fredag 6 mars 2020

Månadsrapport Februari 2020

Då har ytterligare en månad passerat och denna månadsrapport är aningen försenad pga en maginfluensa som har härjat hemma hos oss. Nu är detta över och vi kan åter njuta av det idag väldigt fina vädret. De dagar det är mulet ute blir man ganska deppig, men dagar som idag när solen skiner med ett fint sol-dis, ja då tror man nästan att våren är här på allvar, ända tills man stiger ut och möts av den iskalla vinden. Bakslag även för vädret, inte bara på börsen alltså.

Inkomster och utgifter

Börsen har gått ner rejält under månaden som gått, vi har tappat ca 5% av portföljens värde, men samtidigt har oemotståndliga köptillfällen uppenbarat sig. Alla aktier har rasat i den säljpanik som har utlösts pga höga värderingar och ett härjande virus. Vi börjar dock med en genomgång av budgeten, som vanligt via ett Sankey-diagram:


Det är inte mycket att säga om våra inkomster och utgifter. Vi lyckades mer eller mindre hålla budget med utgifter som kan summeras till 13.447 kr. Detta trots en ganska hög elräkning, vilket kan förklaras med att vi låg hemma i sängen och var inte ute och härjade. Dock tog lönen stryk av att ligga hemma och både Fru Snålgris och jag tappade några dagars lön inräknat karensdag och minskad lön de återstående dagarna vi var hemma. Sparkvoten hamnade på 68% för de som är intresserade.

Vi har gjort en stor affär privat. Jag berättade tidigare om vår hyresgäst som hyr garaget till vårat sommarhus. Han var inte intresserad av att hyra det längre, men efter lite diskussion kom vi fram till att han kunde köpa både garaget och marken det står på. Han äger grannfastigheten, och garaget står precis i tomtgränsen, väldigt långt från vårat eget sommarhus. Han fick köpa det för 50000 kr och då vi inte har något behov av ett garage där, kändes det som en god affär. Dessa pengar beräknas komma in någon gång under Mars. Gissa att de kommer att sättas i arbete direkt, efter att vi har använt ca hälften för att rusta upp några saker på bostadshuset.

Pengamaskinen

Vi har tappat rejält i värde senaste månaderna. Bara idag är vi ytterligare -35000 kr back. Detta beteende är ganska typiskt för en nervös börs, och vi får nog räkna med fortsatt volatilitet under ytterligare en månad eller två. Under tiden ligger vi och lurar i vassen och spanar efter fina företag som vi kan handla billigt. Vi har under senaste veckorna fyndat:


 • HiQ
 • Newtek Business
 • EPR properties
 • Annaly Capital
 • Geo Group
 • Royal Dutch Shell
 • Resurs Holding
 • Vermilion Energy
 • AXA SA
 • Ocean Yield
 • AGNC Investment


Totalt har vi handlat för ca 70000 kr och aktiverat en del av krediten. Total belåning ligger runt 7%, vilket jag sover gott på natten med.

Utvecklingen ser ut som följande under månaden som gått:


Idag är börsen ner ca 2,5% vilket gör att vi handlade på oss ännu mer HiQ (200 st). Jag har satt upp procentuella min och max-nivåer för varje aktie, mindre riskfyllda aktier får en högre procent än de som är mer riskfyllda. För HiQ gäller minst 2% av portföljen och max 3%. Jag tror det är bra att ha satt upp dylika mål för att inte riskera att bli köpgalen bara för att en aktie rasar allt för mycket. Då är det inte alltid lätt att hålla koll på vad som är hög respektive låg risk, och det finns stor risk att man förköper sig.

Vår strategi har inte ändrats alls under månaden som gått. Vi köper med jämna mellanrum och gärna lite extra när en aktie vi tycker om blir billigare. Vi får helt enkelt leva med dessa tvära kast under ytterligare en tid, och undvika att stressas av alla skrämselrubriker på DI och Expressen. Varje dag dyker det upp nån "expert" som påstår sig veta vad man ska göra med sina sparpengar och vilka aktier man ska köpa. Allt för att få folk att köpa lösnummer eller prenumerationer. Det bästa man kan göra är att helt enkelt undvika att läsa detta.

Ställ istället dina frågor till någon du litar på, t.ex. nån ekonomibloggare, insatt kompis eller nån annan. Det går alldeles utmärkt att maila till Snålgrisen, eller att skriva en fråga i en kommentar här nedan. Kanske kan vi hjälpas åt att ta oss igenom denna röriga period, som dessvärre många sparare nu upplever för allra första gången. Vi själva har upplevt både finanskrisen, Kinakrisen, Greklandskrisen och många andra kriser, så aningen luttrad börjar man ju att bli. Tänk på att de sämsta besluten fattas under stunder av panik.

Hur väljer du dina inköp nu när allt blir billigare? Säljer du något? Berätta i kommentarsfälten!

5 kommentarer:

 1. Hej!
  Fina köp där. Tänkte köpa lite EPR men fegade ut
  Passade på att köpa lite Investor istället 15 st för 472 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för kommentar!

   Idag verkar det bli ytterligare möjligheter att fynda. Vi Snålgrisar håller i kassan och avvaktar ett eventuellt slut på raset. EPR är säkert ännu billigare ikväll :)

   Radera
 2. Har jag uppfattat det rätt att du investerade ungefär 28 000 kr från era inkomster och sen resten, ca 10 000, från utdelningarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Kronkalletillmiljon och tack för kommentar!

   Ja det stämmer, vi överför varje månd ca 28000 kr och utdelningarna går automatiskt in på Avanza-kontot de också. MEd det sagt är det inte säkert att vi handlar för dessa pengar direkt när de kommer in. Nu när börserna är i fritt fall gör vi småköp lite här och där men avvaktar det tyngre artilleriet tills dess att nyheterna börjar sluta rapportera om Corona-viruset. Tänk på "Be greedy when others are fearful", ett uttryck som nu går att omsätta i praktiken, det verkar råda totalpanik lite varstans, antagligen mänskligt men inget vi bryr oss om nämnvärt. Mitt tips till samtliga är att avvakta investeringar tills dess att det fallit klart... speciellt energisektorn bör man vara försiktig med, oljepriset måste gå upp innan vi ser en vändning där. Är man nervöst lagd tycker jag att man helt ska sluta logga in på sitt konto.

   Radera
 3. I'M TOTALLY FREE FROM HERPES VIRUS
  Herpes is a serious and recurrent condition that cannot be cured by drugs or injections by DR JAMES , but the best way to fight against herpes is to take natural herbal remedies, I red about DR JAMES, the great herbalist who cures people of HIV  virus with his powerful herbal medicine. I contacted him to find out how he could help me and he told me never to be afraid that he would help me with the natural herbs medicine! After 2 days of contacting him he told me the medicine is ready and he sent it to me via DHL COURIER SERVICE and it got me in 3 days! I used the medication as he prescribed for me (MORNING and EVENING) and was cured! It's really like a dream, but I'm so happy! For people suffering from the following diseases,Shingles,MS,Bullous Pemphigoid,Diabetes, cancer,Pcos, hypothyroidism, Herpes, COPD, HIV, arthritis, Hpv, infections, liver disease, autoimmune diseases, Parkinson's disease, Lupus and more should contact him for his herbal medicine, because I am a living witness and I was cured of herpes virus. and DR James medicine is legitimate. I sent him what he asked for and he sent me his medication which I took for 2 weeks and today I am here with a negative result. When I went for the test, I was so happy after I took his herbal mix medicine.CONTACT DR JAMES FOR A PERMANENT CURE  Email: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera