måndag 7 september 2020

Månadsrapport Augusti 2020 + lite tankar

Månadsrapport igen, det är inte klokt vad tiden går. Jobb och skola har dragit igång med allt vad det innebär och det märks verkligen att man har mycket mindre fritid om kvällar och helger. När vi var lediga båda två kändes det som om man hade hur mycket tid som helst, och nu får man prioritera riktigt stenhård vilka bjudningar man accepterar och när det passar för bekanta att komma och hälsa på. Jag tycker det är skönt att ha helgerna någorlunda lediga nu när man har småbarn, för dels är det är man lite sliten efter en hel jobbvecka, och sen har Lilla Snålgris sina aktiviteter som man får engagera sig i. Lägg till städning, veckohandling och nu i det fina vädret även trädgårdsskötsel, då finns det inte mycket tid över till att göra något "roligt". Både Fru Snålgris och jag har ett stort uppdämt behov av lite egentid och vi brukade alltid på höstarna dra iväg på något spa-äventyr över en veckohelg och bara gotta oss med varma källor, massage och god mat och dryck. Nu i dessa corona-tider har det varit omöjligt att engagera mina föräldrar i någon form av barnpassning då de knappt vågar gå utanför dörren utan plasthandskar och munskydd, och bara tanken på att passa en aktiv 5-åring är nog så ansträngande för dem. Vi har inga vänner eller släkt heller som kan hjälpa till, så det är svårt att åka iväg båda två för en barnfri helg.

Inkomster och utgifter

Nåväl, det är inte det vi ska prata om idag, utan nu är det månadsrapport som står för dörren, och vi börjar i vanlig ordning med att titta på ett sankey-diagram:

 

Några små förändringar jämfört med förra månaden. Inkomstsidan har varit lite sämre då jag tog ut en del föräldraledigt. Fru Snålgris har tagit några extrapass nu under sommaren vilket har förstärkt hennes lön lite extra, och tanken är att hon snart ska börja jobba heltid igen. Våra löpande utgifter ligger och svävar runt 14-16000 kr vilket de mer eller mindre gjort sedan vi började blogga. Matkostnaden är lite hög, men det brukar den vara över sommarmånaderna. Transport ligger väldigt lågt då vi har stannat hemma nästan hela augusti sånär som på några småutflykter i närområdet.

Pengamaskinen

Börsen har för vår del gått i sidled hela sommaren. Lite upp och lite ner. Jag har gjort en del affärer och ökat innehavet i:

 • Hufvudstaden
 • AT&T
 • Altria
 • Telia
 • Ares Capital
 • Cibus Nordic
 • Axa SA


Merparten är stora, tråkiga företag vars aktier är ganska sömniga. Axa och Hufvudstaden är väldigt nedtryckta sen corona så där hoppas jag att de kan ta rejäl fart framöver så att man kan boosta värdet på portföljen, som ärligt talat ligger väldigt långt efter de flesta andra. Anledningen är helt enkelt att vi ägde en hel del energi och bank som inte har gått direkt lysande. Även REITs och BDCs har legat och skvalpat, medans teknik som vi inte äger så mycket av har agerat draglok på exempelvis Dow Jones-index. Man pratar ofta om att "börsen har återhämtat sig", men det är viktigt att komma ihåg att det är långt ifrån alla sektorer detta stämmer på. Teknik, som numera är en tredjedel av DJ har återhämtat sig extremt mycket, medan för resten går det betydligt trögare.Som vi kan se på nedan på värdet har det endast stigit med ca 25000 kr under augusti, vilket inte är speciellt mycket. Enligt en prognos jag gjorde för ca 2 år sedan borde värdet på portföljen just nu vara ca 3,3 miljoner. Då ligger vi bara 700000 kr back, nemas problemas. 

Jag tror inte heller att det kommer att spraka till nämnvärt den dagen pandemin är officiellt över, utan de mest nedtryckta aktierna som t.ex. Oxford Lane Capital, Ocean Yield, Exxon, Axa, GEO med flera kommer att dra på rejält under ett tag när riskviljan återvänder, medan för resten är uppgången och återhämtningen redan skedd. Oljeprisets låga vara eller inte vara spelar såklart också in.

Månadens grubbel

Denna månaden funderar jag kring de allt grövre och våldsammare brott vi möts av i nyhetsskörden. Den ena hemskheten är värre än den andra. Det som alla dessa brott har gemensamt är ett misslyckat rättsväsende. Sverigedemokraterna slår på stora trumman om att invandring är roten till allt ont och tävlar med KD om flest antal åtgärder för att rädda Sverige från att drunkna i farliga mörkermän som inget annat vill än att omvandla Sverige till ett nytt kalifat. Fel, anser jag.

Problemet är inte invandring utan kriminalitet. Det är förbjudet att våldta, mörda och råna oavsett vem du är eller varifrån du kommer. Hade myndigheterna gjort sitt jobb korrekt och politiker slutat blunda för uppenbara problem hade detta varit ett ickeproblem och Sverige varit fullt av produktiva medborgare, och det hade varit tryggt att gå en promenad på kvällen även i Tensta och Rinkeby. Nu har rättsväsendet sovit de senaste 10 åren, vilket har gjort det enkelt för diverse klaner och brottssyndikat att etablera sig och skaffa sig ännu större makt. Är det nån slump att polisstationen i Rinkeby ser ut som en fästning? Samhället verkar ligga på defensiven mot denna typ av kriminalitet och har helt tappat initiativet, vilket är lätt hänt i krig när man låter sig utmanövreras av sin motståndare. Samhället har levt i en villfarelse om att det är den mjuka vägen som gäller och brottslingarna har skrattat hela vägen ut ur ungdomsanstalten. Polisen är inte heller de på långa vägar rustade för att till vardags bemöta denna typ av kriminalitet, vilket är pinsamt tydligt i filmklippet från Angered, där två poliser gör ett ingripande mot en cyklist, och blir inom loppet av en sekund omringade av blodtörstiga yrkeskriminella som hade kunnat slita dessa poliser i stycken om de hade velat. Aldrig har jag sett en polis ta order av en privatperson på det sätt som skedde. Jag har besökt många andra länder, och jag har svårt att föreställa mig att detta hade kunnat inträffa ens i grannlandet Danmark. Dessa personer hade antagligen suttit bakom lås och bom för länge sen.

Vad finns det då att göra? Lag och ordning kommer utan tvekan att bli en av de stora valfrågorna nästa gång det är riksdagsval, då vi fredliga medborgare är trötta på att delar av våra storstäder styrs av kriminella gäng(numera populärt att kallas för klaner), och där smågangsters utan att vuxna eller andra ingriper rånar andra barn på godis, kläder och annan grannlåt. Detta är ett problem som har rotat sig djupt i dessa områden och är inget man ändrar på över en natt. Några saker måste dock fundamentalt ändras i Sverige för att vi över huvud taget ska kunna börja nöta ner skuldberget och ha en chans att vända skutan:
 • Mångdubbla straff för all kriminell gäng/klanverksamhet.
 • Inga ungdomsrabatter och minderåriga mördare ska hanteras därefter
 • Effektiv utvisning av kriminella med utländsk eller dubbelt medborgarskap
 • Att agera mot blåljuspersonal ska ses som en attack på riket självt och ska bestraffas därefter. 

Detta är bara ett axplock av alla åtgärder jag kan tänka mig, men jag hoppas verkligen att rättegången i Danmark där de där typerna fick mycket långa fängelsestraff, fick svenska politiker att börja tänka annorlunda. Fortsätter vi på samma bana som innan kommer det att bli mycket otäckt att leva i detta land om säg 10 år. Sen vill jag slå ett slag för lite gammalt hederligt jävlaranamma och en dos civilkurage. Ser man något pågående brott eller annat går det alldeles utmärkt att själv ingripa om man anser sig kunna påverka situationen till det bättre, annars kan man ringa 112 och låta skattekronorna få jobba lite. Glöm detta med att ringa 11414 om ni vill komma fram snabbt till polisen, det är helt meningslöst vid pågående brott. 

Det är helt meningslöst att politiskt försöka klistra ihop invandring och kriminalitet då det faller på sin orimlighet att misstänkliggöra en stor mängd människor på ett bräde. Man måste ta en människa i taget, sen är det för min del ointressant varifrån denna person kommer ifrån så länge samhället gör sin plikt och tar bort personen från gatan. Det är som sagt en bra bit tills domstolar och övrigt rättsväsende har verktygen på plats, men tills dess kommer jag att göra vad jag kan, nämligen att rösta på det parti som har den mest trovärdiga planen att genomföra detta på. Det blir garanterat vare sig Åkesson eller Löfven.

Har du gjort något bottenfiske på aktiemarknaden, som du väntar på ska ta fart uppåt? 


9 kommentarer:

 1. Vad har du för belägg för påståendet "Det är helt meningslöst att politiskt försöka klistra ihop invandring och kriminalitet"? Invandring av dysfunktionella individer, från dysfunktionella kulturer och dysfunktionella länder ger visst upphov till ökad kriminalitet - just av det exotiskt bestialiska slaget som vi bevittnar idag. PS. Jag är invandrare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Kim Asp och tack för din kommentar!


   Mitt belägg är att det helt enkelt är dumheter, av den enkla anledningen att man inte kan säga att du är en skummis bara för att du är en invandrare. Det är mycket möjligt att vi hade haft lägre kriminalitet i landet om invandringen hade varit lägre, eller från andra länder och så vidare. I mitt yrke som IT-konsult jobbar jag med människor från många delar av världen, Syrien, Iran, Irak, Kina och Vietnam för att bara nämna några. Ingen av dess människor är kriminella eller har några planer på att bli det heller. Precis som i alla kulturer finns det folk som vill ta sig i kragen och göra något vettigt av sitt liv, och så finns det individer som inget hellre vill slappa och tjäna pengar genom att begå brott. Denna typ av personer fanns även här långt innan invandring blev en stor sak i Sverige.

   Hade vi inte haft invandring hade till exempel det projekt som jag jobbar i förmodligen inte varit lika framgångsrikt som det är idag, då jag jobbar med mycket duktiga individer som har kommit till Sverige för att de ville skapa sig en framtid och utveckla sig. Det hade varit väldigt tråkigt om vi hade haft ett land med stängda gränser.

   Du har såklart helt rätt som du skriver att gärningar av det "exotiskt bestialiska slaget" inte är acceptabla. Personerna som utför dessa brott blev såklart inte kriminella över en natt, och hade vi haft ett fungerande rättsväsende (och migrationsverk i de fall där det är aktuellt med utvisning) vågar jag påstå att detta hade varit ett icke-problem idag. Dessa människor hade suttit bakom lås och bom för länge sedan i långa fängelsestraff (eller hade varit rehabiliterade till produktiva medborgare i de fall det är möjligt). Lyssnar man på t.ex Leif Gw är det ett hundratal individer som står för merparten av den grova brottsligheten i t.ex. Malmö. Plocka bort dessa från gatan och det hade sett annorlunda ut.

   Sen är jag också helt med dig att invandring från vissa länder som ligger långt efter Sverige när det gäller jämställdhet kan vara ett problem om vi gör det till ett problem. Åter igen har vi dysfunktionella myndigheter som låter t.ex Vetenskapsskolan få hålla på med sin verksamhet så länge som den gör, och snubblar på teknikaliteter i lagen när man borde stängt skolan för länge sen. Listan kan göras lång på exempel där man borde satt ner foten mot ålderdomliga sedvänjor som t.ex. separeringar mellan män och kvinnor, könsstympningar och vad det nu kan vara för länge sen, istället för att låta det bero, eller låtsas som om det är ett ickeproblem.


   PS, Jag är gift med en invandrare...

   Radera
 2. Hej Snålgrisen,

  Jag kunde inte vara mer enig i det du skriver om det kriminella avskummet som tillåts härja runt i princip fritt.

  Angående investeringar så har jag köpt oljeaktier de senaste månaderna. Det är en sektor med rätt få privata investerare idag men jag är en av de som tror på en återhämtning under 2021. Känns rätt säkert på några års sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David och tack för din kommentar!

   Kul att du håller med mig, det är som sagt en komplex fråga och jag ville bara klargöra min åsikt i frågan vilket är att kriminalitet är inte ok oavsett vem du kommer ifrån. Det snackas mycket om att "importera brottslingar" och annat. Problemet är snarare en svag rättsstat där poliser och domstolar saknar de rätta verktygen för att hålla de kriminella borta. Sen finns det såklart mycket annat att göra på olika håll inom politiken, inte minst när det gäller migration och skolan samt vården.

   Ja de flesta har beröringsskräck nu vad gäller allt som har med det svarta guldet att göra. Exxon fick dock en köprek idag, men jag håller mig borta från den aktien tills dess jag vet vad de gör med direktavkastningen. En DA på över 9% är inte hälsosamt. Jag gissar på en sänkning med minst 50% inom kort. De flesta andra oljerelaterade bolag har redan gjort liknande stålbad.

   Radera
 3. Varför hade Sverige inte några gruppvåldtäkter på 1950-talet då??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för din kommentar.

   Har inget bra svar till dig mer än att vända tillbaka frågan, hur kan du vara så säker på att vi inte hade det? Det har hänt en hel del i samhället sedan dess, både vad gäller stigmatisering och annat.

   Radera
 4. Snålgrisen blanda inte ihop arbetskraftsinvandring av intelligenta it tekniker med asyl/anhörig invandring av analfabeter!! Det är 2 st helt olika saker.
  Att som dig nämna att ditt företag har dragit en stor nytta av invandringen är ett rent hån mot alla de offer som har drabbats av förnedringsrån,misshandel,mord mm av just kriminella invandrare.
  Att du sedan nämner att du inte vill rösta på Åkesson blir ju nästan komiskt, Jimmie har haft rätt i precis allting han har sagt de senaste 20 åren och detta vet du om. Sluta spela pk det blir bara löjligt.
  För övrigt så uppskattar jag verkligen din blogg och är en trogen läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen Anonym...

   Du övertolkar mitt inlägg. Jag gör inte någonstans någon uppdelning av olika typer av invandrare, om det är asyl, arbetskraft eller familjeanknytning de har invandrat som. Jag känner för övrigt folk som har fått uppehållstillstånd av alla tre ovan nämnda skäl som alla är produktiva medborgare och har jobb och betalar skatt. Min tes är att inte heller här går det att dra en hel grupp med folk över en kam. Sen håller jag med dig att asylinvandring i sig inte har skötts bra på något sätt de senaste åren. Till exempel glömde man att kolla med kommunerna och deras resurser innan man ignorerade Dublinförordningen 2015 och lät i princip vem som helst söka asyl i Sverige oavsett vilket land de kom ifrån. Detta skapade otroliga problem i vissa kommuner, och även idag är problemen långt ifrån lösta. Vi har även enligt mitt tycke stora "utmaningar" i den knasiga anhöriginvandringen vilket även den är en grogrund för problem då kraven är oerhört lågt ställda på t.ex. försörjning och krav för att lära sig det svenska språket.

   Men det var inte det som mitt inlägg handlade om, utan det fenomen som vissa politiker pratar om nån sorts "silver bullet" i att om vi stryper invandringen så stryper vi brottsligheten och vips har vi löst problemet. Frågan är oerhört mer komplex än så, och detta undanhåller man sina väljare, vilket är smått ohederligt tycker jag.

   Alla som känner mig vet nog att jag är ganska långt ifrån PK och säger vad jag tycker och tänker. Har kriminaliteten ökat på grund av invandring eller på grund av att det är i princip riskfritt i landet att begå brottet, då du antagligen inte kommer att åka fast, och gör du det är straffet löjligt lågt? Jag tror att om det hade varit ordentliga straff och givetvis obligatorisk utvisning för merparten av dessa brott, då hade man tänkt sig för en extra gång innan man begick dessa brott.

   Det är alltid lägg att lägga skulden på någon annan, men mycket av de problem vi har idag är helt och hållet vårat egna fel och den politik som man har fört under de senaste åren. Hur är det till exempel möjligt för afghanska höjdare att vara skriven i Sverige i en stuga i skogen tillsammans med 6-7 andra personer som heter ungefär likadant som denne person? I ett land med vettiga kontroller av t.ex. identiteter hade detta varit omöjligt och du hade antagligen fått en resa härifrån med enkel biljett för att ha försökt utnyttja bidragssystemen.

   Såklart ska SD har cred för att man har sett att det finns problem med den asylpolitik som förts, det är smått löjligt och skenheligt att t.ex. M och KD nu några år senare går ut med att NU är det okej att påpeka detta. Är SD redo att leda landet? Det anser jag inte, det var därför jag skrev att jag inte kommer att lägga min röst på det partiet. Det finns en hel del bra i deras partiprogram, men inte tillräckligt för att förtjäna min röst.

   Hoppas detta har förtydligat det hela lite :) Tack för att du fortsätter läsa min blogg.

   Radera

 5. Jag lyckades få ett lån på 950.000 kr mellan privatpersoner på Michel Combaluzier, villkoren är bra liksom metoden för återbetalning. Det är verkligen allvarligt. Om du också behöver ett lån mellan individer. Här är hans E-mail: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera