måndag 24 augusti 2020

Utdelningar augusti 2020 + diverse utsvävningar

Det märks att sommaren går mot sitt slut, det blir mörkare på kvällar och morgnar ochskuggorna blir längre och längre när man går en promenad i skogen på kvällen. Det till och med luktar som tidig höst. Om träden fäller sina löv på grund av kallare väderlek, mindre ljus eller helt enkelt för att det har varit ökentorrt i marken, det låter jag vara osagt. Hösten står inför dörren, den saken är säker.

Nu har jobb och skola dragit igång igen...


Vi har haft en väldigt härlig semester här hemma i skogen. Så när som på några dagsutflykter till närliggande smultronställen har merparten av semestern firats här hemma. Det har byggts staket, målats hus, badats i familjens pool samt även en hel del vanligt slappande i hängmattan. Jag är inte heller en sån person som längtar efter att åka på långa resor i vida världen. Det var väl kul för 10 år sen när man inte hade barn, då har vi besökt allt från Kinesiska muren till Thailands djungler och Spaniens stränder. Jag tycker inte det är speciellt kul att släpa med sig en barnvagn varhelst man ska gå. Ingen av oss har dessutom släktingar som har lust att hänga med på våra resor och som kan ta hand om barnen, något som jag av mina jobbarkompisar förstår är ett vanligt upplägg. De bjuder med farmor och farfar på resan, sen är det underförstått att de som motprestation ska ta hand om barnen större delen av resan (förklätt till "umgås med barnbarnen"), så att mamman och pappan kan leka nykära. Nu är dock Lilla Snålgris så pass stor att barnvagnen är såld och när pandemin lägger sig, då kommer vi nog att åka på någon sorts resa någonstans i världen.

Jag hade en ganska lång semester i år på grund av att chefen tjatade på mig om att ta ut semesterdagar. När man är hemma 6.5 veckor finns det en del tid till reflektion kring vad man vill egentligen, då ledigheten blir som ett FIRE i miniatyr. Jag kan nog tänka mig att man behöver lite struktur och mål även utan förvärvsarbetet, annars kan det vara lätt att hamna på glid. Det kommer ju att vara mindre pengar att röra sig med varje månad, så det där med att skaffa någon dyr hobby är bara att glömma. Om man har småbarn hemma behöver man inte fundera på vad man ska göra varje dag, men allt eftersom barnen börjar skolan och är hemifrån en allt större del av dagen, då får man mer och mer fri tid att fylla med något. Visst, är ens partner också hemma kan man umgås med denne, men vare sig jag eller Fru Snålgris vill hänga med varandra 24/7, då hade vi nog båda blivit tokiga. Jag måste faktiskt säga att det var ganska trevligt att börja jobba igen, mest på grund av en större omsättning av personer att umgås med, som är mer intresserade av att nörda ner sig i filmer, tv-serier, förnyelsebar energi, smarta hem och teknik i alla dess former än vad man är på hemmaplan. Sen finns det såklart en drös nackdelar med att börja jobba också, men inget är helt perfekt.

Just det, utdelningar skulle detta inlägg handla om. Haha, jag har verkligen en förmåga att sväva ut både här och där, men nu ska vi titta på hur det har gått denna månaden...


Det blev lite över 9000 kr denna månad. Tyvärr har Volati Pref valt att inte lämna ut några pengar på grund av att ett av deras innehav (Akademibokhandeln) har ansökt om permitteringsstöd. Lite väl försiktigt om du frågar mig, men dessa pengar försvinner ingenstans utan kommer att delas ut senare med ganska hög ränta.

Dessa pengar står för mer än halva våra månatliga driftskostnader, men vi kommer inte använda dessa nu, utan gör istället en återinvestering som i sin tur kommer att ge ca 5-900 kr mer om året lite beroende på vad vi kommer att köpa. Det lutar starkt åt Ares Capital som trots en fallande aktiekurs står ovanligt starkt i tider som dessa. Utdelningen är än så länge helt intakt, och kommer antagligen fortsätta på den banan. Med en direktavkastning på 10% är det fina pengar rakt ner i fickan.

Jag har ända sedan pandemin aktivt skalat bort innehav som har dragit ner sina utdelningar eller som jag helt enkelt inte tror på längre, med mål att skapa en ännu stabilare pengamaskin som kan stå pall för framtida lågkonjunkturer och andra typer av händelser som kan skaka finansmarknaden. Detta arbete kommer jag att fortsätta med under hela detta året, och innebär att jag ökar i stabila värdebolag som AT&T, Altria, Telia, Investor men även i tillväxtbolag som Microsoft. Bolag som Ocean Yield kommer jag att behålla då jag fortfarande tror på dem trots en nedgång på över 60% och en utdelning som är minskad med 75%. Bolaget har en sund affärsmodell och värderas i nuläget väldigt lågt i förhållande till sina tillgångar. I övrigt kommer jag successivt att minska exponering mot fossila bränslen.

Äger du något som har med fossila bränslen att göra? Vad är dina planer för dessa aktier?

10 kommentarer:

 1. Har från dag 1 hållt mig borta från fossila bränslen samt hazardspelsaktier, på både gott och ont. Har däremot sålt av min post i Swedbank. OCY äger jag med, en tillfällig hicka nu under covid, även om det är surt o ligga back 60% på kursen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebbe och tack för din kommentar!

   Ja det är fantastiskt hur tider kan förändras så snabbt. Jag köpte in en del Shell både före och under corona. "Never sell Shell" är bara en av många slogans för detta anrika bolag som inte sänkt utdelningen sen andra världskriget. BAM! sänkte 60% utan att blinka. Sen har flera andra bolag följt efter. Det är väl i princip bara Exxon som bibehållit sin utdelning. I Sverige verkar knappt nån bry sig om ett storföretag fifflar med sin utdelning, men i USA är det mer eller mindre total katastrof, då det är så många som förlitar sig på dessa för t.ex. pension. "Widows and orphans"... brukar man ju säga om dylika storbolagsaktier som i ur och skur delar ut till denna typ av människor... ja det finns verkligen inga säkra hamnar.

   Har precis som du hållit mig borta från spel och haussade aktier som TSLA. Satsar på värdebolag med medel/hög DA istället.

   Radera
 2. Hej snålgrisen! vill börja med att tacka för en trevlig blogg. fick upp intresset for sparande genom att snubbla in på rikatilsammans, men nu är det din blogg som agerar startsida och hub för att läsa andra bloggar.

  nu en fråga.. tänkte köpa ocean yeild. jobbar inom shipping så det borde ju falla naturligt att investera lite i sin egen sektor. köper jag dessa bäst genom ISK eller min KF?

  Mvh Interestofficer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Interestofficer och tack för din kommentar!

   Kul att du hittade hit, hoppas du får glädje över det jag skriver och svamlar om :)

   Ocean Yield är rejält nedtryckt dels pga tidigare stora problem att få deras FPSO uthyrd. Nu ligger den och skräpar någonstans i världen, och utsikterna att sälja eller hyra ut är väl inte de högsta. Sen har de till råga på detta drabbars hårt av Covid-19 vilket har fått folk att fly hej vilt från allt som har med olja och naturgas att göra. Aktien är skulle jag säga ett spekulativt köp med stor uppsida. Det som krävs är en utdelningshöjning och lite bättre nyheter i sektorn rent allmänt.

   Jag skulle rekommendera dig att köpa den på ett KF. Eftersom den är noterad på Oslo-börsen måste du skicka ett särskilt papper till din mäklare för att undvika 25% källskatt på utdelning och istället få de sedvanliga 15%, då detta ändrades för nåt år sen. För Avanza gäller detta: https://www.avanza.se/kundservice.html/1634/hur-paverkas-jag-av-de-nya-norska-skattereglerna-som-trader-i-kraft-1-januari-2019/150f050b-beed-496b-ded5-8e9e2055bbfc?categoryId=131

   Lycka till med dina spekulationer :)

   Radera
 3. Jag har minskat rejält på de svenska bankinnehaven och idag sålde jag HiQ som som stigit rejält pga uppköpsbud, så blev jag av med lite fler icke-utdelande bolag. Nu får det enbart bli köp av utdelningssäkra bolag eftersom jag behöver kassaflöde när jag slutar jobba. Köpte några Alm Equity pref igår till hyfsat pris.
  Det låter härligt med så lång semester, men när det blir FIRE behöver man nog ha lite egna projekt att jobba med, för en evig semester skulle nog inte kännas som semester.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej sköterskan och tack för din kommentar!

   Grattis till ytterligare 25% vinst gentemot mig. Jag har ägt HiQ lite då och då mest för att kassera in utdelningar och för lite trading (nej inte många bolag jag gör detta med). Jag köpte rejält under corona och värdet hade stigit rejält, och med tanke på att den aktien har pendlat runt 40-50 senaste åren, oavsett hur bra bolaget har gått, och vilka guldkantade ramavtal som man fått, och att jag inte orkar vänta till eventuell utdelning nästa år, så säljer jag med en nätt vinst. Skulle väntat en vecka så hade jag fått 25% mer...

   Detta bevisar väl att oavsett hur man gör sin analys går det alltid att ha fel ändå. Hur i hela friden skulle jag kunna veta att bolaget för första gången sen evigheter fick ett uppköpserbjudande... det fanns över huvud taget inte på min radar. Det är precis därför jag investerar i tråkiga utdelningar, då slipper jag göra bort mig på kortsiktig trading.

   Samma här, kassaflöde är A och O, det är bara att gratulera till de som äger spelbolag och liknande som går som en TSLA nu..., nästa gång kanske det är min tur att glänsa lite värdemässigt ;) Kanske oljan eller fastigheter gör comeback, eller varför inte telecom... Tele2 ner 40% sen i våras, Telia ner ca 15%, AT&T ner ca 14% de också... vi får väl se.

   Radera
  2. Haha, det här med HiQ var ren tur. Har man tillräckligt många bolag så kanske något av dem kan vara en presumtiv uppköpskandidat.

   Radera
 4. Hallå Snålgrisen!

  Jag äger en del Exxon och har dubblat mitt lilla innehav. Jag ligger lugnt kvar och kommer på sikt att öka. Oavsett vad nyheter kommer olja att behövas under lång tid framöver. Priskrig och covid-19 kunde inte ens ett äkta orakel förutspått... Äger även hela 10 bp och de kanske dubblas de med på sikt, läs när jag har lite flis att handla för.

  God summa pengar även i augusti alltså!

  SvaraRadera
 5. Ocean Yield är det ända bolaget jag äger direkt har att göra med fossila bränslen (bortsett från fonder) och de utgör endast 2,4% av min utdelningsportfölj.
  Fossila bränslen är ju ingen framtidsbranch, så jag undviker den.

  SvaraRadera

 6. Jag lyckades få ett lån på 950.000 kr mellan privatpersoner på Michel Combaluzier, villkoren är bra liksom metoden för återbetalning. Det är verkligen allvarligt. Om du också behöver ett lån mellan individer. Här är hans E-mail: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera