onsdag 30 maj 2018

Utdelningar Maj 2018

En månad går fort och nu är det dags för ytterligare en uppdatering kring våra utdelningar. Snålgrisarnas investeringsplan är en blandning av låg- medel och högriskaktier för att skapa en fruktsallad av utdelningsaktier som sakta med säkert över lång tid ger oss en alternativ inkomstkälla där målet är en genomsnittlig årlig direktavkastning på 7% och totalavkastning runt 10% (högutdelande aktier växer mindre). Hittills har denna alternativa inkomstkälla gett oss för 2018 ca 83400 kr. Tittar vi totalt sen vi började med detta under 2015 har vi håvat in hela 210 500 kr. Detta motsvarar en nettoårsinkomst för Fru Snålgris, ej medräknat avsättningar för pensioner. Nu hade vi en bra start då vi hade ca 700 000 kr i diverse fonder och en hel del tillgångar vi kunde sälja av, men det är ändå helt otroligt vad en investering på börsen kan producera under relativt kort tid.

Nu har det dock varit goda år på börsen, och vi har antagligen sämre tid framför oss. Eftersom vi satsar på främst utdelningar och inte bryr oss så mycket om aktiens värde kommer vi antagligen att drabbas lindrigare än andra av inkomstbortfall, då utdelningar tenderar att vara stabilare än aktiens börsvärde när det stormar på börsen. Dock visar historien att merparten av bolag som tvingas sänka sin utdelning höjer den igen efter något eller några år. Vi är trygga med den strategi som vi har valt.

Under maj månad har det trots lite storm i vår portfölj trillat in utdelningar till ett värde av hela 19735 kr. Dessa tackar vi för och återinvesterar så snart som det bara går. Jag kommer dock vila lite på avtryckaren då sommarmånaderna har en tendens att ge möjligheter till fynd. Tyvärr är det ofta så att de riktigt fina aktierna sällan tappar så mycket i värde att man kan kalla det för fyndläge, då får man kanske nöja sig ett tapp på några få procent.


Om ni tycker att tabellen ser lite konstig ut så beror det på att Fru Snålgris har hjälpt till med att färdigställa den i Photoshop. Det är inte något bluffigt på gång utan en kreativ lösning på ett problem som Avanza inte har lyckats lösa. Jag har klagat på att de inte visar alternativa utdelningar som t.ex. splittar i transaktionshistoriken, och detta har de inte ännu lyckats lösa. I vårat fall var det utdelningen från HiQ som inte fanns med i listan, filtrerat på utdelningar. Detta lyckades Fru Snålgris fixa till genom lite arbete i sitt bildbehandlingsprogram. Vi lade helt enkelt in HiQ-splitten i tabellen och ändrade totalsumman längst ner. Denna lista är alltså mig veterligen helt omöjlig att generera från Avanzas webbsajt.

Vad anser du om konceptet att "fynda" eller "köpa på dippen"?  Det är ju som bekant svårt att se in i framtiden, och en dipp ena dagen på 2% kan dagen efter ge ytterligare en dipp på 6%. Är det ens värt att försöka?

7 kommentarer:

 1. Vad tror du att er direktavkastning ligger på vid ett kommande börsfall? Vilka ligger närmast till hands för en sänkning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nyfiken,
   Inte Snålgrisen här men väl Malte.
   Om du frågar mig skulle jag säga H&M, de delade i år ut runt 99% av vinsten och det kan omöjligt vara hållbart i längden.

   Där bör risken vara överhängande att den sänks till nästa år trots att frugan verkar göra allt i sin värld för att supporta dom😀

   Trevlig kväll.

   // Malte

   Radera
  2. Hej Nyfiken och tack för din kommentar!

   Jag antar att din fråga gäller mitt innehav och inte aktievärlden i stort? HM äger jag dessvärre inte så om man tittar på våra innehav skulle jag gissa att Clas Olsson med sina 85% i DA kanske gör en utdelningssänkning. Dock *kan* ju detta leda till ytterligare börsslakt av aktie, så jag gissar även att de tar detta vapen som en sista utväg. Å andra sidan kan en utdelningssänkning uppfattas som om styrelsent ar ansvar och inte delar ut mer än vad de har kassa till och/eller använder stålarna till att omstrukturera sin verksamhet, t.ex. köpa ut överflödig personal, effektivisera. Inte lätt att gissa, vi får se längre fram. Det är svårt att säga av naturliga skäl vilken av aktierna som drabbas hårdast då ett börsfall kan slå olika beroende på orsaken till denne. Är det bostäder, råvaror, handelskrig, världskrig eller vad var det som orsakade skakigheten? Man får investera i företag man tror på och som har tillräckliga marginaler för att kunna dela ut även om börsen faller. Det ser man ju bland annat på nyckeltalet utdelningsprocent, dvs hur stor del av vinsten som delas ut. Ett företag som delar ut 30% av sin vinst är ju längre ifrån en sänkning än ett som delar ut 95%.

   Radera
 2. Hej Snålgrisen!
  Tro det eller ej men nu kommenterar jag faktiskt på din blogg också :D Helt galna utdelningar i maj, dessa är till och med större än vad jag cashar in i utdelningar varje år. Grymt!

  Tänkte att du kanske skulle gilla mitt senaste inlägg på bloggen ;)

  Keep up them good workz!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare kronan och tack för din kommentar, det är ju inte första gången man ser dig här ;)

   Ja det är riktigt härligt med det pengaregn som varit senaste två månaderna, 50" i utdelningar på två månader tackar man inte nej till. Det gäller dock att återinvestera och inte slösa bort, annars missar man den ack så viktiga ränta-på-ränta effekten.

   Radera
 3. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 4. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera