lördag 30 oktober 2021

Månadsrapport Oktober 2021

 Hösten är här mina vänner. Det är kallt och småruggigt, dimma, fukt och regn blandat med stunder av sol, och vår baksida är då och då dränkt i härliga röd-orangea färger. Vi har plockat in det mesta från trädgården; möbler, leksaker och poolgrejor. Det som inte får plats i trädgårdsboden eller garaget har gått presenning över sig. Tyvärr har vi de senaste åren inte fått de där riktigt kalla, torra veckorna över vintern som behövs för att torka ut ved och driva bort insekter av alla de slag. Tvärtom har det varit fuktigt även över vintermånaderna, vilket har gett oss en del svartmögel i trädgårdsboden, inte helt ovanligt vad jag har läst mig till. Man spekulerar i att fler kommer att behöva isolera och värma upp sina förvaringsutrymmen, då de här fuktiga vintrarna kan bli fler och fler, i alla fall här nere i södern.


Denna månaden har bjudit på en berg-och-dalbana av händelser, både bra och dåliga. Det dåliga har varit vabbande och sjukskrivningar för i princip alla familjemedlemmar. Detta tär på intäkterna, speciellt nu när de har tagit bort ersättningen för karensdagen. Jag har dessutom fått ta merparten av vabbet vilket kostar mig betydligt mer än Fru Snålgris, då jag har nästan den dubbla lönen. Jag har letat, men det verkar inte finnas något kollektivavtal eller fackförbund som erbjuder att fylla på resten av lönen när man vabbar eller är sjukskriven. Antagligen hade det blivit en rejäl förlustaffär, speciellt i dessa tider då man måste vara hemma med sitt barn två extra dagar utöver sjukdagarna. Det känns som om jag har varit mer tid hemma än på jobbet. Grattis alla de som kan leja bort vabbandet till föräldrar eller andra släktingar. Vi är sällan sjuka jämfört med många andra barnfamiljer, men denna hösten har verkligen tagit knäcken på oss, med sega förkylningar som bara vägrar ge med sig. Både jag och min fru har tagit covid-19prover, men de har varit negativa. Vi är givetvis även vaccinerade.

Det som har varit toppen är att Fru Snålgris och jag för första gången på två har haft en barnfri dag, då vi har kunnat gotta oss på ett spa. Det var helt underbart. 

Hur har det då gått med vår ekonomi. Effekterna av alla förkylningar ser vi först nästa månad, först nu en titt på oktobers inkomster och utgifter:

Inkomster och utgifter

Våra inkomster för Oktober blev 74701 kr, fördelat enligt nedan:

Nettoinkomster: 43325 kr

Utdelningar: 25657 kr

Övriga inkomster: 4576 kr

Solel: 995 kr

Inte mycket att säga om detta, vi hade några vabbdagar under september, och detta lyser igenom även för denna månad. 

Hur har det då sett ut på utgiftssidan? Våra utgifter kan summeras till 13682 kr, vilket är under medel. För dessa pengar har vi ändå kunnat äta utemat några gånger. SPA-besöket har jag inte tagit med här då det täcks av friskvårdspengar från jobbet (pga att det inte var massage eller andra behandlingar inräknade utan endast simning och bastu). Maten vi åt där får vi dock bekosta själva.


Utdelningar

Oktober bjöd på ett antal trevliga utdelningar, speciellt den från Nordea på nästan 10000 kr. Dock dras det hela 35% skatt vilket är helt vansinnigt. Jag ökar inget mer i aktier från Finland, t.ex. Nordea och Sampo.


Nästa månad kommer det att bli ännu trevligare, då vi ser ett antal extrautdelningar från de andra svenska bankerna.


Pengamaskinen


Det går både upp och ner på börsen, och den sista veckan har portföljen tappat ca 38000 kr, främst pga innehaven i Altria och Telia som har backat. Dessa bolag ser jag som stabila på lång sikt och har därför ökat innehavet något. Man får passa sig så att inget innehav blir för stort i portföljen. Telia står t.ex. för hela 8% av de svenska innehaven. Tråkigare bolag får man leta efter, men jag ser ändå bättre framtidsutsikter för detta bolaget än för någon annan preff, speciellt om räntorna ska börja höjas.

Ett antal inköp har gjorts:
 • Emilshus Pref
 • Altria
 • Telia
 • Volvo Cars IPO (sålde samma dag till +18% vinst)
 • Tele2
 • Abbvie
 • Exxon (tror att oljan har mer att ge)

Två utdelningshöjningar har även skett under månaden, Abbvie höjde 8% och Oxford Lane höjde 11%. Tack för detta, gratis pengar rakt ner i fickan.


Trots inköpen har vi fortfarande ca 230000 kr i cash, då hösten brukar bjuda på lite småsurt börsklimat. Tittar man på grafen ser man hatt något verkar hända i USA, då den blåa stapeln klättrar som f-n medan Stockholmsbörsen tar rakt motsatt riktning. Någon som har mer info kring vad som händer?

Hade hoppats på att nå 4 miljoner i portföljvärde under 2021, vilket prognosen sa att vi skulle uppnå. Tyvärr var det covid-19 som satte käppar i hjulen, och hade jag spelat korten mer rätt hade vi med lätthet nått detta, men det är alltid lätt att vara efterklok och gräma sig över varför man inte köpte vissa bolag som gått som raketer under året, titta på Ford, SBB B t.ex. Man ska inte gråta över spilld mjölk, utan ta lärdom av vad som skett. Jag kommer t.ex. köpa en rejäl stek i Microsoft, om bara bolaget vill dippa någon gång, det verkar helt oslagbart och når varje vecka nya toppnivåer. Den dagen jag bestämmer mig för att köpa, då kommer det garanterat en rejäl dipp.

Övriga spaningar

Givetvis har Herr Snålgris följt debatten kring samhället, politiken och hur det tuffar på med skjutningar, politiker som skyller ifrån sig och så vidare. Man blir helt mörkrädd, speciellt hur det låter från Sossehåll och via deras politiska megafoner som t.ex. Aftonbladet. Det är inget snack om saken att samhället har förändrats till det sämre, inte lika fort på alla håll och vissa områden har säkerligen inte förändrats alls. Däremot hade jag idag aldrig satt min fort i områden som Järva eller Rinkeby, för att bara nämna några. Det är uppenbart att samhället i stort totalt saknar förmåga att hantera denna överrepresentation av individer som inte tillför samhället något annat än jävelskap. Polisen saknar resurser, socialtjänsten är helt tandlös, lärarna får inte använda några former av tvångsmedel. Man undrar vem som egentligen är tänkt att råda bot på detta elände, är det en superhjälte från Marvelfilmerna som politikerna ska förlita sig på? Personligen har jag gärna ringt in Green Arrow, så denne hade fått städa upp i Sverige. Rikspolischefen tycker att det är hela samhällets plikt att hjälpa till. Problemet är väl bara att många i samhället inte har det våldskapital som krävs för att läxa upp en grupp aggressiva ungdomar av okänd bakgrund som letar våldtäkts- eller rånoffer. Hade de stött på mig hade jag med glädje skickat ett antal av dessa till sjukhus, men de flesta tror jag saknar min utbildning kring självförsvar. Jag kan dock bjuda mina läsare på några tips om man skulle råka hamna i besvärliga situationer:

 • Påkalla uppmärksamhet, skrik
 • Bättre fly än illa fäkta, kommer mörkermännen i grupp är fötterna ditt bästa försvar
 • Ha inte hörlurar och liknande på dig när du är ute och gå eller joggar, håll koll på suspekta förbipasserande. Va uppmärksam i allmänhet, undvik områden såsom skumma parker, ej belysta ställen osv. Va riskmedveten.
 • Om du trots allt råkar i närkamp med en överfallare, ta sikte på känsliga regioner och ge dessa allt vad du har, det är du eller angriparen det gäller, nu är inte läge att vara snäll. Tips på regioner man med fördel kan ta sikte på är; ansiktet i allmänhet, ögon, hals/strupe, näsa/näsben, könsorgan. Storleken på gärningsmannen spelar mindre roll om man ger sig på dessa områden, det viktigaste är att agera snabbt och med full kraft. Syftet är inte att slå ihjäl angriparen utan att göra det så otrevligt som möjligt för denne att vara i din närhet, samt att ge dig en möjlighet att ta dig därifrån. Det viktigaste är dock att våga använda våld för att freda sig, vilket många svenskar är helt ovana vid. 
Vår dotter tränar självförsvar flera gånger i veckan och ibland är jag med på träningarna. Detta är både utmärkt motion och en försäkring för att ta sig ur ovälkomna möten i framtiden. Vi kan inte längre räkna med samhället och Polisen, utan det är upp till oss själva att bygga det samhälle vi vill ha i Sverige. Det är sedan länge uppenbart för mig att politikerna skiter fullständigt i det svenska samhället, det är upp till oss medborgare att säga till t.ex. den där idioten på tunnelbanan som ofredar medpassagerare, eller den där dåren som misshandlar en annan person på torget mitt på eftermiddagen. Det är kanske dags för ett nytt armband "#inteimittsverige"?

Går du och väntar på något som du vill ska falla i värde? För egen del är det absolut MSFT som vi vill komma in i på betydligt lägre nivåer än idag.

10 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen! Intressant läsning som vanligt. Fet kassa ni har får jag säga! Självförsvar har jag lyckligtvis också att ta till om det skulle behövas, gäller bara stänga av huvudet och satsa allt precis som du säger men är ju en blödig typ tyvärr.

  Har inte heller riktigt kunnat greppa ned och uppgående rörelser i Sverige och Usa. De går liksom inte längre hand i hand. SOm jag skrev så ökade jag i 3M då det kändes bäst.

  Volvo Cars har jag hållit mig ifrån och har ingen lust att gå in i den i heller pga Kina. Altria fick ett tillskott också.
  Lite sur på mig själv som inte gick hårt in i Olja som jag var övertygad om skulle öka rejält vilken den också gjort. Synd man inte lyssnar på sig själv alltid...

  Gör som du med FInland, håller mig helt borta från löjliga 35% källskatt, detta gäller även mot Danmark med sina 27% som kan bli 42% om oturen vill så... Känns onödigt och galet.

  Vad gäller politiska läget är allting nattsvart vilket snart våra hus är också i sin kyla här nere i södern i alla fall tack vare pajaseriet och babblet om vind och sol..............................  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för ditt svar! Ja kassan har blivit lite för fet tycker jag, och då är detta bara kontanter vi har på Avanza, det ligger ca 200000 kr och trycker på andra konton också. Man kan nog säga att vi är väl förberedda för en eventuell sättning på börsen. Utöver detta finns det ju superlån att ta till på Avanza. Är lite förvånad över dessa uppgångar i USA, det är inte ens Nasdaq jag jämför med utan Dow... jaja tur man är exponerad lite överallt.

   Nej Volvo Cars är ingen aktie jag vill äga, men jag hade på känn att man kunde tjäna en hacka på IPOn, och denna gången fick jag rätt. Är inte det minsta impad över deras elbilar, sen har vi såklart en viss politisk risk.

   Ja vi är väldigt glada över den perfekta tajmingen att skaffa solceller i år, vi har sparat en massa pengar pga detta. Vi har även blivit duktigare på att ha lite disciplin kring när vi använder elen. En underbart kokhet dusch tas endast efter 22:00 de dagar elpriset är under 15 öre/kWh. Tibber fungerar riktigt bra som elleverantör tycker vi.

   Jag kan gissa att elbrist, bensinpris och politikers totala förakt för vanligt folks vardag kan göra att vi får en ny regering. I princip allt som händer i samhället och politikernas agerande gör att de samtliga är rena rama valarbetare för SD och M. Men Löfven "ångrar inget"...

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nej den mannen, Löfven, ångrar inget... Han kommer att glömmas bort ganska snabbt, en total nolla har han tyvärr visat sig vara.

   Jag hoppas att du får rätt och att en helt annorlunda regering kommer på plats, ju fortare desto bättre.

   Bra uttryckt med 'politikers totala förakt för vanligt folks vardag' för det är verkligen precis vad jag känner att de förmedlar: förakt

   Vanligt folks ideer, tankar och tyckande föraktas och skrivs om eller stämplas som okunskap eller för allt i världen: rasism

   Radera
 2. Fina utdelningar!
  Har du tittat på Oxfort lane Q3?, riktigt fin höjning.

  Min favorit inom olja är Lundin såg dem flaggar för 25% utdelningshöjning.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan och tack för kommentar!

   Japp har koll på Oxford, har nog skrivit det i inlägget. Det blev en 11%-ig höjning. Hade hoppats på mer då de hade gjort ett fint kvartal, men det kommer väl. De har en del att ta igen med tanke på sänkningen som gjordes efter covid.

   Är lite försiktig med oljebolagen, det får räcka med Exxon. Lundin är ett fint bolag, likaså Enterprise Product Partners. Vi har en hel del i midstream också, t.ex. Enbridge. Energi är annars klurigt tycker jag.

   Radera
 3. Hej! Håller med dig om Microsoft har velat komma in i den länge... När jag började med aktier tyckte (nov-16) jag den hade för låg direktavkastning och slog aldrig till sen missade jag tåget litegrann så att säga...
  Men i maj i år slog jag till på $247 och det har vart en snabb uppgång, tyvärr så vart det aldrig någon större peng. Gillar verkligen Azure och Office 365 och tror de har många goda år kvar, dock inte till vilken värdering som helst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomasK och tack för kommentar!

   Exakt samma situation kring MSFT. Köpte en post runt 2016 jag med, men den såldes givetvis då jag ville rensa lite i portföljen pga många innehav. Det är nog det dummaste jag har gjort investeringsmässigt. Merparten av IT har gått upp ohemuligt mycket senaste åren, det måste bara komma en sättning snart, och att vi för se att det händer lite bland REITs, finans, telecom och industri, sådant som har fått stå tillbaka under ganska lång tid. Värdeaktier har senaste åren gått historiskt dåligt, det har varit en överdriven fokus på tillväxt enligt den statistik som finns. JAg tror därför och hoppas att vår portfölj har mycket mer att ge då merparten är i värdeaktier.

   Radera
 4. Vet inte hur tät din bod är men jag brukar ställa ett par hinkar med ett durkslag fyllt med calsium chlorid(salt för att binda grusväg) på vinden för att hålla fukten borta.
  Vet att många kör det i båtar. Blir som en stor torrboll fast mycket billigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej calle och tack för svar!

   Ja någonting får nog göras, de senaste tre vintrarna har det knappt varit minusgrader här nere. Allt är bara fuktigt av kondens. det behövs några veckor med minusgrader för att torka ut. Vår bod är oisolerad och det drar lite här och där. En torrboll modell större hade antagligen gjort stor nytta, bra tips.

   Radera