måndag 4 oktober 2021

Månadsrapport September 2021

 Tiden och veckorna flyger iväg. Nu är vi inne i den första riktiga höstmånaden, nämligen Oktober. Det märks på vädret, det blir mörkare, blötare och i allmänhet ruggigare. Vi har haft fullt upp med bygget av ett nytt garage. Det gamla har stått här i 80 år och började helt enkelt bli för dåligt, så nu har det jobbats under två veckor med inhyrd grävmaskin för att riva det gamla garaget, bila bort den gamla dåliga betongplattan, samt göra markförberedelser för en ny dubbelt så stor platta. Det är mycket jobb, speciellt när man måste ner en bit i marken och endast hittar sten, sten och mera sten. Man sa ju att folk utvandrade från Småland på 1800-talet för att åkrarna producerade mer sten än grödor, och jag kan verkligen förstå varför. Nåväl, grävandet för den nya isolerade plattan är näst intill klart. Vi har gjort det mesta av jobbet själva, förutom ett antal större stenar som tittade upp och behövde spräckas med hjälp av några krutladdningar. En grävmaskin kostar 1500 kr/dygn att hyra och jag och min fru jobbar gratis på helgerna. Det är hårt, slitsamt och dammigt men man får tänka på att inhyrd hjälp kostar från 700 kr/timme + moms. 


Hur har det då gått med ekonomin för månaden som gått? Vi kollar och ser:

Inkomster och utgifter

Under september tjänade vi följande:

Nettolöner: 43677 kr (lite mindre än vanligt pga vabbande och föräldraledigt)

Utdelningar: 9616 kr

Solproduktion: 1473 kr

Övriga inkomster: 2650 kr (barnbidraget)

Totala inkomster för september blev således: 57416 kr

Våra utgifter landande på beskedliga 12096 kr. Detta var en månad utan några större räkningar, och vi har hållit nere på matinköpen. Allt som allt blev sparkvoten 74%.

Utdelningar

September är tillsammans med juni och december våra svagaste utdelningsmånader. Trots det fick vi in över 9000 kr:


Pengamaskinen


Vi har gjort en del transaktioner under månaden som gått. 

Sålt:

* Allt i Intrum
* Allt i Brookfield Renewable
* Allt i Ocean Yield

Vi har istället köpt/ökat i:

* Orange
* Altria
* Omega Healthcare
* Abbvie
* Medical Properties Trust

Utvecklingsmässigt har pengamaskinen hållit emot börsens snålblåst riktigt bra. Vi har slagit index med hästlängder.Dessutom har vi ökat mängden kontanter och hela 8% av pengamaskinen består nu av likvida medel, redo att användas vid eventuella nedgångar. Vi ökar endast i defensiva aktier såsom Altria, Orange och annat som inte är speciellt känsligt för konjunktursvängningar. Förra månaden ökade vi rejält i diverse preffar. Omega Healthcare har backat betänkligt utan tydliga orsaker och där har vi passat på att öka, nu när den yieldar över 8%. I övrigt har vi inte lagt någon större energi på vår gamla pengamaskin, den får tuffa på, och inväntar nu rejäla utdelningar från de svenska bankerna. Det enda som är oroväckande är att jag inte har läst något om extrautdelningar från Resurs Holding och SEB. Vi får hoppas på en rejäl bunt sedlar från dem också.

Kommer 2021 bli ett bra utdelningsår för dig? Vi kommer antagligen att göra vårat bästa år hittills.


6 kommentarer:

 1. Hej.
  Att dra runt en familj på 12 lök är imponerande måste jag säga! Kul att ni lyckas hålla i och fortsätta er fina resa. Även starkt att ni kan hålla lite cash, själv är jag hopplös och kan aldrig spara något till nedgångar, jag sopar in allt överblivet direkt i portföljen.
  Jo det kommer att bli ett sjukt utdelningsår för min del, troligen pga av inställda utdelningar som i år betalats ut men framför allt är det extrautdelningarna som sär på den goda utdelningen. Det kommer naturligvis ett helt inlägg om detta fram mot årets slut.

  Mvh // PP

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej procentpanik och tack för kommentar.

   Ja ibland vissa månader mitt i en termin blir det fina utgifter, då säsongsavgifter och sånt är betalt, frysen är full av billigt inköpt kött och annat, samt att inga direkta aktiviteter pågår. Vi får en del räkningar t.ex. vatten varannan månad, och de månader det är mindre dylika räkningar kan vi komma ner i dessa kostnader. Alla säger att time in market beats timing the market och att detta stipulerar att man alltid ska vara fullinvesterad, men av någon anledning har vi varit lite "fega" på sistone.

   Radera
  2. Jo jag skulle egentligen vilja ha typ 50-100 tusen att panga in när börsen verkligen går ner rejält men som sagt, jag är för dålig på att spara "vid sidan om" typ på ett räntekonto på avanza för att ha just vid nedgångar.
   Ja det brukar variera lite från månad till månad, jag minns ju själv hur det var när mina barn var ungdomar, foboll, hockey, golf och ridning. Av någon anledning så valde de alltid de billigaste sporterna....

   Mvh // PP

   Radera
 2. Liten notering : Utdelningar + bidrag + solprod. = 13739 och utgifter på 12096. Så ni hade inte behövt jobba.

  SvaraRadera
 3. Letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, bolån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera
 4. HEJ, Vet du att det finns ett sätt att tjäna pengar utan stresskontakt (THOMAS FREDDIE) för ett tomt [ATM-KORT] idag och vara bland de lyckliga som drar nytta av dessa kort. Detta PROGRAMMERADE tomma ATM-kort kan hacka sig in i vilken ATM-maskin som helst i världen. Jag fick mitt masterkort från en bra hackare på internet, med detta ATM-kort kan jag samla in $50 000.00 dollar varje dag via kontakter: thomasunlimitedhackers@gmail.com
  Jag var väldigt fattig men det här kortet har gjort mig rik och lycklig, om du vill få denna möjlighet att bli rik och etablera ditt företag så ansök om detta Master-kort, jag är så glad över detta eftersom jag fick mitt förra veckan och jag har använde det för att få $277 000,00 dollar från THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackare delar ut kortet bara för att hjälpa de fattiga och behövande och de ERBJUDER ÄVEN FINANSIELLT HJÄLP. få din från THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS idag. Vänligen kontakta dem via e-post thomasunlimitedhackers@gmail.com

  SvaraRadera