då var det åter dags för det ni väntat på, nämligen vilka utdelningar som Snålgrisarna fått under månaden som gått. Denna månaden är bättre än föregående, men det dröjer ändå ett bra tag innan man närmar sig nivåer som blogg-grannarna Krösus Sork och Utdelningsseglaren kan håva in. Vi tackar dock för minsta lilla slant som letar sig ner i vår börs:Igår till frukosten passade Herr Snålgris på att titta på ett avsnitt av Lyxfällan på Viaplay. Jag har inte sett detta programmet på evigheter och det är skönt att se att de inte har avvikit från sin mall ett dugg. I detta avsnittet var det en kvinna som jobbade med IT-support. Från början presenterades hennes lön som ca 22500 kr brutto vilket är något under vad man kan tjäna inom detta yrket (Jobbsafari.se beräknar snittlönen till 24800 kr brutto). Sen när man skulle göra budgettavlan blev helt plötsligt hennes nettoinkomster strax över 20000 kr. Hoppsan och hejsan, vad hände här? Gissningsvis är det ett halvt barnbidrag och lite underhållspengar, men hon såg inte ut som typen som hade ett extraknäck vid sidan om. Och i sann lyxfällan-anda gjordes inga som helst försök i att förtydliga exakt vad hennes inkomster består av, utan man fokuserar helt och hållet på utgifterna.

När programmet nästan var slut och den nya budgeten skulle presenteras, ja då hade hennes nettoinkomster helt plötsligt gått upp till runt 26000 kr, vilket då förklarades med att hon ska jobba heltid. Nu är vi uppe på helt andra nivåer än vad en person som jobbar med "IT-support" normalt sett ska tjäna. Nu inkluderar ju även denna summa någon tusenlapp i barnunderhåll, men några andra inkomster redovisades inte, och mig veterligen fick hon inget bostadsbidrag. Det som jag tycker är tråkigt med att Lyxfällan väljer att inte fokusera på inkomsterna, är ju att dessa är helt avgörande för om man ska lyckas städa upp sin ekonomi eller inte. Visst, du ska ju leva på existensminimum mer eller mindre tills skulderna är betalda, men detta är ju underförstått och inte jättesvårt att genomföra. Däremot är det betydligt knepigare att göra detta på ett jobb som normalt sett inte är speciellt högavlönat. I detta fallet hade det varit mycket intressantare att fokusera på just inkomsterna och vad dessa bestod i och hur denna person hade gått till väga för att få en lön långt över medel. Detta tror jag hade hjälpt andra med liknande utbildning och i samma sits bättre än att visa kladdiga lådor med chips, snus och läsk där de ska gräva upp nån lapp där det står hur mycket de spenderat på skiten.

Att få upp sin lön ÄR en utmaning. På min frus jobb får numera nyanställda mer i lön än vad hon har efter 3 års erfarenhet och helt självgående i yrket. Hon är dessutom en av de mest erfarna de har på hennes klinik då merparten av de äldre har slutat. Men någon löneförhöjning värd namnet är det inte fråga om, inte heller någon lönejustering som en arbetsgivare normalt sett gör med sina anställdas löner med några års intervall, då ingångslöner har en tendens att stiga fortare än de normala lönepåslagen enligt kollektivavtalet. Men inte denna arbetsgivaren. De använder istället detta som motargument och resonerar enligt principen "passar det inte så är det bara att sticka", och flinar sen i bakgrunden "hehe men det finns ju ingen annan arbetsgivare än vi". Så är det här nere, Regionen driver sjukhusen och kommunen har ytterst sällan behov av att nyanställda. I bemanningsbranschen finns det inte heller några öppningar då endast ett företag verkar vara verksamt här; "Nurse Partner" och de har en tjänst utlagt, till en avdelning inom Regionen där ingen alls vill jobba, oavsett lön.

Vi får se vad som händer i framtiden, förr eller senare dyker det väl upp någon tjänst som kan betala en vettig lön, för det är än lite tidigt att gå i förtidspension, även om jag vet att Fru Snålgris väldigt mycket ser fram emot detta.

Jobbar du inom vården som sjuksköterska, eller känner du någon som gör det? Har du några tips för hur man kan få upp sin lön utan att flytta till en helt annan region?

10 kommentarer:

 1. Hej Snålgrisen!

  Mitt tips är att se om ni inte kan suga ut lite pengar den fackliga vägen? Det gör många i min familj som är sjuksköterskor med 30+ år inom yrket och riktigt usla löner.

  Det är skrämmande hur mycket mer pengar de får många gånger genom att arbeta fackligt.

  Min mamma och syster har 35+ år inom yrket båda två och tjänar knappt bättre än nyanställda. De har dock en del tilläggsersättningar som de samlat på sig genom åren...."spets och specialistkompetens" t.ex "pool".

  De är ofta noga med att se till att när de får sådana roller så skall det ske ett permanent lönepåslag som de behåller även när nästa 4-års politikermakt ändrar förutsättningarna. Annars är missen att det bara gäller så länge "poolen" existerar eller specialistrollen existerar.

  I min mammas fall tror jag hon lyckats samla på sig över 20,000 i extra tillägg p.g.a sådant och det väger ju till viss del upp. Jobba natt är väl också ett hett tips? (6000-8000:- extra)

  Förstår om din sambo vill sluta så tidigt som möjligt dock, det kan verkligen inte vara lätt att stå ut med hur vården beter sig. Jag fattar inte att mina nära och kära står ut.

  Vården är inte vad den en gång var, trots sinnessjukt höga skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare friviautdelning och tack för kommentar.

   Bra tips om att engagera sig fackligt, dock är vare sig frun eller jag medlemmar i något fackförbund. Det är dyra pengar för en tidningsprenumeration ;) Jag har varit fackligt aktiv en gång i tiden och har bra koll på saker och ting, och skulle det behövas tyngre artilleri kan jag betala 1 kr till vår företagsjurist så kan hon förstärka. Har dock aldrig råkat ut för den typen av skräck-arbetsgivare som jag inte kunnat ta hand om själv.

   Det är nog väldigt olika det där med tillägg. Det finns ett tillägg som heter "koordinator" då får man 150 kr mer i månaden för att koordinera personal och patienter.

   Natt är inget alternativ, Fru Snålgris avskyr jobba natt och vi letar efter en tjänst med dagtid så gott det går, men det är svårt. Kanske är det enklare om man har +35 år i yrket. Fru Snålgris har varit verksam i 4 år men har redan ett rykte om att vara ytterst kompetent och arbetsam. Aldrig sjuk, vabbar eller kommer för sent. Tyvärr belönas sällan dessa egenskaperna, utan en som myglar, är ofta sjuk för minsta lilla och såsar på jobbet får precis lika mycket i lönehöjning. Sånt sticker i ögonen på de andra anställda som jobbar häcken av sig. Och att byta arbetsgivare som många tipsar om går inte, då det i princip är monopol här i denna region.

   Radera
 2. Hej!

  Jag jobbar själv som läkare och vet att lönen och löneutveckling allmänt inom vården är dålig. Det jag kan tipsa om är att börja jobba som hyrsköterska, har haft många sköterskor på jobbet som slutat inom landstinget för att sedan jobba på samma arbetsplats via bemanningsbolag. Detta för att villkoren allmänt är dåliga i landstingen för att inte tala om lönen. Alternativt att utbilda sig till specialistsjuksköterska inom te. x operation där bristen är stor och då får man naturligt mer förhandlingskraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Läkarn och tack för din kommentar!

   Jag tror att detta med hyrsköterska är väldigt beroende på vilken region man bor i. Här nere i Kalmar/Blekinge finns det inte mycket av denna varan. Någon enstaka hyrsköterska finns ute på arbetsförmedlingen, men dessa tjänster är till kaosartade avdelningar som är tungjobbade och som det av naturliga anledningar inte finns några vanliga sökande till. I storstadsregionerna tror jag detta fenomen är betydligt vanligare. Här verkar det som om man hellre lägger ner en vårdavdelning än att bemanna upp med "konsulter". Andra regioner kanske har ett annat tänk, och är mer positiva till hyrpersonal.
   Utbildning är absolut ett alternativ, men tyvärr har flera av hennes kollegor vidareutbildat sig men detta har inte gett någon större lönehöjning. Det finns liksom inte så många arbetsgivare att välja på, och de som finns håller hårt i slantarna. OP-syrra finns det en AST-tjänst för här nere, tror det var i Kalmar, men då är det ca 8 mils pendling enkel resa och oregelbundna tider. Fru Snålgris försöker komma bort från skifttjänsten, så att vi kan få ett vettigare familjeliv här hemma, det känns som om man knappt ses, och när vi har lite tid över när den lilla har somnat, då är vi så trötta att det blir lite netflix och sen somnar nån av oss. Haha. Jag trivdes med skiftjobb när jag var singel för länge sen, men aldrig i livet när man har familj. Sjuksköterskor tjänar inte många kronor extra i OB-tillägg heller.

   Radera
  2. Hm jag förstår. Om ni vill åt flexibiliteten kanske detta skulle vara något? Arbete hemifrån!

   https://career.kry.se/jobs/150993-legitimerade-sjukskoterskor-sokes-till-kry-for-deltidsarbete

   Tror det kan finnas möjlighet till heltidsarbete också sen om man önskar. Vad jag vet så betalar kry ganska bra nu om man står på timanställd, (i alla fall till läkare). Utöver det så har jag träffat många sjuksköterskor som jobbar som hyrskötare i norge 2 v sen är lediga 2v. Detta då lönen där är så mycket bättre. Finns många hemsidor man kan kolla på utom arbetsförmedlingen,Ambiohelse, helsenor med mera :).

   Hoppas ni hittar någon lösning!

   Radera
  3. Hejsan Läkarn!

   Tusen tack för tipset om Kry. Frun talar ju dessutom flera språk som kan kan vara av intresse för dessa.

   Norge kunde nog varit en idé om det var för 5 år sedan, nu när vi har småbarn vill vi hålla oss på hemmaplan, och undvika både veckopendling och jobb på lustiga tider.

   Radera
 3. Hej Snålgrisen
  Imponerande utdelning du fått!
  Såg att du hade SNH i portföljen delas inte den ut i februari eller har du sålt den?

  SvaraRadera
 4. Håller med om att vi inom vården ofta har alldeles för lite i lön i förhållande till det jobb vi gör. Tyvärr är det väldigt svårt att få upp lönen. En av anledningarna att jag inte vidareutbildat mig till Sjuksköterska även om det är ett intressant yrke. Jag håller tummarna att det går bättre med löneförhandlingarna framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 5. Hej !
  Letar du efter ett lån för att starta om din verksamhet eller för ett projekt, eller att köpa en lägenhet, men banken ställer villkor som du inte kan respektera? Inga fler bekymmer, jag är en person och jag beviljar lån upp till 100.000.000 KR till alla personer som kan respektera mina villkor och att återbetala mig. Räntan är 3% per år. Eller behöver du pengar av andra skäl? Vänligen kontakta mig bara via e-post eller whatsapp för mer information.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33 7 56 94 93 46

  SvaraRadera
 6. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera