lördag 29 augusti 2020

Över 560.000 kr i totala utdelningar

Nu verkar det som om vi fått höst. De senaste dagarna har varit fyllda av kyla, regn och blåst. Givetvis har familjen blivit förkylda också, vilket ofta kommer som ett brev på posten nu när Lilla Snålgris börjat förskoleklass. Hon själv är givetvis inte förkyld, utan hon drar bara hem virusen till oss, där de sen sprids och frodas. Vi kan dock vara glada för att det inte finns något som tyder på att det är Covid-19 som härjar i våra näsborrar, utan en helt vanlig förkylning. Nu får jag möjlighet att testa den nya funktionen för återbäring av karensavdrag som regeringen har infört.

Jag kan inte minnas den senaste gången jag sjukskrev mig, men det var minst fyra år sen. Normalt sett brukar jag inte drabbas mer än snuva, halsont och allmänt matt i kroppen, vilket brukar försvinna efter några dagar, och under tiden kunde man ju jobba halvdag hemma eller på kontoret. Nu har arbetsgivaren dock tagit bort möjligheten att jobba hemma, och med tanke på pandemin vill man inte dyka upp snörvlandes och hostandes bland kollegorna, så det fick bli sjukskrivning.

Nu är det inte tänkt att detta inlägg ska handla om förkylningar, utan om något betydligt trevligare, nämligen aktieutdelningar. Som ni vet är vi Snålgrisar utdelningsinvesterare, vilket innebär att vi främst investerar i bolag med medelmåttig eller hög direktavkastning. Denna strategi gör att man får ge avkall på stigande portföljvärde, vilket såklart kan vara trist i tider där Evolution Gaming, Apple och Tesla går som tåget (inte de svenska tågen alltså). Det vi istället får trösta oss är ett *oftast* jämt kassaflöde av inbetalningar till våra depåer, där bolagen vi investerar i delar med sig av sitt överflöd.

Jag roade mig lite med att titta på den nya innehavssidan hos Avanza, och där har de en väldigt trevlig graf som prydligt sammanställer de mottagna aktieutdelningarna år för år. Så här ser den ut för oss:


Ni som är snabba i huvudräkning ser att vi har skrapat ihop 562 177 kr totalt
. Vi började vår karriär under 2016, och har därefter fortsatt att spara pengar varje månad och köpa *för det mesta* stabila utdelare. Några stolpskott har det blivit under åren i den dumdristiga jakten på allt högre yield, och man vill helst glömma investeringar i:

 • Corus Entertainment
 • CBL Properties
 • ERP Properties
 • Vermilion Energy
Det som lockade med dessa aktier var främst hög yield, och givetvis är detta ingenting man enbart ska gå efter när man gör sina investeringar. Jag räds dock inte dela med mig av dessa misstag i förhoppning att ni andra tänker efter en extra gång innan ni köper aktier som har en yield över 10%. Det man främst bör fundera på är om direktavkastningen är rimlig eller inte. Det stora bolaget Exxon har idag en direktavkastning runt 9%. Är detta en "yield trap", eller finns det möjlighet till ett riktigt fynd? Jag skulle nog säga att det lutar åt en fälla, då oljepriset har sjunkit ganska rejält, Exxon lånar för att dela ut pengar samt att deras ekonomi var långt ifrån lysande reda före Covid-19. Dessutom har de europeiska oljebolagen RDS och BP redan sänkt sin utdelning rejält. Eller har jag helt fel och man kan göra ett rejält fynd i att investera i detta bolag. Vår portfölj hade ca 15% investerat i energi/olja/naturgas och det straffade sig rejält i form av utdelningssänkningar och 60-procentiga värdeminskningar. Det svåra är att avgöra om det är en tillfällig formsvacka eller om det är dags att överge det sjunkande skeppet. Jag har tidigare varit lite för snabb att sälja bolag som har "tappat formen", för att några månader senare se deras kurs segla upp långt över vad det var värt när jag sålde. Dylika misstag kostar pengar och är definitivt en lärdom jag tagit med mig framöver på denna resa.

Målet med våra utdelningar är att de ska öka för varje år som går, och detta hade inte varit några som helst problem om detta året hade varit som föregående. Dock är svarta svanar något som finns och som vi måste vara beredda på. Ingen vet när de kommer, och det är alltid lätt att vara efterklok och gjort si eller så. Vi försöker istället dra lärdom av våra misstag och bli bättre investerare. Så länge vi har inkomster kommer vi att fortsätta månadsspara och nästa år kommer vi antagligen att se ett rejält uppsving både var gäller aktievärde och utdelningar.


14 kommentarer:

 1. Hej Snålgrisen!

  Jag gick också på några nitar när viruset från Kina slog till. Ägde BP, OCY och Resurs, samtliga fick sig en hejdundrans käftsmäll. Nybörjare som jag är sålde jag i panik rätt nära botten men som tur är var det mina enda riktigt spekulativa innehav, flyttade över pengarna i JNJ, PEP, GD, MO, O, Castellum, Investor och gick vidare. Det kostade lite pengar men jag lärde mig en viktig sak, jag ska enbart investera i bolag jag gladeligen köper mer av när det rasar oavsett vad som händer. Det var väl spenderade läropengar!

  Jag kommer nog hålla mig borta från olja såväl som banker framöver om de inte kommer ner på riktiga träsknivåer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihet och tack för kommentar!
   Ja det finns många förlorare i denna kris, men även vinnare, inte minst erfarenhetsmässigt. Ibland var det värt att sälja ett sämre bolag med liten förlust och köpa in sig i ett högkvalitativt på låga priser. Vi kommer att behöva olja även i framtiden, frågan är vilka som går segrande ur striden, det finns en rejäl överkapacitet i produktion.

   Radera
 2. Hej!
  Tror dem flesta åker på lite smällar i början.
  Hur ser du på GEO framöver? Är själv väldigt tveksam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på oroligheterna i USA och massarbetslösheten lär det finnas got om kriminella att låsa in framöver. Problemet är att GEO är väldigt beroende av den politiska utvecklingen i USA. Till skillnad från USAs försvarsmakt där båda partierna är överens om att ingen kostnad är för stor tror jag privata fängelser löper en viss risk att drabbas. Säger inte att GEO är dåligt men jag har inte psyket för att äga aktien.

   Radera
  2. Hej Stefan och tack för din kommentar!

   Geo är en aktie som är känslig för hur vindarna blåser rent politiskt, samt hur stor invandringen är till USA, inte minst från den södra gränsen. De har stora kontrakt hos ICE, bland annat och nu under pandemin har det varit betydligt lägre beläggning på dessa anläggningar, vilket har dragit ner vinsten.

   Jag är inte så orolig för vad som händer om Biden vinner. Obama hade som uttalat mål att stänga Guantanamo, och där vet vi ju hur det gick med det. Privata fängelser kommer att behövas i framtiden också, frågan är ju om geo kommer att finnas kvar som högutdelande REIT. Det ser jag som en betydligt större risk, då de kan få et svårt med finansiering, då vissa lånegivare uttalat inte vill låna ut till deras verksamhet. Ingen aktie för de lättskrämda.

   Radera
 3. Härlig utdelningshistorik hoppas det fortsätter i rätt riktning. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Parre och tack för kommentar!

   Ja även om det blir en svacka i år tror och hoppas jag att det sätter fart som vanligt nästa år.

   Radera
 4. Grattis till dryga halvmiljonen i utdelningar på så få år, en rejäl hög med pengar som avlar av sig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!
   Ja det har än så länge burit sig bra att investera i high yield. Jag kan såklart inte säga om totalavkastningen hade sett ännu bättre ut om man investerat i andra typer av bolag, men då vi har fokus på stabila kassaflöden under väldigt lång tid passar detta oss bäst. Under tiden lär man sig hästar man ska satsa på och vilka som man bör undvika.

   Radera
 5. Hej Snålgrisen.

  Helt klart en imponerande summa. Vi får hoppas på lite mer utdelning nästa år :-) Fortsatt lycka till på er resa.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej slimis och tack för din kommentar!

   Ja det är surt att bankerna inte delade ut någonting, där missade vi ca 25000 kr.

   Ja det är en imponerande summa och det är kul att se att den växer, det brukar tyda på att man gör något rätt. Sen går denna typ av investeringar inte att jämföra med exv. momentum eller värdeinvestering, där kan man såklart under kortare tidsspann tjäna betydligt mer, men risken anser jag är betydligt högre. Aktier som på kort tid stuckit iväg rejält brukar jag (rätt eller fel) hålla mig borta ifrån. Har såklart varit sugen på att gå in i Apple, då jag anser vi behöver mer teknik i portföljen, då givet de lägre direktavkastningarna. Oljan i portföljen måste ersättas med något... och varför inte teknik.

   Radera
 6. Hej!

  Fantastiskt bra och inspirerande resa ni har gjort! Vi är nog många som har gått i några utdelningsfällor genom åren :) Just i börsras som i våras kan man nog dock komma in till riktigt fina direktavkastningar (om man utgår i från utdelningen under ett "normalt" år). År 2020 har varit ett verkligt stresstest för många bolag och se om de klarar av utdelningen eller inte, men sedan ska man nog inte dra det för hårt just i år heller - det är ju flera bolag som inte delar ut på grund av politiska påtryckningar.

  Vi får hoppas att det kommer igång mer under hösten och framför allt under nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan dividend story och tack för kommentar!

   Ja det är lätt att trampa i fällor, särskilt när en aktie blir upphaussad på diverse forum och på seeking alpha. Där ramlade jag på nitar som Shell och Macerich som alla skrek "köp" efter.

   Ja pandemin har bidragit till att vi fått svart på vitt vilka bolag som klarade pressen och vilka som kroknade. Nu säljer vi inte de svarta fåren direkt, utan väntar på värdestegring först, men några kandidater finns det allt, som har förverkat sin plats hos oss. Det är kul att se att våra BDCs har klarat sig så bra som de gjort, där är det trots allt yields mellan 8 och 18 %. Värre med oljeaktier samt traditionell finans och försäkring där vi är ganska tunga. Telecom står och stampar även de.

   Radera

 7. Jag lyckades få ett lån på 950.000 kr mellan privatpersoner på Michel Combaluzier, villkoren är bra liksom metoden för återbetalning. Det är verkligen allvarligt. Om du också behöver ett lån mellan individer. Här är hans E-mail: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera