onsdag 26 februari 2020

Utdelningar Februari 2020 + några reflektioner

Då var det dags för ytterligare en blodröd dag på börsen. De amerikanska börserna slutade kraftigt ner igår kväll och som vanligt tar Stockholmsbörsen efter och vi är i skrivande stund -2,5%. Om du inte har upplevt något liknande börsfall innan kan jag förstå att det känns läskigt när alla pengar försvinner, speciellt om du inte har varit på börsen så länge att du har varit med om några rejäla uppgångar. Vi Snålgrisar har varit med om ett antal nedgångar på världsmarknaden och lärt oss att:

1) Börsen kommer att gå upp igen, vi vet inte bara när.
2) Agera inte i panik. Det är då de sämsta besluten fattas.
3) Agera med förstånd, och luta dig tillbaka mot din investeringsstrategi.
4) Marknaden ger och marknaden tar...

Sanna mina ord, världens banker och regeringar kommer att trolla fram den ena stödåtgärden efter den andra för att rädda företag från att gå under på grund av produktionsbortfall och minskade inköp/efterfrågan. Det enda som är aningen oroande är att räntevapnet, som brukar vara en klassisk moteffekt att ta till är i princip slutkört efter år av räntesänkningar. Vi får hålla ögonen på vad FED säger under den kommande veckan.

Det är inte varje dag vartenda innehav lyser blodrött.


Vi Snålgrisar har som bekant utdelningsinvestering som primär strategi, och detta börsfall innebär egentligen bara att de aktier vi gillar och har köpt under åren nu är billigare än vad de var för några månader sedan. Baksidan är såklart att portföljens värde sjunker. Detta kan jag förstå är besvärande för de som har räknat med att använda sina vinster för diverse köp, men då ska dessa pengar som sagt inte vara på börsen över huvud taget. De som betalar sina räkningar med vinster från börsen kanske också svettas lite extra, nu när deras portfölj har tappat så mycket i värde, men det är ju deras val. Vi tror på utdelningar just på grund av att de är betydligt mindre volatila och aningen mer förutsägbara. Givetvis kan det hända att ett och annat företag tvingas dra ner på utdelningarna som en följd av en avstannande världsekonomi, men vi har ca 40 företag i portföljen av väldigt olika karaktär, så jag skulle säga att vi har en hyfsad hedge mot recessioner. Våra preffar i diverse samhällsnyttiga bostadsbolag kommer att fortsätta betala ut utdelningar, likaså ocykliska bolag som Nobina, Axfood etc. Vi äger väldigt lite industri, vilket är den sektor som jag tror kommer att påverkas kraftigast av virusets härjningar.

Årets vinst utraderad

Jag nämnde innan att utdelningarna fortsätter att ticka in, och det är precis vad nästa lite mer muntra bild ska påvisa:


Det är dessa slantar som är anledningen till att vi köper aktier. Vi får reda pengar av bolagen som vi kan göra vad vi vill med, antingen ta ut och köpa lyx för, eller återinvestera för att nästa år få ytterligare lite mer i utdelning. Vi bryr oss som sagt inte speciellt mycket om portföljens värde. Saker som däremot får varningsklockorna att ringa är utdelningssänkningar, då dessa är ett större hot mot våran strategi än om en aktie tappar 10 eller 20% i värde. Jag skulle säga att vi inte äger speciellt många bolag som är direkt påverkade av Corona-viruset. Vi har inga flygbolag eller retail. Det som har påverkats mest är energisektorn och den minskade efterfrågan av olja. Dock är jag övertygad om att detta är ett tillfälligt stopp, då det står för mycket på spel för att någon ska tillåta ett långvarigt transport/produktionsstopp världen över. 

Vad investerar du lite mer i vid denna nedgång? Eller har du kanske rent av lämnat börsen helt?

9 kommentarer:

 1. Hej Snålgrisen!
  Riktigt fina utdelningar.
  Jag brukar snegla på din portfölj, hur ser du på SKT framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan, tack för kommentar!

   Mja med tanke på att SPG köpte upp Taubman för ett tag sedan valde jag att gå ur SKT och satsa på Macerich istället. Det finns alla möjligheter att de får fart på lönsamheten under 2020 och med de nedgångar som varit senaste dagarna får du en i mitt tycke väldigt undervärderad REIT med helt fantastisk direktavkastning, även om man tar hänsyn till en eventuell utdelningssänknng, vilket marknaden redan tycks ha prisat in. För SKT tycker jag att framtiden ser betydligt mer oviss ut, trots deras i nuläget starkare finanser.

   Radera
 2. Telia för 39,26 är ett fynd. Där fyllde jag på.
  Köpt lite ABB och Stora Enso också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Zeke och tack för kommentar!

   Ja Telia är tillbaka på de nivåer där jag köpte dem en gång i tiden. Vi får väl se när det har trillat klart för denna gången vilka fler fynd som kan göras.

   Radera
 3. Såna här dagar känns det ännu mera "rätt" med utdelningsinvestering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan syrran och tack för kommentar!

   Ja det hjälper i alla fall mot de psykologiska effekterna av att "förlora" mycket pengar. Visst, det finns en överhängande risk att oljebolag som Exxon och Vermilion samt bolag som fraktar detta svarta guld som Ocean Yield kan behöva sänka sina utdelningar pga lägre oljepris och minskad efterfrågan, men även detta tror jag är högst tillfälligt. Jag läste en rapport om världens oljetillgångar som stipulerade att det under flera år har prospekterats och borrats väldigt lite vilket gör att vi om några år kommer att få brist på olja med följden av ett stigande oljepris. Dessutom ökar användningen av naturgas världen över. Stämmer detta så är det rea på oljerelaterade aktier nu. Exxon ligger på ca 6% DA vilket är helt galet. Vermilion låg runt 17% senast jag kollade, oxå det helt galet.

   Radera
 4. Fina utdelningar. Måste kännas härligt att bara luta sig tillbaka och se pengamaskinen jobba.
  I denna börsoro; kursen kommer kursen går
  Utdelningen den består

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Roadstar och tack för kommentaren!
   Ja det är alltid skönt att veta att man är trygg i de investeringar man gjort och att utdelningarna fortsätter att ticka in *nästan* oavsett hur aktiens värde pendlar upp eller ner. Såklart, vid rejäla nedgångar får man vara beredd på utdelningssänkningar i en större skala, men där är vi absolut inte nu.

   Radera


 5. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  SvaraRadera