måndag 12 april 2021

Insättningar och avkastning

Var är vår vår? Igår snöade det lite sporadiskt och man får fortfarande ha både mössa och vantar på sig och Lilla Snålgris är klädd som om hon ska embarkera på en polarexpedition. Är det någon mer än jag som är riktigt less på denna avsaknad av sol och värme? Jag kan riktigt höra att våra solpaneler jämrar sig och undrar var den där solen har tagit vägen.



Nåväl, ingen idé att gnälla, våren kommer när den vill, och det är nog först i senare delen av maj vi kan räkna med ett någorlunda stabilt vårväder, där dygnsmedeltemperaturen ligger över 10 grader. Fru Snålgris går och suckar över att hon aldrig kan börja plantera ut alla hennes förordlade plantor i växthuset, då de kräver minst 10 grader även på natten. Vårat tv-rum, tvättstuga och toalett ser ut som veritabla växthus. Det är trevligt med lite grönt, och det sägs att växter är bra för inomhusklimatet och det allmänna levernet, men alla dessa krukor och behållare hade jag nu gärna sluppit. Att bo i Södra Sverige betyder egentligen ingenting alls för vädret, jämfört med att bo i Södra Kina, USA, eller Europa. Vi har det lite ljusare här nere och vintern är aningen kortare, men värmen, den lyser allt som oftast med sin frånvaro, och vädrets stabilitet är ett stort skämt, jämfört med t.ex. Florida där man på vissa ställen kan ha konstant solsken i över 200 dagari streck. Ojoj, vad mina solpaneler hade trivts där.

Flera av mina bloggkollegor, som Professor Kalkyl och Utdelningssmålänningen, har skrivit lite om hur deras insättningar har påverkat portföljens utveckling. Det är bara att konstatera att de har gjort precis som en långsiktig investerare ska göra, att handla när det gör som ondast, när blodet flyter på gatan eller när tiderna är som jävligast.... ja ni fattar. De hade turen att sitta på en ganska stor mängd cash som de levererade in i rätt tid på rätt bolag. Resten är historia, som man brukar säga.

Hur är det då med Snålgrisarnas portfölj? Varför finns det ingen snygg graf i detta inlägg som visar insättningar och uppgångar över tid? Helt enkelt för att vi månadssparar exakt samma summa varje månad, runt 25000 kr. Ibland gör vi lite större insättningar, t.ex. runt årsskiftet eller innan sommaren om våran kassa håller på att svämma över, men vid tiden för covid-kraschen fanns inga sådana pengar redo för användning. Våran plan har varit att köpa i ur och skur för 25000 kr i månaden. Hur länge varade covid-kraschen? Ja, det var väl några veckor, och den absoluta bottnen rörde sig om några dagar. Aldrig hade jag kunnat föreställa mig ett snabbare fall och en ännu snabbare återhämtning, antagligen för att det aldrig i historien har hänt. Tanken har varit att vi ska kunna använda vår belåning för att pynta ut lite extra, och här kan jag i backspegeln säga att jag var för feg, men att betala 6-7% i ränta på en nästan överlånad portfölj är inget som jag är bekväm med, då man där och då inte vet hur djupt faller blir, eller hur lång tid återhämtningen tar. 

Forskningen visar på att för att skapa en förmögenhet över tid är det just förmågan att kunna köpa när börsen faller med >6% som avgör hur värdet utvecklar sig på sikt. Missar man endast ett antal av dessa extrema nedgångar över en 50-årsperiod kan det ha stor påverkan på det totala värdet på sikt. Gör man ingenting alls, ja förr eller senare återhämtar sig portföljen, men utan dessa inköp där nere på bottnen som "boostar" avkastningen, då kommer din egen portfölj att se tämligen blek ut mot de som gick in och handlade för brinnande livet under de dagar där det rasade 10-12%. 

Jag har faktiskt gjort ett diagram, och den visar vår pengamaskin, och vad den nu efter ca 5 år består av, och hur den har kommit dit den är:


Siffrorna är ungefärliga, då det inte var helt enkelt att räkna ut detta, enbart med Avanzas hjälp. Utdelningarna är jag säker på, men det kan diffa lite mellan värdeökningen och nettoinsättningarna, och jag antar att detta har att göra med belåningen som ställer till det. Som synes är det insättningarna som utgör en betydande del av värdet, och kommer antagligen att göra så även under de närmaste åren. Vi sätter in 300.000 kr om året, och utdelningarna kommer att ligga runt 230.000 kr för i år och de närmaste åren framåt. Det är även månadssparandet som kommer att driva inköpen under några år framöver, sen när vi närmar oss dagen D, kommer vi att växla ner på månadssparandet och börja amortera lite mer, just för att det i princip är omöjligt att ta banklån om man inte har en anställning, och vi vill göra oss så oberoende av banken som möjligt.

För att ytterligare kommentera ovan graf, är det väldigt tydligt att det är utdelningarna som driver avkastningen, precis som de ska göra när det gäller värdebolag som har slutat växa och pyntar ut sitt fria kassaflöde till oss aktieägare. Vill man ha tillväxt för denna typ av aktie, ja då får man vänta på ytterligare en krasch likt den vi såg förra året, då det går att köpa även värdebolag till vrakpriser. Men för att det ska märkas gäller det att du går in med kanske 10-15 % av din portföljs värde och handlar för brinnande livet. Det är detta som är nackdelen med aktiehandel jämfört med att investera i fonder eller ETF-er. Du vet inte vilket av dina kanske 30 bolag som kommer att rekylera upp. Alla kommer defintivt inte att göra det alls, andra kommer att ta lååååång tid på sig och någon enstaka kommer att rekylera upp snabbare än index. Vilka hästar kommer du att spela på, den där svettiga dagen när portföljen har backat med 250000 kr, illamåendet är inte långt borta, handsvetten är påtaglig efter att ha läst meddelandet från Avanza om att din portfölj nu har backat med 40%, och du sitter där med dina sista surt förvärvade pengar som egentligen skulle gå till en semesterresa och ska KÖPA? 

För att bli en bra investerare gäller det att ha bra koll på sitt eget psyke och inte bryta ihop där och då. Jag kan lova dig att det är inte fullt så självklart som det kanske låter, att trycka på den där köpknappen. Hade man ägt fyra fonder hade besluten i alla fall varit något enklare, än att behöva välja mellan ett 30-tal olika aktier som du inte har en susning om hur de kommer att reagera på den stundande krisen. Idag var det covid-19, imorgon kan det vara ett sänkt kinesiskt fartyg utanför Taiwans kust, eller ett nedskjutet amerikanskt flygplan över Ryssland. Är det tech, energi, industri eller fastigheter du ska satsa på?

PS, det har varit dåligt med aktieaffärer på senare tid, då jag tycker att det mesta verkar dyrt. Vi har dock sålt hälften av innehavet i SEB (ca 75.000 kr varav 21.000 kr i vinst) då den har stuckit iväg rejält och dominerat portföljen. I övrigt sänker vi skulden och avvaktar tills bättre priser DS

Har du vad som krävs för att kunna göra allt det där som experter och forskning säger är avgörande för portföljtillväxten? Hur kändes det där och då att dunka in flera hundra tusen i en portfölj som antagligen hade tappat minst en tredjedel av sitt värde?

11 kommentarer:

  1. Jag hade några månader innan smällen kom börjat investera åt min mamma, föreslog då för henne att jag nu skulle gasa på och investera större summor på kortare tid än det planerade månadssparandet. För egen del pytsades samtligt kapital jag hade liggande in och lånade även av sambon(som hade stuckit huvudet i sanden och inte ville logga in på Avanza). Det var risky och blev bra sett i backspegeln men det hade också kunnat gå åt helvete.

    Vänligen Annelie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annelie och tack för din kommentar!

      Ja det var onekligen ett smart drag, och man bör ha en plan och inte bara köpa hej vilt, för då är risken att man handlat upp pengarna långt innan bottnen är kommen.

      Du verkade också satsat på rätt hästar/fonder, vilket är glädjande.

      Radera
    2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformel som skulle kunna hjälpa mig att besegra för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
      1) Love Spells
      2) lösning och botemedel mot all sjukdom
      3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
      4) Äktenskapstavlar
      5) Graviditetsförtrollning
      6) Breakup Spells
      7) Dödsförtrollning
      8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
      9) vill tillfredsställa din älskare
      10) Lotteri
      Kontakta den här fantastiska mannen om du har några problem för en hållbar lösning
      via {drogunduspellcaster@gmail.com}

      Radera
  2. Hade lite tur i oturen vid Coronan.

    Min strategi är dock att handla i ur och skur som ni, dock inte fast summa och "bara" runt 14-15.000 i snitt, men så är jag ju själv oxå.

    Egentligen har jag inte mage att hårdinvestera när det gör som mest ont. Ovanstående passar mitt välbefinnande bättre och det prioriteras högre än hög risk/hög avkastning.

    Ser att du har mycket större del av portföljutvecklingen från utdelningar än jag har (du 71% och jag 35%). Men du har riktigt högt utdelande innehav jämfört med mig som ändå har min del högutdelande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Smålänningen och tack för din kommentar!

      Ja, hela vår portfölj är utdelande, vilket är både bra och dåligt. Jag har plan på att vikta om kanske 25% till breda indexfonder, nu under uppbyggnadsfasen. Dock är det fel läge nu när allt pekar rakt upp i himlen, men planen finns där... kanske med en övergångsfas där delar av portföljen likvideras. Ska man tjäna pengar är det totalavkastningen som räknas, och den gamla tumregeln "köp billigt, sälj dyrt". Jag ska dock avvakta fram till Q3 för att se vad som händer med värdebolagen som vi har mycket av. Uppgången senaste året på t.ex. dow har ju varit dopad av pengatryckeri och tech-glädje och någon gång borde denna glädjeresa ta slut tycker man, och då hoppas jag att gamla trötta värdeaktier får se en uppgång, det är detta jag ränkar med och väntar på. Dock, dinosaurier som Telia verkar aldrig gå upp något... det kan vara en utmärkt aktie att ineha efter att man gått i pension, men nu under uppbyggnadsfasen känner jag att en del tillväxt är bättre.

      Radera
  3. Vår strategi är månadssparande. Men med det sagt - kommer en sättning lever vi snålare och pyttsar in mer pengar. I mars 2020 fick en liten del av bufferten också åka in vilket varit lyckosamt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej IGMR och tack för din kommentar!

      Det är en bra strategi. Problemet tror jag är att några extra tusenlappar hit eller dit inte märks när portföljen börjar växa till några miljoner. Låt oss säga att jag har 3 mille, sen kommer en svart svan och sänker värdet till 2 mille. Jag köper då för 200000 cash (10%) precis på bottnen . Även om jag prickar ett index eller aktie som går upp 100% kommer jag ändå "bara" ha dubblat de pengarna. Detta förutsätter att jag verkligen väljer rätt och att återhämtningen kommer som den ska. Det är en anledning till att Berkshere sitter med gott och väl 40% cash. Det är då de riktigt stora pengarna göres, då dessa sättningar kommer ca vart tioende år (ingen exakt vetenskap men ändå). Man kommer att få ett antal chanser under sin livstid i att tjäna riktigt stora pengar, och det är trots det väldigt svårt att lyckas, då så många parametrar måste stämma överens. Att ha en bra plan är ett måste, annars blir det panik och psykologi som tar överhand och det är ingen bra kombination med aktiehandel.

      Radera
  4. Hej,

    För min del följer jag inte aktier upp/ned-gång på daglig basis. Sätter in en summa varje månad på ISK. Köper aktier, om de inte blivit för dyra, som typ investor. Har lyckats pricka några nedgångar och ha lite ledigt kapital. Blev lite snål middagmat ibland :) Och nu efter ett tag så börjar ju utdelningarna märkas. Blir tre "extra månadsinsättningar" där ifrån i år. Går mest och väntar på en nedgång snart...annars följer jag min egna väg. Vill ha kapital på lång sikt, så kommer att missa både upp och nedgångar. Men det är lite mitt val också. Att låta tiden få pengarna att växa.

    Pandan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pandis och tack för kommentar!

      Ja ett månadsspar räcker för de allra flesta, det kör vi med i barnportföljen och den har på 6 år tuffat på med 116%. Det är bra mycket bättre avkastning än vad jag har lyckats med i vår utdelningsportfölj. En stor anledning till detta är väl att jag shabblade bort mig lite under covid-krisen, där ägde vi några skitbolag i kombination med att vi inte köpte alls lika mycket som vi borde ha gjort. Det hade varit enklast att bara kasta in allt i t.ex. Investor eller en global indexfond, bara för att se pengarna växa, och strunta i direktavkastningen för ett tag. Lätt att vara efterklok, men nu är vi lite klokare kring detta med börskrascher. Vi får väl se när den nästa kommer, detta pengatryckande kan ju inte hålla å för evigt, det ser inte det minsta sunt ut på börsen tycker jag.

      Radera
  5. Hallå Snålgrisen!

    Jag invänder definitivt inte mot dina slutsatser i stort, de är i paritet med mina egna (som vanligt). Jag tror dock att 30-40% tillgängligt kapital är utmärkt andel MEN vi småsparare har troligtvis inte varken förmågan eller förmögenheten att hålla en så stor kassa. Jag tror definitivt och har gjort sedan barnsben att pengar skapar pengar, d.v.s att det helt enkelt är betydligt lättare att förvalta pengar och förränta pengar man redan har än att bygga grundkassan. Har man dock tålamodet att vänta i många år tillsammans med en del tur (med timing) och sunt förnuft kommer utfallet att bli mycket bra. Att vänta i 10-20 år på en sättning är det dock inte många som kommer att klara av...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

      Ja det är extremt att som småsparare jämföra sig med Buffett och deras gigantiska kassa. Däremot får man inte underskatta möjligheterna i att ha tillgängligt kapital när det skiter sig på börsen, det är bara att jämföra vår egen portfölj med t.ex. KTM eller andra som tryckte in allt de hade och lite till, och se hur kurvorna ser ut idag. Ju större portföljvärde, desto mer kapital krävs för att göra avtryck. Att ha 10% i cash tror jag inte är helt fel, i kombination med en kreditlina.

      Sen är det ju inte heller säkert att nästa krasch kommer att likna den senaste på något sätt :D

      Radera