onsdag 7 mars 2018

Månadsrapport Februari

Tiden rusar iväg och det är sjukt mycket på jobbet just nu, med övertid i parti och minut, vilket ger fina extrapengar på lönen. Månadsrapporten för februari har därför fått vänta lite, men nu är det dags att redovisar våra utgifter och inkomster. Utdelningar och köp/sälj för portföljen har redovisats i tidigare inlägg.Inkomster

Vi hade ganska ordinära inkomster denna månaden, minimalt med vabbande och föräldraledigt. Då Lilla Snålgrisen närmar sig 4 år har vi en hel del föräldraledigt att plocka ut, och ett tips om ni har många dagar på s.k. "lägsta nivå" är att ta dessa under lördag och söndag, vilket är tillåtet med nuvarande regelverk. Då blir det ungefär en tusenlapp i månaden i extra inkomst på min lönenivå.

Nettolöner: 52433 kr
Utdelningar: 10269 kr
Övriga inkomster: 5098 kr

Summa inkomster februari blir: 65065 kr

Utgifter

Det har varit lite extra räkningar under februari, främst i kategorin Transport, där en underkänd besiktning och efterföljande reparation kostade en del. I övrigt lyckades vi hålla matkostnaden under 3000 kr vilket får anses väldigt bra för en barnfamilj. Vi tömde frys och kylskåp på en hel del godsaker, och åt inte ute en endaste gång. Kläd-kontot blev noll denna månaden och vi lyckades även hålla nere kategorin Övrigt, som har en förmåga att dra iväg. Bostad är en tung kategori vintertid på grund av elräkningen som landade på saftiga 2300 kr, mer än 30% av bostadskostnaden. Man kanske skulle titta närmare på solpaneler, men hur stor nytta har man av dem på vintern? Vi har dragit ner på elförbrukningen så gott det går.

Mat: 2905 kr (4000 kr)
Kläder: 0 kr (500 kr)
Bostad: 6164 kr (4252 kr)
Övrigt: 2759 kr (4139 kr)
Transport: 2660 kr (1628 kr)

Summa utgifter: 14485 kr vilket är enligt budget. Hurra!

Med dessa siffror blir sparkvoten 71% vilket vi får vara nöjda över.


Jag har även vidtagit ett antal åtgärder för att få ner risken i våra aktieportföljer. Detta innebär att bolag med högre risk och volatilitet skall säljas, även om det innebär en smärre förlust. Då vi utnyttjar hävstång och belåning via Avanzas superlån skall aktier som är godkända som säkerhet för det lånet premieras, men det är inget tvingande krav. Detta arbete kommer att ske fortlöpande under året, då jag har en smärtgräns för hur stor förlust jag vill göra genom att sälja av s.k. "yield chasers", dvs bolag som dumt nog köptes in enkom för dess höga utdelnings skull. Myntet har äntligen trillat ner, om man får uttrycka sig så, och det är viktigt att premiera både tillväxt och direktavkastning.

Det finns ett klart samband i vår portfölj mellan vilka bolag som senaste året har gått sämst och fått sänka sin utdelning, och hur hög direktavkastning de har. Man behöver inte ner på 2-3% nivåerna för att hitta bra bolag som uppfyller våra kriterier på god direktavkastning, goda utsikter för tillväxt samt Superlånskandidater. Tvärtom finns det många bra bolag runt 5-6% som går att investera i. Vi har sålt bland annat Capacent Holding och Omega Healthcare som av diverse orsaker inte längre platsar i portföljen. Den senare såldes med några tusenlappars förlust, men ser vi på helheten och långsiktigheten var det ett klokt val tror jag.

Har du städat i din portfölj? Hittade du några gamla surdegar som du gjorde dig av med?

8 kommentarer:

 1. Hur många dagar har ni kvar för lilla Snålgrisen? Visst är det 96 dagar man får spara efter 4 års ålder? Intressant att man kan ta ut lägstadagarna lördag och söndag, men så många dagar finns inte kvar för våran grabb som snart fyller två. Blir ett pusslande för att få ihop kommande somrar och jular innan han fyller 4!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyfiken och tack för kommentar!

   Vi har ca 140 sjukpenningdagar och 37 längstadagar kvar. Vi ska avverka ca 40 sjukpenningdagar till sommaren och lägstadagarna förbrukar jag på helgerna under året. Vi kommer landa runt 90 sjukpenningdagar kvar vid 4 års åldern.

   Radera
 2. Hej vänner,
  Bara för er information kan ni ta ut lägsta dagarna dvs 180:- dagarna vilka dagar som helst och oavsett om lilla snålgrisen är på förskolan eller ej. Vill ni ta ut 31 dagar i mars kan ni göra det.

  Helt annan femma med sjukpenningdagar då dessa endast kan rad ut när barnet är hemma och man inte har ersättning från jobbet. Ska man ta dessa dagar tex lördag & söndag måste även fredag eller måndag tas ut. Till påsken kan man tex ta ut fredag, lördag, söndag och måndag då dessa är helgdagar, barnet är hemma och du jobbar inte. Vad menar ni med 4 års åldern? Någon ny regel Maggan och gänget infört? Dagarna kan tas ut till barnet går ut första klass eller till 8 års dagen beroende på vad som inträffar först.

  Ha en fin dag.

  /: Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Malte!

   Det var intressant information. Men visst är det så att man får max jobba 7/8 delar av en arbetsdag för att få ta ut lägstadagarna? Det har ju precis som du skriver inget med förskolan att göra utan huruvida man jobbar eller inte? Kan ärligt säga att jag inte fullt ut begriper alla regler kring detta. Det är ofta man hittar motstridiga uppgifter kring vad som gäller på nätet. Har du någon länk att hänvisa till?

   /Snålgrisen

   Radera
  2. "Vad menar ni med 4 års åldern?"

   Det jag menar är att när barnet fyller 4 år får du som mest behålla 96 föräldrapenningsdagar. Har du t.ex. 120 dagar försvinner 24 st den dagen barnet fyller 4 år. Det är därför jag plockar ut lägstadagarna på helgerna så att de inte ska brinna inne. Hur ny denna regel är vet jag inte dessvärre.

   Radera
  3. Hej igen,
   Kollar upp detta och återkommer men vår dotter som är 5 år har i alla fall dessa regler men som du säger, det är väldigt rörigt.

   Vi hörs vidare.

   // Malte

   Radera
  4. Hej igen Snålgrisen,
   Har kollat upp detta och som jag eventuellt trodde är dessa regler ändrade på senare tid.

   Vi hade inga restriktioner som gällde att man var tvungen att ta ut ett antal dagar innan 4-års dagen ed men så är det nu.

   Du har nog rätt om vad som gäller nu.

   Tror det också ändrats på senare tid men något som gjorde mig fruktansvärt irriterad var att ”nyanlända” fick samma möjligheter och lika många föräldraförsäkringsdsgar som oss utan att ha dragit in en sekin till staten! Helt sjukt om du frågar mig.

   Ha en fin kväll.

   // Malte

   Radera
 3. Har inte sett över mina innehav ordentligt ännu, men en stor utdelningssänkning som Tele2 gjorde i år gör att den ligger illa till. Ska nog titta på andra sidan Atlanten och köpa några Dividend Kings eller åtminstone Aristocrats.

  SvaraRadera