onsdag 2 oktober 2019

Månadsrapport September 2019

Nu har kylan på riktigt börjat göra sitt intåg även här nere i södern. För varje dag som går kryper den närmre och närmre nollstrecket. Jaja, inte mycket att göra mer än att ta fram vinterjackor, fodrade kängor och mössa och vantar. Det är inte utan att man avundas de som har ett ställe som väntar på dem varje år nere vid medelhavet. Där är vi Snålgrisar inte riktigt ännu. Då vi båda saknar möjligheter att säsongsarbeta krävs det att vi helt och hållet säger upp oss från arbetsmarknaden för att kunna bli fria och leva t.ex. 8 månader i Sverige och 4 månader utomlands. Denna typ av leverne kostar, speciellt om du ska ha två hus att ta hand om. 

Vi har med spänning följt tv-serien på TV4 som heter "En plats i solen". Där är det brittiska par som planerar för att göra precis det som vi har tänkt, nämligen bo utomlands under en större del av året. Fördelen med programmet är att man får en hum om hur det ser ut på de olika platserna, vädret, fastighetsutbud, prisläge och så vidare. Det svåra verkar som vanligt när man letar fastigheter vara att hitta något som passar ens kravbild. Många par vill ha en modern ("contemporary") still med öppen planlösning, och detta verkar spanjorer och portugiser inte vara så sugna på. De flesta fastigheter med några år på nacken har små krypin till kök och rent allmänt väldigt udda planlösningar. Vi får väl se hur det blir när Snålgrisarna börjar jaga fastighet. Vår kravlista är ganska lång...

För att ta oss dit krävs det att vi håller oss till våra uppsatta ekonomiska mål, både när det gäller sparande och slösande. Låt oss titta på inkomster och utgifter via ett Sankey-diagram.


Inkomsterna var något lägre denna månaden på grund av VAB. Det märks att höstterminen på förskolan har dragit igång på riktigt när alla där hemma går runt och hostar och klagar på värk och annat. Vi var allmänt mycket piggare under sommaren. Utdelningarna var heller inget vidare men gav en liten slant, samt fick vi in ca 2100 kr från Försäkringskassan för några dagar föräldraledigt under sommaren. När man tjänar som jag gör och har passerat taket för föräldrapenning för länge sedan är det väldigt kännbart för ekonomin, varje dag jag tar föräldraledigt. Dock är det en fantastisk möjlighet vi har i Sverige. Tyvärr har inte mitt företag något kollektivavtal så någon extra "föräldralön" kan jag glömma. Detta har vissa arbetsgivare, och då ersätter de 10-15% extra föräldrapenning utöver det man får från samhället. Detta är inget som vare sig fack eller arbetsgivare skyltar med, så kolla upp vad som gäller för dig. De flesta som jobbar statligt eller inom kommun och myndighet har denna möjlighet, och även många privata företag numera. 

Utgifterna höll sig på riktigt trevliga nivåer, ty det var en månad utan några saftiga kvartalsfakturor. Vi försöker handla smart genom att köpa storpack, utnyttja kampanjer och verkligen tänka efter inför varje köp. Jag har även gett mig på att försöka reparera en köksassistent som har krånglat, men måste nog erkänna mig besegrad. En degkrok knäcktes i fästet och denna har limmats med tvåkomponentslim utan framgång. Motorhuset läcker nån droppe olja och det verkar ytterst knepigt att få detta tätt. Man vill ju inte ha bullar med olja i. Garantin är passerad för länge sen, men det är ändå synd att grejorna inte håller längre. Vi använder den några gånger i månaden, så den har ju inte fått jobba ihjäl sig. En ny degkrok kostar en femtedel av vad maskinen kostade, så det lutar åt att vi köper en ny maskin istället.

Hur mår pengamaskinen? Den mår fortfarande bra och spottar ut pengar i tid och otid. Det är lite dåligt med utdelningarna under sommaren, men nu under hösten kommer det några riktigt bra månader. Värdeutvecklingen har också varit helt okej:


Jag är alltid nöjd när jag kan slå index, speciellt med en defensiv portfölj som den vi har. Tanken är att vi inte kommer att hänga med i de värsta uppgångarna, men å andra sidan kommer vi inte att följa med ner i de värsta nedgångarna heller.

Nytt för denna månaden är att jag har avsatt en del av vår ganska stora kontantbuffert (nu 220000 kr) till att investera i guld. När börsen går ner brukar guldet gå upp. Tyvärr ligger det inte några guldtackor och glimmar här hemma, utan det är s.k. "elektroniskt guld" jag har köpt, då detta är det enda som Avanza kan erbjuda. Det går till som så att du köper ett certifikat som heter GULD AVA, som helt enkelt är en pappersprodukt som matchar guldets marknadsvärde. Utfärdaren av certifikatet är banken Morgan Stanley. Risken är såklart att om denna bank går i konkurs, försvinner även mina certifikat. Denna risk tar man inte med att köpa fysiskt guld. Denna investering ligger på ett vanligt värdekonto, då jag enkelt vill kunna ta ut och sätta in pengar utan att påverkas av schablonskatter.


Det är lite mer än en fjärdedel av vår kontantbuffert som har används till denna investering, och hittills har den betalat sig bra. Jag tror att guld är ett bra alternativ till räntefonder, speciellt när det blåser snålare vindar på marknaden.

I övrigt tuffar livet på. Vi kommer att få minskade inkomster framöver då Fru Snålgris har bestämt sig för att plugga under ca 1 år framöver. Det är en utbildning som kan göras på arbetstid och där arbetsgivaren går in och betalar ca 70% av lönen. Förhoppningsvis kommer denna utbildning att erbjuda bättre jobbmöjligheter framöver, även om det verkar väldigt segt med löner just inom sektorn vård och omsorg. Utbildningen kommer formellt att starta under Q1 2020 men vissa förberedelser ska göras redan under november och december i år.

Ingen kan ju har undgått att höra "fenomenet" Greta Thunberg och jag har sett henne både i Skavlan samt på nyheterna i tid och otid. Just intervjun med Skavlan imponerade på mig just för att hon är oerhört skicklig i att ge floskelsvar och extremt slipad i att undvika att svara på direkta frågor. Det blev extra tydligt när Skavlan frågade om vilka personer som står bakom henne. Ett totalt undvikande och uppenbart inövat svar, precis som en äkta politiker. Personligen tycker jag att TopGear-profilen Jeremy Clarksson sammanfattade det hela ganska bra med i twitter-kommentaren "spoilt brat", angående hennes extremt överspelande FN-tal som i alla fall gjorde att jag satte popcornen i halsen. Det finns både bra och dåliga sätt att bilda opinion, och detta var nog bland det värsta jag sett faktiskt, och den där berömda bilden när hon glor på Trump när han kommer in i salen tar verkligen priset. Är detta en person man vill sätta sig ner och samtala med, som beter sig på det viset? Tyvärr, det funkar helt enkelt inte för mig. Elon Musk tackar dock säkert för gratisreklamen hon gör för hans Tesla Model 3 som lånades ut av "The Terminator".

Investerar du i guld? Hur gör du detta i så fall?

14 kommentarer:

 1. Jag förstår inte helt detta med att handla i guld.

  Om jag köper 100g guld förväntar jag mig att guldtackan väger åtminstone 105g när jag kollar byrålådan om ett år - och det lär ju inte hända.

  Ett tillväxtföretag är ju just så. Säljer Coca-Cola 100 miljarder liter i år hoppas jag att det säljer 105 nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Smålänningen och tack för kommentar!

   Guld är inflations- och valutasäkrat. Guld kan ej gå i konkurs, eller för den delen brytas ner på ett enkelt sätt (om man nu har fysiskt guld). Dock svänger ju marknadsvärdet precis som räntor svänger med konjunkturen. Ibland är långa räntor bra, och ibland är korta räntor bra. Ibland är det bra att äga guld och ibland kanske man vill sälja av (när vi närmar oss en högkonjunktur).

   Det går inte att jämföra guld med aktier, det är två helt olika tillväxtslag som beter sig på helt olika sätt. Jag vill rekommendera dig (och alla andra) att titta på en video från rikatillsammans.se där Erik Strand är med, där detta förklaras väldigt bra:

   https://rikatillsammans.se/50-procent-aktier-50-procent-guld/

   Radera
  2. Ytterligare en bra intervju kring detta med guld...
   https://rikatillsammans.se/lasarfragor-och-intervju-med-eric-strand/

   Radera
 2. HEJ!

  "Det är en utbildning som kan göras på arbetstid och där arbetsgivaren går in och betalar ca 70% av lönen."

  OJ! Alltså har jag förstått saken rätt? Din fru pluggar (vilket är "gratis" i Sverige) men får ändå lön från bolaget, 70%, för att plugga? Det är som ett extremt fördelaktigt CSN bidrag?

  Skulle nog sitta låååångt inne innan arbetsplatsen jag jobbar på skulle ställa upp på något sådant.

  Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kronan och tack för kommentar!

   Jag har inte fullt ut satt mig in i detta, men det rör sig om en utbildning till specialistsjuksköterska under 1 år. Då går tydligen arbetsgivaren in och betalar en del av lönen under denna tid. Verkar finnas många olika upplägg beroende på utbildning och landsting/region.

   Nej nåt sånt tror jag inte finns på speciellt många yrken, men det är en skriande brist på just spec. sjuksköterskor, och ingen vill ju börja med CSN efter att ha jobbat några år, så regionerna är nog tvingade att göra detta. Läkarna har det ju likadant... och har haft så under lång tid.

   Radera
  2. Herre jösses så fint det låter. Du får hälsa Fru Snålgris grattis från KTM :)

   Radera
 3. Mitt namn Jönsson Björkman, form, Kristianstad (Sverige) Efter 12 års äktenskap har jag och min man varit i den ena gräset tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera de smärta som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp på nätet och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr Osagiede kan hjälpa till att få tillbaka ex snabbt . Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade vad jag skulle göra och jag gjorde det då gjorde han en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med mycket kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan från och med den dagen var vårt äktenskap nu starkare än hur det var tidigare, allt tack vare Dr Osagiede. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr. Osagiede verkliga och kraftfulla stava caster som jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller att din man flyttade till en annan kvinna, gråt inte mer, kontakta den här kraftfulla stavagern nu. Här är hans kontaktmeddelande på: doctorosagiede75@gmail.com eller whatsapp på +2349014523836
  eller viber +2349014523836

  SvaraRadera
 4. Godvänner, jag heter Antonio Laura från Lund-Sweden, jag är läkare av yrke, 45 år. Läs mitt sanna livsvittnesbörd om hur jag återställde tillbaka kärlek och förtroende i mitt äktenskap, jag har goda avsikter att denna information kommer att hjälpa någon som läser detta just nu att läka trasigt hjärta och återställa förlorat kärleksförhållande inom två dagar. Min stoy kan vara likadan, jag var gift med Antonio fyra år, förra månaden han gick upp med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka att älska mig, men allt jag gjorde var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket eftersom vi hade två små barn tillsammans och jag älskar honom så mycket att jag inte kan leva utan honom, jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min kollega på jobbet, hon är min goda vän och hon rådde mig att snarare kontakta en kärlek stavningskärna som kan hjälpa mig att stava kärlek tillbaka, men jag är den typ av person som aldrig trodde att kärlek stavdelning fanns eller kan fungera, jag hade inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalens e-postmeddelande som hon gav mig och några muniter efter att jag fick ett svar Dr.Oduduwa sa till mig att han kan hjälpa mig att få tillbaka min man, det var inga problem att allt kommer att gå bra innan tre arbetsdagar, jag följde noggrant all hans instruktioner om vad jag ska göra hemma under mitten av natten kärlek spell bön. Oduduwa lanserade en Love-stavningsdel i luften och förvånansvärt andra dagen var den omkring 06.00. Min make kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad för min man har vägrat att ringa mig eller sms till mig de senaste tre veckorna, plötsligt ringde han för att be om ursäkt till mig och han sa att han kommer att återvända hem för att besöka mig och mina barn snart. Ända sedan den första dagen han ringde mig har han blivit ringd och smsat mig varje dag, idag ringde han att jag svarade på telefonsamtalet och han sa igen att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle förlåta och återvända till honom som kärlekspartner, att han älskar mig så mycket. Jag är så glad och fram till idag började vi leva tillsammans lyckligt som en familj. min djupa tacksamhet till Dr.Oduduwa för hans begåvade krafter för att återställa trasiga äktenskap och föra tillbaka ex kärlekspartner inom två dagar kärlek stavning bön som fungerar. Jag rekommenderar honom varmt för alla som söker brådskande återställande av kärlek (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 5. Guld... Vet i sjutton. Fysisk guld lockar väl a la Joakim von Anka men i övrigt vansinnigt att köpa fysiskt guld, bara nya problem att hantera. Pappersguld har ju nackdelen att det fina med guld saknas helt, läs konkurs... Håller mig ifrån guld. De som går omkring o tror de ska kunna klara sig med fysiskt guld om helvetet bryter loss är rätt naiva, de blir rånade efter första användandet garanterat.

  SvaraRadera
 6. Jag heter Anna Erickson från Stockholm - Sverige, jag är högskolelärare av yrke. Detta är en mycket glad dag i mitt liv att dela med dig här ute hur jag fick min sanna kärlekspartner tillbaka. Dr.Oduduwa hjälpte mig med magiska kärleksförtryck att få tillbaka min ex pojkvän efter 2 års separation han är hemma till mig. Jag rekommenderar att alla kan få samma hjälp av honom kontakta honom via: (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  Jag rekommenderar uppriktigt Dr.Oduduwa att kontakta denna spiritualist - Stava för att få tillbaka ditt ex
  återställa ryggförlust kärleksförhållande
  förena bruten
  magisk kärleksförtroll för att få tillbaka
  sluta skilsmässa
  Älskar stava för att undvika att fuska par
  Älskar stava för att stoppa uppdelningen

  (dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

  SvaraRadera
 7. Hej, säsongs hälsningar till alla mina vänner jag är här för att berätta lite om hur jag fick min hsnabd tillbaka med hjälp av en stor man som heter baba Amiso. Jag heter Alice Lucas, form, Alingsås, Sverige. Efter 12 års äktenskap har min man och jag varit i en gräl eller den andra tills han äntligen lämnade mig och flyttade till Kalifornien för att vara med en annan kvinna. Jag kände att mitt liv var över och mina barn trodde att de aldrig skulle se sin far igen. Jag försökte vara stark bara för barnen men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta, mitt hjärta fylldes av sorg och smärta eftersom jag verkligen var kär i min man. Varje dag och natt tänker jag på honom och önskar alltid att han skulle komma tillbaka till mig, jag var verkligen upprörd och jag behövde hjälp, så jag sökte efter hjälp online och jag stötte på en webbplats som föreslog att Dr.Amiso kan hjälpa till att få tillbaka artiklar snabbt. Så jag kände att jag skulle prova honom. Jag kontaktade honom och han berättade för mig vad jag skulle göra och jag gjorde det då han gjorde en Love spell för mig. 48 timmar senare ringde min man verkligen till mig och sa till mig att han saknar mig och barnen så mycket, så fantastiskt !! Så det var så han kom tillbaka samma dag, med massor av kärlek och glädje, och han bad om ursäkt för sitt misstag och för den smärta han orsakade mig och barnen. Sedan den dagen var vårt äktenskap nu starkare än tidigare, allt tack vare Dr.Amiso. han är så kraftfull och jag bestämde mig för att dela min berättelse på internet att Dr.Amiso verklig och kraftfull stångskärare att jag alltid kommer att be för att leva länge för att hjälpa sina barn i en tid av problem, om du är här och du behöver din Ex tillbaka eller din man flyttade till en annan kvinna, vill känna igen i världen eller cancerfrågan, vill gifta sig med älskaren efter ditt val eller skilsmässor, hälso- eller äktenskapsproblem, jobbfrämjande och framgång, vad som helst, gör inte ge upp, inte mer gråta, kontakta denna kraftfulla stavning nu. Här är hans personliga e-postadress på: herbalisthome01@gmail.com

  SvaraRadera
 8. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 5000 kr upp till 120.000.000,00 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Jag är här för att hjälpa dig lösa dina andliga och fysiska problem med hjälp av de förfäder krafter som jag verkligen ärvt från min farfar. Jag kan hjälpa dig att återförenas med ditt ex, återställa dina äktenskapsproblem, bota för HIV {AIDS} och alla typer av sjukdomar, jag kan också hjälpa dig att återfå din förlorade älskare och också kassera följande stavningar som skilsmässa, äktenskapspell, bindande staveform, sluta med fusk, skyddsform, hämnd och dödsstava. Du kan kontakta min e-post idag via: okosunhomeofsolution@gmail.com eller whatsapp +2348159058141

  SvaraRadera
 10. Hej vänner, jag talar uppriktigt ... det kräver hårt arbete, engagemang och engagemang för att göra ett framgångsrikt äktenskapsförhållande varaktigt under en livstid, här är mina sanna levande vittnesbörd om gudomliga bevis till god magisk kärlek spell lösning jag fick från Dr.oduduwa (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com) kärleksläkardoktorn, som hjälpte mig att återställa mitt äktenskap från separationen för några dagar sedan. Mitt namn är Jehona Bekteshi från Stockholm. Efter så mycket kärlek i relation med min make i mer än fyra års äktenskap slutade han mig och han tappade mitt hjärta. Jag gjorde allt för att få honom tillbaka, jag har kontaktkommunikation med några andra spellcaster online men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, jag frågade honom med allt jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem till min vän och hon föreslog för mig att jag föredrar att kontakta en riktig stavmästare som kunde hjälpa mig att kasta en magisk kärlekskarm för att föra min man hem, men jag är den typ som aldrig tänkt på magisk charm kunde Hjälp, jag hade inget annat val än att prova, jag skickar ett meddelande till Dr.oduduwa e-postadress jag kopierade från en vänner bloggsida postade stavkrasch och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej innan tre dagar som min ex make man kommer att återvända till mig innan tre dagar är förbi, Dr.Oduduwa hjälpa mig kastade förtrollningen magiska kärlek spell med användning av foton bild och namn jag skickade till honom och förvånansvärt under den andra dagen, det var runt 04:00. Min ex man ringde mig på mobiltelefon för att be om ursäkt för mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtal och allt han sa var att han var så ledsen för allt gjort fel för att skada mig att han var mycket ångerfull och omvände sig, nu vill han ha mig att återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom vilket var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att någon vet att jag har ett förhållande problem, jag skulle vara till hjälp för personen genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla stavskärmaren som hjälpte mig med en snabb, snabb lösning för att få tillbaka min kärleksman hem, allt mitt problem är över.
  Alla som går igenom relationskris eller svårigheter måste skicka meddelande till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat kärlekskrisen som följer; ...
  Kärlek magiska trollformler ring för att hitta sann kärlek
  magisk kärlek återvända stava böner för att föra tillbaka ex kärlekspartner
  Skilsmässor (talisman ring för kärlek dominans och kärlek kraft)
  Anslutning till nya find love trollformler
  Örter och rötter botar mot cancer / HIV-stavning.
  Uppdelningsförhållanden Staver
  Att föra tillbaka en tidigare älskande pojkvän med ljusstake bön
  Du vill bli befordrad på kontoret / Lottery spell magisk ring
  Du måste tillfredsställa din fru på sexbädden (älskar superkraft)
  Dr.Oduduwa kärlek stavning incantation bön är praktisk och du kan förstå varje steg för att få kärlek spell fungera. det finns inga avgifter i samband med böner om du har problem för en hållbar lösning, skicka ett meddelande till honom via; dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera