lördag 2 mars 2019

Månadsrapport Februari 2019

Kylan har åter tagit ett grepp över våra delar av landet. Det är lite skillnad mot förra lördagen då vi vaknade till +8 grader som senare på eftermiddagen tog sig upp till hela +15 och säkerligen över 20 grader i solen. Men, vädret är inget att rå över och mulet och kallt väder passar ju utmärkt när huset ska storstädas. Vi håller på att gå igenom skåp för skåp, hylla för hylla i ett försök att rensa bort saker som inte används. För skojs skull väger vi våra "fynd" också, och i skrivande stund är vi uppe på 854 gram, mestadels onödiga plastsaker som vi inte har använt på åratal.

Dags att städa tralalalala


Värst hittills har varit badrummet, där har vi samlat på en del grejor. Varför ska t.ex. fyra paket tandtråd ligga framme och ta plats? Bort med tre av dessa till vårat "lager", som vi har i en klädkammare. Det är även en hel del bangrejor som vi försökt magasinera i garaget då det inte är helt avgjort huruvida vi nöjer oss med ett barn eller om vi ska försöka oss på ytterligare en liten krabat. Detta hindrar oss dock inte från att fortfarande gräva fram en och annan bebispryl som vi har missat i tidigare svep.

Hur har det gått för oss ekonomiskt denna månaden? Jo man tackar, helt okej faktiskt. Vi börjar med att kolla igenom inkomsterna:

Inkomster

Nettolöner: 47291 kr
Utdelningar: 9185 kr
Övriga inkomster: 3850 kr

Totala inkomster blir således 60326 kr. Ingen av oss har haft löneförhandling än, men jag hyser tyvärr inget större hopp för att dessa sak resultera i några fantastiska höjningar. Kostnaderna ökar i detta landet, men lönerna hänger dessvärre inte med, i alla fall inte om du jobbar inom vården eller IT-sektorn. Jag ska vara glad om jag kommer upp i en 2% höjning, och Fru Snålgris får nog vara glad om hon får något alls, då Regionen hellre låter erfaret folk sluta än ge dem en höjning de förtjänar. De är dock duktiga på att ge nyanställda fina löner, men det gör ju knappast den befintliga personalen lyckligare. I nuläget har regionen 26000 kr som ingångslön för en nyutexaminerad SSK. Fru Snålgris med 3 år i yrket har 26300 kr. Ingen lönejustering är aktuell enligt chefen. Ett utmärkt recept för hur man skaffar sig missnöjda medarbetare.

Utgifter

Vi har försökt vara återhållsamma med utgifterna denna månaden, då jul, nyår och januari kostade desto mera.

Mat: 3089 kr (4000 kr)
Kläder: 333 kr (500 kr)
Bostad: 6498 kr (4252 kr)
Övrigt: 2571 kr (3874 kr)
Transport: 1445 kr (1605 kr)

Inget anmärkningsvärt här inte förutom en svindyr elräkning som drar upp bostadskostnaden. Jag vet faktiskt inte varför vi förbrukade så pass mycket som vi gjorde under januari. Visst, det var några kalla nätter men inget anmärkningsvärt, då vi bor i södra Sverige och vintern har varit mild. Några gånger har elementet i garaget fått vara på, och vi har kört golvvärmen i badrummet några gånger när vi har haft gäster. I övrigt är vi väldigt återhållsamma med varmvatten, inomhustemperaturen är +21 grader vilket är ett krav från Fru Snålgris som kommer från varmare breddgrader. Huset vi bor i har tyvärr inte golvvärme, vilket gör att vi får dra på lite mer på elementen för att få varma golv. Om vi någon gång renoverar huset, får golvvärme högsta prioritet.

Vår sparkvot blir således 71%, samma som förra månaden.

Pengamaskinen

Hur har det gått för den köra pengamaskinen? Ja, Uppdrag Granskning avfyrade några torpeder mot Swedbank, vilket gjorde att vår stackars pengamaskin fick rejäl slagsida och började ta in vatten.  Den har återhämtat sig en hel del sen dess, men det var en kännbar träff.


Vi fortsätter att spara 26000 kr som vanligt och några små förändringar i portföljen har gjorts. Överskottet som inte går till Avanza låter vi helt enkelt ligga kvar på et bankkonto, för att ha som buffert. I skrivande stund är denna buffert (tillsammans med andra likvida medel) uppe i 192123 kr. Men skulle t.ex. värmepumpen kollapsa, kommer vi att få ta kanske 80000 kr från denna buffert. Som husägare måste man gardera sig rejält, det kan komma stora kostnader när man minst anar det.

* Sålt Sabra Healthcare REIT
Denna REIT har hängt med ett bra tag, men nu tyckte jag det var dags att göra slut på vänskapen. Vi sålde denna till en smärre vinst på 1%, mest pga att det har dykt upp fler och fler oklarheter med huruvida de har täckning för sin utdelning.

* Sålt Dedicare
Det var äntligen dags att dra av plåstret för detta bolag. Helt klart har jag totalt missuppfattat hur vårdkonsulter fungerar och används i förhållande till IT-konsulter, vilket är ett område som jag behärskar. När ett statligt bolag ska dra igång ett projekt av något slag, då är det inte alls ovanligt att man bemannar upp med konsulter, och låter den anställda personalen hantera support, förvaltning och ledning. Tyvärr fungerar inte Landsting och Regioner på samma sätt. Här skryter man istället med att man "håller budget" genom att inte ta in någon hyrpersonal, och istället lägger man ner vårdavdelningar som inte går att bemanna med anställd personal, och låter övriga medarbetare dela på denna börda. Totalt obegripligt om du frågar mig, men detta innebär ju såklart att företag som Dedicare får det tufft. Jag var rejält back på denna investering och tog en förlust på ca 10000 kr. En dyrköpt läxa helt klart, men jag förstår uppenbarligen inte hur den offentliga vårdsektorn tänker, och då ska jag inte heller hålla på att investera mot denna.

Har köpt lite småposter i bank och BDC. Önskar att jag hade investerat en post i Boeing som bokstavligt talat har fått en raketstart sedan årsskiftet. Men så är det, inte värt att gråta över spilld mjölk. Vi har även tagit rygg på Christer Gardell och Cevian och köpt på oss en rejäl stek i Nordea, som detta året kommer att dela ut i April.

Aktieportföljsidan som finns här är uppdaterad med senaste nytt.

Hur har ditt 2019 börjat?

25 kommentarer:

 1. Hej!
  Fantastiskt bra alltså!
  Men jag får inte utgifter och sparandet att gå ihop med lönen. Det borde vara över 10 000kr kvar.

  Vad ingår i er övrigt kategori?

  Jag tycker verkligen det är helt otroligt hur ni kan ha så låga utgifter.

  Bara boende och bil gör att vi är uppe i era kostnader.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan pappa betalar? och tack för kommentar!

   Övrigt innehåller följande:

   Netflix
   Mobil
   Systembolaget
   Filmer
   Barnsaker
   Skype
   A-kassa
   Hus & trädgård
   Övrigt
   Grupplivsförsäkring
   Dagisavgift
   Apotek&läkare
   CSN
   Försäkringar


   DU har helt rätt, det jag skrev i inlägget, 26000 kr är endast det sparande vi för över till Avanza. Allt som blir över låter vi ligga kvar på ett bankkonto som buffert. Detta gick jag igenom för ett bra tag sedan, borde nog förtydliga detta igen för nya läsare. I skrivande stund är vår buffert på 192000 kr.

   Jag kan gärna redovisa boende och bil mer i detalj, inga problem. Bilen köpte vi cash för några år sedan när vi började spara på "riktigt", när vi sålde vår lyxbil. Denna bilen vi har nu kostar inte mycket varje månad.

   Radera
  2. Mycket som rymdes i den lilla posten. Bra där!

   Då förstår jag. En buffert på nästen 200 000kr!
   Det betyder att ni har en buffert på över ett års utgifter.

   Mäktigt!

   Radera
  3. Ja, den där bufferten är kanske onödigt stor, men jag litar inte för fem öre på samhället och att de som Sjöstedt "när individen är som svagast ska stödet från samhället vara som starkast". Tyvärr verkar detta allt som oftast inte gälla vi som är födda i Sverige, så därför har vi laddat upp med cash för att kunna ta hand om oss själva istället för att brottas med FK och andra myndigheter. Får man hjälp, perfekt, får man inte det, ja då har vi något att falla tillbaka på.

   Radera
 2. Stabilt sparande, som alltid :) Lider med din fru. Något är fel när tre års arbetserfarenhet är värt 300 kr. Tycker det är skamligt rent ut sagt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan dentystainvesteraren och tack för din kommentar!

   Tyvärr fungerar offentlig sektor på detta viset. Kanske borde man förstatliga sjukvården, de jag känner som jobbar i statliga jobb t.ex. på försäkringskassan, har vettiga löner. Dock, polisen och försvarets löner är tyvärr inte mycket att hänga i julgranen de heller. Visst är det skamligt, men vad ska man göra? Facket är i princip helt värdelöst.

   Radera
 3. Du är stark som drar av plåster snålgrisen. Det ska du ha cred för. Tror det här är min absolut största svaghet på börsen : )

  2019 har börjat riktigt bra för mig och jag investerar precis som tidigare. Strategin för 2019 har inte ändrats mot strategin 2018 direkt.

  Ha det fint!

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kronan och tack för kommentar!

   Ja det sved rejält att dumpa detta bolaget, och jag säger inte att det alltid är rätt väg att gå, bolaget kan ju bli uppköpt eller de kan ju presentera en bra rapport någon gång i framtiden, vem vet. Dock har bolaget utvecklats helt tvärt emot hur det borde med tanke på den sjuksköterskebrist som vi har i landet. Om de inte ens kan locka SSK och läkare att jobba hos dem till rimliga löner som de faktiskt tjänar pengar på, ja då finns det inte mycket kvar för att bolaget ens ska överleva. Konsulter är lite farliga på så sätt, de har inga andra intäkter, inga produkter eller licenser som de tjänar pengar på även om konsulförsäljningen går trögt. Detta märks tydligt hos Dedicare, och nu skyller de på att det är svårt att hitta folk att anställa, och uppenbarligen ännu svårare att hyra ut dem till ett pris som ger en vettig marginal. Detta samt den psykologiska faktorn av att ha ett riktigt sänke i portföljen som jag dessutom inte ens tror på långsiktigt gjorde att jag drog i katapultspaken.


   En sak är säker som alla som investerar i aktier bör ta med sig är att det finns ingen "säker plats". Alla bolag, stora som små kan råka ut för saker som gör att deras kurs störtdyker och/eller utdelningen ställs in. Titta bara på Swedbank, som av många "analytiker" utsågs som en av de mest stabila och "bästa" bankaktierna. Detta hindrade inte ett tv-program att sänka kursen med över 20% och vips var över 40 miljarder utraderade från spararnas depåer.

   Radera
 4. Tycker alltid elräkningen är dyr. Alla dessa skatter på skatter! Till sist blir väl elen så dyr att vanligt folk inte har råd att ha el!? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan investeralitemera och tack för kommentar!

   Ja det mesta på elräkningen är ju avgifter och skatter. Dyrare för oss här nere i södern har jag förstått. Dock hade vår förbrukning gått upp en hel del, och det hade varit intressant att se vilken "grupp" som förbrukade mest, undrar om det finns någon sån grunka man kan koppla in på DIN-skena som kan mäta flera olika gruppers förbrukning över tid, både enfas och trefas?

   Radera
  2. I mitt fall var det definitivt "värmen" som förbrukade mest el. Dottern och jag delar inte samma uppfattning om gradantalet. Dvs vad som kan betraktas som tillräckligt varmt! :-)

   Radera
  3. Ja en trefas elpatron förbrukar en hel del kräm. Dock tycker jag att det ändå inte har varit så pass kallt här nere än att kompressorn borde kunna återvinna en hel del värme ur luften. Vi har ju knappt haft minusgrader här... Dock är pannan
   Nibe 310p) 15 år och kanske inte den bästa.

   Radera
 5. Jag som tyckte att mina 30 000 i buffert var mycket, nu fick jag smått ångest.

  SvaraRadera
 6. Hej vänner, jag är Antonio Laura från Heidelberg, jag är en sjuksköterska som arbetar på Capio Saint Görans sjukhus-Sverige. För några dagar sedan läste jag online-postad kommentar på en relationsrådgivningsblogg. en kvinna från München-Italiensk baserad journalist avslöjar hur hon permanent Cured Weak Erection & Quick Ejaculation inom tre veckor efter att hans fru lämnade honom på grund av sjukdomen medan hon fortfarande läste sin historia sa hon ... mannen som hjälpte henne att uppnå allt detta heter Överstepräst Oduduwa tar tillbaka sin exkvinna efter separation. Jag har tur att kopiera Dr.Oduduwa personlig kontaktadress för att kommunicera med honom personligt för hjälp (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag kommunicerar med samma präst Oduduwa på grund av mina utmaningar i äktenskapslivet behöver hjälp mirakulöst.
  För sju månader sedan såg min man Anderson rakt mot mitt ansikte och sa att det var mellan oss att vi var färdiga med vårt äktenskap, han tog bort min son Felix och reser vårt land för att bo i Spanien, sedan dess har jag försökt att ringa och skicka meddelanden till honom via telefoner, sociala medier och e-post men helt blockerade min linje från att nå honom, jag var så frustrerad och behövde hjälp att åtminstone prata med vår son Felix, jag läste att be om ursäkt även när vi båda vet att han har felit mig, han tog min son bort från mig i över 7 månader inga ord inget brev. denna situation dödade mig varje dag jag var deprimerad och jag behövde desperat akut hjälp och lösning för att lösa detta problem så jag kontaktar e-postadressen till Dr.Oduduwa som jag tror att han bara kan hoppas
  för att hjälpa mig att ta tillbaka min make hemma med min son tillbaka. DrOduduwa försäkra mig om att han kan hjälpa mig med att ta honom hem, jag lyda och följa hans instruktioner steg för steg, 2 dagar Efter att Droduduwa hade lunchat en Magic Love-stavning på min vägnar i sitt tempel ringde min man Anslund mig på mobiltelefon för att be om ursäkt, han var ledsen för allt han gjorde för att skada mina känslor och han återvänder hem till mig med son Felix, jag är så glad idag att jag har återställt min familj och min man och jag älskar varandra mer än någonsin tidigare nu. Tack vare Dr.Oduduwa kärleksspell för att få tillbaka min mans hem. Jag och min kärlekspartner är alltid tacksamma för Oduduwa-biståndet.
  Jag lovar att dela mitt goda vittnesbörd om att berätta om världen om Droduduwa förmåga att återställa äktenskapet tillbaka till livet, jag insåg att det skulle vara bra att dela ut här som jag vet att det kommer att inspirera andra också som jag finner i mig nyligen, Jag är medveten om att det fungerar för mig, min man återvänder hemma inom sju dagar älskar stavningsproceduren.
  Oduduwa har en lösning för att lösa följande kärleksproblem
  * Love Spells Win-Back Ex älskare
  * Framgång och främjande magisk stavning
  * Lycklig charm - BUSINESS STAR
  * avdelningar - SKYDD HÖG
  * förbannelseupplösning, andlig rensning från ond ande.
  * Traditionella rötter och örter för att bota sjukdom, Cure to Cancer Disease, Cure HIV
  * Fruktbarhet magi - FRUITS OF WOMEN har barn.
  * Dekretiserande magi, SPEL LOTTERI & VINSPEL SPEL
  här kan du skicka meddelande till Oduduwa för att hjälpa dig direkt lösning inom 42 timmar
  Oduduwa personlig e-postadress (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera
 7. I’m Mark Russ , I contracted HIV in 2009, I was told by my doctor that
  there’s no possible cure for HIV. I started taking my ARV’s, My CD4 was 77
  and viral load was 112,450. I saw a website of Dr. Imoloa also I saw a lot
  of testimonials about him on how he uses herbal medicine to cure HIV. I
  contacted him and told him my problems, He sent me the herbal medicine and
  I took it for 7 days after then I went for check-up and I was cured. The
  medicine has NO SIDE EFFECT, there’s no special diet when taking the
  medicine. He also cure DIABETES, EX BACK, ALS, HEPATITIS B, CANCER, HERPES
  1) If you want your ex back.
  (2) If you always have bad dreams.
  (3) You want to be promoted in your
  office.
  (4) You want women/men to run after
  you.
  (5) If you want your own children
  (6) You want to be rich.
  (7) You want to tie your husband/wife to
  be
  yours forever.
  (8) If you need financial assistance.
  (9) How you been scammed and you
  (10) and if you ant your herpes cure back
  want to recover you lost money
  (11) CANCER,
  (12) DIABETES,
  (13) HIV&AIdS,
  (14) URINARY TRACT INFECTION,
  (15) CANCER,
  (16) IMPOTENCE,
  (17) BARENESS/INFERTILIY
  (18) DIARRHEA
  (19) ASTHMA..
  Also contact him with the above.
  and lots more. You can reach him on drimoloaherbalmademedicine@gmail.com or
  Whatsapp +2347081986098 all thanks to dr imoloa he is really a great man .

  SvaraRadera
 8. MY TESTIMONY ABOUT HOW DR IMOLOA HERBAL CREAM ENLARGE MY PENIS FROM 4 INCHES TO 8 INCHES

  Hello everyone here i want to share a marvelous testimony oh how Dr Imoloa HERBAL MIXTURE CREAM saved me from shame and disgrace .So Many Women Today Cheat On Their Husband All Because Of The Poor Performance Of Their Husband In Bed,I Have Come To Know That Women Love Men Who Last Long In Bed And Also Has That Big Dick That Can Make Them Scream And Also Make Them Rich Their Climax,Women Truly Love Good Sex. I Have Been Passing True Sexual Problems For The Past Six Years Now All Because Of The Size Of My Penis And My Poor Performance In Bed I Caught My Wife With A Man On Our Matrimonial Bed I Was Heart Broken And Confused When I Asked Her Why She Did All What She Did She Told Me I Was Not Good In Bed That I Can Not Satisfy Her That She Needs A Man Who Can Satisfy Her That Was How She Broke Up With Me At That Moment. I Told My Self I Was Never Going To Have Any Thing To Do With Any Woman Again I Started Going To The Club Sleeping Around With Different Girls at a Point I Got Tired Of Living That Kind Of Life Because That Was Never Part Of Me I Was On Line Last Month When I Came Across so many testimonies On Dr imoloa, How He Made their Sex Life Come Back To Life And That He Had Giving Them The Real Size Of Penis A Man Suppose To Have I Got Interested And I Contacted Him At Once Luckily For Me He Was Online After About 30 Minutes He Replied Me And Then He Told Me Every Thing I Needed To Do After Every Thing He Sent Me A herbal cream Package True The DHL courier Service Which I Received The Next three Days And Then I Started Using Them As Instructed By Him After About 2 Weeks I Started Seeing My Penis Got to 8 inches And i Felt So Many Changes Inside Of Me And Today I Am Happily Married With 2 kids And Last Up more than 1 Hour On Bed and can go up to 10 rounds with my wife All Thanks To Dr imoloa For Making Me Feel Like A Man Once Again.note he also have cure for......
  PENIS ENLARGEMENT, BREAST ENLARGEMENT, DIABETES 1/2,HIV/AIDS,HERPES,CANCER,PREMATURE EJACULATION,WEAK ERECTION,ERECTILE DYSFUNCTION ,LOW SPERM COUNT PREGNANCY HERBAL MEDICINE HIGH BLOOD PRESSURE LOW SPERM COUNT LYME DISEASE many more.. Contact Him At drimolaherbalmademedicine@gmail.com or whatssapp--+2347081986098

  SvaraRadera
 9. Hej !
  Letar du efter ett lån för att starta om din verksamhet eller för ett projekt, eller att köpa en lägenhet, men banken ställer villkor som du inte kan respektera? Inga fler bekymmer, jag är en person och jag beviljar lån upp till 100.000.000 KR till alla personer som kan respektera mina villkor och att återbetala mig. Räntan är 3% per år. Eller behöver du pengar av andra skäl? Vänligen kontakta mig bara via e-post eller whatsapp för mer information.

  E-post: simondurochefort@gmail.com
  Whatsapp: +33 7 56 94 93 46

  SvaraRadera
 10. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 11. Jag är Mark Williams, en långivare ", verkställande direktören för M.F Loan
  Lösning här, jag är villig att låna ut lån med räntan
  på 3% och inom beloppet 3 000,00 USD USD till 8 000 000,00,00 USD som lånet
  erbjudande, Vi erbjuder lån till låg ränta och utan kreditkontroll, vi
  erbjuda personliga lån, skuldkonsolideringslån, riskkapital, företag
  lån, utbildningslån, bostadslån eller "lån av någon anledning! Men vår
  ger dig möjlighet att ange det lånebelopp som behövs och också
  den tid du har råd, jag är certifierad, registrerad och legitim långivare,
  Om du är intresserad, kontakta oss via markfunds002@outlook.com och du
  kan också kontakta vårt whatsapp-nummer +919538413928

  SvaraRadera
 12. very good site... keep it up!We at Addhunters shifted this service to a level much higher
  than the broker concept.
  you can see more details like
  this article properties for sale qatar

  SvaraRadera
 13. very good site... keep it up!We at Addhunters shifted this service to a level much higher
  than the broker concept.
  you can see more details like
  this article properties for sale qatar

  SvaraRadera
 14. very good site... keep it up!We at Addhunters shifted this service to a level much higher
  than the broker concept.
  you can see more details like
  this article real estate qatar

  SvaraRadera
 15. Behöver ditt företag, företag eller bransch ekonomisk hjälp? Behöver du finans för att starta ditt företag? Behöver du finans för att utöka ditt företag? Behöver du personligt lån? kontakta oss på e-post: kraccvizeer01113@gmail.com

  SvaraRadera
 16. Jag är glad idag, tack Lapo Micro Finance för att du gav mig ett lån. Jag blev lurad flera gånger när jag försökte få ett lån tills jag stötte på Lapo Micro Finance som gav mig ett lån värt 93 000 $ för att ta hand om mitt sjuka barn. Om du behöver en riktig långivare idag kontakta Lapo. Kontakta e-post: lapofunding960@gmail.com

  SvaraRadera
 17. God dag,
  Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag? ett lån för att betala dina räkningar? Vi erbjuder alla typer av lån här med 2% ränta. kontakta mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447300508785
  God dag,
  Behöver du ett lån för att starta ditt företag eller expansionsförslag? ett lån för att betala dina räkningar? Vi erbjuder alla typer av lån här med 2% ränta. kontakta mail: lapofunding960@gmail.com
  Whatsapp +447300508785

  SvaraRadera