tisdag 11 april 2017

Ticker tack

Först några ord om det som hände i fredags i Stockholm. Det är väldigt sorgligt men tyvärr inte förvånande att något sådant inträffar i Sverige idag. Det fanns många vardagshjältar på plats som gjorde ett strålande jobb, inklusive polis och sjukvård.Det var inte heller så överraskande att alla politiker sen i Agenda på SVT kl 20:00 i söndags står och kliar sig i pannan och förvånar sig över hur karln som utförde vansinnesdådet inte hade utvisats. Lever de i någon sorts fantasivärld där vi har en migrationsmyndighet som jobbar aktivt och uppsökande med att leta reda på illegala invandrare och utvisar dem utan protester? Efter allt som jag läst verkar just denna del av ordningsväsendet vara grymt underbemannat i förhållande till migrationsströmmarna och inga ytterligare resurser har tillförts som kan tänkas göra någon skillnad. Hur kan man då som politiker tycka att det är konstigt att så få personer utvisas? Kanske dags att knacka Ygeman med flera på axeln och väcka dem ur sitt drömtillstånd och påminna om att det är NI som är regeringen, och att NI måste skjuta till åtskilliga miljoner och eventuellt en och annan lagförändring gällande att ta människor i förvar om ni vill få fart på utvisningarna. Till råga på allt finns det direktiv som slöts under regeringen Reinfeldt som ger mat, husrum, skola etc. till folk som har fått utvisningsbeslut. Väldigt motsägelsefullt måste jag säga.

Nåväl, jag ska inte bli långrandig om detta, det är trots allt en ekonomiblogg. Denna gång tänkte jag prata lite om motivation och uppföljning. När man sätter mål som många av oss här gör, att vi ska spara ihop si och så många miljoner under 5-10 års tid för att erhålla månatliga utdelningar på flera hundra tusen för att vi ska kunna gå i pension, ja då blir dessa mål lite väl abstrakta. Målen i sig är kristallklara, men vägen dit kan lätt te sig lite "lång" om man säger så, att det blir svårt att greppa och kanske bibehålla motivationen. Detta hände Snålgrisarna efter några månaders sparande. Då kom jag att tänka på detta med tickers och nyckeltal.

På jobbet använder vi ofta olika typer av nyckeltal som kommuniceras ut varje vecka med debiteringsgrad, antal supportärenden, affärsplanens mål osv. Allt får vi prydligt en automatgenererad pdf-fil från ett uppföljningssystem som någon chef eller säljare sitter och uppdaterar varje vecka. På så sätt kan vi se hur långt ifrån våra uppsatta mål vi är. Och om vi uppnår vissa speciella mål, ja då blir det tårta till kaffet eller något annat skoj.

Snålgrisarna har satt upp sina mål under en speciell flik på denna blogg, nämligen mål för 2017. Dessa mål kommer inte att följas upp speciellt ofta, kanske en gång på sommaren och en gång vid årsskiftet. Som komplement till detta skapade jag en ticker på mitt excel-ark, som har som syfte att göra det lite mera begripligt exakt hur stora utdelningar jag för närvarande har prognos för. Denna ser för närvarande ut såhär:Så varje gång någonting händer i portföljen, jag köper fler aktier, eller något blogg ökar (eller minskar) sin utdelning ändras dessa värden. Dessa värden är ju givetvis inte exakta då det är en förskjutning på utdelningarna och ett inköp idag kanske inte ger utdelning förrän nästa år, men är ändå en kul grej att ha, och att veta att 12 enkronor ramlar in varje timme trots att jag inte utför något jobb för det, ja det är ganska mysigt måste jag säga. Det ger ett visst perspektiv på det hela, som inte de större långsiktiga målen kan ge på samma sätt. Dessa siffror begriper vem som helst, även Fru Snålgris som tyckte det var "riktigt häftigt" att kunna se den passiva inkomsten på detta sätt.

Man kan ju ha tickers för precis vad som helst, t.ex. hur mycket som återstår av bolånet, hur många arbetsdagar till friheten som återstår, hur mycket sparande som återstår till den första miljonen.

Hur håller du uppe motivationen? Har du någon ticker eller något liknande och i så fall vilka värden visar du där? 

5 kommentarer:

 1. Jag har lite fina hemmasnickrade grafer som visar förändringen i pengar på mina fonder och hur mycket plus/minus jag har gått varje dag och månad. Det är en bra motivation till att fortsätta spara och investera sina slantar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där D!

   Ja visst är det kul att kolla på sina grafer och hur de ändrar sig för varje inköp eller utdelningsändring som görs? Jag tycker statistik är väldigt motivationshöjande, och uppenbarligen gör mina chefer det också, eftersom de dränker oss i rapporter och nyckeltal. Har börjat använda dem vid löneförhandlingen, ett bra sätt att få chefens intresse då vi även följer upp kundens omdöme om den aktuella konsulten, dvs mig. Får man full pott i en kundmätning, ja det använder jag som tungt artilleri när det ska förhandlas lön, likaså antalet jobbannonser som efterlyser min specifika kompetens. Är man efterfrågad på marknaden, betingar man således ett högt värde är min filosofi.

   Radera
 2. Kul idé med dina tickers. Får testa snickra ihop något liknande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Flygmaskinen, tack för att du kommenterar! Ja det är ett högst ovetenskapligt experiment (som det mesta med Snålgrisens ekonomiska företeelser) men tycker ändå det är kul att se vad man kan få ut per månad om man säger upp sig och slutar investera på börsen. Dock tar det ju ett år innan man buffrat tillräckligt för att detta ska bli verklighet.

   Vissa företag som Ocean Yield som jag investerar i har sin direktavkastning på sin webbsida, lite kaxigt tycker jag. https://www.oceanyield.no/

   Radera
 3. Hej alla,

  BEHÖVER DU ETT LÅN ? Gäller nu om du är intresserad!

  Vi erbjuder det bästa lånet, vi erbjuder skuldkonsolideringslån upp till 5 miljoner * Företagsuppsättning Lån upp till 10 miljoner * Personligt lån upp till 4000 000 * Hemlån Upp till 5.000 000 * Bilbolagsfinansieringslån Upp till 7 000 000 * Kommersiella lån upp till 5 000 000 * Investeringar Lån upp till 7 000 000 och över * ETC

  Kontakta oss via: E-post: louisdaughtryinvestment@outlook.com

  LÅNEANSÖKNINGSFORMULÄR!

  Ditt fullständiga namn:
  Belopp som behövs som lån:
  Varaktighet av år:
  land:
  Mobilnummer:
  ID-bevis:
  Syftet med lånet:
  Faxnummer:
  SEX:
  Har du sökt ett lån före?

  Vänligen Kontakta oss via: E-post: louisdaughtryinvestment@outlook.com

  Tack.

  SvaraRadera