onsdag 19 december 2018

Sammanfattning utdelningar 2018

Räven raskar mot dopparedagen med en väldig fart. Här hemma hos Snålgrisarna har vi lyckats med konststycket att alla (det blev inte så många) julklappar är införskaffade och stoppade i tomtesäcken. Vi har även planer för både jul- och nyårsafton klara och det verkar som om det trots allt kan bli en lugn jul utan en massa hets och nödlösningar. Det finns i alla fall en plan.

Idag kom en tidig julklapp, nämligen årets allra sista utdelningar. För december har vi således fått följande rara slantar:
Totalt har vi fått 6073 kr under december. Detta är vår sämsta månad sett till utdelningarna, men man får ju trösta sig att våren närmar sig och att det då brukar smälla till ganska rejält på utdelnings-fronten.

Hur har det då gått under hela 2018, sett till utdelningarna? Det kan vi snabbt redovisa genom att fästa blicken på nedan diagram, genererat av Avanza:


Utdelningarna har från föregående år ökat med hela 33%, vilket är riktigt bra. Vi hade dessutom ett mål för 2018 att skramla ihop utdelningar till ett värde av minst 140 000 kr, och detta målet är således uppfyllt. Bra jobbat där Snålgrisar!

Även om vi som fokuserar på lite mer högutdelande aktier ofta får offra utdelningstillväxten, kan det vara intressant att se hur en "high yield"-portfölj har presterat i en portfölj med 40 bolag:

Antal bolag som har ökat sin utdelning under 2018: 22 st 

Antal bolag som har bibehållit sin utdelning under 2018: 15 st

Antal bolag som har sänkt sin utdelning under 2018: 3 st

Detta måste man ju vara helt nöjd över. De bolag som har sänkt sin utdelning är:

 • Tele2
 • Swedbank
 • Marine Harvest

Jag kommer dock att behålla bolagen framöver då de tjänar bra med pengar och har goda finanser. Det gäller som alltid att vara vaksam och hålla koll på vad som händer i ett bolag, om kursen börjar sätta fart söderut, eller om ett bolag vinstvarnar eller sänker sin utdelning. I skrivande stund har ju Mr Market skakat om mer eller mindre samtliga aktier på samtliga marknader ganska rejält, vilket har bjudit på en del köptillfällen. Vi har dock varit försiktiga till nya inköp av den enkla anledningen att vi dels inte vill belåna oss ytterligare och dels att vi inte tror att börsen har fallit färdigt. Det fick dock bli ett inköp av en mindre post i Main Street Capital igår, som hade fallit med ca 4%. Det gäller att inte bränna av allt krut vid första anblick av rea, då har man inget kapital kvar när det faller ytterligare.

Hur har det gått för dina utdelningsmål under 2018? Finns det någon aktie du kommer att satsa ytterligare på nu vid en eventuell fortsatt nedgång under 2019?

5 kommentarer:

 1. Du skriver om belåning i ditt inlägg Hur hög belåning kör ni med och hur är din strategi gällande den framöver, betala tillbaka i uppgång eller nedgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej r563761 och tack för din kommentar!
   Belåningsgraden går ju lite upp och ner beroende på hur värdet i portföljen ökar eller minskar. I nuläget ligger vi runt 5%, och har ett max-tak på 10%.

   Har inga direkta planer på att betala tillbaka utan målet är att ha en hävstång någonstans mellan 0 och 10%. Detta ger dessutom möjlighet en extra buffert om köptillfällen uppenbarar sig under en nedgång.

   Radera
 2. Så fascinerande att se att du lyckats öka utdelningen med hela 33%, trots att du har över 100k i utdelning per år :) Fantastiskt!

  Såg en hel del intressanta bolag där bland utdelarna i december. Har du skrivit mer om sdiptech pref någonstans?

  Ha det fint och god jul snålgris! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Där Kronan och tack för kommentaren!

   Ja, jag trodde först att Avanza räknat fel, hela 33%, är helt fantastiskt. Nästa år kommer antagligen inte bli fullt så fantastisk då jag snittat ner DA lite genom att avyttra ett antal högriskaktier som jag inte kände mig helt bekväm med att äga i en miljö med högre räntor och allmän börsoro. Stabila aktier kan man fynda när börsen blir nervös, men högriskaktier osm delar ut nära 100% av sin vinst vet man inte riktigt vart de tar vägen.

   Sdiptech pref har jag nog inte skrivit mer om. Ett av mina första förvärv och har bara funnits där och delat ut pengar 4 ggr om året. Ska se om det inte går att författa något mer matnyttigt om denna preff. Tack för tipset!

   God jul på er också!

   Radera
 3. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera