torsdag 28 januari 2021

Utdelningar Januari 2021 (samt lite annat)

 Nu är det vinter på riktigt. igår fick vi rejält med snö under natten och idag vaknade man upp till ett gnistrande vinterlandskap. Riktigt fint faktiskt, även om uppvärmningskostnaderna går upp avsevärt när elpatronen går in en gång i kvarten på värmepumpen. Här nere i söder är det ju som bekant dyrare med el pga att man inte kan överföra effekten från norr ända ner. Det är för mig helt obegripligt att man stänger ner fullt fungerande kärnkraftverk innan man byggt ut överföringskapaciteten. Som vanligt handlar man först och tänker sen, det blir ofta så när denna och forna regeringar ska fatta beslut. Det ser vi om och om igen, den senaste större katastrofen var nog under flyktingströmmarna 2015 när man tyckte att det var en god idé att ställa dörrarna på vid gavel medan övriga länder mer eller mindre bommade igen när trycket blev för högt. 


Stefan Löfven sa att "vi ska inte bygga några murar", utan någon som helst konsekvensanalys av att fylla landet med folk som man i många fall inte ens kunde reda ut identiteten på, och som man i efterhand upptäckte behövde skola, sjukvård, tandvård etc. Tydligen räckte det för den sökande att kunna tala ett visst språk, hitta på ett namn och säga att man behövde asyl och sen var saken klar. Likaså med alla de kommuner dit folk sökte sig, de skulle tydligen över natten dubblera sin kapacitet för skolor, sjukvård och så vidare. Resultatet av detta beslut ser vi i nyheterna varje dag. Här nere i mörkaste Småland har vi inte så många överfall, våldtäkter eller mord, men i en av våra närliggande städer tyckte man att det var en god tanke med en åldrande befolkning att mer eller mindre dubblera befolkningen på några månaders tid. Jag vet inte riktigt varför de styrande kommunpolitikerna tyckte att detta var en bra idé. Resultatet talar tyvärr för sig själv, och denna småmysiga stad har blivit ytterligare ett Filipstad, nu med en mobil polisstation som besöker två gånger i veckan, och en budget som är värre än det värsta man sett i Lyxfällan. Innan detta hände behövdes ingen polis där över huvud taget. Hur denna kommuns finanser ser ut ska vi inte tala om, men jag kan säga att det blev stor panik när det gick upp för de styrande att stadsbidragen skulle ta slut efter några år. Antagligen gick man på landsfader Löfvens vackra ord om "kompetensregn" och "räddningen för äldrevården". Dumheten har inga gränser tydligen.


Nåväl, hur fascinerande det än är att kåsera om samhällsutvecklingen vi har fått är det desto trevligare att titta på månadens utdelningar. Hela 12985 kr har ramlat in, och det tackar vi för. Även portföljens värde har masat sig upp något under månaden som gått, men det är fortfarande väldigt volatilt på våra börser, då dagen kan börja md +25000 kr men sluta på -15000 istället. Senast tappade vi 40000 kr på två dagar. Några stadiga långsamma uppgångar är bara att glömma, här är det tvära kast som gäller, vilket är typiskt för en nervös marknad.

Gång på gång kan man läsa i pressen om dessa fantastiska uppgångar som börsen har haft, och att det snart är dags för bubblan att spricka. Som utdelningsinvesterare frågar jag mig "vilken bubbla?" äger man aktier som AT&T, Simon Properties, Telia, Tele2, Ocean Yield, Millicom och så vidare har det knappast varit några uppgångar att prata om mer än en långsam återhämtning från bottnen vid Mars förra året. Om en apa hade en miljon på fickan hade denne antagligen dubblat pengarna bara genom att chansa, då i princip alla bolag (utom möjligtvis fastighets-REITs och olja/gas) har gått upp två- eller tresiffrigt. Har man endast kanske 5% i cash blir detta enbart en droppe i havet och den portfölj som man hade inköpt under flera år innan, tar det lång tid att återhämta sig. Idag är vi tack vare utdelningar, några hundra tusen i insatta pengar och börsens uppgångar tillbaka till samma värde som vi hade precis innan kraschen. År 2020 blev för oss ett förlorat år. Man pratar om sektorrotation lite här och var och enkelt förklarat innebär det att de som köpt aktier i sektorer som har gått som tåget senaste året, nu hämtar hem vinsterna och placerar dessa i "säkrare" bolag såsom utdelningsbolag. När detta händer kommer vi förhoppningsvis få se lite mer blå siffror när vi loggar in på Avanza. Nackdelen är att dessa aktier blir dyrare, och du får mindre aktieutdelning för köpesumman.

Vi får se vad som händer nu närmaste månaden när rapportperioden kommer igång. Bankerna kommer fortfarande att göra oss besvikna då de är bakbundna av ECB och FI, och får man tolka SEBs VD Torgeby kommer vi inte att få se några saftiga extrautdelningar ens till hösten. Jag har redan sålt en stor del i Nordea och kommer eventuellt att minska i både SEB och Swedbank beroende på vad de fattar för beslut under året. En direktavkastning på 4-5% är fär lite för välkapitaliserade banker som de svenska, anser jag. SEB har ju bestämt att de ska minska från att innan ha delat ut 75% till att dela ut endast 50% och samtidigt öka återköpen. Detta är väl bra för oss aktieägare, men är man som vi primärt intresserade av ett kassaflöde via utdelningar är det sämre nyheter. Men som sagt, vi får se hur de agerar under detta året. 

För övrigt har jag börjat titta på Disneys "The Mandalorian". Jag har innan varit hyfsat förtjust i Star Wars, men sedan Disney tog över har intresset sakta men säkert svalnat. De senaste biofilmerna har enligt mig varit rena katastrofer, speciellt den sista som jag faktiskt somnade till. När man nu skulle släppa en tv-serie baserad på en karaktär liknande den populäre prisjägaren Boba Fett (vem kommer på dessa namn?) och de båda trailers som har släppts visa på stor potential, fångade detta såklart mitt intresse. Tyvärr blev jag väldigt besviken. Serien är välgjord om man ser till foto, musik (svenske Oskar-vinnaren Ludwig Göransson) och specialeffekter. Problemet är manus. Det är skrivet av en 10-åring för en 5-årig publik. Serien följer ett extremt enkelt upplägg. 

Varje vecka får prisjägaren ett uppdrag, ofta rör det sig om en antagonist som ska besegras, och han träffar oftast i samma veva på en kompanjon av något slag som hjälper till med uppdraget. Han genomför uppdraget, och drar vidare till nästa planet där det nästkommande vecka utspelar sig exakt samma upplägg, med olika variationer. Inga röda trådar, ingen karaktärsuppbyggnad, ingen bakgrundshistoria kring de olika folk han möter. Extremt enkelt upplagt så att även den mest svagbegåvade ska kunna hänga med. Det är ofattbart att man har lockat så pass många bra/kända skådisar, som t.ex. Katee Sackhoff, Titus Welliver, Giancarlo Esposito, Nick Nolte, Rosario Dawson, Michael Biehn, Timothy olyphant etc till detta barnprogram. Måhända får de bra betalt eller får åka till en exotisk plats, det kan ju få vem som helst att spela in en skitfilm (fråga bara James Earl Jones). Eller, det är ganska mycket grafiskt våld för att vara Star Wars, så något barnprogram kan det knappast räknas som. Frågan är då varför en tv-serie som verkar vända sig till en mer mogen publik väljer en så pass banal handling, som för tankarna till 80-talets Knight Rider. Serien bjuder på duglig underhållning men man tröttnar snabbt. Dåligt, Disney...

 Vad anser du om bankernas agerande? Är de fortsatt intressanta för utdelningsjägare eller finns det något annat som du hellre vill investera i?

5 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen! Mobilen i handen så lite kort som vanligt tyvärr. Ja politikerna agerar bara dummare o dummare, finns det i ingen gräns alls längre? I sin enfald tror man ju att vi är ETT land o därmed samma elpriser överallt men nej inte i Sverige inte...

  Håll ut i bank, de är riktigt överkapitaliserade så skördetid kommer. Surt med 4krs av SEB men det kommer mera, helt övertygad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Förhoppningsvis kommer priserna att stabiliseras allt eftersom man bygger ut, men det går trögt i detta land.

   Ja vil får se vad bankerna hittar på. Jag tror starkt på SEB som affärsbank, men vill se en utdelning runt 6-7%.

   Radera
  2. Nej, tyvärr kommer de inte att stabiliseras eller ens jämnas ut, det tror inte jag men självklart borde de göra det.

   Radera
  3. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej allihopa. Jag såg kommentarer från människor som redan fick sitt lån från CHRISTY WALTON FINANCE och sedan bestämde jag mig för att ansöka under deras rekommendationer och för bara några timmar sedan bekräftade jag på mitt eget personliga bankkonto ett totalt belopp på $ 30 000 som jag begärde. Det här är verkligen en fantastisk nyhet och jag råder alla som behöver riktigt lån att ansöka via sin e-post (christywalton355@gmail.com) Jag är glad nu när jag har fått det lån jag begärde

  SvaraRadera