söndag 26 april 2020

Månadsrapport April 2020

Tänk vad tiden går. Nu är det snart maj och vi tar steget in i en riktig vårmånad. Här nere i södern har det varit ömsom varmt ömsom kallt och regnet har lyst med sin frånvaro. Dock har det varit rejält blåsigt, vilket har gjort det knepigt att sitta ute på altanen. Vi har hållit på att städa poolen och fyllt den med vatten och salt.



Det är inte klokt vad mycket vatten en sån leksakspool modell större rymmer. Vår är på 17 m3, vilket är nästan 25% av vår totala årsförbrukning. Det tog hårt i Snålgrisens hjärta när vi hade vattenkranen på full rulle i över 24 timmar, men med tanke på hur roligt vi hade åt den mindre poolen förra året känns det som detta är väl investerade pengar. Vattnet är dock inte gratis i vår kommun, en kubikmeter kostar nästan 65 kr, när alla avgifter är inräknade. Vi gjorde en tabbe vid uppsättningen av denna nya poolen och fick tappa ut nästan 10 m3 när vi väl upptäckte felet. Totalt förbrukade vi 27 m3 på denna helgövning. Det blir inte billigt att värma upp denna skapelsen heller, då båda vi och Lilla Snålgris gillar minst 28 grader när vi badar. Dock har jag tänkt att utnyttja vårat garagetak som en stor solfångare, så att man kan få lite extra värme den vägen. En sak ska ni veta, en pool är ingen spargris, den saken är säker. Har ni frågor om poolvärme, PVC-limning, klor och vattentester kan ni vända er till undertecknad, som efter dessa äventyr utan problem kan titulera sig "poolexpert".

Vi har tänkt att spara lite pengar genom att använda poolen till att lära Lilla Snålgris att simma. Detta har den kommunala simskolan efter tre terminer och 3000 kr inte lyckats med. Hon kan dock hoppa från kanten och flyta hjälpligt, men några vettiga simtag kan hon inte ta. Detta ska vi försöka råda bot på, då det sägs att barn som har tillgång till pooler lär sig simma väldigt snabbt. Vi får väl se hur det går med den saken.

Inkomster och utgifter

Då var det dags att titta närmare på våra inkomster och utgifter. Vi gör det som vanligt i ett sankey-diagram, och det är slående likt det från förra månaden:


Vi har lyckats hålla nere utgifterna ganska rejält genom att undvika att åka till affären, och äta av det vi har hemma. Fru Snålgris har pluggat hemma hela månaden, och har fått ca 75% av sin normala lön. Vi har gjort färre besök på stormarknaden, och har över lag handlat mindre mat och grejor. Något som bekymrar mig är att saker har en tendens att gå sönder ungefär samtidigt. När vi började med vårstädningen i trädgården gick gödningsspridare, sprutpistolen, vattenspridaren samt min dyra multimeter sönder ungefär samtidigt. Dessa grejor behöver vi (utom gödningsspridaren) och nya fick inhandlas till priset av några hundralappar på Biltema. Detta gör att boendekostnaden ligger lite högre än brukligt, men detta har vi å andra sidan tagit igen på minskade mat- och klädinköp.


Pengamaskinen

Börserna runt om i världen har återhämtat sig sakta men säkert från den rejäla dippen i mars. Dock är det en bra bit kvar till toppnivåerna i februari, då vi endast var några tusenlappar från att passera gränsen till att inneha aktier till ett värde av 3 miljoner kronor. Nu är vi närmre två miljoner, men det stör oss inte så mycket egentligen, då vi sällan säljer aktier. Under senaste månaden har vi passat på att möblera om lite i portföljen, och följande köp har gjorts:

  • 10 Abbvie
  • 60 Wells Fargo (Ett av Warren Buffets stora innehav)
  • 70 AT&T
  • 40 Geo Group
  • 15 Exxon Mobil (spekulativt köp, finns risk för sänkning av utdelning)
  • 7 Microsoft (Ett av världens bästa IT-bolag som jag borde köpt för 10 år sen)
  • 70 Altria Group
  • 30 TCG BDC (Redovisade hyfsat stabila finanser i senaste rapporten, steg +25%)
  • 200 Dustin (Det är långt till december...)
  • 300 Sagax D (Rea på stabila fastighetsbolag)
  • 30 Millicom (Telekombolag står för stabila kassaflöden, och Millicom är inget undantag. Köp detta på KF pga källskatt)

Har minskat ner i Macerich, EPR samt Oxford Lane för att dämpa risken och frigöra kapital. Flertalet av de aktier som har köpts in är dessutom medlemmar av Avanzas superlån och genom att köpa dessa aktier sänker jag min riskprofil och ränta. Nedan är två grafer där ni kan följa vår portföljs utveckling



Vi har inte fått in alla utdelningar för april 2020 än, då vissa bolag envisas med att betala ut under de sista dagarna i månaden, det kommer som vanligt ett separat blogginlägg om detta. Dock visar preliminära siffror att vi fick in ungefär 73% färre utdelningar än prognos, och anledningen till detta stavas permitteringar, Bolund och Covid-19. En giftig blandning som gjorde att många bolag som delar ut i april har valt att skjuta på dessa av olika anledningar. Jag hyser stor förhoppning till att vi får se extra bolagsstämmor och utdelningar senare i höst, eller större utdelningar om 1-2 år. Allt handlar om hur negativt hela detta spektaklet som pågår i världen  påverkar bolagens finanser, om man sätter politiken åt sidan för en stund. Har vi tur får vi ut ca 13000 kr för april, en månad som annars räknas till vår bästa utdelningsmånad och där jag hade prognos för 49000 kr. Nåväl, en krasch var väntad, och nu kom den i formen av ett virus, och det är inte mycket vi kan göra åt det. Vi får vara glada att vi har hälsan i behåll och att några av bolagen faktiskt delade ut.

Har du möblerat om i din portfölj under denna "korrigering"?

14 kommentarer:

  1. Är det verkligen källskatt på Millicom?
    på Avanza står det:
    ISIN SE0001174970
    Då brukar det vara SEK

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan och tack för din kommentar!

      Ja detta var en riktig luring, men svaret står att läsa i namnet på bolaget, "Millicom SDB", där SDB står för "Svenskt DepåBevis". Kolla närmar epå detta inlägg som min blogg-granne KTM skrev: https://www.kronantillmiljonen.se/kunskap/bolag-med-eller-utan-kallskatt/

      Radera
  2. Ja pool äter pengar. Har en kollega som belånade huset med en halv miljon för att bygga pool förra sommaren. Hon klagar ofta på sin ekonomi i samband med periodiska kostnader som nya vinterdäck till bilen. Undrar hur den poolen smakar nu...

    Till historien hör att hennes man gick i väggen totalt på en konferensresa med jobbet för dryga året sedan. Han jobbar jämt och för mycket. Det blev SOS international flyg hem på grund av ett hjärtproblem som kom där och då. Poolen gör att de måste fortsätta jobba på i samma takt. *sad*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan IGMR och tack för kommentar!

      Jag har upplevt att det som kostat är främst engångskostnader. När man väl har grejorna är driften en mindre kostnad, det är i princip el för pump och värme som betalas. Vi har inte tänkt tömma hela poolen under vintern, utan låter den stå med ca 50% vatten. Då är kostnaden några säckar salt och 8 m2 vatten. Sen tuffar den på ytterligare något år.

      Ja, en "riktig" pool hade jag aldrig skaffat här i detta land med detta vädret. Vi köper de flesta tillbehören såsom poolrobot etc i leksaksaffären. De håller och fungerar alldeles utmärkt och kostar en bråkdel av "riktiga" poolgrejor. Det enda vi köpt från en riktig poolaffär är PVC-kopplingarna, värmepumpen samt solfolien (500 my).

      Radera
  3. Hej!
    Nu har jag verkligen kollat och det stämmer att Millicom ska vara på KF
    En riktigt luring!

    Datera du upp din portfölj? Alltid kul att följa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Stefan, tack för uppföljning!

      Hehe, litar du inte på mig? Ja detta var lurigt och det krävdes en hel del googlande för att reda ut detta, då de flesta "vanliga" indikatorerna pekade på ett ISK. Nu hoppas jag att detta och KTMs inlägg kommer högt upp på googlesökningarna för de som googlar "Millicom KF eller ISK".

      Ska uppdatera portföljen, lyckas alltid glömma det :)

      Radera
  4. Är det "svenska" Millicom ni köper fast på kf? Mvh Alexandra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Alexandra och tack för din kommentar!

      Ja det stämmer, det är den aktie som handlas på Stockholmsbörsen, fast i form av ett SDB (depåbevis). Den får då således svensk flagga på Avanza, men bör ligga i ett KF för källskattens skull.

      Radera
    2. Stort tack för ditt svar! Och tack för en fin och inspirerande blogg för en newbie som jag!
      Allt gott!
      Mvh Alexandra

      Radera
  5. Firade midsommarhelgen med min bror och familj som har en liten rund rampool av enklaste typ vid sommarhuset, kanske 4m i diameter och 0,8m djup. Trodde det var skräp, men det var skönt att sitta mot väggen med en öl eller flyta på en luftmadrass. Är dock inte säker på att jag vill ha någon när jag flyttar till villa. En liten budget för badhuset eller bensin till sjöbad låter troligare då jag hatar fasta kostnader.

    Han hade en solvärmare inkopplad men den räcker inte riktigt till.

    SvaraRadera
  6. När jag hittade Dr. Ogume, var jag i desperat behov av att föra tillbaka min exälskare. Han lämnade mig för en annan kvinna. Det hände så snabbt och jag hade inget att säga i situationen alls. Han dumpade mig bara efter 3 år utan förklaring. Jag kontaktar Dr. Ogume via hans kontakt och han berättade för mig vad jag behöver göra innan han kan hjälpa mig och jag gjorde vad han berättade för mig, efter att jag hade gett vad han ville, han kastade en kärlek för att hjälpa oss att komma tillbaka tillsammans. Strax efter att han gjorde sin förtrollning började min pojkvän att skicka mig igen och kände mig hemsk för det han gjorde mig igenom. Han sa att jag var den viktigaste personen i hans liv och det vet han nu. Vi flyttade in tillsammans och han var mer öppen för mig än tidigare och han började spendera mer tid med mig än tidigare. Ända sedan Dr Ogume ogumenspellcaster@mail.com hjälpte mig är min partner väldigt stabil, trogen och närmare mig än tidigare. Jag rekommenderar starkt Dr. Ogume till alla som behöver hjälp. E-post: ogumenspellcaster@gmail.com. du kan kontakta honom för något av följande problem:
    1) Kärleksformer
    2) Lost Love Spells
    3) Skilsmässor
    4) Giftermål
    5) Bindande stav.
    6) Uppdelningar

    SvaraRadera
  7. Jag vill vittna om en trollformell som hjälper mig att återställa mitt trasiga äktenskap efter att min man nästan skilde sig från en annan kvinna, jag är glad idag att vi båda är tillbaka tillsammans tack vare Dr.Excel den stora trollformeln. Du kan kontakta honom på hans mobilnummer eller lägga till honom på WhatsApp +1 (859) 429 1007 E-posta honom på Excellovespell@hotmail.com

    SvaraRadera
  8. MITT ÄKTENSKAP FUNGERADE IGEN MED HJÄLP AV DR ISIKOLO SOM ÄR DEN ÄRLIGA STAVNINGSSATSER DU KAN HITTA
    Jag är Helena Oscar. Mitt hem har varit fyllt av oändliga problem och misär som ledde till skilsmässan som jag aldrig ville ha med min man. Allt kraschade och vi gick skilda vägar. Jag försökte gå vidare men det var så svårt för mig eftersom jag fortfarande älskade min man och min dotter har alltid gråtit efter att ha fått tillbaka sin pappa. Jag hade inget val snarare än att söka hjälp, vilket ledde till att jag kontaktade DR ISIKOLO efter att ha sett så många bra kommentarer om hans arbete. Han försäkrade mig om att försona mig och min man med hans försoningsbesvär, vilket han gjorde. Jag är glad över att kunna berätta för er alla att kärleken och lyckan har återställts och vi blev tillsammans igen och jag tror att det är för alltid för oss och allt tack vare DR ISIKOLO för att han gjorde så mycket för att rädda min familj. Han är aldrig för upptagen för att hjälpa någon. Så kontakta honom nu om du också behöver hjälp. mejla honom nu via: isikolosolutionhome@gmail.com eller bara sms:a honom via WhatsApp/Telegram: +2348133261196

    SvaraRadera
  9. Kärleken förblir fantastisk när du är med din själsfrände och lycka i alla tider är garanterad för er båda. DR ISIKOLO fick mig att inse att du kan återställa det som gör livet vackert för dig precis när jag tappade hoppet om att få tillbaka min man och han lämnade tillbaka honom till mig. Vi hade ett komplicerat förhållande och bråkade hela tiden och han lämnade hjärtat krossat och jag var olycklig. DR ISIKOLO kom in i bilden efter flera försök att vinna tillbaka honom och misslyckades. Han återställde kärleken och kopplingen mellan mig och min man och strax efter 48 timmar hade vi en dejt och pratade om saker och nu planerar vi att gifta oss och leva lyckligt tillsammans för alltid. Ord kan inte uttrycka min tacksamhet till DR ISIKOLO och alla som har talat mycket om honom har aldrig ljugit om honom eftersom han verkligen är pålitlig. Kontakta honom idag och låt honom hjälpa dig också. mejla: (isikolosolutionhome@gmail.com) eller smsa honom via WhatsApp: +2348133261196

    SvaraRadera