söndag 15 mars 2020

Upp och ner

Om det är någon gång man ska prata om att "blodet forsar på gatorna", så var det under denna veckan. Den ena dramatiska nedgången efter den andra, som avslutades med en i närmast utomjordisk uppgång i fredags. Kapitalet agerar lite som ping-pong, det studsar lite hit och dit, väldigt osäker på vart det ska ta vägen.

Upp med hakan lite, det är snart vår!

Börsvärdet på våran portfölj sjönk som en sten, och är nu nere vid samma nivåer som i maj 2018 (ca 2.100.000 kr mot 2.971.000 kr för några veckor sedan). Hela förra årets börsuppgång är därmed utraderad. Det gamla talesättet "marknaden ger, marknaden tar" lever och frodas. Men vad är börsvärdet värt egentligen för oss utdelningsinvesterare? Inte jättemycket skulle jag säga. Börsvärdet är i min värld en siffra som anger vad marknaden anser att ett visst bolags aktie är värt vid en viss punkt i tiden. Ju billigare en aktie i ett kvalitetsbolag är, desto bättre är det för oss, då det *oftast* innebär högre direktavkastning. Detta blir mera sant ju starkare ett visst bolag är finansiellt. Bolag med svag ekonomi sänker i 99 fall av 100 sin utdelning om aktien börjar handlas för billigt, och det finns ofta goda fundamenta som står bakom detta händelseförlopp. Men i vissa fall slaktar Mr Market precis allt, och det är detta vi har fått uppleva de senaste två veckorna. Inget bolag har gått säkert, och det är nu man ska skriva sin önskelista till Aktie-Tomten, och börja fundera vad man vill köpa. Snålgrisarnas egna önskelista består av idel kvalitetsbolag:

 • Royal Dutch Shell
 • Orange SA
 • HiQ
 • Sampo
 • Fortum
 • EPR Properties
 • Abbvie
 • AXA SA
 • SEB
 • Swedbank
 • Nordea
 • Ocean Yield
 • Akelius D

Vad har dessa gemensamt? Jo, förutom HiQ, EPR och Ocean Yield är det riktigt stora bolag, de ingår i Avanzas Superränta (inte Akelius D, men det har ett gott belåningsvärde), och de handlas för närvarande oförskämt billigt. Aktier säljs av en mängd olika anledningar, det kan handla om rädsla, att man är högt belånad och tvingas sälja av eller att man vill hämta hem en vinst. Det är knappast småspararna som har gett upphov till de enorma svängningarna vi har sett, utan det är stora bolag, ETF-er eller andra finansinstitut som dumpar aktier, antagligen för att de måste pga belåning, inte för att de vill. Det är nu vi småsparare ska agera med den kassan vi har och plocka in dessa bolag till vrakpriser. 

Likt tidigare kriser kommer denna också att blåsa över, hur lång tid det tar vet ingen, men alla har att vinna på att överkomma detta virus så fort som möjligt, vilket vi nu ser runt om i världen när man stänger gränser och begränsar rörligheten för befolkningen. På kort sikt kommer detta såklart att skada näringslivet, folk kör mindre bil, äter mindre ute och resandet är i princip helt avstannat. På lång sikt kommer vi minnas detta som "coronakrisen", i en lång rad av tidigare kriser som har kommit och gått. Vi har sett regeringar och riksbanker pumpa ut pengar för att hålla liv i krisande företag och detta kommer antagligen att öka under de kommande veckorna. Det finns helt enkelt inte på kartan att SAS, Norwegian, KLM, Skistar och allt vad de heter går i konkurs. Antagligen kommer de att bli räddade av staten, eller uppköpta av något annat bolag. Givetvis kommer en kris likt denna att skörda sina offer, både i form av smittade och i form av företags om dukar under, men det gäller att härda ut, att agera ansvarsfullt och att inte bidraga till att sprida mer panik och rädsla än nödvändigt (ja, jag pratar med er, Dagens Industri, det räcker fan med skräckrubriker nu tack).

Hur mår då våran pengamaskin? Vad har vi gjort under de senaste dagarna? Jo, på grund av att vi har belåning har vi fått vara lite extra vaksamma, och vårat KF med utländska innehav var farligt nära att hamna på den höga räntan på över 5%. Detta innebar att vi sålde en BDC, Main Street Capital med en liten vinst. Utöver detta överfördes ca 30000 kr från kontantkassan rakt in på detta konto, och nu ligger vi på bekväma 0,99% ränta på detta konto, samt 0% ränta på vårat ISK med svenska innehav. Vårat KF tog mycket stryk under väldigt kort tid, och kör man med hävstång kan det gå väldigt fort. Märk väl att belåningen totalt var 8%, men på kort tid blev det rejäl slagsida i vårat KF och belåningen sköt i höjden mot nästan 20%. Detta lyckades vi parera tack vare att vi har en väldigt stor kassa, nästan 300.000 kr. Jag visste att detta kunde hända men var i ärlighetens namn inte förberedd på det snabbaste raset i mannaminne, koncentrerat på det konto där vi har högrisk- och oljebolagen till råga på allt. 

Vad som händer framöver vet ingen, inte ens de självutnämnda siarna som Dagens Industri intervjuar dagligen, den ene dysterkvisten efter den andra. Vi Snålgrisar har vår plan som vi agerar efter, i uppgång såväl som nedgång:

 • Vi köper kvalitetsbolag som vi kan sova lugnt med
 • Fokusera på de årliga utdelningarna, inte på pengamaskinens momentana värde
 • Vaksamma på utdelningssänkningar (en hittills, i ett marginellt innehav)
 • Försöker handla så ickecykliskt som möjligt, vi har inte så mycket industri, mer än oljebolagen.

Det är jobbigt att portföljen backar med 900000 kr, det erkänner jag. Det vore nog konstigt om man vore helt okänslig inför det största raset sen 1987. Det är alltid roligare när värdet ökar, det tycker nog alla. Samtidigt har alla gnällt över hur dyra alla kvalitetsbolag är. Nu är de inte så dyra längre. Nu är det dags att köpa lite smått. Det gäller att väcka sig själv ur traumat och istället se situationen för vad den är. Panik är meningslöst och tillför lika lite till din vardag som 100 flaskor handsprit. En aktieportfölj kommer att svänga med tiden, nu har vi haft över ett år med uppgång och det är nog många som glömt hur det kändes 2008 och 2009 när senaste rejäla nedgången inträffade. Använd denna tid till att utvärdera ditt eget psyke och innehav. Håller de för stormen som vi nu befinner oss i? Vi svarar ja på den frågan, eftersom vi fokuserar på kassaflöde och inte på vad en viss aktie är värd. Varje aktie vi säljer betyder minskat inflöde av utdelningar, och det går tvärt emot våran primära strategi. Alltså sitter vi still i båten och agerar så ansvarsfullt och taktiskt som vi kan. 

Håller din egen strategi måttet eller har du omvärderat din portfölj eller risk?

10 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen!

  Bra sammanfattning på en riktigt galen och hemsk vecka! Själv har jag köpt och köpt och belåningen har ökats på. Håller ännu undan för 4% räntan och hoppas kunna parera den. Frågan är dock om det nu skulle gå så illa man åker in i den gränsen, är det hela världen, jag vet inte faktiskt? Det är ju rea nu på allt.

  Den stora frågan är ju dock, hur länge ska detta pågå? Ska vi se en ny uppgång imorgon måndag eller ska det ner mer, är ju 50% chans på båda fallen. Om detta håller i sig i säg 3-4 månader är det ju surt att ligga på 4% ränta annars inte. Synd att min kristallkula aldrig fugerat som den ska...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Ska i ärlighetens namn sägas att det är klart att chansen finns att hela ekonomin går in i en riktig sidleds marsch som varar i några år...

  SvaraRadera
 3. Min strategi håller definitivt vad jag kan förstå än så länge. Riktigt trist blir det ju först om bolagen måste toksänka utdelningarna 2021... DÅ är det förstås inte alls kul och går då ej i hand med nuvarande strategi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kalkyl och tack för kommentarerna!

   Jag tror att vi får vara beredda på att det kommer att ta tid innan vi är tillbaka till ett normalläge. Någon V-formad återhämtning kan vi bara glömma. Nu håller Kina på att börja släppa tillbaka folk till wuhan sakta men säkert, men de har ju en helt annan övervakningsapparat än vad vi har i västvärlden, och kan blixtsnabbt reagera på nya utbrott. De resurser de har och har byggt upp sen SARS, de existerar inte i Sverige och övriga Europa, t.ex. mobila sjukhus med CT-apparatur som snabbt kan ta hand om sjuklingar och ge dessa en diagnos. Jag hoppas att värme gör sitt för att begränsa spridningen av viruset, och att folk sköter sig och tvättar händerna.

   Ja vi får nog vara beredda på en hel del sänkningar under 2021. Nu ligger vi inte så pass tunga i industri och retail mer än någon REIT samt oljan, men att äga flygbolag kan antingen vara den bästa affär man någonsin gjort, eller den sämsta. Nu håller vi inte på med chansningar likt att köpa nedbombade flygbolagsaktier, utan tar tillfället i akt att köpa kvalitetsbolag. Resten som t.ex. vermilion som ligge r-80% får helt enkelt ligga kvar. Visar de några livstecken framöver kanske jag köper en mindre post för att bättra på GAV, men nu och framöver är det kvalitet som gäller.

   Man ska inte sia om framtiden, men jag gissar att det kan ta 1-2 år innan vi är på samma nivå som vi var januari 2020. Den som håller ut får se...

   Radera
 4. Strategin håller... fyller på i mina befintliga innehav! Sitter så stilla man kan! 2020 må vara förlorat, men 2021 då j*vlar! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej investeralitemera och tack för kommentar!

   Marknaden reagerar med total panik. Idag rasar allt som tokigt och vi hamnade under 2-miljonersgränsen i portföljvärde, helt jäkla otroligt. Dock, när viljan återkommer kommer priserna på kvalitetsbolag att skjuta i höjden. Lite krasst bör man göra precis tvärtemot Mr Market. När alla säljer, köp! Men köp klokt!

   Radera
 5. Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)

  SvaraRadera
 6. Letar du efter företagsfinansiering, personlig finansiering, inteckning, billån, studiekassa, skuldkonsolideringskassa, osäkrade kontanter, riskkapital etc. Du är på rätt plats, kontakta oss för mer information.

  E-mel: tangwong111@gmail.com

  whatsapp: +48 732 104 284

  Fru Linda

  SvaraRadera
 7. Letar du efter företagsfinansiering, personlig finansiering, inteckning, billån, studiekassa, skuldkonsolideringskassa, osäkrade kontanter, riskkapital etc. Du är på rätt plats, kontakta oss för mer information.

  E-mel: tangwong111@gmail.com

  whatsapp: +48 732 104 284

  Fru Linda

  SvaraRadera