Det är isande vindar utanför fönstret. Ett tunt lager snö täcker de frostbitna markerna och på nedervåningen i Snålgrisarnas enkla boning sprakar en värmande eld i braskaminen. Livet på en pinne.
Snålgrisarna har styrt kosan söderut under jul. och nyårshelgen. Detta innebär att de sedvanliga nyårskaramellerna har fått vända på sig tills nu när vi är hemma. Det har helt enkelt varit allt för mycket att stå i för att kunna prioritera bloggen. Jag hoppas och tror att min trögna följarskara är förstående inför detta. Resan vi förtog oss innebar att vi passerade Danmark och in på tyska jaktmarker. Där hittade vi en oas av sol och värme, och tillbringade en vecka av bad, sol(ljus) och en massa lek, då Lilla Snålgris kusin och moster följde med. Det fanns små stugor att hyra, vilket passade oss helt utmärkt, då vi var fem personer. Resan med vår nygamla Tesla Model 3 gick som en dröm. Bilen är om möjligt ännu bekvämare än vår gamla V70, och sväljer en imponerande volym bagage. En veckas packning för fem personer gick utan problem in i bilen, och då var vi tvungna att ta med sängkläder också. Felet som många gör är att de använder stora resväskor. Jag fick stoppa Fru Snålgris när hon höll på att packa en jätteväska. Vi packade två stora väskor, och sedan fem stycken sportväskor och en ryggsäck. Teslan har ett relativt stort utrymme under motorhuven samt ett väldigt djupt utrymme där reservdäcket och bensintanken normalt sitter. Dessa två utrymmen sväljer rejält med mjuka väskor och påsar. Att sedan få i två resväskor i bagaget var en barnlek.
Hur var det då med laddning? Ja lyssnar man på dårarna i Bensinupproret 2.0 är det stört omöjligt att resa med elbilar på vintern. Vi utgick från sydöstra Småland med 100% och stannade först i Köge i Danmark och tog en kissepaus och lite lunch på Burger King. Laddningen gick från 7% till 100% på ca 30 minuter, vilket gav oss knappt tid att äta upp. Därefter körde vi vindare till Rödby och tog färjan över till Tyskland. Ett laddstopp på 20 minuter i Linstow och sedan vidare mot vår destination, där det fanns mängder med destinationsladdare. Jag hade inte en tanke på detta med "räckviddsångest" under hela resan. Då åkte vi ändå under århundradets värsta storm, och hela bilen skakade på vägen hem, och regnet piskade. Teslan tar dock hänsyn till geografin och vädret när den räknar ut räckvidd, vilket inte många elbilar gör. På det stora hela en bekväm och bekymmersfri resa som jag gärna gör om. Att vi har tillgång till både Spotify och Youtube Premium via den stora touch-skärmen gör inte saken sämre. Totala laddkostnaderna uppgick till några hundralappar. Motsvarande resa med dieseln hade gått på ungefär en tusenlapp. Det enda bottennappet är torkarautomatiken. Den är helt enkelt inte bra. Tack och lov regnade det hela resan hem vilket gjorde att jag kunde manuellt ställa in torkarna i läge 2, och sen skötte de sig. Körde man på "Auto" gick den titt som tätt upp på maximal hastighet vilket jag tycker är störande, speciellt när det regnar lite eller måttligt. Det går inte att justera känsligheten, vilket är mycket synd. Jag hoppas på bättring från Tesla, då detta egentligen är det enda negativa med bilen.
Nog om denna resa. Har ni fler frågor, ställ de gärna i kommentarsfältet. Nu tänkte jag presentera lite ekonomiska fakta kring året som gått. I sedvalig ordning blir det en massa stapeldiagram där jag jämför detta år med tidigare år. Vi börjar med inkomster och utgifter:
Inkomster och utgifter
Våra totala inkomster ser ut som följer:
Vad vi kan se ökade de övriga inkomsterna och utdelningarna, medans inkomst av tjänst minskade. Detta är en naturlig följd av att jag sade upp mig från jobbet, fick sjukförsäkring samt CSN för studier. Utdelningarna bildar en fin trappa upp mot FIRE, och målet för nästa år är att öka på denna stapel ytterligare. Vi kommer att få se en minskning av nettoinkomster samt övriga inkomster, då jag inte kommer att göra någon form av arbete, samt att CSN tar slut någon gång i juni. Jag har inga övriga inkomster planerade än lite sporadiskt arbete med att hjälpa folk med sina bilar. Detta blir på sin höjd några tusenlappar i "svart" inkomst. Dock är detta helt enligt plan, och jag har fullt upp med att ta hand om hus och hem, laga mat, handla, städa, hålla koll på Lilla Snålgris aktiviteter och skola. Jag fattar inte hur allt detta hanns med när jag dessutom jobbade 40 timmar i veckan. Fru Snålgris kommer fortsättningsvis att jobba 80%, vilket hon trivs alldeles utmärkt med. Varför jobba mer än vad man behöver? Vare sig jag eller hon tillhör den lyckliga skara som älskar våra arbeten. Hon hade allra helst sluppit sitt stressiga jobb med gnälliga anhöriga, inkompetenta kollegor och multisjuka patienter, men hon kämpar på i några år till och kommer med största sannolikhet att gå i pension när hon är runt 43 år gammal och ca 30000 kr netto i "pension". Detta är få förunnat.
Hur gick det då med utgifterna? Som ni kanske vet delar jag upp våra utgifter i de kostnader som behövs för att leva ett drägligt liv, samt en post som kort och gott heter "projekt" där resor, sällanköpsutgifter och sådant som vi "unnar oss" hamnar.
Vad man kan se är att mat ligger stabilt, kläder konstant lågt, bostadskostnaderna har ökat pga högre räntor och våra projektkostnader är lägre än förra året. Jag räknar med att vi behöver runt 70 000 kr för att kunna leva ett "bra" liv, där vi kan unna oss resor och annat. I år gick detta konto upp till nästan exakt denna summa och det stämmer bra med hur vi vill leva våra liv när ingen av oss går till jobbet. Man får inte underskatta denna kostnad, då det onekligen kommer att gå åt mer pengar när man är hemma och sysslolös istället för att sitta på ett kontor som suger ut ens energi och man kommer hem helt slut i bollen. Knepet är att balansera detta, att göra klipp när tillfälle ges och att ta till sig alla de gratis nöjen och aktiviteter som faktiskt finns.
Pengamaskinen
Hur gick det då för våran kära pengamaskin? Jo, det gick alldeles utmärkt. Jag slog både de svenska indexen och Avanzianen i allmänhet. Som ni kanske vet har Avanza en massa kul statistik, och för att göra det enkelt för mig presenterar jag dessa olika diagram här, dels för att vara transparent och dels för att jag slipper sammanställa siffrorna själv.
På det stora hela kan vi sammanfatta 2024 som ett riktigt bra börsår. Jag är lite extra nöjd då jag inte äger speciellt mycket "vanliga" aktier såsom Boliden, HM, Atlas Copco och INvestor, utan istället fokuserar på högutdelande bolag. Det är bara att konstatera att energi, fastigheter och finansbolag har haft det riktigt bra. Surdegarna hittar vi istället i storbolagsindex i Norge, Sverige och Tyskland som inte har gått något vidare. USA är det stora dragloket här, och inför 2025 passade jag på att köpa en stor stek av den nya fonden JEQP som är en kopia av den populära covered call-fonden JEPQ som sedan länge är populär i USA hos utdelningsjägare. Vår strategi och vår portfölj kommer att tuffa igenom 2025 utan några större förändringar. Nu är vi på den sista milen av vårat maraton, och inom några år kommer vi förhoppningsvis att ha uppnått en fullständig FIRE. Vad som händer i livet fram tills dess kan ingen veta. Dock sover jag gott om natten i vetskapen att vår ekonomi är lika solid som en kärnvapensäker bunker. Vi har en stor mängd kontanter, full koll på våra kostnader, låga fasta utgifter och med mig som finansminister full koll på vår totala ekonomi.
Jag gillar inte överraskningar, och ha därför försökt att minimera dessa så gott det går. Det bästa redskapet för detta är kunskap. Att veta vad man har för lån, dess räntor och ränterabatter. Att veta vilka fasta kostnader vi behöver betala för att dra runt våra liv och hur mycket vi har råd att slösa på nöjen. Allt för många i världen antingen har inte ett öre eller slösar de bort löningen innan den ens har kommit med s.k. "pay-day loans. Galenskaper. Det är synd att mina egna föräldrar inte förstod detta med att spara. De hade med några hundralappar i månadssparande varit miljonärer på sin ålders höst. Nu har de istället kanske 100 000 kr, inga tillgångar av värde och tillsammans 25 000 kr i pension och bostadsbidrag. Jag har lärt av deras misstag och kommer antagligen att gå i riktig pension vid 65 år med fyra gånger deras sammanlagda pension. Allt på grund av lite smart sparande under ca 10 år.
Med detta sagt så önskar jag dig som läsare ett Gott Nytt År och ser fram emot ytterligare ett år med utmaningar och möjligheter. Mina personliga mål och projekt är att ta tag i detta med smarta hem. Jag är en tekniknörd som har fått lägga denna vision på hyllan pga sjukdom och andra prioriteringar, men nu lägger jag mig redo att göra lite programmering och äntligen få fart på detta. Ett annat projekt är detta med hälsan. Jag springer idag ca 1 mil i veckan på löpband, enbart för att hålla liv i pumpen och för att må bra, både fysiskt och psykiskt. Jag ska försöka komplettera detta med lite styrketräning, nu när jag inte har några byggprojekt på gång ute på tomten. Kanske blir det en resa till Medelhavet också, vi får väl se.
Må väl så syns och hörs vi i kommentarsfältet!