söndag 29 mars 2020

Utdelningar Mars 2020 + diverse funderingar

Vilken vecka det har varit. Börsen har svängt upp och ner, precis som kvicksilvret i termometern. Igår var det +14 grader och strålade sol, idag snö och -2 grader, dessutom när vi är inne i "sommartid". Jag undrar hur han där uppe täckte nu egentligen. Nåja, man får passa på att njuta medan man kan, och det kommer förhoppningsvis fler fina vårdagar nu när vi snart är inne i April.

På jobbet är allting precis som vanligt. Man har ställt in en konferens som skulle hållits i maj, samt att handspriten har tagit slut. I övrigt åker Herr Snålgris till jobbet precis som vanligt, inget hemmaarbete här inte. Fru Snålgris pluggar i princip heltid och tar ut resten av tiden som föräldraledig, inget jobb i vården förrän till november.

Det har kommit idel tråkiga nyheter från företag som har dragit in sina utdelningsförslag. Jag har tolkat detta som en ren försiktighetsåtgärd, inte som att utdelningarna är totalt inställda för 2020. Vissa bolag som H&M har dock varit tydliga med att det blir noll kronor till aktieägarna. Andra som SEB, Swedbank, HiQ, Investor och Telia har valt att dra tillbaka lagda förslag, hålla bolagsstämmor lite senare i år för att se hur landet ligger och eventuellt då dela ut delar eller hela utdelningen, beroende på hur den ekonomiska situationen ser ut.

Tyvärr är det så, aktiekapitalet, dvs de pengar som vi köper aktier för och som går in i bolaget, samt den % av årets vinst som man väljer att dela ut till aktieägarna är s.k. riskkapital. Det är dessa pengar som man först ska använda i krisande situationer, istället för att avskeda folk som behövs eller för att tvingas lägga ner helt och hållet under en period. Det är här extra viktigt att styrelsen och ledning i ett bolag är väldigt tydliga med att eventuella bonusar och annat ska ställas in, så att det lite blir enbart aktieägarna som offras när grisen ska slaktas. Alla måste bidra, från ledning ner till arbetaren på golvet. Är man tydlig med detta är det lättare att svälja att vårens utdelningsregn enbart blir ett lättare duggregn. Företagen i vår portfölj kommer att finnas kvar, och behöver de inte använda pengarna är det fritt fram att dela ut senare i höst eller när man nu får träffas igen. Tyvärr är detta med bolagsstämmor lite mossigt, man måste finnas fysiskt på plats för att kunna rösta, det finns inget digitalt system att använda. Och utan detta får styrelsen inte dela ut några pengar. Har ingen tänkt på detta innan kan man ju undra? Vi lever ju faktiskt i 2020, det borde väl gå att poströsta även till en bolagsstämma?

Nåväl, allt är inte nattsvart, vi har fått in en del utdelningar under månaden som gått:


Dessa pengar är såklart en droppe i havet, men jag tycker att som utdelningsinvesterare är det viktigt att skilja på aktieportföljens värdering och direktavkastningen. Portföljens värde är bara ett spot-pris på vad marknaden anser att vår samling bolag för stunden är värda. I nuläget värderas de flesta bolag  betydligt lägre än för några månader sedan. Det är antagligen helt meningslöst att försöka räkna fram P/E-tal och liknande då vi kommer att se en hel del negativa effekter för E under månaderna som kommer. Tänk på att börsen ligger ca 6 månader före "verkligheten", och det är inte helt omöjligt att man redan har tagit höjd för en eller två riktigt hemska kvartalsrapporter.

Jag har fått några mindre trevliga mail från läsare som gjort sig lustiga över att vi investerat i s.k. "high yield" som t.ex. Ares Capital, Oxford Lane Capital. Man tycker uppenbarligen att detta är skitdåliga investeringar som sjunker som en sten när VIX skjuter i höjden. Det är helt rätt. Dessa bolag har backat rejält mycket mer än t.ex. Abbvie, Investor, JNJ, Wells Fargo och andra bolag som inte kan räknas in bland "high yield". De är helt enkelt mer volatila i sin natur. Betyder detta att de är sämre investeringar? Inte nödvändigtvis, då vi som sagt tittar på cash-flow och inte på värderingar. Ares Capital tillhör i mitt tycke ett av de bättre BDC-bolagen, och de gjorde en smärre utdelningssänkning under förra finanskrisen, men var snabbt tillbaka upp på banan igen. Detta är helt och hållet väntat, men deras underliggande tillgångar var uppenbart så pass sunda att de kunde fortsätta pröjsa utdelningar ungefär som inget hade hänt. En liten bild kan illustrera just hur mycket det kan svänga i dessa bolag:
Det är inga dåliga svängningar på en dag. Detta var efter Dagen D, då USA-börserna backade med över 9%. Det blir snabbt volatilt för denna typ av bolag, men de har goda förutsättningar att klara sig ur även denna kris. Gör de inte det, då blir det att ta fram yxan och hugga ner de "ruttna" träden helt enkelt. Om det är något jag har lärt mig så är det att inte få panik och göra något dumt. Att sälja under kontrollerade former för att man vill hämta hem en vinst och lägga pengarna på annat, det är såklart helt okej. Vi sålde t.ex. Castellum till ca 20% vinst för att lägga dessa pengar på fixed income såsom Akelius D och Klövern Pref, som vid tillfället yieldade runt 7,5-8 %, då detta är mer i linje med vår strategi. Gör inga panikförsäljningar bara för att det lyser illrött. Om 3 år kommer du undra varför du inte köpte mer istället.

Äger du några high yield? Vad har du gjort med dem under dessa tider?

7 kommentarer:

 1. Kör på samma bana. Jag försöker köpa på mig så mycket som det går eller får enligt planering. Då det här är den första riktiga krisen jag är med i så var jag inte beredd på hur det skulle kännas att backa en så stor summa pengar. Hur som. Jag sitter fortfarande still i båten och metar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investerarfar och tack för kommentar.

   Ja det är mycket pengar som "försvinner", men jag ser endast en kris om jag var tvungen att sälja under dessa förutsättningar. Vi har en lång sparhorisont och ser absolut en framtid efter covid-19. Börsen kommer att fladdra en hel del framöver, då vi är i en tid av "extreme fear". Minsta lilla dåliga nyhet kommer att resultera i panikförsäljningar, och minsta lilla goda nyhet en liknande köprekyl.

   Man får tänka det som att pengarna finns kvar men har lämnat aktiemarknaden. När det lugnar ner sig kommer pengarna att flyta tillbaka dit, och då kommer det bli rejäla uppgångar.

   Radera
 2. Hur stor nedgång på aktiemarknaden klarar ni under en utdragen period på säg 2-3 år innan ni börjar fundera på att avyttra allt?

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej satsamotmarknaden och tack för din kommentar!

   Om vi får en otroligt utdragen recession där värdet på aktierna sjunker ytterligare kommer vår omedelbara reaktion vara att avyttra precis så pass mycket för att minska på belåningen för att inte hamna på obetalbara räntor som vida överstiger totalavkastningen.

   Att sälja när det är billigt är mycket dumt, såtillvida att du inte är i ett mycket stort behov av likvider. Säg att maffian står med kniven på din strupe och kräver in en skuld pronto. Då säljer du nog hellre till extrem förlust än riskerar en ståplats i Nybroviken. Vi är inte i den situationen att vi behöver cash till vilket pris som helst, då vi har likvider och andra tillgångar så vi klarar oss och mer därtill. Att samtliga bolag i portföljen skulle gå i konkurs och därmed vara värda 0 kr ser jag som en omöjlighet, i ett scenario där vi inte räknar in tredje världskriget, invasion från yttre rymden eller en zombieapokalyps. Då har vi helt andra problem än värdet på aktierna.

   Radera
 3. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
  1) Kärleksformer
  2) Lost Love Spells
  3) Skilsmässor
  4) Giftermål
  5) Bindande stav.
  6) Uppdelningar

  SvaraRadera
 4. I'M TOTALLY FREE FROM HERPES VIRUS
  Herpes is a serious and recurrent condition that cannot be cured by drugs or injections by DR JAMES , but the best way to fight against herpes is to take natural herbal remedies, I red about DR JAMES, the great herbalist who cures people of HIV  virus with his powerful herbal medicine. I contacted him to find out how he could help me and he told me never to be afraid that he would help me with the natural herbs medicine! After 2 days of contacting him he told me the medicine is ready and he sent it to me via DHL COURIER SERVICE and it got me in 3 days! I used the medication as he prescribed for me (MORNING and EVENING) and was cured! It's really like a dream, but I'm so happy! For people suffering from the following diseases,Shingles,MS,Bullous Pemphigoid,Diabetes, cancer,Pcos, hypothyroidism, Herpes, COPD, HIV, arthritis, Hpv, infections, liver disease, autoimmune diseases, Parkinson's disease, Lupus and more should contact him for his herbal medicine, because I am a living witness and I was cured of herpes virus. and DR James medicine is legitimate. I sent him what he asked for and he sent me his medication which I took for 2 weeks and today I am here with a negative result. When I went for the test, I was so happy after I took his herbal mix medicine.CONTACT DR JAMES FOR A PERMANENT CURE  Email: drjamesherbalmix@gmail.com

  SvaraRadera
 5. caroline18@champlin.com lösenord: caroline7793h3
  kgorczany@windler.info lösenord: kgorczany7237
  okuneva.daniela@vonrueden.com lösenord: 27934madisyn
  gaylord.madisyn@dietrich.org lösenord: lordsky2882
  ldickens@hickle.biz lösenord: chickenengland7263
  grady.lura@schaefer.com lösenord: gradymiura27
  burnice.abernathy@hirthe.org lösenord: burnicenikki11
  marcia13@bartoletti.org lösenord: marcianolucky67
  dooley.benedict@sauer.com lösenord: dooleychick6599
  hpfannerstill@reichel.com lösenord: playboyrich98

  Alla PayPal-konton är gratis med pengarna framför allt aktiva. Om du inte kan logga in kan lösenordet ha ändrats av andra besökare, för att få de senaste PayPal-hackuppdateringarna, vänligen bokmärka den här webbplatsen. ICQ: https://icq.im/Anouymous_CC

  Taggar
  Läckt PayPal, Läckt PayPal 2020, Läckat PayPal-konto
  Kontakta Frank Carlos via e-post: atmgeniuslinks@gmail.com
  Telegram: @Anonymous_Ccs / WhatsApp: + 1-713-389-6778

  SvaraRadera