måndag 7 maj 2018

Årets löner

Nu är det sommar! Det känns i alla fall så när man är utomhus, och kvällarna är väldigt sköna de med, det går att sitta ute med ett glas vin sent på kvällen utan att frysa allt för mycket. Dessvärre har vi sett detta förut, det är jättevarmt och fint vänder på försommaren för att sedan bli mycket sämre där den "riktiga" sommaren börjar någonstans runt vecka 28. Men efter förra årets fiasko förtjänar vi lite sol och värme tycker jag.


Våren är inte bara fågelkvittrets och utdelningarnas tid utan även löneförhandlingarnas. Fru Snålgris som jobbar i offentlig sektor har redan haft sin löneförhandling. Eller rättare sagt, hon har fått en löneförhöjning, chefen hade aldrig tid med ett lönesamtal. Detta visar väldigt tydligt vilka prioriteringar enhetschefer i landstinget har när personalen kommer i sista hand som vanligt. Vad fick hon då? På lönebeskedet står det numera 26300 kr vilket innebär en löneförhöjning med 800 kr från förra året. Hon hade tänkt begära 1500 kr med minsta acceptabla ökning 1000 kr av den anledningen att hon gör ett väldigt bra jobb och får mycket uppskattning, samt att flertalet nyanställda sjuksköterskor får runt 26000 kr i ingångslön. Hon gick in på 24000 kr för bara 2 år sedan.

 Den ersättning hon får för att jobba kvällar, nätter och helger är skrattretande låg, normalt sett ligger OB-ersättningen på ca 2500 kr brutto, vilket inte på långa vägar kompenserar för allt omak i vardagen skiftjobbet orsakar. Det finns jobb att söka inom primärvården, men dessa platser är väldigt eftertraktade, och trots att hon har sökt 7 olika anställningar på vårdcentraler runt om i kommunen har hon inte någon gång blivit kallad till intervju. Ansökningarna görs genom ett standardformulär på webben, så det finns inget utrymme att "sticka ut" från mängden. Men skam den som ger sig.

Jag själv ska ha lönesamtal denna veckan. Vi har inget kollektivavtal men följer Almegas modell så långt det går. Förra året hade vi bättre genomsnittlig höjning än Almega, men nackdelen är att vi har ingen längsta nivå, utan är det dåliga tider som det var 2009 blir det helt enkelt ingen löneförhöjning. Nu är det dock goda tider och jag kommer att trycka på för en rejäl höjning.

Dock har jag på senare år inte brytt mig jättemycket om lönesamtalen av den enkla anledning att merparten av den höjning jag förhandlar fram går ju till staten. Om jag lyckas få 1000 kr i höjning går 600 kr av dessa direkt till statens kassakista. För detta året räknar jag med runt 900-1200 kr i höjning, men dessvärre bryr jag mig inte så mycket slutresultatet. Den enda fördelen som finns med att tjäna över brytpunkten för statlig skatt (39063 kr) är att premien som din arbetsgivare betalar in till tjänstepensionen (för ITP1) ökar från 4,5% av din lön till 30% av överskottet från brytpunkten.

Jag hade dock hellre haft dessa pengar här och nu istället för att vänta på dem till jag blir 55 år gammal och kan börja ta ut tjänstepensionen.

Hur har det gått för dig? Blev det någon höjning av lönen för 2018?

16 kommentarer:

 1. Är inte brytpunkten för statlig skatt högre i år? Jag vill minnas att när jag kollade på det så var den omkring 39000kr/mån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jarno och tack för din kommentar!

   Du har rätt, jag hade en gammal version av ITP1 (från Collectum) när jag skrev detta. Korrekt summa är 39 063 kr enligt https://www.collectum.se/sv/Privat/ITP/ITP-1-och-ITP-2/ Tack för påpekandet.

   Radera
 2. Ja! Arbetsgivaren körde blankt 3% upp. Blir fina 2000 kr brutto extra det. Är konsult i Oslo och det är vanligt att gå upp 2.5%. Nyutbildad och stark ekonomi gav 2011 5%.. men norsk ekonomi har planat ut sedan 2014 med oljeprisfallet. Får se, på väg tillbaka nu? Norges bank kanske höjer räntan i september. Frugan får inte samma utveckling då hon jobbar i staten.
  I Oslo behöver vi alla kronor vi kan få för prisläget är i dyraste laget. Funderar på en reträtt till sverige en dag för att utnyttja geografiskt arbitrage

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej steel och tack för din kommentar!

   3% är inte helt fel. DU verkar tjäna ganska bra, har du aldrig stött på argumentet att "du har redan så bra lön". Det kommer ibland från chefen, men det slår jag alltid hål på med motargumentet "för teknikkonsulter finns inget tak". Detta eftersom det inte finns några lönetrappor eller liknande eller självklara karriärsteg. Du är konsult. Efter typ 10 år blir du seniorkonsult. That's it. Då ser jag inte hur det ska finnas några begränsningar för vad en sån kan tjäna.

   Radera
 3. Tjänar bra och passerade precis nu 70 laxar i brutto månanadslön. Men som sagt, levnadskosntaderna är extrema här. Oavsett håller nivåerna nere så långt som möjligt: ingen bil, lagar all mat från grunden och till hela familjen, matlådor, cyklar året runt med dubbdäck till jobbet, har i princip shoppestopp och dricker eller äter sällan ute.
  I mitt gamla jobb, ganska lik arbetsplats som statligt/kommunalt, var jag 1 av 4 ingenjörer utav 160 på kontoret totalt. Vi låg relativt bra til i organisationen, men uselt jmf privat sektor. Där fick vi ofta höra just det att vi tjänar så bra så blev ingen utveckling där på 4 år....

  SvaraRadera
 4. Hej Smålgrisen

  Tjänar helt ok: 35200:- per månad, det kan jag spara ca: 40& av nettolönen. Lönerevisionen är på gång, men jag söker mig ändå mot nya jobb eftersom jag tror att löneutvecklingen blir bättre. Portföljen vakande nu vid 250.000:- och mer pengar trillar in varje månad. Hoppas att du har det bra i solen :)

  Mvh VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där livskvalitet! Tack för kommentaren! En sparkvot på 40% är ju riktigt bra! Att byta jobb är ett av de allra mest effektiva sätt att få upp sin egen lön, speciellt om man kan spela ut några arbetsgivare mot varandra. Vi njuter varje minut av solstrålarna, men idag regnar det :(

   Radera
 5. Det där med brytpunkt och skiktgränser på skattesidan lurar en lite grann. Grundavdraget kommer ju till varför gränsen för när man betalar statlig skatt ligger vid ca 39000 istället för 37900 kr.
  Mvh EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Ekonomie De Sade!

   Tack för din kommentar. Enligt Skatteverket är den undre brytgränsen 37941 kr när man dragit av grundavdraget precis som du skriver. https://www.skatteverket.se/download/18.b1014b415f3321c0de4ea8/1512645254549/Grundavdragstabell+ej+f%C3%B6rh%C3%B6jt+grundavdrag.pdf

   Radera
 6. Som egen företagare blir det inte mycket till löneförhandling på gott och ont ;). Hur har det gått med din förhandling Snålgrisen?

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där Aktiepappa och kul att du läser och kommenterar!

   Vi har haft en första löneförhandling där jag föreslog 1000 kr i löneförhöjning. Med tanke på att vår debitering har gått väldigt bra under hela året och fler kundorders är på väg in och ni nyanställer känns det ekonomiska läget fördelaktigt. Jag har flera gånger föreslagit för chefen att dela ut bonusar istället när det går riktigt bra, t.ex. 20000 kr till alla anställda (vi är inte så många), men detta gillar han inte, så då har jag inget annat val än att höja mina lönekrav en smula. Ska ha ett nytt lönemöte om två veckor där vi förhoppningsvis blir överens. Men ärligt talat, tjänar man över brytpunten för statlig skatt känns det som man bör jobba med andra typer av inkomst/tidsoptimering än att försöka pressa upp lönen ytterligare, med risk för att man får jobba väldigt mycket mer än man gör nu... jag tror jag har hittat min "sweet spot", minimalt med ansträngning och en hyfsad månadslön. Jag vet andra som är chefer och tjänar ungefär som jag, och de jobbar som slavar i jämförelse.

   Radera
 7. HUR ALLA KVINNAR UTGÅNAR GÅ TILL HÅRTIDEN I VISTELSE LÄS DENNA ARTIKEL OCH
  KONTAKTA DR ISIKOLO FÖR ATT SPARA DITT HANDLING.

  Jag vill säga ett mycket stort tack till Dr Isikolo för det underbara arbetet han gjorde för mig för att hjälpa mig att rädda mitt äktenskap, min man ber om skilsmässningsbrev på grund av det lilla missförståndet vi hade under de senaste månaderna, och jag har aldrig ville ha det här eftersom jag älskar min man så mycket och all vår investering var ett gemensamt företag och jag vill inte vara långt ifrån min familj och mina två underbara barn. Min vän berättade om Dr Isikolo och hur han hjälpte henne med sina äktenskapliga problem, så jag var tvungen att kontakta honom för att jag vill stoppa min man från att slutföra skilsmässningsbrevet och jag vill hålla min familj tillsammans och efter att ha kontaktat honom, jag fick veta vad jag behövde göra och när jag började se resultatet, gjorde jag som Dr Isikolo har instruerat och efter 3 dagar min man ringde mig och börja be om förlåtelse och det var som en dröm för mig och vi Alla lever lyckligt tillsammans igen tack till Dr Isikolo. Kontakta honom idag för civilhjälp via hans Whatsapp nummer: +2348133261196 eller ring honom.
  E-post: isikolosolutionhome@gmail.com

  SvaraRadera

 8. Hej jag heter LEO MEG från england jag vet
  en stavningskastare
  som hjälpte mig när jag hade problem med
  min fru om du
  behöver rätt plats för att lösa dina problem
  kontakta
  Kahuna har rätt
  val. han är en
  stor man som har kastat stavar med
  år av
  erfarenhet. han kastade stavar för olika
  ändamål som
  (1) Om du vill ha din ex tillbaka.
  (2) om du alltid har dåliga drömmar
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Du vill att kvinnor / män ska springa efter dig.
  (5) Om du vill ha ett barn.
  (6) Du vill vara rik.
  (7) Du vill knyta din man / fru för att vara
  din för alltid.
  (8) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (9) Växtskydd
  (10) Om du kan uppfylla din fru
  sex önskan på grund
  till låg erraktion.
  (11) om din menstruation vägrar att komma
  ut dagen det
  anta eller överflöden.
  (12) om ditt arbete vägrar att betala dina, människor
  på grund av dig?
  (13) lösa en markfråga och få tillbaka den.
  (14) Gjorde din familj Denny dig av din
  höger?
  (15) Låt folk lyda mina ord och göra mina
  som.
  (16) Har du ett lågt spermierantal?
  (17) Fall lösa E.T.C
  fritt att kontakta honom på
  kahunahelp@yahoo.com, ring eller meddela honom på sin direktlinje +2348147400259 om du behöver hjälp
  berätta för honom vad du behöver vara salva.

  SvaraRadera
 9. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 10. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera
 11. Hey Gina, I saw your comment about Dr. Onokun medication concerning Fibroid sometime ago and you were right, I tried it and it worked like magic for me. It was like hell living with FIBROID all this years until now, no more pains, bleeding and no miscarriage and I would've come with my testimony before now but I have to wait for a couple of months to see if it will regrow again but there's still no sign of fibroid, I also went to the hospital for test and still i was tested negative. All thanks to Dr. onokun  and to you too Gina. And for anyone out there who wish to try can reach the doctor through  Email: Dronokunherbalcure@gmail.com or WhatsApp +2349064844957  

  SvaraRadera