fredag 10 mars 2017

Snål eller inte?

Fredagen är här, vinflaskan uppkorkad och Fru Snålgris och jag skålar för ytterligare en jobbvecka avklarad, och nu ser vi fram emot lite välbehövlig semester i värmen.

Lagom till semestern tog mitt nuvarande kunduppdrag slut, det var planerat sedan länge och en anledning till varför det gick bra att smita iväg på semester utanför ordinarie semesterperiod. Det har funnits ett antal olika uppdrag att välja mellan och efter samtal med chefen idag kom vi fram till det som passar bäst, både som är strategiskt viktigt (ny kund) och samtidigt utmanande för mig, då det förra var ganska mycket autopilot utan några egentliga utmaningar, i alla fall inte på det tekniska planet.

Nackdelen med detta uppdrag är att det blir ganska rejält mycket pendlande, i "fel" riktning. Jag bor några mil ifrån vårat kontor och har tidigare fått ut reseersättning för avståndet mellan kontoret och kunden. Det har inte varit mycket men några tusenlappar i månaden har det inbringat, då avståndet mellan hemmet och kunden var ungefär lika långt och jag inte har gått back på det. Det nya uppdraget ligger ca 500 meter från vårat kontor, vilket gör att ingen reseersättning utgår, vilket jag absolut kan acceptera. Dock hamnade jag i dispyt med chefen över en annan utgift, nämligen parkeringsavgiften.



De uppdrag jag haft hittills har kunden haft egen personalparkering, medan nu måste jag alltså parkera på kommunala platser, och ett månadskort kostar 400 kr. Chefen anser inte att detta är någonting som företaget skall stå för, men jag resonerar som så att jag aldrig skulle behöva köpa detta parkeringskort om jag inte hade haft detta uppdraget. Det är alltså en kostnad på 4800 kr/år då uppdraget beräknas vara i ca 2 år. Chefen anser dessutom att om jag vill slippa parkeringsavgiften kan jag lösa ett busskort, kostar ca 500 kr/månad, men det fungerar inget vidare med dagistider.

Jag fick intrycket att chefen tycker jag är snål, då jag tydligen är den första som klagar över detta då jag har flera kollegor som har uppdrag i stan och tydligen betalar för parkeringskortet ur egen ficka. Dock bor flera av dem i centrum och då har de ju en privat anledning till parkeringen, vilket inte jag har då vi nästan aldrig besöker denna stad mer än någon gång i månaden för att handla eller hälsa på någon vän.

Vad tycker ni, resonerar jag fel som tycker att mitt företag ska stå för parkeringsavgiften? För mig handlar det inte om pengarna som sådana då jag mer än väl har råd med den utan att bli barskrapad, utan om principen att jobbrelaterade utgifter är något som företaget bör stå för.


Just det, vi fick reda på skatteåterbäringen idag. Åtminstone lite glada nyheter då vi ska få tillbaka ca 11 500 kr tillsammans, alltid något att glädjas över.

Ha en trevlig helg!

Uppdatering: Jag har lusläst informationen hos Skatteverket, och om inte chefen ger med sig kommer jag att göra skatteavdrag för min utgift för parkering. Jag ser det som om det är en solklar "resa i tjänst" då jag aldrig hade behövt parkera där om jag inte hade fått detta konsultuppdrag. 

12 kommentarer:

  1. Du låter som en konsult, då undrar man ju varför du ska stå för kostnaden? Bara att lägga på reseräkningen? 😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Jo jag jobbar som konsult och om jag inte hade fått detta uppdraget hade jag aldrig behövt köpa detta parkeringskort. Dock resonerar chefen som så att eftersom vi har vårat huvudkontor i detta staden så räknar han det inte som en "resa till kund" och således inte något han ska stå för. Jag har alltid parkerat på gratis personalparkering under de 16 år jag varit jobbaktiv så jag är lite ny på detta med att behöva betala för att parkera på jobbet. Hade jag varit anställd på detta företaget jag konsultar hos hade det varit en annan deal för då har jag valt att ta detta jobbet själv och få stå för eventuella omkostnader själv, medan jag nu har blivit tilldelad det som uppdrag. Blir det klarare?

      Radera
    2. Problemet med reseräkning är att chefen inte accepterar någon sådan då kundens kontor ligger precis intill vårat egna kontor. Innan skrev jag reseräkning när det var flera mil till kunden från vårat kontor.

      Radera
  2. Jag vet inte riktigt om jag förstått det rätt. Behöver du bilen i jobbet? Om du behöver den i jobbet ska självklart arbetagivaren betala parkeringen. Om du inte behöver bilen i jobbet så är det självklart att du ska betala parkeringen. Sen om arbetsgivaren skulle vara sjysst att betala äbdå är en annan sak.

    Erbjöd sig arbetsgivaren att betala busskort?

    Det låter som att du egentligen inte behöver bilen för att ta dig till kund/har utrustning som behövs och att det mer är att du vill att arvetsgivaren betalar en kostnad som du har oavsett om du besöker kund eller inte? :) resor och kostnader kopplade till det till och från kontor är normalt inte avdragsgillt medan resor till kund är det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Frihetsmaskinen.

      Nej jag behöver inte bilen i jobbet som t.ex. en hantverkare gör för att transportera sin utrustning. Men som konsult har jag blivit tilldelad detta uppdraget och då innebär det ju att jag måste ta mig dit på något sätt. Reseersättning utgår ju inte för avståndet mellan vårat kontor och kunden är ca 500 meter. Och som jag skrev hade jag aldrig skaffat detta parkeringskort om jag inte hade fått detta uppdrag, så jag tycker inte riktigt det stämmer att detta är en kostnad jag har oavsett om jag jobbar hos kund eller inte. Möjligtvis kan resonemanget stämma om jag hade fått sitta på bänken i vårat egna kontor, men detta har jag aldrig behövt göra då det finns hur mycket uppdrag som helst.
      Nej arbetsgivaren erbjöd sig inte att betala någonting vilket gör att jag kommer gå back rejält bara genom att ta detta uppdrag. Buss finns men hade inte fungerat då bussen mellan där jag bor och där uppdraget finns inte går på så många tider, och har man barn på dagis måste man finnas tillgänglig hela tiden. Det går inte att vänta 3 timmar på buss om man måste hämta för att någonting har hänt.

      Inser detta är lite knepigt att förklara i skrift, men enkelt sett handlar mitt resonemang om att jag har nu fått en ofrivillig utgift på grund av det uppdrag jag blivit tilldelad, och då anser jag att arbetsgivaren ska stå för den. Det handlar inte så mycket om huruvida jag "behöver" bilen eller inte, det finns liksom inga andra vettiga alternativ.

      Radera
  3. Det egna kontoret har ingen parkering som du kan utnyttja för att sedan promenera de sista 500 metrarna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Flygmaskinen!

      Nej tyvärr då det ligger i centrum. De enda som är anställda där är chefen, tre säljare och två ekonomer. Vi andra är ju ute hos kund...

      Radera
  4. Ser nog inte riktigt problemet här, om ditt egna kontors parkeringsplats ligger 500 meter från där du skall vara blir det väl en utmärkt bensträckare att promenera till och från bilen på morgon och kvällen? Case closed? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Vantage kul att du kommenterar här.

      Problemet är att mitt egna kontor inte heller har några parkeringsplatser, och jag är aldrig där förutom något enstaka möte på kvällstid. Som konsult vill man ju undvika att sitta på bänken så långt som möjligt...

      Radera
    2. Ok, surt. Blir till att lägga på minussidan hos din nuvarande arbetsgivare när det blir dags att utvärdera nästa steg i karriären!

      Är cykel inte heller ett alternativ? Går det att jobba delvis hemifrån? ;-)

      Radera
  5. Skatteverkets hemsida

    Parkeringsavgift
    Krav för avdrag:

    En förutsättning för att få avdrag för parkeringsavgifter vid arbetsplatsen är att du har använt egen bil i viss omfattning i tjänsten.

    •Om du har använt bilen i tjänsten minst 60 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten får du avdrag för parkeringsavgifter de dagar som du har använt bilen i tjänsten.
    •Om du har använt bilen i tjänsten minst 160 dagar under året och kört minst 300 mil i tjänsten får du avdrag för parkeringsavgifter alla dagar du använt bilen för resor till och från arbetet.


    Parkering och garageplats




    Om arbetsgivaren håller med fri parkering eller fri garageplats vid arbetsplatsen innebär det i många fall att de anställda har en skattepliktig förmån.

    Anställda som har en egen parkeringsplats blir beskattade för förmånsvärdet för alla dagar, på grund av dispositionsrätt till platsen, oavsett om bilen står där alla dagar eller inte.

    Anställda som inte har en egen plats, men som får stå där det finns plats, blir bara beskattade för förmånsvärdet de dagar när de parkerar bilen där.

    Hur ska förmånen värderas?
    Förmånen ska värderas till marknadsvärdet. Marknadsvärdet är vad det skulle ha kostat den anställde att själv betala för motsvarande förmån, det vill säga vad den anställde skulle ha fått betala för att hyra en parkeringsplats eller garageplats i närheten av arbetsplatsen.

    Om den anställde kan parkera gratis på likvärdiga platser, nära de platser som arbetsgivaren håller med, blir det inget förmånsvärde att beskatta.

    Fri parkering kan vara skattefri
    Den som har bilförmån ska inte beskattas särskilt för parkering eller garageplats vid arbetsplatsen. Detta gäller oavsett om den anställde använder förmånsbilen i tjänsten eller enbart privat.

    För anställda som kör mycket i tjänsten med egen bil gäller följande:

    •Om bilen används i tjänsten under minst 160 dagar under året och då körs minst 300 mil ska den anställde inte beskattas för parkerings- eller garageplats.
    •För den som kör färre dagar men minst 60 i tjänsten och då kör minst 300 mil, ska förmån av fri parkering tas upp för det antal dagar som bilen inte använts i tjänsten.
    Om du behöver mer information om parkeringsförmån, kan du läsa mer om det i länken nedan.

    Skrivelse om parkeringsförmån
    Kontrolluppgift
    På kontrolluppgiften ska arbetsgivaren tala om ifall den anställde har fått förmån av fri parkering av sin privatbil vid arbetsplatsen.

    Om förmånen har något värde ska detta ingå i beloppet i ruta 012 på kontrolluppgiften. Parkeringsförmån markeras dessutom med ett kryss i ruta 045.

    SvaraRadera
  6. Normalt sett får man ingen ersättning för att ta sig till jobbet. Det som avgör är din "utplaceringspunkt". Om din placering är i hemmet så får du ersättning när du tar dig till kunden. Om du däremot få utgå från kontoret så är det inte företaget inte betala dina parkeringsavgifter. Kunden har bara begärt en konsult. Att du bor flera mil från arbetsplatsen är inte arbetsgivarens problem.

    SvaraRadera