onsdag 18 mars 2020

The day the Earth stood still

En titt ut genom fönstret gör ingen människa glad. Kallt och blåsigt med regn i luften. Följer man börsen, bör man nog ladda upp med en ask Sobril, utifall ångesten blir allt för stark. Även för oss som primärt siktar in oss på utdelningar börjar läget bli kännbart då vissa bolag har börjat sänka sina utdelningar (Macerich sänkte sin utdelning med 33% för några dagar sedan) samt att man från politikerhåll börjat peka finger åt bankerna att de nog borde slopa årets utdelningar helt och hållet, nu när de minsann får låna 500 miljarder av staten.Sakta i backarna tänker jag. Aktieutdelningar under våren 2020 är en procentsats av förra årets vinst, som delas ut till trogna aktieägare som har suttit kvar i båten trots allt elände med pengatvätt. Vi aktieägare har tagit en risk genom att köpa värdepapper och således bli delägare i ett företag vi tror på. Att helt plötsligt slopa denna utdelning och belöning pga populism kommer antagligen inte bli populärt bland bankens alla småsparare som redan är hårt prövade av sänkta utdelningar och skandaler. Jag är av den bestämda uppfattningen att man här inte ska blanda äpplen och päron. I kristider likt denna behövs ökat stöd till småföretagare, och bankerna förmås därmed att låna ut mer pengar än vad de kanske hade gjort vid normala förhållanden. Det är inte meningen att välmående företag ska gå under på grund av en tillfällig kris, därför ställer staten dessa pengar till förfogande med en uppmaning till bankerna att "rädda våra småföretagare". Att som Ingves, Svantesson med flera peka finger åt bankens utdelningar är näst intill löjligt. Bankerna har redan tagit ansvar genom att justera ner sin utdelning för att motverka eventuella böter och annat elände som komma skall, som inte har att göra med naturkatastrofer likt pandemier. Jag ser ingen anledning att flertalet små företagare ska gå i konkurs för detta, det hade varit helt kontraproduktivt och fullständigt onödigt. Staten är lågt belånad och har nu möjlighet att låna upp miljarder i krisstöd, för att undvika att hotell, restauranger, flygbolag etc faktiskt får ge upp sin verksamhet när de inte kan betala sina räkningar.

Portföljvärdet har rasat som en sten senaste dagarna. Senast jag kollade låg värdet på 1,7 miljoner, ungefär som vid början av 2018. Vissa innehav har backat med 20-30% på en dag, främst high yield såsom BDCer och CLOer. Även REITs har det rejält kämpigt där EPR Properties som främst innehar nöjesanläggningar av olika slag är fullständigt slaktat. Det verkar som om aktieägarna inte alls tror att vi kommer att gå på bio, spela golf, åka pariserhjul eller åka skidor alls under årtionden framöver. Jag kanske är överdrivet optimistisk, men jag ser inte alls detta Mad Max/Walking Dead/Pestens Tid-scenariot som många verkar se med tanke på de urskillningslösa panikförsäljningar av värdepapper och uppköp av toapapper som sker världen över . Det räcker att titta på Kina, de har haft många drabbade av Corona, och ett tusental har avlidit, men man har nu med kraftfulla åtgärder begränsat virusets framfart och kolkraftverken bolmar igen på gott och ont, skolbarnen är tillbaka till skolan, affärer börjar öppna och man rör sig sakta men säkert åt rätt riktning. Detta under en tidsram av 2-3 månader. Kommer Europa och USA att återhämta sig lika fort? Kanske, kanske inte. Nu stänger man i alla fall ner resandet och de flesta aktiviteter där människor samlas (osis för alla som gillar Mello) och nu är det bara att avvakta virusets topp. Därefter öppnar vi gränserna och affärerna igen och livet börjar sakta men säkert  återgå till det normala igen. Räkna med att börserna kommer att gå upp med raketfart när detta händer, kanske till och med lite tidigare än så. Då gäller det att ha en klar och tydlig köp-plan klar för sig, annars kommer man att stå där och klia sig i huvudet och undra vad f-n som hände, ungefär som när börsen rasade med 10% om dagen under en vecka.

Vad gör då Snålgrisarna med denna dystra tid? Vi ser detta som ett utmärkt stresstest på våra egna psyken (ja de är ansatta, det kan jag erkänna, mer än vad jag trodde) samt hur våra bolag agerar nu under denna kris. Märk väl, nu har vi kanske 8-10 år kvar till vi går i pension och då när vi lever enbart på utdelningar kommer vi att vara ännu känsligare för utdelningssänkningar än vad vi är nu, när båda har jobb och bra inkomster. Nu kan pengamaskinen gå ner till 0 kr i värde och vi klarar oss fortfarande väldigt bra. Vi kommer noga att följa kvartalsrapporter, för att se hur bolagen agerar, vilka som sänker eller slopar utdelning, och jämföra detta med hur bolagen (om de fanns då) agerade vid tidigare finanskriser. Sänker de lite eller inget alls, då kommer vi förmodligen att behålla dem, men gör bolagen kraftiga sänkningar eller till och med slopar utdelningen helt, då kommer de antagligen avyttras så fort värdet har gått upp till vettiga nivåer. Denna analys kommer att fortgå kanske ett helt år framöver, då vi ännu inte sett vilka långtgående effekter detta har på bolagens framtida vinster.

En hederssak att redovisa portföljvärde både i uppgång och nedgång.


Det är lätt att luta sig tillbaka mot företag som Exxon, Shell och andra megaföretag och säga att "de har aldrig sänk sedan andra världskriget", därmed är de helt och hållet säkra. Ingen kris är den andre lik och det är omöjligt att säga hur de olika bolagen kommer att reagera denna gång. Nu har vi dock ett världskrig, en finanskris och en pandemi att luta oss emot, och det bolag som klarar av detta mer eller mindre opåverkade är sådant som absolut platsar i en stabil utdelningsportfölj.

Vi håller oss lugna med inköp tills dess det slutar falla likt idag. Det går att konstatera att vi påbörjade köp alldeles för tidigt, det var ett misstag som är lätt hänt, men vem kunde föreställa sig ett ras likt detta. Inte vi i alla fall. Men då hade vi enbart SARS att ta fasta på, och där blev påverkan på länderna utanför Kina relativt liten. Nu är det precis tvärt om känns det som. Kina har lärt sig sin läxa, har vi?

Klaatu: "Only at the precipice we change"

6 kommentarer:

 1. Som vanligt Snålgrisen, bra skrivit. Ja inte är de 500 mdr kronorna för bankerna inte, de är tänkta att ge bankerna utrymme eller lust att låna ut till folk/företag med dålig kreditvärdighet så vad detta har med utdelningarna att göra är en ren gåta i likhet med alla andra gåtor regeringen presenterar i tid o otid...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentaren!

   Blir riktigt heligt förbannad över detta tjafs och trams över aktieutdelningar. Det har vare sig Inges, Bolund, Maggan med flera ett skit att göra med. Vill de att småsparare ska köpa aktier, låter de företagen sköta sina affärer utan påverkan. De verkar inte har lärt sig skilja på äpplen och päron alls. Bankerna är extremt likvida och har inga problem att dela ut föregående årets vinst OCH stötta småföretagen, och skulle det visa sig att detta blir mer ansträng, ja då går det bra att låna sig ur detta, alla blir nöjda och glada, småföretagarna, aktieägarna.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, han delade med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog att jag snarare skulle kontakta en stavhjul som skulle kunna hjälpa mig att förtrolla för att få honom tillbaka men jag är den typ som aldrig trodde på stava, jag hade inget annat val än att prova det, jag skickade med trollspåren, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar, att mitt ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande under den andra dagen, det var runt 16:00. Min ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-postadress: {drogunduspellcaster@gmail.com} Du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat fall.
   1) Älska trollformler
   2) Lost Love Spells
   3) Skilsmässor
   4) Giftermål
   5) Bindande trollformler
   6) Uppdelningar
   7) Dödsförtroll
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta denna fantastiska man om du har problem för en varaktig lösning
   genom {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag skummade igenom din portfölj snabbt och där finns määääängder med aktier.

  Hur många har du och hur skulle du säga att din utveckling förhållit sig till index?

  Det är intressant ur ett diversieringsperspektiv att se över sina innehav och fråga sig om fler verkligen är bättre?

  Nånstans kanske för många olika aktier blir svårt att "hanter/bevaka" på ett effektivt sätt och således leder till diworsefication istället för syftet diversification.

  Bara en observering.

  Lycka till i börsmörkret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Fils och tack för kommentar (och omtanke)!

   Antalet aktier pendlar mellan 30 och 40, försöker sprida riskerna så gått det går genom olika branscher, tillgångsslag och valutor. Utvecklingen värdemässigt ligger sämre än OMX30 och DJ, vilket inte var så konstigt då high yield (BDC, CLOs samt olja och REITs tagit rejält med stryk, betydligt mer än t.ex. Investor, AT&T.

   Jag jobbar kontinuerligt med att skala bort bolag som inte tillför något, vissa bolag (oftast high yields) kräver lite mer påpassning, medans t.ex. Investor bryr jag mig inte så mycket om.

   Anser inte att det är speciellt tungjobbat att hålla ordning på innehaven, dock hade man såklart föredragit en del ETFer istället, men tyvärr har Avanza dåligt utbud med USA-etfer. Spanar på Xact Högutdelande som är populär bland många och nu börjar den teoretiska yielden närma sig intressanta nivåer.

   Radera
 3. HERREGUD!! Detta är verkligen ett chockerande och ett äkta vittnesbörd..Jag besökte ett forum här på internet den 20 AUGUSTI 2020, och jag såg ett underbart vittnesbörd om den här kraftfulla och stora trollformeln som heter Priest Mompha på forumet..Jag trodde aldrig det, för jag har aldrig hört eller lärt mig någonting om magi förut .. Inte en själ skulle ha kunnat påverka mig om magiska trollformler, inte förrän Priest Mompha gjorde det för mig och återställde mitt äktenskap på 8 år tillbaka till mig och tog med min make tillbaka till mig under samma 48 timmar precis som jag läste på internet..Jag blev verkligen förvånad och chockad när min man knäböjde och bad om förlåtelse och för mig att acceptera honom tillbaka .. Jag är verkligen brist på uttryck, och jag inte ' Jag vet inte hur mycket jag ska förmedla min uppskattning till dig Präst Mompha, du är en Gud som skickas till mig och hela min familj .. Och nu är jag en glad kvinna än en gång

  E-post: chefpriestmompha@gmail.com
  WhatsApp: + 62-852-7546-3810

  SvaraRadera