söndag 11 oktober 2020

Månadsrapport September 2020

 Tiden går fort, och nu är det mörkt när man åker till jobbet om morgonen. På eftermiddagen är det fortfarande lite ljust, men runt halv sju skymmer det blixtsnabbt och innan man vet ordet av är det kolsvart ute och man riktigt känner John Blunds lockrop där i soffan. 

Denna månad har varit lite annorlunda då vi har haft en bebis på besök. En familj som vi känner har haft en familjemedlem på sjukhus, och resten av familjen har bott hos oss i en vecka. Jag har dessutom tagit lite extra semester för att kunna assistera familjemedlemmarna i kontakter med diverse myndigheter, då ingen i familjen har svenska som modersmål. Krångligt är bara förnamnet, när man ska sitta med och lyssna på läkare som inte direkt är kända för att vara raka på sak. Allt har dock gått bra och familjen befinner sig nu på hemmaplan norröver. Det var några år sedan Lilla Snålgris var bebis, och jag måste erkänna att jag inte saknar småbarnsåren det minsta. Visst, småbarn runt ett år är söta när de med några få tänder i munnen skrattar och lunkar runt med sin gå-vagn. Men skrik mitt i natten två-tre gånger, en toalett som konstant luktar bajs, allt kladdekludd vid matbordet och små leksaker utspridda över hela huset samt dregel i mina skor, det och mycket annat är inget jag längtar efter. Deras ettåring verkade inte heller ha lärt sig hur man sover, då hen kanske sov 1,5-2 timmar på dagen och kanske 8 timmar på natten, i tre eller fyra omgångar med en massa skrik och gnäll däremellan. Föräldrarna är änglar som klarar av detta, och min fru fick hjälpa till lite och hon brukar inte klaga speciellt mycket på någonting, men jag såg på henne att hon tyckte det var en lättnad när familjen åkte hem. 

Inkomster och utgifter

Nåväl, här kommer en aningen försenad månadsrapport, vi börjar med ett sankey över utgifter och inkomsterVi har inte haft några skenande utgifter trots att antalet familjemedlemmar ökade tillfälligt under månaden. Familjen hade med sig stora mängder mat, då de äger och driver en restaurang. Det som har kostat är väl lite extra el och vatten, men annars är det som vanligt. Fru Snålgris har börjat jobba, och jag var lite föräldraledig förra månaden, vilket syns på bruttolönen. Ungefär 50% av lönen kom tillbaka i form av föräldrapenning från Försäkringskassan. Tyvärr är jag anställd på ett företag som inte har s.k. föräldralön, då hade det varit närmare 90% som hade kommit in på kontot.

Utgifterna har vi minskat något genom att vi har bytt internetleverantör, samt gått ner i hastighet. Ny leverantör är Bahnhof, och ny hastighet är 100/10, mot tidigare 100/100. Detta sparar oss ca 100 kr/månad. Jag kommer dock att behöva investera i en ny wifi-router, då den vi har är helt hopplös. Jag och flera kunniga arbetskompisar har försökt ställa in den, men hur vi än bär oss åt är hastigheten till vissa enheter helt värdelös. Det går lite upp och ner beroende på dag och tidpunkt, men ibland kan jag få hastigheter runt 2-4 Mbps, vilket är märkbart långsamt. Min första tanke var att någon illasinnad person har kapat vårat nätverk och hittar på en massa dumheter, men en kollega som är expert på IT-säkerhet har kollat och inget skumt här på torpet. Det är antagligen wifi-routern som är kass, då vi inte har kunnat hitta några andra märkligheter såsom magnetfält, blockerande betongväggar (trähus) eller annat som kan påverka hastigheten.

Pengamaskinen

Portföljen ökar sakta men säkert i värde, med betoning på sakta. Jag hade hoppats på att vi hade kommit upp till 3 miljoner lagom till årsskiftet, men det kan vi nog titta i stjärnorna efter. Det är alldeles för många bolag i portföljen som inte har tagit sig upp från de träsknivåer de hamnat i pga Covid-19. Dessa bolag är uteslutande i oljebranschen, men det finns även finansbolag som inte har återhämtat sig trots stigande börser. Detta gör att vi totalt är -14,5% back YTD, vilket såklart känns surt då många andra bloggare har passerat sina pre covid19-nivåer med råge och slår det ena rekordet efter det andra. Det som jag kan trösta mig med är att våra utdelningar är förhållandevis stabila. Där är det främst Ocean Yield och Oxford Lane Capital som gör mig besviken, men det förstnämnda har betydligt bättre räkenskaper än vad dess aktiekurs kommunicerar, och det senare är ett riskfyllt instrument, som antagligen kommer att stiga som en raket den dagen ett vaccin har tagits fram. Investerare söker sig till säkrare hamnar när det är osäkra tider, och CLOs är inget man vill äga.  
Vi har gjort några affärer under månaden, mest påfyllningar i befintliga bolag som Fortum, Newtek Business, Ares Capital, AT&T och Brookfield Renewable, men även ett helt nytt innehav i IBM. Jag känner att vi måste öka mängden IT-bolag och då Apple, Tesla, Amazon är skyhögt värderade enligt mitt tycke, kunde denna gamla käpphäst vara ett intressant alternativ. De ligger långt framme när det gäller t.ex. AI och har mycket att ge om de nu kan få fart på sin affärsutveckling. Under tiden delar de ut 5,5% med goda marginaler. Bolaget ingår dessutom i Avanzas superränta, vilket enligt mig är en garant för att även Avanza anser att bolaget är stabilt, och för mig som har belånad portfölj ger det mig en bättre ränta. Jag hyser inga stora förhoppningar om en kursraket, men om bolaget ökar 20% i värde inom 1-2 år blir jag väldigt glad. Belåningen i portföljen ligger numera på ca 15%, vilket är högre än vad jag föredrar. 

Vad har du investerat mest i under månaden som gått? Några nya innehav, eller enbart DRIP?

7 kommentarer:

 1. Fyllt på med månadssparandet i Handelsbankens hälso- och hållbar energitema, samt lite teknikfonder.

  Angående routern, du borde satsa på ett meshnätverk så du får en bra och stabil uppkoppling i hela huset :)

  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Indexnära och tack för kommentar!

   Jag hade gärna ägt endast ETFer då det hade spridit riskerna och minskat antalet innehav rejält. Dock är det knepigt att köpa högutdelande ETFer som innehar t.ex. BDCs och REITs i Sverige. När dessa kommer, då kanske jag säljer hela portföljen och går all in på just ETFer.

   Jag håller med angående meshnätverk, tänkte avvakta till Black Friday för nån rea på google nest eller liknande ;)

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slog han upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag sitter lite i samma båt som dig snålgrisen!
  Boston pizza-70%
  Epr properties-80%
  Mainstreet capital-35% mm listan kan göras lång. Med facit i hand så skulle man bara lagt pengarna i xact högutdelande som ger 4% istället för att köpa på sig en massa usa aktier, varför gå över ån efter vatten.
  En dyrköpt läxa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentaren!

   Ja det är lätt att misströsta när det går dåligt. Det som man får tänka på är att alla de bolag du räknar upp har gått dåligt pga en enda sak, Covid-19. Visst, MAIN var rejält övervärderade innan, och kommer antagligen inte nå dessa nivåer igen, men EPR hade goda finanser och var en väl presterande REIT. Boston Pizza har jag inte följt på ett tag, men de verkar omåttligt populära där borta i väster. Nu har de dessutom återinfört sin aktieutdelning.

   De bolag som gått sämst värdemässigt hos mig är de med högst DA. I osäkra tider flyr folk till säkrare hamnar. Alla de bolag kommer antagligen att sticka iväg i ett väldans rally när ett vaccin släpps och samhället öppnas upp igen. jag blir inte förvånad om t.ex. EPR och Main kan sticka iväg med 8-10% om dagen i värde, det brukar gå fort med denna typ av värdepapper, både uppåt och nedåt.

   Av alla mina "högrisk-innehav" är det ingen som har ställt in sina utdelningar helt. Tvärtom delar de flesta ut som vanligt, några har minskat (Oxford lane, Ocean Yield, Geo Group). Det är värt att ha i bakhuvudet om det är utdelningar man suktar efter. Det är också därför jag inte säljer dessa innehav trots att det lyser illrött i depån. Tvärtom gör jag små köp lite då och då, och lyssnar lite extra på deras kvartalsrapporter.

   Visst, man kan lägga allt i Xact, men då har du runt 4% DA mot 10 om du investerar i Ares eller Main Street... varför inte göra en mix och köra 70% i Xact och resten i diverse BDCs och REITs? Allt handlar om ens egna riskaptit. Vår är nog över medel ska jag säga, även om man ibland kör på en mina.

   Radera
 3. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881
  ®

  SvaraRadera

 4. Jag lyckades få ett lån på 950.000 kr mellan privatpersoner på Michel Combaluzier, villkoren är bra liksom metoden för återbetalning. Det är verkligen allvarligt. Om du också behöver ett lån mellan individer. Här är hans E-mail: combaluzierp443@gmail.com


  SvaraRadera