söndag 2 april 2017

Månadsrapport Mars

Nytt månadsavslut, ny månadsrapport. Tiden bokstavligt talat flyger iväg, mer för oss än för andra kanske då vi har flugit fram och tillbaka över flera tidszoner på vår lilla utflykt till Asien. Men nu har vi hunnit vara hemma en dryg vecka och har åter anpassat oss till vardagen med jobb, lämning/hämtning på dagis, matlådor och skitväder (nåväl senaste lördagen bjöd på solsken). Hur har det då gått med ekonomin? Vi tittar väl efter:


Inkomster
Både jag och Fru Snålgris tog föräldrapenning när vi var bortresta, och denna betalas ut i klumpar under Mars och April vilket gör att lönerna blir lite märkliga när man gör en sammanställning. Min lön är dessutom förskjuten en månad vilket gör att jag fick full månadslön i Mars. Övriga inkomster består av föräldrapenning, barnbidrag och lite utbetalda vabb-pengar.

Löner: 33752 kr
Övriga inkomster: 9998 kr
Utdelningar: 8945 kr
Totalt netto: 52695 kr


Utgifter
Våra utgifter denna månaden består främst av s.k. fasta kostnader som löper på oavsett om vi är hemma eller på semester på månen, t.ex. boräntor, dagisavgift, elräkning och försäkringar. Det allra mesta av vår resa var betald sedan innan och som jag tidigare berättat blev vi bjudna på det mesta i mat- och dryckesväg av släktingar och vänner mot lite assistans av olika slag. Maten är sjukt billig där vi var så det hade inte grävt några djupa hål, man måste ju givetvis leva som en inföding och inte låta sig luras av överpriser i turistfällorna.

Mat: 1854 kr (4300 kr)
Kläder: 0 kr (500 kr)
Bostad: 3961 kr (4252 kr)
Övrigt: 2840 kr (3703 kr)
Transport: 1025 kr (1459 kr)
Totala utgifter:  9680 kr

Det är inte mycket att säga om budgeten, det är uppenbarligen billigare att vara borta än hemma, då vi enbart använt 70% av vår budget för denna månaden. Det som har kostat är lite resor i Sverige, lite köpmat och en storhandling när vi kom hem. Övrigt-kostnaderna är dagis 1050 kr samt A-kassa, lite apoteksvaror, ett Netflix-abonnemang och en vända till Systemet


Portföljen och sparandet
Det har petats minimalt i aktieportföljen under Mars, men då vi hade bra internet där vi bodde gick det naturligtvis inte att hålla fingrarna borta helt och hållet.

Portföljvärdet exklusive belåning ligger för närvarande på 1 434 031 kr vilket innebär en ökning sedan Februari med 1,2%. Börsen har väl inte gått strålande heller, där flera innehav har backat, t.ex. HM så ökningen består till största delen av månadssparandet.

Utdelningarna blev färre än prognosen då några amerikanska bolag som delar ut den 31:e inte lyckades skicka över slantarna till vårat Avanzakonto, så det är ca 1500 kr mindre i utdelning än vad man hade hoppats på. nåväl, de kommer väl in under April. 8945 kr trillade dock in under månaden, och dessa återinvesterades i bl.a. Ocean Yield, Volati pref och några till, som jag skrev ett separat blogginlägg om här.

Sparandet sker automatiskt vilket innebär att 26 700 kr överförs till diverse sparkonton varje månad. Överflödet läggs in på ett buffertkonto för att ha nära till hands om något oförutsett skulle inträffa eller om Snålgrisarna får för sig att ut och resa igen. När inkomster, utgifter och sparandet summeras går det att räkna ut en sparkvot för Mars på hela 82% vilket är nytt rekord. Inte illa när man har legat och solat, druckit drinkar och badat i ett varmt hav.

Sparkvoten räknas ut genom att ta (Totala inkomster - utgifter) / Totala inkomster vilket i detta fall blir (52695  - 9680) / 52695  = 0,816 eller avrundat 82%.

Är det någonting du undrar eller saknar i månadsrapporten? Säg gärna till!

2 kommentarer:

 1. Grattis till en riktigt fin månad! Får man fråga var ni var någonstans i Asien? Hur du får fram en sparkvot på 87 % är inte jag tillräckligt begåvad till och förstå :)

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej GL!

   Tusen tack för din kommentar. Du hittade ett räknefel i excel-arket som används för att räkna ut en massa nyckeltal kring ekonomin. Uppenbarligen använder jag det lite annorlunda än vad ursprungsförfattaren tänkte så det blev fel när månadssparandet räknades ut. Det var formeln för kontantsparandet (bufferten) som inte tog hänsyn till amorteringen vilket gjorde att det blev mer totalt sparande än vad som var möjligt. Har nu korrigerat detta och uppdaterat detta blogginlägget samt alla tidigare där sparkvoten nämns. Får väl vara nöjd med >80% i alla fall.
   Bra att du såg detta! Det är lätt att bli lat när man bara petar in siffror i ett kalkylark och sen inte kontrollräknar resultatet. Får mig att minnas en gammal mattelärare som alltid körde med "kolla att erat svar är rimligt". Tur att inte han såg detta, ojoj :=)

   Vi var denna gång i Kina, södra delarna där havet finns. Fru Snålgris har en farbror med familj som flyttat dit. Dock tror jag inte det blir här vi väljer att pensionera oss, mer om det kommer i ett kommande blogginlägg.

   Radera