onsdag 2 maj 2018

Månadsrapport April 2018

Ny månad och ny månadsrapport. Tiden rusar verkligen fram och vi har fullt upp både på jobbet och på hemmafronten med hus och trädgård. Det är härligt att kunna vara utomhus utan att frysa, något som jag hoppas vi kan få mer av i framtiden då vi har som plan att köpa en bostad i ett varmare land och "övervintra" där mellan t.ex. oktober och mars. Detta kan dock visa sig svårare än väntat att realisera i praktiken, men mer om det i ett annat blogginlägg.
Nu är det dags att summera ekonomin för månaden som gått. Vi kan ju börja med att titta på utdelningarna:

Aktieutdelningar


Över 31000 kr i aktieutdelningar för april går inte av för hackor. VI tackar för dessa slantar som redan är återinvesterade i nya friska aktiepapper som hjälper till att göra den redan rullande snöbollen ännu större.

Inkomster

Vi hade bra inkomster denna månaden, mest tack vare övertidsarbete och ett stort antal aktieinnehav som delade ut sitt överskott.

Nettoinkomster lön: 56731 kr
Aktieutdelningar: 31478 kr
Övriga inkomster: 4417 kr (barnbidrag, sålt lite prylar på blocket, föräldrapenning)

Totala inkomster blev således 91156 kr vilket dessvärre inte är nytt rekord då vi under april 2017 låg på över 93000 kr. Detta beror på att några bolag som delade ut i april förra året nu detta året delar ut i maj istället.

Utgifter

Månadens utgifter hamnade tyvärr över budget. Detta beror främst på en saftig elräkning som var i princip dubbel mot samma månad förra året. Detta har vi den svinkalla våren att tacka för. Ett nytt elavtal har börjat gälla som förhoppningsvis ska spara några kronor, men tyvärr är de fasta avgifterna och skatterna höjda med mer än vad jag tjänar på att byta till en leverantör med billigare elpris. Kanske dags att skaffa solpaneler?

Mat: 3631 kr (4000 kr)
Kläder: 0 kr (500 kr)
Bostad: 7200 kr (4252 kr)
Övrigt: 4011 kr (4139 kr)
Transport: 1107 kr (1628 kr)
--------------------------------------
Totala utgifter: 15944 kr

Kategorierna Bostad samt Övrigt utmärker sig negativt denna månaden. Detta verkar bero på en bredbandsräkning som betalas kvartalsvis samt en svindyr elräkning på 2200 kr. Vi hamnade ca 10% över budget denna månaden, vilket är helt okej, det får dock inte bli en vana.

Totalt ger dessa inkomster och utgifter oss en sparkvot på 79% vilket är suveränt bra.

Har du också haft dyrare elräkningar än normalt?

8 kommentarer:

 1. Fy va fint med en månadsutdelning på 31.500kr.
  Hur mycket pengar har du lagt in i utdelningsportföljen totalt på en höft?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej utdelningsmonster och tack för din kommentar!

   Vi har runt 2 miljoner i portföljen. Fördelningen är ungefär 60-40 mellan svenska och utländska erfarenhet. Belåningen (Avanza superlån) är på ca 7% vilket ger en liten hävstång.

   Radera
 2. Imponerande! Både inkomster och utgifter - men mest impad är jag av utgifterna.

  16.000 kr för att hålla en hel familj flytande! Själv har jag legat på 14.000 kr (enmanshushåll) ett bra tag, men det går nog att få ned till 12.000 kr, men är det värt det? I vilket fall tror jag att jag kan hamna på 13.000 kr/mån i utgifter i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där utdelningssmålänningen och tack för din kommentar!

   Vi upptäckte ganska fort att det inte är de stora sällanutgifterna som kan sänka en ekonomi utan de många små onödiga utgifterna. Dessa har vi under ett år kapat så långt som möjligt, samt börjat tänka lite mer strategiskt när det gäller inköp av t.ex. mat och kläder. Det kanske tycks att vi lever "tråkiga" liv, men som småbarnsförälder behöver man inte några hobbies för det finns ingen tid till dem. Vi har varandra, och gillar att hitta på gratisaktiviteter som loppmarknader, vara ute i skog och natur, pyssla och se på tv (projektor för att slippa tv-licens) (okej netflix kostar 109 kr). Vi har alla välfyllda garderober och det går utmärkt att köpa fina kläder via alla de facebook-grupper för barnkläder som finns. Fina märkeskläder t.ex P&P går att köpa för under hundringen. Jag själv brukar köpa på mig kläder när vi reser till asien, där får man bra kvalitet på bulkvaror som strumpor och kallingar och även skräddarsydda kostymer till en spottstyver av vad de kostar i Sverige.

   Problemet många har är att de tror att behöver en sån himla massa grejor och aktiviteter för att må bra. Det trodde vi också, men när vi tog bort allt sånt var vi inte mindre lyckliga, snarare tvärtom. Vi har det vi har och önskar inte något mer. Vi äter kvalitetsmat, har bil, åker på semester som precis vem som helst. Jag har räknat på att vi borde kunna klara oss på 15000 kr i månaden för driftskostnader och ytterligare 5000 kr för en långresa varje år. Så när vi får utdelningar runt 240000 kr/år kan vi sluta jobba. Inte så illa... :)

   Radera
  2. Hej! Hur lyckas ni komma till Asien för 5000kr?

   Radera
  3. Hej Robin och tack för din kommentar!

   Nej det gör man såklart inte, det jag menade var att vi har som mål att få passiva inkomster för 15000 kr i driftskostnader varje månad och sen 5000 kr varje månad som sparas för resor och annat skoj.

   Radera
 3. Tack för svar, såklart 5000kr per månad.
  Men då är ni inte så ”försiktiga” med pengar som jag trodde. Vi lägger 7 000 per månad för en familj på 4 för kunna åka på två solresor per år. Dock är det bara jag som tycker om sparande i vår familj, men har lyckats få sambon att börja spara 15 % av sin lön i hennes penningmaskin iaf 😂

  SvaraRadera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera