fredag 7 augusti 2020

Månadsrapport Juli 2020

Solen strålar och Snålgrisarna njuter. Äntligen har vi fått ta del av den där goa sommarvärmen som hittills endast varit reserverad för sydeuropéerna. Den senaste veckan har vi tillbringat på resande fot hos några bekanta med ett fint hus vid havet. Vi var där även förra sommaren, och jag gillar faktiskt att njuta lite lagom av den lyx som dessa personer omger sig av. Utan att gå in på detaljer har dessa två personer gott om pengar och har förutom en hel del investeringar även kunnat köpa ett trevligt hus precis vid havet, vars pris gick på någonstans runt 20 miljoner kronor. I detta pris ingick en vinkällare, då frun i huset är väldigt vinintresserad, och de viner vi har blivit bjudna på till maten går inte av för hackor, det vill jag lova.

Utsikt som kostar...


Inkomster och utgifter


Nåja, allt gott tar slut, och nu är vi hemma i våran skogskoja på endast 140 m2. Det har varit en härligt avkopplande vecka då vi inte har behövt göra speciellt mycket mer än att äta, vila och njuta av havsnära omgivningar. Trots denna utflykt har vi lyckats hålla spenderbyxorna i styr, och månadens utgifter hölls tämligen normala, som nedan sankey-diagram visar:


Fru Snålgris månadslön blev lite lägre än normalt, mest på grund av att hon pluggar och har "sommarlov". Till höst är hon färdig och kan förhoppningsvis åtnjuta sig en redig månadslön igen som är högre än den var för ett år sedan. Man säger ju att studier ska löna sig, nu gäller det bara att arbetsgivaren lever upp till vad de lovat. Trots allt är det inga enorma löneförhöjningar som väntar, andra som gått denna specialistutbildning har fått mellan 1500 och 2500 kr i löneförhöjning. Vården är tyvärr inget det satsas på från regionernas håll och jag är förvånad över att folk orkar med en sån arbetsgivare i längden. Nu är detta något Fru Snålgris vill genomföra mest för att utvecklas personligt, och löneförhöjningen får väl mest ses som någon bonus, och den stärker trots allt hennes dragningskraft på arbetsmarknaden om vi får för oss att flytta eller om hon vill byta arbetsgivare.

Pengamaskinen


Hur mår då våran pengamaskin såhär i byggsemestern? Ja, pengar sover aldrig sägs det ju, och så är det även för vårat passiva sparande, som oförtrutet spottar ut sig aktieutdelningar. Vi har till och med fått mindre utdelningshöjningar från Newtek Finance och Duke Energy. Dessvärre har ett antal bolag sänkt sin utdelning, och det gäller Geo Group som sänkte med ca 30% samt TCGBDC som sänkte med någon procent. I det senare fallet är den faktiska sänkningen svår att beräkna, då de kör med en grund- samt en bonusutdelning vid varje tillfälle. Med tanke på att aktien lyfte över 7% var detta inget att oroa sig över, då yielden är fortsatt väldigt hög, och deras påverkan från Covid-19 är låg. När det gäller Geo Group valde jag att sälja 30% av innehavet till en smärre förlust. Pengarna från denna affär investerades i AT&T, Altria, Abbvie och Sampo.

Värdemässigt står portföljen mest och stampar. Ena veckan upp 50000 kr, andra veckan ner 50000 kr. Vi är fortfarande ca 500000 kr ifrån all time high i februari, och jag räknar med att det tar lång tid att nå dit. Utdelningsmässigt ligger vi dock betydligt bättre till än då genom att jag har kunnat handla aktier till bättre priser under pandemin, än vad som var möjligt innan.


Vår portfölj innehåller förhållandevis lite tech och spel vilket märks på hur utvecklingen har gått. Vi har mycket finans och bostäder, vilket inte alls har lyft på samma sätt som andra sektorer. Kanhända kommer vi att diversifiera oss ytterligare mot dessa sektorer, men det får bli längre fram när bubblan spricker, då det mesta där nu är skyhögt värderat.

Det får bli ett lite kortare inlägg denna gången, då vi fortfarande har semester. Jag önskar alla läsare en fortsatt härlig sommar och återkommer med nya inlägg längre fram i augusti.


9 kommentarer:

 1. Ni har verkligen koll på er ekonomi. Sådan styrka i att kunna sätta av de pengarna, månad efter månad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan IGMR, tack för kommentar!

   Ja det blir en hel del vi kan spara varje månad, mycket tack vare de låga fasta kostnaderna vi har. Jag tjänar också ganska bra, och vi kan ju få en del extra från försäkringskassan vid vabb och föräldraledigt. Vi är också sällan sjuka, detta gör att inkomsterna håller sig ganska stabila. Målet är att ha stabila passiva inkomster i form av utdelningar, värdet på portföljen är sekundärt.

   Radera
 2. Imponerade med så låga utgifter månad efter månad! Visst är ni 3 personer? 2 vuxna och ett litet barn?
  Tror vi ligger på runt 15,000 kr/månad i dagsläget tillsammans (sambo utan barn) de månader vi endast jobbar och köper något utöver det mest nödvändiga. Snittar nog minst 20,000 kr/månad över ett helt år.

  Tänker att klarar vi oss på 30,000 kr/månad sett över ett helt år, inklusive allt, med 2 barn framöver (till och med de är 10 år i alla fall) och nytt boende så är det bra!
  En dyr post framöver kommer att vara boendet som kommer att ligga på 10,400 kr/månad med föreningskostnad, ränta och amortering. Detta kommer ju dock minska i takt med amorteringen.

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Arbetsplanen och tack för kommentar!

   Ja våra fasta kostnader är väldigt slimmade, men vi lever inga tråkiga liv för det. Vi försöker handla smart, begagnat, på rea eller utförsäljning. Har inget behov av att äga det senaste och byter bil väldigt sällan. Vi är två vuxna och ett barn på 5 år.

   Många, speciellt storstadsbor, lägger mycket pengar på boendet i form av amortering och ränta, vi bor i ett äldre hus lite på landet och har låga amorteringar och låg ränta. Belåning ca 60%.

   Vi har ökade kostnader när vi skaffade uppvärmd pool, emn för att kontra detta har vi minskat kapacitet på bredbandet, samt att vi använder mycket mindre varmvatten då vi alltid duschar ute efter vi har badat, med en solvärmd dusch. Funkar toppen nu på sommaren.

   VI har satt att vi ska minst ha 25000 kr/månad i passiv inkomst med ett års buffert sparat innan vi ger oss på att sluta jobba. Då känner vi att vi är någorlunda säkra.

   Radera
  2. Imponerande som sagt :-)
   Trodde inte ni hade bil, men om man bor på landet är det nästan ett måste!

   Precis, det är lite andra priser i städer. Det är alltid en avvägning det där med boendet. Idag bor vi i hyresrätt 3-4 km ifrån stadskärnan i Uppsala. Hyran ligger på 5331 kr/månad. Vi flyttar nästa år till ett nybygge drygt 9 km ifrån stadskärnan. Boendekostnaden dubblas (inkl. amortering, 85% belåning). Planen är fortsatt att cykla (då med elcykel) trots eventuella tillskott till familjen framöver.

   Vi skulle säkerligen kunna komma undan billigare om vi köpt ett äldre hus och längre ifrån stadskärnan, men vi värdesätter att ha nära till arbete och inte behöva renovera på semestern/helgerna i närliggande tid :p Om någon av oss varit mer händig (eller intresserad snarare) hade det varit bättre!
   Det är också en lång tid kvar för oss innan vi kan minska på grad av arbete och tänker att det blir lättare när vardagen inte är lika krävande tidsmässigt. Vi värdesätter närhet till arbetet och har tyvärr inga arbeten som kan utföras digitalt i den utsträckningen (båda arbetar inom vården).

   Framöver när vi går ned i arbetstid (vi båda planerar att arbeta cirka halvtid framöver) vill vi också kunna spendera tiden på en plats vi tycker om :-) Vi har därför valt att "lyxa till det" (allt är relativt, vi kommer ju inte ha en pool liksom ;-)) med boendet så vi trivs hemma! I övrigt lyxar vi nog inte till det särskilt mycket!

   Hade varit intressant att se ungefärliga kostnader för er att ha barn - har du skrivit om det tidigare? Vad skulle du gissa på mellan tumme och pekfinger?
   Jag räknar med att 1,000 kr per person och månad är mer än tillräckligt, då tillkommer barnbidrag på 1250 kr/månad (totalt 3250 kr/månad). Kan tänka mig att det kommer att bli betydligt lägre de första 5-10 åren, men väljer att räkna högt för marginaler!

   Hade nog känt mig helt säker med de marginalerna du anger för att gå i pension, med tanke på nuvarande kostnader :-)

   /Arbetsplanen

   Radera
  3. Hej och tack för en suverän kommentar!

   Jodå vi har en kombibil av äldre snitt, men den gör jobbet galant. Enklare reparationer gör jag själv (bromsar etc) medan jag lämnar in knepigare jobb till en billig verkstad i närheten (t.ex. byta kamrem). Bilen är betald för länge sen och kostar i skatt/försäkring/besiktning/bränsle.

   Våra kostnader för barn är gissningsvis mycket lägre än för de allra flesta, främst på grund av att:

   - Vi har fått mängder med barnkläder (t.ex. P&P) av bekanta och släkt, annat handlar Fru Snålgris på reor och utförsäljningar.
   - Vi är återhållsam med att köpa svindyra leksaker av urusel kvalitet som leksaksaffärerna är fulla med (t.ex. plastgubbar eller dinosaurier för flera hundra kronor).
   - Hon får prova vilka aktiviteter hon vill, och har fastnat för dans, vilket kostar 500 kr per termin.
   - Vi köper allt som går begagnat. Nu har vi bara en paraplyvagn som vi funderar på att sälja, men det går att spara stora pengar på att köpa barnvagnar, bilbarnstolar etc begagnat. Senast en barnstol för större barn som kostar 1800 kr ny, den köpte vi för 400 kr av granntanten.

   - Barnbidraget på 1250 kr täcker med råge de kostnader vi har för Lilla Snålgris, antar att detta kan ändras i framtiden då barn som går i skolan blir mer påverkade från slösaktiga kompisar och grupptryck etc. Vi får se hur det blir med detta.

   Det gäller dock att inte vara för bekväm och bara köpa allt barnen pekar på, ibland får man ta konflikter eller resonera. T.ex. Ville Lilla SNålgris ha en viss leksak som vi inte tyckte var prisvärd. Då fick hon helt enkelt plocka ut leksaker hon inte längre ville ha och de sålde vi på en facebook-grupp för att på så sätt kunna köpa det hon ville ha. Det är nog viktigt att från början lära barnen att föräldrar inte är några vandrande bankomater.

   Radera
  4. Kul att höra att barnbidraget täcker med råge! :-) Ja, det finns otroligt mycket man kan slösa pengar på till sina barn. Vi tänker också att vi ska köpa mycket begagnat, och i synnerhet inga fancy-pancy barnvagnar för 10,000-20,000 kr.

   Antagligen kommer det att kosta mer framöver, ja! Både mat, prylar och aktiviteter blir dyrare med åren.

   Mycket bra sak att göra, så att barnet får perspektiv på att det inte går att ha allt, i alla fall inte samtidigt :-)

   Tack för lite pappa-tips!

   /Arbetslanen

   Radera
 3. Imponerande låga utgifter. Jag är själv och ligger bara ett par tusen lägre. Den enda post som jag erkänner mig vara slösaktig på är mat. Väldigt mycket takeway och helfabrikat, men det är så himla tråkigt att laga till sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Utdelningssmålänningen och tack för kommentar!

   Ja låga utgifter är sannerligen trevligt. Ja, att laga mat till sig själv är tråkigt, jag levde dock mest på mackor när jag bodde själv, samt köpte lunch på jobbet (50 kr i personalmatsalen). Nu blir det hemlagad kvalitetsmat två gånger om dagen, härligt att bo med en kock som inte blir trött på att fixa mat. Jag lagar dock mat lite då och då.

   Känner en singel-person som i princip bränner hela sin lön (undersköterska) på mat och dryck. Det är ca 12000 kr/månad på mat har jag räknat ut/killgissat... en riktig läckergom.

   Radera