torsdag 14 oktober 2021

Hur räknar Avanza?

 Nunärmar veckan sig sitt slut. Vädret varierar mellan gråmulet, kallt och lite fin sol. Det är dock mörkt på både morgonen och kvällen, inget någon av oss gillar.

Detta inlägg ska handla om något som jag har stört mig på under väldigt lång tid, nämligen hur Avanza räknar. Man kan ju se sin portföljs utveckling på ett antal olika ställen, i Hemfliken, under "min ekonomi" och även om du tittar under den nya innehavssidan. Jag vet att siffrorna kan ändras något över natten pga att man då kör alla valutaomräkningar, men idag kändes det som om man var helt ute och cyklade.

För det första, och detta saknar jag skärmdumpar till, stod det -10500 kr under Hem-fliken vid 10-tiden. Jag höll på att sätta fikat i halsen då jag noterade att de flesta europeiska börser öppnade i dur. Mycket riktigt, mina europeiska innehav visade +0,37% och således borde det visats vackra blå siffror. Däremot hade USA backat igår kväll, och dessa siffror låg och skräpade kvar trots att jag hade valt "idag" som vald tidsperiod. Man kan ju tycka att igår var igår, och idag är idag, men tydligen inte i Avanzas värld.

Ikväll blir det ännu konstigare. Trots att mina innehav totalt gått upp med +0,4% vilket på 3,6 miljoner blir runt 12000 kr står det endast +1341 kr. Hur är detta möjligt? Låt gå för att jag räknar slarvigt men så stor avvikelse kan det inte handla om. T.ex. handlas idag Oxford Lane Capital ex utdelning och har backat ca -1%. Mitt innehav är 114000 kr och en minskning med 1 % borde bli runt 1200 kr. Istället visar man att detta innehav har backat med ca 3000 kr. Hade jag även räknat med utdelningen ligger denna på ca 1000 kr. Åter igen, en oerhört stor avvikelse som inte kan förklaras med släpande uppdateringar (tror att kurserna uppdateras en gång i kvarten). Jag har sökt förklaringar i avgifter, räntor osv men inte hittat något som kan förklara dessa stora avvikelser, eller varför man räknar in gårdagens nedgångar i dagens siffror. Givetvis har jag skickat ett mail till Avanza, men trots att jag numera är *host * host* Private Banking-kund får jag det där meddelandet om att "väntetiden är längre än vanligt", som har visats under minst ett år. Ska Avanza någonsin få ordning på sin kundtjänst?

Är det någon av mina trogna läsare som kan förklara hur allt detta hänger ihop? Man blir ju lite smått modfälld, när man inte vet vilka siffror man kan lita på.

10 kommentarer:

 1. Växelkurser tror jag är svaret

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har sett samma fenomen. Tidigare kom det plötsliga kallduschar då Avanza plötsligt räknade med en färsk USDSEK-kurs. Nu verkar Avanza räkna med realtidsväxelkurs. USD var ner mot SEK idag men har sedan återhämtat sig något. T.ex. brukar mina stora utländsk innehav kunna vara på förlorarlistan innan marknaden öppnat bara för att växelkursen rört på sig.

   Radera
  2. Ett tillägg till. Såg just ett innehav var på +0.05 medan det listades med minusvärde på förlorarlistan. Det förstärker observationen att de har olika timing och ev formler i de olika vyerna. Tråkigt för oss siffernördar.
   Men deras timing med växelkurser var mycket sporadisk förut dock bättre nu. (Ungefär hälften av mina tillgångar hos Avanza är beroende av utländska kurser)

   Radera
  3. Hej Dennis och tack för dina kommentarer!

   Ja ibland blir man helt snurrig, man kollar och det står +0,34%, men byter man sen sida står det -1252 kr i utveckling.

   Eller står det +0,5% och 10000 kr i utveckling, men senare står det 0,4% och 2000 kr i utveckling. Que?

   Radera
 2. Hallå Snålgrisen!
  Har dessvärre och tyvärr varken förklaring, teori eller tröst att ge. Jag har i flera år undrat på hur Avanza räknar. Kanske minns du mitt inlägg om årsresultatet, det är ett lika stort elände varje år att försöka sig på att ta fram ett bokslut. Det är märkligheter med kredithantering och annat. Antar och hoppas att Avanza gör rätt men har många gånger undrat också om det inte ibland smyger sig in fel. Har läst många andra bloggare som sett felaktiga utdelningar och annat men sådant har jag själv aldrig märkt av som tur är.
  Spelar ingen roll hur mycket fancy saker de lägger in om det enkla ändå inte funkar eller är begripligt. T.ex. blir jag inte riktigt klok på hur pengar bollas fram och tillbaka när kredit kopplad och det är svårt att förstå vad som varit de faktiska insättningarna.

  Som vanligt:

  Det är inte lätt att bli rik, eller hur?

  Maggan verkar spritt språngande galen och har i veckan har jag sett hur hon lyckats vända den massiva arbetslösheten Sverige har med verkliga siffror till något positivt genom att typ säga:

  Det är fantastiskt att antalet arbetstagare har ökat, vilka möjligheter det ger! Sverige har haft en nettotillströmning av arbetstagare!

  Ja tro fan det Maggan, problemet är att man blir inte en bra eller attraktiv arbetstagare om inga jobb finns för de kvalifikationer som innehas, inte heller bra när kunskaperna i stort sett handlar om att tälja en pinne eller skala potatis och inte kunna kommunicera ens ett endaste litet svenskklingande och förståbart 'hej' eller 'godmorgon'.

  Hon verkar helt livsfarlig........................

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för svar.

   Ja Avanza har blivit lite rörigt faktiskt, gillar inte att man tar bort vissa vyer innan de nya är helt färdigutvecklade.

   De flesta politiker är spritt språngande galna. Den enda jag känner man kan lita något så när på ärJimmie, främst för att han har stått fast vid sina budskap i snart 5 år nu, medan de andra har hattat än hit och än dit. Sämst i klassen är nog de gamla allianspartierna, som ena stunden kallar SD för rasister, och nu pratar om samma politik som om det vore helt självklart. Det tragiska är väl att den politiken nu är helt verkningslös, skadan är redan skedd.

   Man får som skattebetalare blunda för allt skit man lägger skattepengar på och se om sitt eget hus, och konstatera att man än så länge har det ganska bra.

   Radera
 3. Jag har faktiskt också tänkt liknande som du Snålgisen i tid och otid :D
  Nu vet jag att du inte har Twitter mig veterligen men tycker att Avanzas styrka är att svara på frågor via Twitter. Man får svar galet snabbt och i regel bra svar. Kanske i och för sig är bra att inte fler känner till detta för då kan nog svarstiden bli längre framöver :P

  Tack för ett bra inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för svar KTM.

   Nej Twitter hinner vi inte med, även om jag vet att många har gått över dit, då det passar bättre med deras vardag att få ut små korta budskap. Kanske lämnar vi bloggen och kör Twitter, den dagen vi gjort FIRE. Fick svar idag, från Avanza, kommer i ett annat inlägg.

   Radera
 4. Letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera
 5. hej alla, jag är här för att dela ett litet vittnesbörd. Jag heter Shira elijah, jag är 40 år gammal, jag gifte mig vid 31, har bara ett barn och levde lycklig i alla sina dagar. Efter ett års äktenskap har min man blivit så konstig och jag förstår inte riktigt vad som händer, han har packat hemifrån till en annan kvinna, jag älskar honom så mycket att jag aldrig drömmer om att förlora honom, jag gör mitt bästa för att se till att man kommer tillbaka till mig, men utan hjälp, gråtande och gråtande och ber om hjälp, jag pratade om det med hans familj men fick inget svar. Så min bästa vän Anna Johansson lovade att hjälpa mig. Hon berättade för mig om en man som heter Dr Alaba, berättade att han är en väldigt stor man och en riktig man som man kan lita på och som inte har något att göra med kärleksfrågor som han inte kan lösa och hon berättade för mig hur han har hjälpt otaliga människor att återuppbygga sin relation. Jag var verkligen övertygad, jag kontaktade snabbt hans e-postadress, dralaba3000@gmail.com eller hans WhatsApp / viber med det numret +1(425) 477-2744. Jag förklarar alla mina problem för honom, han sa till mig att jag inte behöver oroa mig för att alla mina problem kommer att lösas omedelbart. Han berättade för mig vad jag skulle göra för att få tillbaka min man, och jag sa det, han sa att efter 3 dagar skulle min man komma tillbaka och börja tigga, och det hände verkligen som han sa, jag blev väldigt förvånad, det är så otroligt. Härligheten av vår relation med Gud är nu mycket nära och vi lever båda lyckliga i alla våra dagar. Om du stöter på ett liknande problem, kontakta honom omedelbart och lös problemet en gång för alla. Jag är också ett levande vittne

  SvaraRadera