måndag 10 februari 2020

Återbetalning av källskatt (Avanza)

Då var vi inne i Vabbuari. Vädret har varit stundtals riktigt trevligt och jag kunde på min lunchpromenad se både knoppar på diverse träd och buskar samt mängder med snödroppar titta upp från sin höstdvala. Jag kan inte minnas när vi hade en lika mild vinter. Kanske slipper vi snö helt och hållet här nere i syd?

Igår fick alla Avanzianer ett meddelande om att återbetalningen av källskatten från 2017 var på ingående. Herr Snålgris förväntar sig 6217 kr och givetvis hela summan återbetald, då vi inte har köpt några danska aktier eller för den delen aktier från ett land som har mer än 15% i utländsk källskatt. Norge krånglade lite med detta för ett tag sedan och höjde sin källskatt, men då kunde man fylla i ett papper och skicka till Avanza, så var den saken biff. Nåväl, Avanza meddelade följande:

"Hej!

Inom kort kommer vi att sätta in 5275 kronor på din försäkring. Beloppet avser återbetalning för 84,3 % av den utländska källskatt som du har betalat vid utdelningar på din försäkring under 2017. Bakgrunden är att Avanza Pension har begärt så kallad avräkning av utländsk källskatt mot avkastningsskatten hos Skatteverket och fått denna beviljad."


Vad nu då, endast 5275 kr? Fortsätter man läsa inser man ganska snabbt att Avanza har misslyckats med att få tillbaka all källskatt från utländska skatteverk, och att man inte orkar göra en indviduell uträkning för varje kund, utan man slår helt enkelt ut "förlusten" på samtliga kunder.

"Handläggningstiden för den processen har dessvärre ökat kraftigt hos några av de utländska myndigheter där Avanza Pension begärt tillbaka skatten och är som i till exempel Danmark upp till 3 år. Den långa handläggningstiden påverkar dessvärre alla som ska få tillbaka skatten, oavsett om du har haft t.ex. danska aktier eller inte. "

Detta betyder att jag som har försökt vara "duktig" och inte krångla till det med t.ex. danska aktier solidariskt får vara med och betala för detta med en hel tusenlapp. Nicht gut!

Avanza har tidigare utmärkt sig med att inte orka krångla med saker som är lite jobbiga, t.ex. att hantera källskatt för s.k. Limited Partnerships som Brookfield Renewable. Man tog helt enkelt bort möjligheten att handla denna aktie, till skillnad från t.ex. Nordea. Och nu gör man det igen genom att låta alla kunder betala för att vissa kunder har köpt aktier från ställen där det verkar krångligare att få tillbaka all källskatt. Som att de tre år som vi kunder redan får vänta inte skulle vara tillräcklig tid? Helt otroligt om du frågar mig.Nåväl, nu är delar av källskatten jag betalade för tre år sedan återbetald. Tydligen blir det inte bättre än så här om man har Avanza som mäklare...

Har du fått tillbaka din källskatt än? Går det fortare med Nordnet?

23 kommentarer:

 1. Konstigt, jag har inte fått någon information från Avanza om att återbetalning är på gång. Är det fler som inte fått något besked ännu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan r563761 och tack för din kommentar!

   Det var märkligt, jag trodde att man skickade ut till alla samtidigt. Du kan kolla på ditt KF hos Avanza under Transaktioner hur mycket källskatt du betalade för 2017. Samma summa * 0,85 borde infinna sig på ditt konto redan nu eller under dagen. Annars är det nog läge att kontakta dem...

   Radera
 2. Jag instämmer verkligen. Tycker de borde kopiera Nordeas modell och ligga ute med pengarna under en period.

  Funderar seriöst på att flytta alla innehav i KF till Nordea bara för att statuera exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Haterbrigaden och tack för din kommentar!

   Ja det är märkligt att tre bolag som Nordea, Avanza och Nordnet har så vitt skilda hanteringar för detta. Att ligga ute med pengar som man kanske inte får tillbaka i fullo kostar ju en slant för Nordea, kanske Avanza inte vill använda sin vinst för detta? Jag har inte hört något endast officiellt uttalande kring utländsk källskatt från dem. Har frågat supporten nån gång för länge sen men fick bara ett (om än trevligt) standardsvar. Om inte Nordeas gränssnitt hade varit så sunkigt hade jag nog gjort samma sak. Sen är det väl lite knepigt att ta ut pengar från Nordea utan ett betalkonto? Deras belåningsmodell är inte heller lika generös som Avanzas så vitt jag kan se.

   Radera
 3. Jag flyttade mi KF till Nordea förra året. Funkar hur bra som helst 100% återbetalning ca 6 veckor efter utbetald utdelning.
  Nordea blir bättre å bättre. Kommer flytta mitt ISK dit med när dom kommit lite längre me upplevelserna på sina sidor. Är lite krångligt och segt nu men blir som sagt bara bättre och bättre

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mats och tack för kommentar. Jag har ett testkonto hos Nordea som jag tittar till med jämna mellanrum. Vete fanken om jag kan säga att det har blivit bättre. Man har t.ex. fortfarande inte lyckats med att summera transaktionerna. Den mobila webbsidan är så gott som värdelös tycker jag, både för att ge en översikt och för att bedriva aktiehandel. De enda bra sakerna med Nordeas lösning är den snabba återbetalningen av källskatt samt billigt courtage. Jag förstår ärligt talat inte vad deras produktägare sysslar med. Har de gått i ide? Man hade med relativt enkla medel kunnat göra plattformen ljusår bättre än vad den är idag.

   Radera
 4. Jag kör också KF på Nordea, jag har lärt mig att hantera deras plattform (håller med om att den är dålig) och har inga problem med mina köp.
  Källskatt tillbaka på 6 veckor överväger allt.
  Har jag tex 80 st Abbvie har jag 1st på Avanza så får jag infon om bolaget där.
  Ang ISK är courtagen bra mycket lägre på Nordea vid större köp (läs över 570 kr)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för kommentar!

   Ja deras plattform fungerar men lämnar alltid en besk eftersmak. Speciellt för mig som är webbutvecklare i grunden, gråter varje gång jag använder den. Fördelarna är billigt courtage samt snabb retur av källskatt.

   Radera
 5. Hej Snålgrisen.

  Surt att inte få tillbaka alla pengar från källskatten. Som det är idag verkar ingen bank fungera perfekt när det gäller aktiehandel och allt som hör därtill. Man kan ju hoppas att de olika bankerna jobbar på sina brister. Har man svenska aktier tycker jag Avanza fungerar bra. Men i ditt fall kanske jag skulle överväga Nordea för utländska aktier. 1000 kr är ju ändå en del pengar att förlora. Lägg även till att courtage är dyrare hos Avanza. Hoppas det fungerar bättre nu framöver.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Slimis och tack för kommentar! Nej det är märkligt att ingen lyckats pricka in "alla rätt" med tnake på vilka pengar det finns att tjäna, då sparande är mer poppis än någonsin. Men visst, konkurrens är utmanande och knaprar på marginalerna. För svenska aktier fungerar avanza ypperligt och de har gjort mycket bra på sistone med metadata för utländska aktier t.ex. Ja, man borde använt Nordea för utländska innehav, men jag gillar verkligen att ha allting samlat i en och samma plattform...

   Radera
 6. Fy sjutton vilken dålig nyhet. Trodde Petruskos drev mot detta ordnat upp saken hos Avanza men ack icke alltså gör mig förbannad att läsa ditt inlägg. Kommunistavanza... Vilket sätt att resonera men visst med tanke på Gui fadäserna så verkar mycket vara komplicerat och svårt för Avanza just nu...... Se upp med tron om 15%. Vissa Kanadabolag åker på 25%, enligt avanza ska Kanada kosta 25% källskatt men ändå dras 15% på vissa. Rörigt och inkonsekvent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare kalkyl och tack för kommentaren!

   Ja, det är tråkigt att man väljer att smeta ut detta på alla kunder i sann socialistanda. Intressant att vissa kanadensiska innehav drar 25%, det har jag inte löst någonstans? Har du möjlighet att blogga om detta? Gäller det bara mot EU eller även mot USA och andra delar? Källskatt känns som en gammal dinosaurie som gjorde bäst i att bara dö ut. Det verkar inte heller gå att automatisera det hela med tanke på att det tar tre år att räkna hem slantarna. Kudos till Nordea som offrar lite kapital för att kunderna ska slippa lida för detta krångel.

   Radera
 7. Ca 85% tillbaka precis som förra året alltså. Vi väntar ju på de sista 15% från Avanza från förra året också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Smålänningen och tack för kommentar!

   Helt rätt, det är 15% som inte har återkommit än, det hade faktiskt fallit i glömska hos oss. Kanske dags att påminna Avanza om detta. Jag tror vi kan titta i månen efter dessa pengar.

   Radera
 8. Precis som Utdelningssmålänningen väntar även jag på de sista 15 procenten av källskatten som drogs 2016. Det ska bli intressant att se om Nordnet betalar tillbaka hela den dragna källskatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Investeringsundersköterskan och tack för din kommentar!

   Den som väntar på något gott... får vänta lite till.

   Det jag inte gillar med Avanza är att de är så förbaskat hemliga kring sin hantering av vissa saker, t.ex. källakatt och superräntan och vilka aktier som ingår eller inte ingår där. De bloggar om allt möjligt, men hur svårt hade det varit att skriva ett blogginlägg kring just detta istället för ett kortfattat meddelande, så att det råder full transparens i hur de hanterar saker och ting. De kommer nog att lida mer och mer av att "Jamen Nordea kan det ju...", då de trots allt tjänar en hel del pengar på att folk handlar med utländska aktier. Allt som krävs för mig är att Nordea släpper en bättre plattform...

   Radera
  2. De är hemliga med PB statusen också, inga exakta gränser som de kunnat anförtro mig. Dvs ett börsras bör ej ändra statusen men det är Avanza som bestämmer i just ditt fall. Har inte fått svart på vitt vad som gäller.

   Radera
 9. Hej! Vad har din portfölj för direktavkastning i nuläget? Med tanke på att så många stora bolag har gjort en del häftiga utdelningssänkningar. Har den påverkats mycket eller har du lyckats diversifiera runt detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Nyfiken och tack för kommentar!

   Jag brukar göra ett sammanfattande inlägg kring hur årets utdelningar har påverkats av höjningar/sänkningar. Förra året var det nästan dött lopp mellan höjningar och sänkningar. Detta året finns det risk för att vi hamnar på något lägre DA totalt sett. Har nog inte försökt diversifiera något än så länge, mer än att plockat ner risken något i de utländska innehaven, samt försökt investera mer i bolag med högre belåningsgrad då jag har en 5-10% i hävstång via superlånet hos Avanza.

   Radera
  2. Glömde skriva, det sammanfattande inlägget kommer i slutet av Februari, början av Mars.

   Radera
  3. Tack för dina svar.

   Blev nyfiken på RDS som du har köpt, såg att du valt den som är noterad i Nederländerna framför den i USA. Båda är PLC. Betalar du källskatt på denna och var det för att få en större euroexponering som du valde den nederländska aktien?

   PS. A eller B, vilken har du?

   Radera
  4. Nederländerna ska vara London med närmare granskning.

   Radera
  5. Hej Nyfiken!

   Skillnaden mellan RDS.A och B är att A-aktien omfattas av NEderländsk lagstiftning och B av brittisk. Dessutom var RDS A med isin GB00B03MLX29 den enda som ingick i Avanzas superlån, en viktig faktor för oss med belåning av portfölj. Vi får se vad som händer framöver med källskatt etc med denna aktie.

   Radera