måndag 9 mars 2020

Vem drog ur proppen?

Denna veckan har börjat rejält skakigt för alla oss som är fullinvesterade på börsen. Man kunde ju tro att de sättningar som skedde i fredags var tillräckligt, men icke sa nicke. Under helgen har OPEC+ (OPEC-länderna + Ryssland) försökt enas om vad man ska göra åt den minskade efterfrågan på olja världen över. Tanken är ju att dra ner på oljeproduktionen för att på så sätt öka priset något och hejda den oro som vi såg en skymt av under slutet av förra veckan när oljepriset började klättra nedåt. Tyvärr blev det raka motsatsen och man skiljdes åt som ovänner, där Ryssland vill avvakta till sommaren, och araberna å sin sida sänker priset på sin olja och hotar med att öka produktionen ytterligare. Detta tillsammans med att Italien är i lockdown och Corona sprids över USA, kanske till och med att Mamas vann Melodifestivalen, all denna oro tillsammans ledde idag till att bottnen gick ur börserna världen över, med den oljetunga Oslobörsen i spetsen. Helt klart är att ingen tjänar några pengar på att sälja ett fat olja som säljs för 20-30 USD. Priset måste upp till runt 50 USD för att det ska vara lönsamt för de allra flesta.

Oljepriset 2004-2020

Börsen i New York handelsstoppades efter att den under en kort stund nådde den första kritiska gränsen -7%. Handeln återupptogs efter en stund och det står klart att allt som handlar om olja och naturgas säljs till vilket pris som helst. Alla rusar till utgången. Jag har hållit på med börsen sedan 2005 och detta är första gången jag har sett en sådan snabb genomgång där en hel sektor tar så mycket stryk. När priset på olja faller, då faller såklart de närmast sörjande såsom Lundin, Enbridge, RDS, Exxon med flera, men i nästa steg blir man oro över kreditriskerna som banker och finansinstitut världen över har tagit i och med att de lånar ut pengar till många av dessa bolag. Detta orsakar att bankerna faller på bred front idag. De svenska bankerna har klarat sig relativt oskadda jämfört med de amerikanska och europeiska.

Vi följer i alla fall index, om det nu skulle vara någon tröst...


Vad ska man då som småsparare hitta på? Mitt första råd är att inte få panik. Är du nervöst lagd är det bäst att inte gå in och läsa några nyheter eller kolla värdet på din portfölj. Den kommer säkerligen lysa illrött och för året vara ett antal procent under nollan. Vi själva ligger på runt -11% för helåret. Om du har tänkt trycka på säljknappen för att "rädda det som räddas kan" vill jag absolut avråda från detta. Nu är definitivt inte läge att sälja, det du då gör (förutsatt att du gått rejält back, innehav som ligger på plus kan man ju såklart sälja om man så vill, om pengarna behövs till annat. En vinst är alltid en vinst.) är att realisera en förlust. Hittills är förlusten enbart fiktiv, precis som förra årets uppgång. Känner du dig trygg med dina innehav, har en väldiversifierad portfölj som du har tänkt behålla under många år framöver, då ska du istället börja fundera över vad du vill investera i, nu när priserna har kommit ner en del. Tänk dock på att inte bli girig och handla alldeles för mycket i specifika bolag som har fallit väldigt mycket (läs: oljebolag, midstream, flygbolag) och visar på lockande direktavkastningar. Risken är att den angivna direktavkastningen inte gäller nästa år, och att bolaget rent av ställer in utdelningen helt och hållet, beroende på årets stora förluster.

Vi har sett ett av våra (mindre) innehav, Vermilion Energy halvera sin utdelning i torsdags, och idag gick proppen rejält då bolaget likt väldigt många liknande bolag ner med -30%. Det finns en betydande risk för att bolaget går i konkurs, beroende på hur länge oljepriset är så pass lågt. Inget bolag kan pumpa upp olja eller naturgas som ingen vill köpa. Denna råvara går inte heller att lagra hur mycket som helst av, till slut blir alla reservlager fulla och oljepriset går mot 0 kr för att ingen köper. Det är surt med dylika förluster, men detta var en chansaktie och det är så klart en risk man får ta. Dock, även de stora jättarna som Shell och Exxon tar rejält med stryk idag. Shell låg på -17 % när jag kollade senast, och Exxon har väl klarat sig lite bättre med -6%. Jag lider verkligen med de som hade en betydande andel olja/energi i sin portfölj. Vi har väl sammantaget energi, midstream och transporter runt 12%, då finns även en hel del förnyelsebart med i den mixen.

Vad händer då framöver? Det finns viss sannolikhet att detta ras vi upplevde idag var en "blowout", ett sista utblås av paniksäljordrar, och att läget nu framöver blir fortsatt skakigt men bättre, där vi slipper liknande nedgångar. Oljepriset har kraschat flera gånger under historiens gång, och det har oftast rekylerat tillbaka till vettiga nivåer relativt snabbt. Den som lever får se och jag vet inte mer eller mindre än alla de experter som har förbrukat syre i diverse intervjuer och skrämselartiklar i dagstidningarna. Det enda jag vet är att panik och rädsla inte ska styra hur man agerar på börsen. Ja, det är såklart inte roligt att börsen går ner, och ett fall som idag kan nog få de allra flesta småsparare att leta efter nattblöjorna, men det är viktigt att ha i åtanke att börsen under de allra flesta år går uppåt. Denna nedgång kommer om 10-20 år att ses som ett litet hack, en tillfällig tillbakagång. Med det är såklart bara en gissning, min gissning.

Vad tror du om börsläget?

14 kommentarer:

 1. Tror som du. Vet inte var börsen går imorgon eller i övermorgon, inte ens om ett år. Jag tror dock på mänskligheten och därför investerar jag. Om 10-15 år är detta ett minne blott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan IGMR, tack för kommentaren.

   Långsiktighet is the shit. Det är alltid enkelt att vara efterklok, "om jag bara hade sålt allt för två veckor sen"... visst, då hade läget kanske sett annorlunda ut, men det är inte helt oproblematiskt att sitta på en väldans massa cash och försöka gissa när bästa tillfälle är att gå in igen. Risken är stor att det blir helt tokigt... vi sitter på händerna och avvaktar tills nyheterna börjar prata om annat än coronaviruset...

   Radera
  2. Verkligen. Svärfar sålde de första dagarna men han är 75 och behöver ev pengarna till buffert. Han gjorde rätt men kanske skulle han inte varit på marknaden öht... Iaf borde han dragit ned risken och inte legat 100% investerad i aktiemarknaden.

   Allt handlar om vilken sparhorisont man har.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag mår rätt dåligt över börsnedgångarna som varit nu, rätt omtumlande att sitta och läsa alla kommentarer på diverse forum som skriker "SÄÄLJ eller "RÄDDA DIG OM DU KAN!"
  Jag har sedan ett par år tillbaka varit fullinvesterad men i december fick jag en dålig känsla och tänkte säkra undan en del och lägga mig likvid men gjorde det aldrig för att strategin ändå var att fortsätta vara konsekvent i mina poster på börsen.
  Vilket jag var men som känns surt just nu.
  Idag känns det som det verkligen inte är någon mening alls med att sälja och bara rida ut detta oväder.
  Har läst din blogg i 6 mån och gillar den starkt. Skönt att komma hit och hitta lite lugn faktiskt i det här kaoset som råder just nu.
  Tufft att förlora så mycket på så kort tid. Väljer att inte ens logga in på Avanza längre förrän detta har vänt en aning.
  Uppskattar din blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Unknown och tack för kommentar!

   Jag kan ärligt erkänna att det inte var speciellt kul att se -178000 kr som Avanza visade här igår. Det som räddar mig är att tänka att detta är inte pengar jag behöver imorrn, eller nästa år. Detta är pengar som ska fortsätta arbeta för mig under väldigt lång tid framöver. DÅ gör det itne så mycket om det går upp eller ner, så länge bolagen inte går i konkurs eller halverar sina utdelningar. Vid rejäla sättningar finns det risk att även de stabilaste bolagen tillfälligt justerar ner sin utdelning, men detta är endast ett övergående fenomen. Är det bara vettiga bolag man har valt, kommer de att studsa tillbaka så småningom. Det kan dock ta ett år eller två.

   De som får riktig panik är nog de som har gått in med mer pengar än vad de borde göra, kanske upphetsade av förra årets rejäla uppgång, där man tänker "jag vill också vara med".

   Det kan vara bra att ta en paus från portföljen om det känns bäst. Att gripas av panik och göra något dumt är det värsta man kan göra. Vi vet ingenting om morgondagen, mer än att det kommer vara skakigt under en tid framöver tills coronaviruset klingar av och oljepriset sakta men säkert letar sig upp. Stödåtgärder kommer att sättas i bruk av statsmakterna. Det är för mycket på spel för att de bara ska blunda och göra nada.

   Vill man att glaset är hälften fullt , kan man ju se denna korrigering som ett test av ens portföljs riskspridning och allokering. Blev resan för häftig kanske man skulle haft lite mer tråkaktier som Telia, Akelius D eller Klövern Pref och inte så mycket Volvo, HM, Exxon eller amerikanska MLPs/BDCs? Ett ypperligt tillfälle att justera sin strategi och portfölj.

   Radera
  2. https://www.youtube.com/watch?v=OOGU94eL07E

   A guided meditation for when the stock market is dropping :)

   Radera
 3. Hej kära bloggranne!

  Jag hoppas att allt står väl till med dig!
  Önskar komma i kontakt med dig och undrar om du kan skicka ett mail?
  don.crisse@gmail.com

  Allt gott!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan sofokles och tack för komemntar!

   Allt är väl, mail kommer!

   Radera
 4. Tänkte fråga vad du tycker man ska göra nu när det mesta börjar lysa blodrött av aktierna? Hört många gånger att man ska sitta kvar i båten och fortsätta månadsspara men det svider lite när man ser tex vermillion energy ligga på -70%, o hela KF på runt -36%
  -
  Svenska aktier är bara -9% så känns mer lugnt där just. kanske man ska satsa mesta av pengarna där i fortsättningen tills corona-oron har börjat lugna ner sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown och tack för svar!

   Vad man ska göra hänger ihop med vad man har för strategi med sin portfölj. Det är vid tider som dessa som man verkligen får ett hårdtest av om man har bra riskspridning, diversifiering och om man har de nerver som krävs för att vara fullinvesterad på marknaden. Okej, denna nedgång hör ju inte till de snällare, faktum är att fallet har varit exceptionellt kraftigt och kan väl likställas med att en flygrädd person som ska flyga för första gången hamnar i den värsta turbulensen i mannaminne.

   Det är lätt att gripas av panik vid åsynen av röda siffror. Vi ligger -500000 kr back i år. Det är i år, 2,5 månader. Vi kommer att ha portföljen i minst 9 år till innan vi börjar dra av på investeringstakten.

   Ligger du mycket back är det dumt att sälja för att "rädda det som räddas kan", då man då realiserar en förlust som hittills endast är på pappret. Med is i magen och en stor portion tid kommer börsen att vända, pengarna på marknaden har inget bättre ställe att vara på om man önskar tillväxt. Nu är det full panik, speciellt efter många goda år på börsen och det enda tråkiga beskedet efter det andra. Mitt tips är:

   1) Få inte panik, undvik att logga in på depån om du mår dåligt av det.
   2) Månadsspara som vanligt
   3) Se över din riskspridning, kanske har du för mycket high yield som kränger mer än vad du orkar med, gör då upp en plan för att omgruppera när faran blåst över. Nu är det ingen mening att göra något, om du inte vill förlora en massa pengar på att sälja av illröda innehav.
   4) Tänk positivt, nu kan du handla kvalitetsbolag till mycket bättre priser än för en månad sen.
   5) Aktieportföljer varierar i värde, ibland går de upp, ibland går de ner. Precis som vädret. Det gäller att förstå underliggande orsaker. Denna kris är allvarlig, men den underliggande orsaken är finansiellt sett inte på långa vägar lika allvarlig som finanskrisen 2008-2009, utan kan snarare betecknas som en "perfekt storm" där allt var uppradat för att krascha ordentligt.
   6) Behåll dina Vermilion. De flesta oljeaktier har totalkraschat, dessa är inget undantag. Utdelningssänkningen kan vara deras räddning och jag blir inte förvånad om de slopar den helt under några månader. När oljepriset letar sig upp över 50 USD fatet kommer saker och ting att stabilisera sig. Jag hade dock inte köpt mer VET under rådande marknad. De är inget Investor eller Microsoft om man säger så. Det finns olika slags reor och VET hör till ett av de mest riskfyllda. Köpa mer där nu är likställigt med att handla en trisslott om du frågar mig.

   Radera
  2. Glömde svara på din sista fråga om vad man bör köpa.

   Jag handlar främst bolag med hög kvalitet som har dragits med av denna nedgång. Främst aktier som hos Avanza har superlånsränta, för att dra ner belåningsrisken. Alla börser dras med i detta, den svenska är inte undantagen, däremot var USA mer uppblåst sen innan och tog således ett större fall. Vårat KF är heller inget kul att titta på värdemässigt.

   Gör en shoppinglista där du sätter upp bolag du är intresserad av, läs mycket om dem på t.ex. Seeking Alpha, sätt en gräns för hur stor andel av dessa du är bekväm med, handla i omgångar kanske 25% per vecka av månadssparandet. Det kan alltid falla mer, att pricka botten är omöjligt.

   Radera
 5. I'M TOTALLY FREE FROM HERPES VIRUS
  Herpes is a serious and recurrent condition that cannot be cured by drugs or injections by DR JAMES , but the best way to fight against herpes is to take natural herbal remedies, I red about DR JAMES, the great herbalist who cures people of HIV  virus with his powerful herbal medicine. I contacted him to find out how he could help me and he told me never to be afraid that he would help me with the natural herbs medicine! After 2 days of contacting him he told me the medicine is ready and he sent it to me via DHL COURIER SERVICE and it got me in 3 days! I used the medication as he prescribed for me (MORNING and EVENING) and was cured! It's really like a dream, but I'm so happy! For people suffering from the following diseases,Shingles,MS,Bullous Pemphigoid,Diabetes, cancer,Pcos, hypothyroidism, Herpes, COPD, HIV, arthritis, Hpv, infections, liver disease, autoimmune diseases, Parkinson's disease, Lupus and more should contact him for his herbal medicine, because I am a living witness and I was cured of herpes virus. and DR James medicine is legitimate. I sent him what he asked for and he sent me his medication which I took for 2 weeks and today I am here with a negative result. When I went for the test, I was so happy after I took his herbal mix medicine.CONTACT DR JAMES FOR A PERMANENT CURE  Email: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera
 6. caroline18@champlin.com lösenord: caroline7793h3
  kgorczany@windler.info lösenord: kgorczany7237
  okuneva.daniela@vonrueden.com lösenord: 27934madisyn
  gaylord.madisyn@dietrich.org lösenord: lordsky2882
  ldickens@hickle.biz lösenord: chickenengland7263
  grady.lura@schaefer.com lösenord: gradymiura27
  burnice.abernathy@hirthe.org lösenord: burnicenikki11
  marcia13@bartoletti.org lösenord: marcianolucky67
  dooley.benedict@sauer.com lösenord: dooleychick6599
  hpfannerstill@reichel.com lösenord: playboyrich98

  Alla PayPal-konton är gratis med pengarna framför allt aktiva. Om du inte kan logga in kan lösenordet ha ändrats av andra besökare, för att få de senaste PayPal-hackuppdateringarna, vänligen bokmärka den här webbplatsen. ICQ: https://icq.im/Anouymous_CC

  Taggar
  Läckt PayPal, Läckt PayPal 2020, Läckat PayPal-konto
  Kontakta Frank Carlos via e-post: atmgeniuslinks@gmail.com
  Telegram: @Anonymous_Ccs / WhatsApp: + 1-713-389-6778

  SvaraRadera