fredag 2 oktober 2020

Utdelningar September 2020 + lite grubblerier om FIRE

Ytterligare en månad som har gått. Hösten har kommit , löven blir gula och faller från träden. Höststormarna tilltar och kvällarna blir sådär kusligt mörka och dystra som de bara kan bli under denna årstid. Det är med andra ord dags att krypa upp i soffan, tända brasan och sörpla på ett glas valfri dryck. Hos Snålgrisarna blir det ett gott glas rött vin, samtidigt som kvällens börsöppning på andra sidan Atlanten noga studeras via telefonen. 
Vilken uppfinning den smarta telefonen egentligen är. Idag är ju möjligheten till verbal kommunikation endast en av många tillämpningar som den har. Den används likt en schweizisk armékniv till allt möjligt, från att vara ficklampa, digitalkamera eller diktafon. Såklart ångrar vi att vi inte köpte aktier i Apple när den första iPhone presenterades. Dock visste Herr Snålgris mycket lite om aktier på den tiden, och courtaget för att köpa utländskt var säkerligen några hundralappar. Man ska inte gråta över spilld mjölk heter det ju. Det är svårt att pricka rätt aktie att köpa, och det är minst lika stor risk att förlora sina pengar som att tjäna dem. Herr Snålgris äger inte endaste TSLA, och det är inte främst för att de inte delar ut några pengar utan för att de helt enkelt inte har tjänat några tills förrän helt nyligen. De gör mycket rätt. Deras bilar säljer som smör, de tänker strategiskt helt rätt och vem gillar inte Elon Musk? Dock är aktien nu så pass uppblåst att jag även nu väljer att ställa mig utanför. "In yield I trust". 

En akties värde kan åka lite upp och lite ner, och i värsta fall tvingas ett välmående utdelande bolag att tillfälligt sänka sina utdelningar. För oss som förlitar oss på ett stadigt kassaflöde för att betala räkningar tar vi hellre en aktieutdelning än en chansning att sälja en aktie för att få loss lite pengar. Apropå detta, vad har månadens guldvaskning inneburit, jo hela 9021 kr! Detta är inte jättemycket, men det är mer än hälften av våra månatliga utgifter och man får ha i åtanke att nästa månad enligt prognos ska det trilla in över 26000 kr. Om jag hade lagt allt i en indexfond hade jag säkerligen gjort större totalavkastning, men när hade jag vågat sälja? Jag tror att det är mentalt jobbigare att börja sälja av sina aktier än att föra över en viss summa varje månad från Avanza till sitt servicekonto. Jag jämför åter igen med min äppelträdsodling. Vilket känns bäst, att skörda äpplena till försäljning eller att gräva upp träden och sälja dessa? Vi har tänkt låta pengamaskinen leva vidare till nästkommande generationer, och då passar aktieutdelning bättre tycker vi. Men smaken är som baken och det är säkert många läsare som bara skakar på huvudet nu och undrar om jag inte sipprat lite för mycket av husets röda. Det kan jag bjuda på.

När är det nog? När är vi nöjda med den månatliga utdelningen för att vi ska kunna säga upp oss? Ja, det är alldeles för tidigt att säga. Detta året har inneburit motgångar både i form av en kraschande oljeindustri som har sänkt flera av våra trotjänare, samt en försvagad dollar som har gjort att alla bolag som delar ut i USD har backat med i skrivande stund runt 20%. Det märks, när ca 30% av innehaven är i USD. Vi har sagt att vi minst ska kunna plocka ut 25000 kr i månaden för att ens överväga att säga upp oss. 

Detta betyder årliga utdelningar på 300000 kr. Idag har vi enligt prognos ca 200000 kr i utdelningar, om alla bolagen sköter sig och delar ut som de ska. Frihetskvoten är således 66%. Vi är alltså mer än halvvägs mot vårat mål, men det är många stötestenar att ta hand om innan vi på allvar vågar  checka ut från slaveriet. Hur ska vi göra med våra lån? Vad händer om vi vill byta bil? Mycket av samhället och ens trovärdighet bygger på att man antingen är förmögen (mångmiljonär) eller att man har en stabil månadsinkomst från tjänst. Månadsinkomster av kapital är något bankerna spottar på, och man är mindre kreditvärdig än Trashank själv. Man kan alltså glömma bort att ta ett lån på huset för att renovera taket, eller någon annan större plötslig utgift som man inte slipper undan. Allt detta måste man planera för, förslagsvis genom en stor buffert på flera hundra tusen kronor.

Vad ser du som den största utmaningen med att gå "All in FIRE"? 

24 kommentarer:

 1. Att bankerna inte anser att man är kreditvärdig om man lever på kapitalinkomster är ju helt absurt, men att gemene man har den upofattningen är i viss mån förståeligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja detta med ringa kreditvärdighet trots en stor fet portfölj kan jag inte förstå, klart att det är skillnad på portfölj och portfölj men om det finns en utdelningshistorik på några år där portföljen levererat si och så mycket pengar borde detta kunna räknas som en inkomst eftersom sannolikheten att portföljen bara säljs av eller är bluff är nära noll.

   Att det trots allt är som det är beror nog också på att bankernas standard formulär för låneansökan r det de helst vill använda sig av och då är ju förvärvsinkomst lika med noll om man lever FIRE. Återigen ser vi hur vårt samhälle blivit och hur dåligt det egentligen utvecklat sig eftersom ett eller flera möte med en personlig bankkontakt enkelt borde kunnat undanröja alla tvivel om att utdelningsinkomster finns även om förvärvsinkomsterna är noll. Detta tänkte dock inte de på som implementerade formuläret eller den standardiserade ansökningen...

   Radera
  2. Hejsan sköterskan och tack för din kommentar!

   Så är det, någon hade till och med frågat Nordea om vad de såg på att man hade säg 100% Nordea-aktier och fick utdelning med 300" om året, och svaret var att de inte hade lånat ut en spänn. Så ser de tydligen på inkomst av kapital och säkerheten i deras egen aktie. Du ska JOBBA! Allt annat är sekundärt. Hela samhällets konstruktion bygger på att antingen ska du jobba eller ska du hitta ett jobb. De flesta frågeformulär finns det kryss för "egen företagare", "anställd" eller "arbetslös". Om man är FIRE, vad ska man välja? Hur är det med sånt som barnomsorg? Antar att det är öppen förskola som gäller då man inte "jobbar", även om man sitter med sin blogg eller handlar aktier hela dagarna. Jag vet ytterst lite om såna frågor, och tyvärr skriver inte många bloggare om det heller. Jag är dock grymt nyfiken vad man ska svara, för det är ju inte så att man har 100 miljoner på banken och kan köpa vad man vill, i form av tjänster och prylar.

   Kanske är det så att man som FIRE får vända samhället ryggen och ta hand m allt själv? Du är antagligen mindre värd än en arbetslös om man ser på vilka förmåner du kan få. Det är ganska rättvist faktiskt, då man har ett stort kapital på banken. Det gäller bara att ha en plan för varje händelse, så man vet vad man ska göra.

   Radera
  3. Jag har för första gången drabbats av detta nu. Ska köpa en lätt lastbil, en hästbuss, och önskade kredit eftersom jag anser mina pengar jobbar bättre på börsen. Men nej, mina AB ihop med min enskilda firma gjorde mig inte kreditvärdig, så bara göra ett uttag från Avanza. Surt.

   Radera
  4. Tråkigt att höra Ekonomitankar. Bra att du hade en plan i att belåna din portfölj istället.

   Radera
  5. Nja belånade inte utan tog ut från likvida medel. Men första gången jag insåg att jag inte längre är kreditvärdig. En ny epok i livet.

   Radera
  6. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Godkväll Snålgrisen! De var väl er båda väl förunnat med lite rött?! Efter veckans slaveri behöver man rå om sig själv, annars kan allt lika gärna kvitta tycker jag. Tänker inte sitta och låtsas ha FIRE status genom att använda samma tepåse 3 gånger om, inget för mig.

  Det svåraste med FIRE är inte i singularis, för mig är det:

  1) veta när det räcker även om jag tror att detta är det allra lättaste för det kommer väl att kännas rätt när tiden och summorna är rätt

  2) att orka hålla ut

  3) att fortsätta att våga ligga all-in i ur och skur

  4) att inte veta vilka bakslag som kommer p.g.a. politkerinblandning och statens ständigt ökade kostnader

  Säkert nåt jag missar men helt spontant känns dessa punkter både krävande och svåra.

  Skål!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentaren!

   Det blev bara ett glas ikväll, är helt slut av veckans händelser. Fullt på jobbet, en släkting på sjukhus, Lilla Snålgris har massa skolaktiviteter osv osv. Mörkret gör mig dåsig redan vid 19-tiden, både med eller utan rödtjut.

   De svårigheter du räknar upp ser jag inte som de största knepigheterna. Visst, det är segt att jobba men det är bara att bita ihop så går veckorna, och de blir till månader som blir till år. Man får ha kul på fritiden under tiden, och inte leva som en "supersparare" som kokar nudlar i handfatet och använder samma tepåse i en vecka.

   För oss blir nog de största svårigheterna i det sociala samt kontakter med olika myndigheter, där allt handlar om "vad jobbar du med". Alla föräldrar man träffar i skolan frågar "vad jobbar du med", det verkar vara viktigare än vad man har för namn. Alla frågeformulär från skola, sjukvård, FK måste man svara om man är anställd eller inte. Är jag arbetslös? Nej, då måste jag vara inskriven på AF. Kanske ska jag läsa några strökurser på universitetet och bli student, fina rabatter där :)

   Sånt bekymrar mig faktiskt mer än att om pengarna ska räcka. Vi låg all-in när corona kom, det var tufft som f-n med de oljeaktier vi hade, är fortfarande -15% för de utländska innehaven, men utdelningarna har med några få undantag fortsatt ticka in. Värre är det med de svenska bankerna, som står för en betydande del av vår utdelningsinkomst. Det är där bufferten kommer in. Med en sån ska man klara av dippar likt detta, eller om taket blåser av, eller om bilens motor exploderar. Normalt sett kan allt lösas med lån, men som FIRE kan man nog glömma sånt, då blir det pantbanken nästa....

   Skål!

   Radera
 3. Jobbar själv en del med personalfrågor och en "fast anställning" är verkligen inte något säkert. Kapitalinkomst är garanterat säkrare.

  En livlina vad gäller den stora plötsliga utgiften ("takrenovering" t ex) är att ha en väl tilltagen oanvänd kredit på sin aktiebelåning.

  Håller med om att det är lättare att bara använda kons mjölk än att slakta kon och äta köttet. Men min maskin ska inte överleva mig utan jag kommer att unna mig att slakta en ko emellanåt. Men troligen vågar jag inte i början av min pensionärstid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Smålänningen och tack för kommentar!

   Ja men precis, så resonerar vi också, varför anses en anställning så säker, det borde väl vara säkrare att gå all in i t.ex. Xact High Yield och investera i ett 80-tal bolag, än att vara beroende på endast ett företag och en anställd, dvs du själv.

   Smart tänkt med en kreditlina på din aktieportfölj. Där kan det vara en vits att investera i merparten kvalitetsaktier, då du ofta har bättre belåningsvärden och villkor.

   Radera
 4. Hade jag varit yngre hade jag startat ett litet "hobbyföretag" så hade problemet med jobb och sysselsättning varit ur världen, vid ev. FIRE. Nu har jag ju ett sådant yrke att jag kan ha en minimal tjänst och hoppa in på timme, så behöver ingen bekymra sig över vad jag jobbar med:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes. Precis vad jag tänker göra. Starta enskild firma och säga att jag jobbar (deltid) hemifrån. Tänker redan göra det nu medan jag jobbar för att få in lite extra slantar medan jag fortfarande arbetar.

   Radera
  2. Jag har kvar min redovisningsbyrå och när någon frågar om arbete så svarar jag den. Att det sen på lönespecen bara är så många kronor att jag täcker skatten på min förmånsbil behöver man ju inte prata om. Men jagbhar även börjat lägga till att jag tradar till stor del.

   Radera
  3. Hej Ekonomitankar och ni andra och tack för kommentar!

   Min farsa har kvar sin snickerifirma, ett HB. Kanske ska man ta över den och kunna bli en "diversearbetare". Det var en intervju med Arne Talving i dagens Aftonbladet, han kallade sig för "Ekonomiskt fri" helt enkelt. Kanske något man ska köra med på nästa föräldramöte ;)

   Fru Snålgris har absolut tänkt att jobba lite strötimmar i vården efter FIRE, de skriker ju efter SSK och lär göra så under väldigt lång tid. Det är hälsosamt att träffa lite folk och göra lite nytta och inte gå hemma och dega hela dagarna långa ;)

   Radera
  4. Nuförtiden identifierar man ju sig inte med sitt jobb på samma sätt som tidigare, "jag är läkare", utan säger ju istället "jag jobbar som läkare". Om man formulerar sig rätt skulle man ju kunna dra till med en eventuell titel man har från utbildning.

   När jag inte längre behöver jobba är planen att säga antingen att jag arbetar med kapitalförvaltning eller att jag är ingenjör.

   Radera
 5. Längtar till när sådant blir ett problem :-)
  Har inte tänkt att bli helt fri ifrån arbete, siktar alltså inte på total FIRE, inte de närmsta 20 åren i alla fall. Hade dock varit jäkligt nice att vara helt ekonomiskt fri just för att bemöta sådana frågor som nämnts ovan.

  Tänker också att man kan lösa det mesta genom en buffert eller belåning av portföljen. Annars kanske det är värt att ta en anställning och jobba 3-6 månader för att kunna ta ett större lån, sedan säga upp sig igen.

  Kanske lånar banker inte ut på grund av att staten vill att folk ska arbeta och därför får inte banker låna ut. Eller menar ni som kan detta att bankerna själva anser att risken är högre att låna ut 1 miljon till någon som redan har 10 miljoner i aktier/fonder jämfört med någon som har 200 tkr och en heltidstjänst med 22,000 kr/mån i lön?

  Största utmaningen för mig att gå "All in FIRE" är att det tar för lång tid. Att knega på heltid + något extrajobb tills jag är 45 år känns inte värt det för mig. De bästa åren känns då som att de passerat (vilket i och för sig kanske redan är sant nu efter 25). Tycker hursomhelst att charmen med att gå i pension tidigt börjar avta rejält efter 40~. Hade jag kunnat checka ut vid 35 år hade jag nog satsat på det - och sedan kört eget företag vid sidan om, oavsett om jag tjänar 0 kr på det eller inte.
  Jag tror ändå att deltid som anställd tidigt i livet är mer värt för mig snarare än att halvsent gå i "tidig" pension. Får se om jag ändrar åsikt framöver!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arbetsplanen och tack för din kommentar!

   Helt rätt, man kan u faktiskt belåna portföljen, det gäller dock att inte ta i för mycket då hävstången som skapas kan bli otäck om vi får ett coronaliknande störtdyk en gång till, då kan räntorna bli saftiga, samtidigt som kapitalet försvinner med kanske 30% och utdelningarna ställs in.

   Ja precis, det jag läste om en som hade gått till Nordea med några miljoner på fickan och ville ha ett lån, som fick nobben. Man ska tydligen ha en "betydande" förmögenhet för att slinka igenom deras kontrollsystem och få ta ett lån. Det spelar ingen roll om du endast äger Nordea-aktier och går till Nordea. Systemet är helt enkelt inte uppbyggt på det sättet, en anställning på något diverseföretag anses märkligt nog tryggare.

   Ja har man lång tid kvar kan det kännas väldigt segt. Vissa vill inte heller sluta jobba. Då kan det vara bäst att kanske jobba 50%, ta många kvällspass, helgpass eller vad det nu kan vara. Mitt yrke tillåter inte deltid knappt (konsult) utan där hyr de flesta in på 100% endast... det finns dock mycket annat jag kan pyssla med, klippa häckar, klippa gräs, polera bilar, rengöra altaner osv osv.

   Radera
  2. Hej arbetsplanen. Exakt så, jag skulle nu köpa en hästbuss och ville ha lån på det. 440.000 kr var det. Hade väl taxerad inkomst förra året på runt 300 tkr men mycket i depån. Fick inte lån. Och trots allt syns ju kapitalskatten på deklarationen så de hade kunnat räkna ut hur mycket jag är god för. Men det är helt ointressant indelas kalkyl.

   Radera
 6. Hade han däremot kommit till Nordbanken med i stortsätt vilken annan aktie som hellst, hade situationen nog blivit en annan.
  Avanzas aktie räknas jo inte med i superlånet, Seb aktier räknades inte med för mig vid lån i SEB. Det blir lite "rundgång" i säkerheter. Banken använder jo panten som säkerhet för sin egen upplåning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym och tack för kommentar!

   Jo som du säger kan det vara knepigt att använda sina egna aktier som säkerhet för belåning, men å andra sidan, hur många fall om året finns det som gäller just detta scenario. Där kan man ju efterlysa lite smidighet från bankens sida.

   Helt rätt att Avanza Holding inte ingår i superlånet, men du tror inte det har att göra med att de inte uppfyller kriterierna för superlånet, bl.a. på börsvärdets storlek?

   Dock, vi har fortfarande inte fått reda på "sanningen" om varför Swedbank åkte ut superlånet, medans t.ex. Danske Bank finns kvar. Allt är inte svart och vitt tyvärr i SUperlånens värld, Avanza gör sig friheten att göra andra tolkningar utanför deras egna uppsatta kriterier. T.ex. åkte en mängd norska aktier ut, då man "bytte index". Tack för det... gissnigsvis hade dessa aktier, likt Swedbank, blivit för populära bland småspararna, och det blev för dyrt för Avanza att tillåta Superlån. Antalet aktieägare i Swedbank fördubblades ju när de störtdök i och med Uppdrag Granskning.

   Radera
 7. Belåning av portföljen har nu kommit upp flera gånger sedan jag först skrev om det ovan. Jag använder belåning och har minst 70% belåningsgrad som ett av mina urvalskriterier, då det är vad Nordnet kräver för att man ska få lägsta räntan.

  Är det någon som har koll på om banken kollar på inkomsten när de ger aktiebelåningskredit? Eller kollar de bara på dina aktier? Är det det förra måste man fixa rejäl kredit INNAN man säger upp sig (vilket jag gjort).

  SvaraRadera
 8. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881
  ®

  SvaraRadera

 9. Jag lyckades få ett lån på 950.000 kr mellan privatpersoner på Michel Combaluzier, villkoren är bra liksom metoden för återbetalning. Det är verkligen allvarligt. Om du också behöver ett lån mellan individer. Här är hans E-mail: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera