måndag 28 maj 2018

Ole dole doff (Del 1)

Ni som följer bloggen märker säkert att Herr Snålgris på klassiskt svenskt manér ofta brukar inleda med att prata om vädret. Denna gång är inget undantag, för herrejisses vilket underbart vänder vi har haft de senaste veckorna. På nyheterna pratar man om "mycket över medeltemperatur", men jag tycker precis tvärtom. Hade vi Snålgrisar fått bestämma hade vi gärna haft sånt här väder varje dag från maj till oktober. Det finns så många fördelar med värmen, t.ex. låg elräkning, möjlighet att kunna alstra egen solenergi, sitta ute och äta och ha grillfest, slippa ledvärk och torr hud och annat elände som den torra vinterluften för med sig. Jag kan inte se något positivt med mörker och kyla, men kommer säkert att bli överbevisad i kommentarsfältet.
Jag har några gånger muttrat om vikten att ha en bra buffert, och lever som jag lär och sparar allt som vi inte för över till börsen på ett vanligt sparkonto. Detta kontot har numera vuxit till sig och ligger runt 195 000 kr. Efter ett glas vin och samtal med Fru Snålgris har vi kommit fram till att vi inte behöver fullt såhär mycket pengar i bufferten, då vi har säkra jobb, hyfsat nytt hus och semestrarna för 2018 är så gott som betalda. VI bestämde att vi nog kan avvara 50 000 kr av bufferten att sätta sprätt på. Frågan är dock vad vi skulle kunna använda dessa surt förvärvade skattade pengar till?

Efter ytterligare några klunkar vin började kreativiteten att sprudla, och vi kom fram till dessa fyra alternativ:

1) Amortera CSN-lånet
Vi har ett CSN-lån på 87 300 kr som vi amorterar 575 kr i månaden på. Räntan på detta lånet är försumbart och hamnar på någon hundralapp om året. Det gör gott i själen att amortera på sina lån och dessa 50 000 kr hade mer än halverat denna skulden. Dock kostar lånet oss inte speciellt mycket i ränta.

2) Låta pengarna ligga kvar och delbetala någon stundande husrenovering cash istället för att öka på huslånet. 
Vår värmepanna är 18 år och även om den fungerar bra nu så vet vi att många har fått byta sina Nibe Fighter 360 P efter mellan 10 och 15 år.  Vi har även haft planer på att bygga en takkupa i ett av sovrummen där uppe så att det går att utnyttja till något vettigt. En ny värmepump går på ca 70 000 kr med installation och en takkupa hamnar på mellan 80 000 kr och 100 000 kr beroende på offert. Vi har idag ca 1,8 miljoner i huslån där huset är försiktigt värderat till 3,1 miljoner och räntan är på 1,2% rörligt.

3) Investera i hyfsat stabila aktier som t.ex. Realty Income och Main Street Capital med flera.
Man säger ju att pengar som ska användas inom 5 år inte ska ligga på börsen, och med detta alternativ tar vi ju givetvis en risk. Dock har vi märkt att vi inte behöver så pass stor buffert som vi har idag och då känns det okej att investera en del av kapitalet, så att det får jobba istället för likt Kronblom ligga på sofflocket och jäsa. Dessa 50 000 kr kommer vid 6% direktavkastning ge oss ytterligare 3000 kr om året.

4) Investera i någon långräntefond som kanske kan dra nytta av den någon gång kommande högre räntan.
Vi gillar inte att låta pengar ligga och lata sig, och detta känns som ett hyfsat lågriskalternativ som man kanske kan ro hem 2-3% avkastning om året från. Dock känns det som ett av de tråkigare alternativen.

Då när alla olika alternativ är presenterade vänder vi på våra trynen och frågar er läsare, vilket alternativ hade ni valt, och varför? Vårat resonemang kommer att presenteras i del två av detta blogginlägg

10 kommentarer:

 1. Hej Snålgrisen.

  Nu står det ju inte hur mycket lån ni har på ert hus, samt vilken ränta ni betalar för lånet. Men i er sits skulle jag mycket väl kunna tänka mig att amortera ner lite på huslånet. Som du skriver kan du ju låna upp igen om tex värmepumpen skulle gå sönder. Börsen borde ju ge bättre på sikt men man vet ju aldrig vad som händer de närmaste åren. Samt hur blir det med ränteavdragen i framtiden? Tyckte jag läste om någon politiker som vill ta bort detta avdrag då det blir för dyrt för staten när räntorna stiger. Det är ju alltid en trygghet att ha lite mindre lån. Själv har jag betalat både boendet och betalade även in det lilla CSN lån jag hade en gång i tiden. Jag tycker det är för riskfyllt att investera pengar som jag inte äger även om detta kan ge bättre avkastning över tid. Som obelånad sover jag ganska bra även om jag är i princip fullinvesterad i mitt långsiktiga sparande. Hoppas ni hittar nått alternativ som passar er bra :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis och tack för din kommentar!

   Det var en detalj som jag missade skriva, nu är texten uppdaterad med denna information. Vi har tänkt amortera betydligt mer aggressivt än idag när vi börjar få lite mer utdelningar/månad. Kommer vi upp i säg 20000 kr i månaden i utdelningar är tanken att växla upp amorteringen ganska så rejält för att få ner belåningsgraden till < 20%. Men innan dess har vi tänkt tuffa på som vanligt, och skulle räntan chockhöjas har vi både dagens utdelningar och det som sparas till portföljen + bufferten att ta av, kassaflödet in är gott och vi ser inga risker att bli arbetslösa undantaget en total finansiell härdsmälta a'la tredje världskriget.

   Det är klokt att sträva efter att bli skuldfria, och vi kommer absolut att satsa på amortering längre fram i tiden.

   Radera
 2. Lendify kanske också kan vara ett alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där minimalistspararen och tack för kommentar!

   Ja, min bloggvän KronanTillMiljonen har ju tagit det där ett steg längre och delat ut affiliatelänkar där man får en femhundring "gratis". Kanske värt att lägga en del av dessa pengar på Lendify som ett litet test och alternativ inkomstkälla.

   Radera
 3. Med en sådan buffert hade jag nog gått på investeringar istället för amortering.Jag misstänker att ni ändå kan fortsätta att spara lite buffertpengar om ni vill och med den utdelning ni har idag så känns det ändå rätt tryggt. Den dagen det blir förändringar ekonomiskt/politiskt så kan ni ju snabbt ändra planen till amortering istället. Men alla tycker och känner olika för hur man vill göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej där Procentpanik och tack för din kommentar!

   Ja vi har en väl tilltagen buffert känns det som. Aldrig fel att känna sig som Farbror Joakim som sitter på ett berg med pengar, problemet med Farbrorns pengabinge är att den krymper med inflationen om inte en del av pengarna tillåts jobba. Vi har alla möjligheter att styra om pengaflödet bort från portfölj + semesterbuffert om dystra tider stundar.

   Radera
 4. Låter helt rätt att kunna betala både värmepump och takkupa kontant. Av den anledningen kan det vara motiverat med en väl tilltagen buffert. Men med tanke på att era jobb verkar vara trygga och att ni har ett fint flöde av utdelningar så tycker jag personligen att er buffert är lite i största laget. Om bufferten måste vara så stor för att ge trygghet så är det ju ok, men om det är en praktisk buffert så gissar jag att ni kan halvera den till 100 000 kr. Och då husets belåning är under 60% och ränteavdraget bara kan sänkas lite och långsamt så hade jag hellre lagt pengarna på bra utdelningsaktier eller P2P-utlåning.
  MVH /Griphook Invest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Griphook Invest och tack för kommentar!

   Ja vår buffert börjar bli onödigt stor vilket föranledde våran diskussion och detta blogginlägg. Vi är inte speciellt duktiga på att spendera pengar annat än till det nödvändigaste samt sparande och nån resa varje år. Vi har som sagt lite planer på att förbättra huset och göra det mer praktiskt och detta lär ju höja värdet också, så även om vi tar lån så kommer antagligen belåningsgraden vara densamma. Men då vi har ett långsiktigt mål att minska på lånen rejält måste vi ju börja även med detta någonstans, då är det motigt att ta nya lån som går mot det långsiktiga målet. Hmmmm :)

   Radera
 5. Efter att ha varit i relation till Wilson i sju år bröt han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom, men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt , Jag gjorde löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för någon online och hon föreslog att jag skulle kontakta en stavningskastare som kunde hjälpa mig att ställa en stavning för att få tillbaka honom men jag är den typ som inte trodde att jag hade stavat, jag hade inget annat val än att prova det, Jag menade en stavningskastare som heter Dr Zuma Zuk och jag mailade honom och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara bra innan tre dagar, att min ex kommer tillbaka till mig innan tre dagar, kastade han stavningen och överraskande i andra dagen var det runt 4 pm. Min ex ringde mig, jag var så förvånad att jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände, att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom, det var så vi började leva tillsammans glatt igen. Sedan dess har jag lovat att någon jag känner som har ett problem med förhållandet, skulle jag vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda verkliga och kraftfulla stavaren som hjälpt mig med mitt eget problem och som skiljer sig från alla de falska de där ute. Vem som helst kan behöva hjälp av stavningskanalen, hans email: spiritualherbalisthealing@gmail.com eller ring honom +2348164728160 du kan maila honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något. KONTAKTA HEM NU FÖR LÖSNING AV ALLA DIN PROBLEMER

  SvaraRadera
 6. Njut av krediten, det snabba lånet, garanterat på 72 timmar och fortsätt välja ditt nya livsprojekt. Vi erbjuder lån till alla seriösa personer i behov: offentliga och privata företag med en räntesats om 3%. Våra överföringar är försäkrade av banken för transaktionssäkerhet. Tack för att du kontaktade oss för mer information.

  E-post ( georges.matvinc@gmail.com )

  WhastApp: +33 756924191

  SvaraRadera