fredag 9 mars 2018

Deklaration 2018

Ja då damp Inkomstdeklaration 1 ner i Kivra lagom till att man skulle gå hem från jobbet. Jag brukar få en hel del kvarskatt att betala, och detta året var inget undantag.Herr Snålgris ska betala in inte mindre än 12628 kr. Detta är såklart ingen rolig nyhet, och deklarationsblanketten ger ju inga direkta tydliga besked till varför just jag har fått kvarskatt. Det jag kan gissa mig till är:

Kyrkoskatt: 5084 kr (Huvaligen!!)

Fastighetsavgift: 7629 kr (Maxbelopp)

ISK-skatt: 4460 kr (ISK Schablonintäkt 14868 kr * 0,3)

Det som är intressant i sammanhanget är att jag inte skattejämkar, vilket i teorin borde innebära att jag ska få tillbaka pengar. Men uppenbarligen gäller inte det Herr Snålgris som får betala istället. Jag antar att man kan ringa Skatteverket och be att de i detalj förklarar varför det blir som det blir, men det känns inte som om jag kan göra speciellt mycket åt ovan, mer än att gå ur kyrkan och be arbetsgivaren att dra lite extra skatt varje månad, så att det inte blir en skattechock varje vår. Jag undrar hur de som får 50000 kr i skatteåterbäring varje år egentligen bär sig åt, de måste ju betala alldeles för mycket i skatt istället varje månad?

Jag har kollat upp ISK-kontot, och det verkar inte vara något konstigt där, att betala 4460 kr på 1273000 kr är inte så farligt. Vår kapitalförsäkring hos Avanza för utländska innehav skattas ju under året, så den påverkas inte av deklarationen.

Hur gick det för dig? Fick du återbäring, eller måste du betala?

11 kommentarer:

 1. Jag har aldrig riktigt förstått varför så många ser skattebeskedet som ett slags lotteri, där man antingen "vinner" eller "förlorar" pengar. Hela grejen med att vissa får tillbaka och andra får betala in är ju att alla skall taxeras enligt samma regler. Rent logisk får då de som betalat in för mycket tillbaka sitt överskott och de som betalt in för lite får komplettera.

  Det är ju ganska enkelt att löpande kolla hur man ligger till, i alla fall för samtliga skatteslag du nämner här ovan, och alla kan när som helst göra inbetalningar på sitt skattekonto om det känns bättre att gå plus minus noll i deklarationen.

  Jag skulle snarare bli sur om man INTE gjorde denna avstämning för samtliga varje år, då skulle det verkligen kunna kännas orättvist, typ skyll dig själv om du betalar in för mycket skatt ;-)

  Trevlig fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vantage! Tack för kommentaren!

   Du har ju helt rätt, ibland hör man folk som fått tillbaka skatt och det låter som om de vunnit på lotto när det i själva verket är staten som har lånat dina pengar under några månader.

   Har läst på lite mer och det verkar som om Försäkrngskassan drar endast 27% skatt, och där fanns det utbetalningar till mig från föräldraförsäkringen på ca 55 000 kr. Ytterligare en källa till restskatt.

   Trevlig fredag!

   Radera
 2. Jag har ofta fått betala in några tusen i restskatt men i år så fick jag ett efterlängtat besked om en för mig jättestor återbäring. Förra året så hade jag mycket ojämna inkomster med ovanligt stora intäkter i början av året och ovanligt små intäkter i slutet av året. Det drogs därför för mycket skatt i början av året och nu får jag tillbaka 78 000 kr!

  Fett najs såklart, men det har ju varit mina pengar hela tiden och om jag hade räknat och jämkat så hade jag fått behålla dessa pengar under 2017 i stället.

  Nu har jag det angenäma bekymret att bestämma hur jag ska placera pengarna, för att spendera dem är ju uteslutet såklart!

  MVH /GI

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Griphook Invest!

   Tack för din kommentar! Ja det där är ju en välkommen "överraskning" att få tillbaka 78 000 kr på ett bräde! De där 12000 jag ska betala in löses enkelt med pengar från buffertkassan, men det är alltid lika surt av någon anledning. Men det är rätt enkel matematik i bakgrunden.

   Kanske du ska köpa lite Skanska, Investor och varför inte Main Street Capital eller AT&T för lite extra krydda?

   Radera
  2. Lutar åt att lägga större delen i breda indexnära ETFer och en mindre del i P2P-lån och enskilda aktier. Breda ETFer är tråkigt-smart val tror jag. För aktierna så tror jag att det blir en eller två pålitliga utdelare som för tillfället har ok P/E-tal och direktavkastning. Tittar främst på P&G, PepsiCO och JNJ men pengarna kommer ju som tidigast i början på april och jag kan nog få nya idéer innan dess. Med tanke på svag SEK så borde jag ju köpa svenskt, men just nu så är jag mest sugen på klassiker från USA.

   Radera
 3. Det är väl egentligen så att man ska bli sur om man får tillbaks pengar för då fick staten ett räntefritt lån från dig. Om man ska betala har man fått ett räntefritt lån från staten.

  Sen är det ju självklart roligare att få tillbaks än att betala :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej utdelningstudent och tack för kommentar!

   Ja så är det ju, många tänker inte på att om det finns ett överskott på skattekontot och det har 0% i ränta så lånar du ut pengar gratis till staten.

   Radera
 4. Återbäringen blev cirka 2600:-, jag har ej betalat kyrkoskatt på ett par år nu och jag låter det även dras 200:- extra varje månad från min lön. Detta av samma anledningar som du skriver om i ditt inlägg.


  Mvh,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frilansportföljen och tack för kommentar!

   Ja kyrkoskatten är verkligen tuff, hela fem lakan varje år. Vi är dessutom inte speciellt mycket i kyrkan alls, mer än vid dop, bröllop och begravningar. Dock tycker jag att de gör ett viktigt jobb i samhället.

   Radera
 5. Jag ska betala in hela 53 kronor till skattekontot i år. Är ju roligare att få tillbaka men denna lilla summa känns iallafall helt ok om man nu ändå är tvungen att betala något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hea och tack för din kommentar!

   Ja det var inte så farligt. Ett sätt att undvika stora summor restskatt kan ju vara att sätta undan en reserv för detta varje månad, alternativt kolla skattekontot då och då.

   Mitt fel var väl att då jag har en del avdrag jag kan göra, t.ex. för räntor samt att jag inte skattejämkar antog att detta räckte för att inte gå back. Men tro gör man i kyrkan och detta slog tillbaka. Nästa år ska jag se till att ha mer koll.

   Radera