onsdag 5 juli 2023

Månadsbrev Juni 2023

 Nu är det äntligen tid för semester. Vi har haft ett väldigt hektiskt liv med jobb, avslut hos kund, lite rörigt i familjen samt ett garageprojekt som aldrig verkar ta slut. Nu har jag så kallad semester, det konstiga är bara att jag är mer utpumpad nu än när jag löneslavade. Det bästa med semestern är dock att kunna sova en timme extra om morgonen. Att gå upp 07 istället för 06 gör underverk. 

- Men gör det varje dag även när du jobbar då!

Problemet är att jag tycker att mitt jobb som programmerare är så tråkigt att jag inte kan föreställa mig att sitta där efter 15 på eftermiddagen. Redan efter lunch börjar min rastlöshet, jag börjar tänka på allt jag har att göra hemma, på FIRE och en massa annat. Jobbet är det sista jag tänker på, vilket inte är speciellt bra då jag debiterar per timme. Där kommer sen skuldkänslorna av att inte göra mitt bästa när jag är hos kunden. Har jag drabbats av "imposter syndrome"? Jag är en duktig programmerare och systemarkitekt... när jag vill. Och just nu vill jag inte. Hjärnan vill inte. Jag försöker verkligen koncentrera mig på jobbet, men det är som att hjärnan säger stopp, avbryt verksamheten, gå hem och lägg dej. Det är inte så att jag är fysiskt eller psykiskt trött utan det är bara så d*vla tråkigt att sitta där och skriva programkod. Det känns så otroligt meningslöst.


Jag har jobbat i 23 år, nästan enbart med IT och datorer av något slag. Jag antar att jag helt enkelt är trött på det. Ibland tittar jag ut på gubben som går och klipper gräs i parken utanför kontoret, och avundas denne. Lönen kanske inte är riktigt så hög som min, men jobbet ser bra mycket roligare ut. Antagligen bedrar jag mig själv, alla jobb blir antagligen tråkiga till slut? Under alla år jag har jobbat har jag alltid satt jobbet först. Sällan sjukskriven, sällan tagit några längre semestrar. Fokus har varit att jobba, lära mig att bli bättre på mitt jobb och få upp min lön till +50000 kr. Nu är jag där och vill inget annat än att säga upp mig och gå hem. Vilket antiklimax alltså. Det är ju tur att vi har en pengamaskin som tuffar på, problemet är bara att den inte är färdig. Den spottar ut ca 30000 kr i månaden, och detta räcker inte för oss båda två. Jag tror inte min fru accepterar att jag stannar hemma arbetslös medans hon måste gå upp och jobba varje dag. Vissa par hade kanske kunnat göra så, men inte vi. Min fru gillar inte heller sitt jobb, trots att det bara var en månad sen hon bytte tjänst. Problemet med henne är att hon inte har någon alternativ syssla, och att glida runt och shoppa, äta på restauranger och åka på dyra resor är inte vårat FIRE-liv anpassat till. Då får man komma upp i summor som Chansar Mest och Krösus Sork har, och dit har vi många år  kvar till.

Vad händer nu? Jag kommer att ta semester, bygga färdigt garaget och bara lata mig tillsammans med min familj. Jag tog 7 veckor ledigt. Föräldradagarna är slut för längesen, men det vet ju inte min arbetsgivare, och som det är nu så struntar jag i att jag i princip blir "ledig utan lön", då det är så underbart att bara komma bort från all "corporate bullshit" som Fru EB hade sagt. Till hösten kommer jag antagligen att tillbringa några veckor på kontoret, kanske med utbildning. Sen får vi se om någon ny kund knackar på dörren och hur ett eventuellt nytt uppdrag artar sig. Att säga upp sig är sista utvägen men det går inte att fortsätta så här, att endast jobba för en lön och tycka att dessa åtta timmar man tillbringar på jobbet är likställigt med mental tortyr, där man jobbar 10 min, kollar nyheter och bloggar 10 minuter, jobbar 20 minuter, kollar nyheter 10 minuter osv. Dagen är uppdelad av milstolpar och man sitter och längtar fram till nästa. Efter frukosten är det 9.30 förmiddagsfika, sen lunch, därefter en långpromenad på det, eftermiddagsfika, och sen hemgång. Det funkar bara tills det inte funkar längre, och man mår inte bra utav det. Livet är för kort för att hålla på så här. 

Jaja det var lite om vad som pågår i Snålgrisens huvud, nu tittar vi på det ekonomiska.

Inkomster och utgifter

Det har blivit dyrt att leva i Sverige och det känns som om inflationen äntligen har kommit ikapp oss. Det blir svårare och svårare att hålla budget och vi snålar in på en del matvaror och annat som tidigare rymdes utan problem. 

Våra inkomster under juni såg ut som följande:

Nettolöner: 94654 kr (Min fru fick sin innestående semester utbetalad från det förra jobbet, 35 dagar)

Utdelningar: 41000 kr (har köpt fonden Aktiespararna DA B som delade ut i juni)

Övriga inkomster: 16236 kr (sålt en del grejor från det gamla garaget, några dörrar, fönster, verktyg som inte användes)

Solproduktion: 1121 kr (lågt elpris är inte det bästa när man är solfarmare)

Totala inkomster efter skatt blev 152 890 kr. Tänk om det såg ut så varje månad haha.

Utgifterna landade på 20137 kr, främst mat är dyrare men även en engångsutgift för höstens ridlektioner till dottern. Det är helt klart hanterbart men genomsnittet per månad rör sig över 20000 kr.

Utdelningar

Det blir ganska tvära kast från år till år då vi säljer hela innehav och köper helt nya som delar ut på helt andra månader. Det är därför helt meningslöst att jämföra från år till år på månadsbasis. Jag kan bara konstatera att juni 2023 gav oss följande fina utdelningar:


Hela 40670 kr ramlade in, vilket tacksamt tas emot. För helåret har vi mottagit 227600 kr och då har vi 6 månader kvar. Tanken är att vi ska håva in minst 360000 kr innan året är slut, vilket vi är på god väg att göra. Det blir en förbättring mot föregående år med 54000 kr. Sakta men säkert närmar vi oss finansiell frihet. Det gäller bara att företagen sköter sig och fortsätter dela ut, och att regeringen inte hittar på fler dumheter med källskatten, eller någon sorts ny förmögenhetsskatt. 

Pengamaskinen

Vår kära pengamaskin har fått rejält med stryk under 2023. Det började bra men sen kom det en bankoro i USA som sänkte de svenska bankerna, och sen spektaklet SBB och extremt aggressiva räntehöjningar som sänkte hela fastighetssektorn ner i källaren. Gissa vilka sektorer som Snålgrisen har investerat mycket i? Kan det vara finans och fastighet? Jajamensan. Bortsett från SBB har dock utdelningarna ramlat in som de ska, och vi har passat på att ta en position i Heimstaden Pref, samt öka på aningen i Corem Properties D. Det är hög risk, men belöningen är direktavkastningar runt 15% och en potentiell värdeuppgång på kanske 30-40%. Vi har avyttrat Tele2 som jag gissar kommer att hålla låg profil utdelningsmässigt framöver. Sen vi sålde har aktien tappat mer än 15%. Vi har istället köpt den utdelande fonden Aktiespararna Direktavkastning B som delar ut en gång om året i juni. Jag gillar inte att få större klumpsummor en gång, utan vill hellre ha minst 4 gånger om året. Fonden har dock vettiga innehav (bortsett från SBB) och har en DA mellan 5 och 7%. Vi behöver sprida våra risker ytterligare och detta är ett steg i rätt riktning.

Utvecklingen för juni har varit strålande, och vi slår index på fingrarna så det ryker. Jag vill hoppas att detta är den uppgång som vi har väntat på i både finans och fastighet som i det närmaste har varit paria under detta året. För första gången på över ett år är portföljvärdet dessutom över 4 miljoner kronor. Jag bryr mig faktiskt om portföljvärdet, ty ett stigande sådant är ett tecken på välmående bolag, som kan höja sina utdelningar. 

Övrigt

Det händer mycket i värden och i våra liv. Ett fastighetsköp utomlands håller på att planeras. Min fru ska tillsammans med sina två syskon köpa en lägenhet i deras hemland. Strandnära läge och vackert väder året om (bortsett från regnperioden) bådar gott. De har kollat upp några objekt och kanske kommer en affär att genomföras under årets lopp. Det gick dock inte så smidigt som jag hade trott att överföra min frus del av köpesumman till hennes bankkonto i hemlandet. Vår bank började ställa tusen frågor, och krävde ett kontobevis, som hennes egna bank först inte visste vad det var. När vi till slut fick ett paper som någon fick ta bild på och maila till oss, ja då verkade det som vår egen bank gick under jorden och slutade svara på meddelanden. Det finns inget telefonnummer till den avdelning som handlägger utlandsbetalningar heller, så vi står i väntans tider och undrar vad f-n som händer. Förr i tiden kunde man själva överföra pengar via internetbanken, vilket vi gjort varje gång vi rest dit, hur smidigt som helst. Nu är hennes hemland borttaget från denna lista och det står bara "kontakta ditt lokala bankkontor". Som vanligt är det de vanliga människorna som drabbas värst när bankerna ska försöka sätta dit maffian. De riktiga brottslingarna har redan hittat vägar förbi alla de regler och spärrar som sätts upp. 

Nu ska vi ha en välbehövlig semester och ladda batterierna, bygga klart garaget och beställa en ny värdering som förhoppningsvis ska höja värdet på fastigheten med några hundra tusen och sänka vår belåningsgrad. Våra huslån är till 70% bundna till fast ränta på 1,3% fram till oktober 2024. Därefter ska vi betala rörlig ränta som idag är på 4,2% med ränterabatt, vilket kommer ge månadskostnader för ränta samt amortering på ungefär 15000 kr. I princip nästan hela vår budget för löpande utgifter. Vi får väl se vad styrräntan ligger på vid denna tid, man får väl be en bön för att den har sjunkit något, annars får vi ta krafttag med amorteringen. Idag går allt sparande till att bygga på pengamaskinen, men kanske börjar det bli läge att amortera ner till i alla fall 50% belåningsgrad. Vi får se hur ekonomin ser ut om 1,5 år.

Med det sagt önskar jag Dig en trevlig sommar med mycket glass, bad och sköna upplevelser!

5 kommentarer:

 1. Det är alltid lika uppskattade att ta del av din/era inlägg. Det smärtar mig att läsa om hur du upplever din arbetssituation. Kanske kan semesterperioden hjälpa dig att få lite distans? Att hitta sitt "varför" är inte lätt, men det går och såklart kommer du hitta det.

  Det finns många frågor att ställa sig i den situation du befinner dig i, men givet att du/ni söker FIRE snarare än senare kanske ni kan sätta er ned och skrivna ned när ni, utifrån idag/era jobb etc. idag, beräknas nå FIRE. Hur mycket längre tid skulle det ta om du gick ned X % i tjänst alternativt bytte jobb? Är resultatet värt insatsen i form av jobbyte? Et cetera.

  Önskar er allt gott,
  Cristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christofer och tack för din kommentar. Jag har sedan inlägget skrevs räknat och räknat och det har dessutom hänt en del omvälvande saker de senaste veckorna, som jag kommer att ta upp i nästa månadsinlägg. Dina tankar och ord har varit guld värda i denna process. Man kan bara säga, att ibland överraskar jag till och med mig själv... :)

   Radera
 2. Hallå Snålgrisen!

  Hittade till ditt inlägg så här på kvällskvisten, chefen på jobb#2 är tuff och här jobbas det följaktligen på trots sena timmen... Ja på jobb#2 alltså.

  Känner dessvärre och tyvärr periodvis igen mig i dina jobb#1 problem. Jag har jobbat ungefär lika många år som dig och jag tror att man helt enkelt börjar tröttna rent allmänt. De senaste åren har inneburit för mig ett extra påslag av Corporate bullshit och skitet tycks aldrig ta slut eller minska. Det är ett under hur mycket trams man som hårt arbetande ingenjör ska behöva stå ut med.Till detta kommer allt nytt skit ifrån Microsoft som aldrig heller tycks förstå att det redan är bra som det är... Känner igen mycket av det du skriver som sagt och längtar ofta också bort och ut i nåt annat jobb. Ibland är dock allting fortfarande på topp när man får göra riktigt ingenjörsarbete och helt enkelt bara ignorerar allt annat trams som bara sänker motivationen och energin...

  År 2022-2023 (alltså typ 1/6-22 till 1/6-23) har för mig personligen varit för jävligt. Det har varit ett av de absolut drygaste åren på länge. Att sen börsen dansar likt ett fyllesvin gör ingen heller glad. Att det svenska superundret är totalt ignoranta och rent ut sagt dumma i huvudet är inte heller kul. Det är ett jobbigt läge rent allmänt i både världen och ekonomin. Min FIRE dröm är stukad, ordentligt, som jag skrivit i inlägg. Vet inte alls egentligen hur saker blir, inte känns mig så pass vilsen i FIRE resan innan... Att sen tvingas ta del av tokerierna på det politiska planet gör i alla fall inte mig gladare.

  Matt är förnamnet... Tyvärr. Men vi får kämpa på så gott det går och skriva inlägg och försöka väcka opinion så skriv du också mera! Annars kommer Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar att återta tronen och fortsätta att haverera Sverige än mer.

  Kvällens arbete som nu hållit på i 4h drygt handlar om skuldsättning, återbetalning, kostnader och räntor... Definitivt varken kul eller inspirerande. Vad fint att superundret höjde ytterligare +25 punkter och ändå droppade kronkursen rejält idag och sate nytt bottenrekord mot både euro och dollares...

  Sprattlande dödsryckningar skrev jag för en tid sedan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar. Ja, arbetslivet har verkligen inte varit något kul den senaste tiden innan semestern. Jag har jobbat i 23 år, nästan aldrig sjuk och satt jobbet som prio 1, i syfte att tjäna storkova, komma upp i de där "höga" lönerna över 50000 kr och sen jobba tills tidig pension och kassera in utdelningar likt Chansar Mest och Krösus Sork. Nu gick det upp ett och annat ljus för mig när detta 7-åriga uppdraget tog slut... att jag var otroligt less på att jobba med det jag gjorde. Det har liksom varit förbjudet att tänka så, man ska fan jobba och hålla käft. Degen måste in, om inte för att det är den svenska essensen att jobba och knega, så för att få fina siffror i excel-arken. Vad är egentligen viktigast?
   Du, räntorna höjdes ytterligare igår den 27/8... :)

   Radera
  2. Nuförtiden är man inget annat än en jävla "resurs". X-teams, cross functional teams betyder precis detta på ren svenska. Utbytbar då alla anses lika duktiga på precis allt och hela tiden. Väldigt lång ifrån den verklighet både jag och du har upplevt och upplever.

   Radera