måndag 24 februari 2020

Rött på börsen, får du panik?

Det har varit betydligt bättre väder utanför Snålgrisens kontor än vad det har varit på börsen. Vi hade idag +7 grader, strålande sol och ett på alla sätt härligt vårväder - i Februari. På gräsplätten utanför vårat kontor där vi tog en förmiddagsfika växte krokusar, snödroppar och en och annan maskros och tusensköna. Livet på en pinne, i sanning!


På börsen har det istället varit hagel, ösregn, orkan samt blixtrar och dunder. Ingen har väl kunnat undgå de extremt stora nedgångarna på världens börser. När jag kollade på OMXS30 vid lunch stod den på -4%, och har nu på eftermiddagen ytterligare dalat ner mot -4,2%. Vad beror detta på? Sannolikt är det en kollektiv rädsla för att Corona-virusets spridning utanför Kina och Asien kan bli aningen mer omfattande och långdraget än vad man tidigare hade hoppats på. En perfekt svart svan som simmade fram ur vassen och satte skräck i världens investerare. Lägg därtill att börsen har gått oförskämt bra under förra och detta året med stora börsuppgångar och som lök på laxen den längsta börsuppgången i mannaminne. Detta var grässtrået som knäckte kamelens rygg, så att säga.

Hur agerar då vi Snålgrisar nu när det lyser illrött? Faktiskt inte alls, så när som på några mindre inköp i aktier som:

 • Resurs Holding
 • Royal Dutch Shell
 • Vermilion Energy


Har handlat för ca 15000 kr idag, vilket inte är mycket för en portfölj som var värd runt 3 miljoner. Dagens nedgång minskade portföljens värde med:
Börsnedgångar är inte roliga, det ska man inte sticka under stolen med. Speciellt dagar som denna med en procentuellt stor nedgång över hela världen. Låt oss då stanna upp lite och ta oss en funderare. Kommer Axfood och Telia att påverkas av Coronaviruset? Förmodligen inte mycket. Kommer Shell, Volvo etc att påverkas? Ja på kort sikt kommer det att bli kännbart att transporter minskar och industrin tappar fart. Råvaror som olja behövs då inte i lika stor utsträckning, vilket gör att dessa aktier kommer att ta en rejäl smäll. Att Axfood och liknande ocykliska aktier fallet har däremot helt och hållet med Mr Markets nervösa humör att göra. Om någon ropar "sälj" är det stor sannolikhet att många andra följer efter. Är man som vi långsiktiga på börsen, tycker jag inte att det finns någon som helst anledning till vare sig panik eller oro. Shell och Axfood kommer att vara samma företag imorgon som de var igår, och anledningen till att du köpte aktien kommer Coronaviruset inte att påverka, såtillvida det inte blir en fullskalig pandemi där en tredjedel av jordens befolkning försvinner.

Tycker man att nedgångar som denna är riktigt otäcka och att det påverkar liv, leverne och nattsömn, då har man förmodligen inte rätt riskspridning i sin portfölj. Kanske är sparhorisonten inte tillräckligt lång för att vara fullinvesterad i aktier? I så fall kanske en portfölj med 50% aktier, 25% räntor och 25% guld är ett bättre val? Vi Snålgrisar har diversifierat oss aningen bort från cykliskt som verkstad, retail och sitter på en hel del finans, REITs, preferensaktier samt andra papper som inte är lika känsliga för plötsliga rörelser på börsen. Däremot har vi en del energi som tog storstryk idag.

Idag har våran pengamaskin tappat 2,37% medan OMX Nordic liger på -3,8%, OMXS30 på -4,2% och de amerikanska Nasdaq, S&P 500 samt Dow ligger på -3%. Vi höll således emot hyfsat bra. Jag är lugn i kropp och sinne och tänker som så att det bara är naturligt att börsen då och då släpper ut lite lite luft. Tänk på en ballong, inte går den att blåsa upp hur mycket som helst? Förr eller senare måste man släppa ut lite luft, för att senare kunna blåsa upp den ännu mera. Det är i princip detta som händer nu. Det är aldrig kul när portföljen tappar i värde, men ska man vara med i leken så får man leken tåla. Annars gör man nog bäst i att likvidera sina aktier och stoppa sedlarna på bankkontot, för att se dem bli uppätna av inflationen. Vi ligger tryggt kvar på börsen och gör lite småinköp allt eftersom våra favoritaktier blir billigare.

Hur gör du? Har du funderingar eller frågor, sätt fart och fyll kommentarsfältet!

24 kommentarer:

 1. Alltid skönt att påminnas om att marknaden är volatil, men det innebär inte att bolagets kvalite på lång sikt på något sätt har förändrats till det sämre. Jag resonerar att nu kan man köpa kvalite till en billigare peng. Tack för bra inlägg som vanligt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Parre och tack för kommentar!

   Jag ligger hemma och är sjuk och lyssnade igenom senaste EFN-uppesittarkvällen på youtube och där verkar det som om man resonerar på ett liknande sätt, köp kvalitet till lägre priser. Denna nedgång är inget att bli speciellt rädd för, en helt vanlig korrektion.

   Radera
 2. Helt rätt! Man ska bara logga ut i en månad sen är problemet borta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan två månadslöner och tack för kommentar!

   Ja forskningen tyder ju på att de som lyckas allra bäst är de som köper kvalitetsbolag och sen struntar i att kolla aktierna på ca 50 år :) Man är sin egen värsta fiende, och blir lätt rädd att "åh nej, mina pengar försvinner"... men det är helt naturligt, ungefär som att man måste andas både in och ut...

   Radera
 3. Nå jag kommer att fortsätta köpa, med tanke på min likviditet på 74%. Förra veckan tog jag en micropaus, så då får det bli tredubbelt denna vecka istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Northernlightsinvestment och tack för din kommentar!

   Det var ingen dålig likviditet. Här håller vi oss hyfsat fullinvesterade och köper istället på krita. Det gäller dock att ha koll på sin belåningsgrad, vi håller oss under 10%.

   Radera
  2. Men idag har paniken infunnit sig över att det finns så många köplägen att jag inte vet på vilket ben jag ska stå...

   Radera
  3. Ja det hela känns aningen irrationellt. Nån beskrev det som att coronaviruset bara är som en fluga i en porslinsaffär, men att vi människor och Mr Market är som en tjur i samma affär som blir skrämd av flugan till att löpa amok. -2% idag på Sthlmsbörsen. Whaaaaaat?

   Radera
 4. Jaha, har börsen gått ner idag var min tanke när jag läste ditt inlägg. Det hade den visst sig jag när jag få loggade in på mitt konto. Men vad bra, då jag ska köpa imorgon när lönen kommer. Bryr mig inte det minsta om hur börsen är just nu, jag ska ju inte använda pengarna på många år ännu. När det börjar bli dags med uttag så får jag börja planera lite mer, men än så länge köper jag varje månad i mina fonder oavsett värdet på börsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helena och tack för kommentar!

   Det låter som om du har en avslappnad och bra inställning till investeringar. Sparar man på lång sikt är månadssparande i ur och skur det allra bästa man kan göra. Det kan dock vara god idé att växla över till räntor när man närmar sig sitt måldatum, kanske 5 år innan börjar smyga över i mindre volatila papper. Ungefär samma tänk som AP7 Såfa har.

   Radera
 5. I dag var det panik på kontoret och alla som hade aktier diskuterade dagens nedgång. Själv så sitter jag lugnt i båten och är i stället glad att det går ner lite så att jag kan köpa billigare i morgon när lönen kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Money For Nothing och tack för kommentar!

   Igår på jobbet var det ingen som snackade något om börsen, tyvärr är inte intresset så stort verkar det som. Man pratar hellre om alla semesterresor man ska köpa, samt vilka bilaffärer och hemelektronik som inköpts. Vi har inte köpt speciellt mycket senaste månaden, snarare gjort lite omviktningar, och bl.a. skrotat SKT (Tanger Outlets) till förmån för Macerich. Billigt är bra.

   Radera
 6. Helt lugn, i stort sett helt oberörd trots -104 tkr sen i fredags🤪. Frågan som maler är dock, går det ner mer köpa lite extra. Ska köpa imorgon men den gick inte ner alls. Ska jag köpa nåt mer pga nergången eller vänta lite till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja vad är 100000 kr på det stora hela hahaha.Det brukar alltid gå att köpa billigt några dagar efter en rejäl korrektion. Jag har flera gånger gjort bort mig genom att köpa för mycket för tidigt, nu sitter jag lugn och gjorde lite små inköp igår precis innan stängning. Vi får se vad för sorts fynd det går att göra idag och under resten av veckan. Köper helst i små stötar, ca 5000 kr åt gången.

   Radera
 7. Väldigt bra inlägg! Jag köpte också lite Shell :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan The dividend Story och tack för kommentar!

   Många har börjat prata om Shell nu för tiden, vet inte om det har att göra med att jag köpte in den för några månader sen, eller om det bara är den allmänna djungeltelegrafen som knattrar. Det bubblar upp en hel del på Seeking Alpha också. Gillar Shell för dess yield och dess större portion förnyelsebart jämfört med Chevron och Exxon.

   Radera
 8. "I så fall kanske en portfölj med 50% aktier, 50% räntor och 50% guld är ett bättre val?"

  Många procent blir det :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Newman och tack för kommentar!

   Ja det var inte dåligt det där. Ibland går det lite fort när man korrekturläser, har åtgärdat detta tankefel, tack för påpekandet.

   Radera
 9. Följa planen. "This too shall pass".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan IGMR och tack för kommentar!

   Ja vi följer också planen, småköper lite extra i nedpressade bolag såsom energi/olja, REITs och bank.

   Faktum är att jag satt och funderade dagarna innan "ska jag sälja hela rasket"... och visst, då hade jag haft 110000 kr mer än idag. Förutom courtagekostnaderna i att avyttra 3 miljoner i aktier hade jag gått miste om en hel del utdelningar, samt att det är omöjligt att veta när det är bra tillfälle att gå in igen på börsen.

   En sak är säker, den dagen då vi närmar oss "exit" kommer vi att omfördela en del aktier mot räntepapper och annat, t.ex. guld eller preffar.

   Radera
 10. Hej vänner, det här är mitt vittnesbörd. vi är gifta i 5 år och tillsammans i 9 år. vi var separerade i 4 månader. Han vill ut och är inte villig att rädda vårt äktenskap. Vi har varit ett fantastiskt par (åtminstone trodde jag detta) och argumenterar sällan. Månader innan han lämnade hemmet var han så inaktiv och sov mycket. Jag insåg att han hade en känslomässig affär med någon och han bekräftade att han var lockad av henne. Sedan sa han att han inte är kär i mig längre och inte kan leva med mig. Jag tigger, grät och så vidare i månader. Jag behövde hjälp så mycket och jag vill att min man ska återvända till mig. Jag surfade på internet när jag såg ett vittnesbörd om damen om hur Dr Ajayi, den stora stava caster som hjälpte till att bota fibroid och hon kunde få ett eget barn som i vända återställd fred i hemmet. hon tappar hans kontakt och jag kopierade det, till att börja med var jag skeptisk när det gäller att kontakta men jag behöver verkligen en varaktig lösning på mitt problem så jag skickar ett meddelande till honom om han förklarade min situation. Han sa att jag skulle vara säker på att min man kommer tillbaka till mig om jag skulle göra som han instruerade, jag gjorde allt han berättade för mig att göra och på den fjärde dagen fick jag en ursäktande text från honom som säger att han inte vet vad som kom över honom, den kvällen kom han hem igen och bad för alla hans felaktigheter och sedan dess har vår kärlek och äktenskap varit starkare. Jag vill tacka den stora stavspelaren Dr Ajayai för hans bra jobb och för att göra sig glad igen i livet. Om du upplever samma äktenskapliga problem eller om du har andra problem som trycker på dig, kontakta Dr Ajayi idag via e-post: Drajayi1990@gmail.com eller Whatsapp-nummer: +2347084887094. Han kan utföra alla slags förtrollningar du kan tänka på, jag är ett levande vittnesbörd.

  SvaraRadera
 11. Jag är Kurt Lövgren från katrineholm, sverige och detta är mitt vittnesbörd. Den 16 februari 2020 ringde min fru till mig för att bara säga att det över betweet oss att vårt sexåriga förhållande var över det var patetiskt, jag försökte lugna henne men hon insisterade på att bryta upp eftersom hon träffade en annan trevlig kille i Plavecky Stvrtok. smärtan var för stor för att bära, så jag gick online för att söka hjälp, då såg jag en blogg om denna mäktiga trollkarl som heter Drigbinovia. Jag läste en hel del vittnesbörd om honom, men jag var inte säker på om han kunde hjälpa mig för att jag bodde i sverige, men jag bestämde mig för att prova. Jag mailade honom allt om mitt förhållande problem och min rädsla var avståndet, och han försäkrade mig att inte vara rädd att avståndet inte var ett hinder Eftersom vinden blåser så min hjälper skulle hitta mig inom 24 timmar. Jag litade på honom med hans ord omedelbart och följde hans instruktioner. Omedelbart efter 24 timmar efter att ha spelat trollformeln, när han lärde mig, kommer min fru som lämnat mig med en annan man tillbaka hem och började be om förlåtelse. Jag blev chockad förvånad och förvånad och jag var som "herrar", det fungerade som en charm. Därför bestämde jag mig för att dela detta underbara vittnesbörd om mina världen för att få kontakt med den här världshemliga trollkarlen, kallad Drigbinovia, angående eventuella problem eller uppdelningar via hans e-post: doctorigbinovia93@gmail.com kontakta hans WhatsApp / Viber + 2348144480786 tack för din tid?

  SvaraRadera


 12. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera
 13. Jag är glad och tacksam för er alla som läser den här bra artikeln som hjälper till att rädda mitt äktenskap från skilsmässa för några dagar sedan, för jag vet att alla dina relationsproblem är över eftersom du är väldigt lycklig att komma över den här kanalen idag. bara skicka ett meddelande till kontakt-e-postmeddelandet för mer hjälp och förklaring för att få din ex-kärlek tillbaka inom 12 timmar till 24 timmar.
  De flesta tror att kärleksformulering inte fungerar, oroa dig inte, jag är här för att ge dig steg för steg på kärleksstavningsförfarandet och hur man får omedelbart resultat inom några timmar.
  Jag kan också hjälpa dig att utföra all kärleksstaven magisk besvärjande bön utan att du gör någonting och förvänta dig att få tillbaka din ex-kärlek inom 24 timmar.
  Jag har gjort denna liknande kärleksformulering för så många människor över hela världen och det fungerar för dem alla, de pratar alla bra om mitt jobb. Jag är tacksam mot gudarnas begåvade krafter i mitt liv för att göra detta utan att samla in pengar från människor. du kommer att behöva köpa allt material som krävs för att användas helt själv, du behöver inte skicka pengar till någon för att köpa förälskelser, det kan göras helt själv eller med hjälp av en herbalistman på bymarknaden kan köp och skicka dessa materiella saker till dig i någon del av landet du kanske bor i, kärlek stavar magi känner ingen gräns. det fungerar överallt där det finns luft, vatten, eld och jord.
  Kontakta stormästare Dr. Oduduwa via dr.oduduwaspellcaster@gmail.com
  eller endast WhatsApp-meddelande: +79268011965
  https://www.youtube.com/channel/UCgdyInfUQi_9sj_VXQ2am8w?view_as=subscriber

  SvaraRadera