söndag 8 december 2019

Diverse spaningar i decembermörkret

Det lackar mot jul. På jobbet pryds korridoren med fuskjulgran och de flesta kontorsrum har fått upp sina ljusstakar. I fikarummet ligger korgar med mutgodis från diverse konsultfirmor, även från det bolag jag jobbar på. Allt är som det ska vara. Jag kan konstatera att fler och fler företag skänker pengar till välgörenhet istället för att köpa in vanligtvis helt ointressanta prylar för att ge som julklapp till sina anställda. Den konsultfirma som jag jobbar på har sedan start skänkt en slant till en välgörenhetsorganisation. Det tackar jag för.Om vi tittar på pengamaskinen är det bara att konstatera att den kämpar på betänkligt på grund av vad som har hänt främst med bankerna. Vi har 15% finans i portföljen och med tanke på vad som hänt i denna bransch under året har dessa innehav agerat blysänke och dragit ner portföljens utveckling till under 20 % totalt sett. Det hade inte varit så illa om de hade behållit eller i alla fall försiktigt sänkt utdelningarna för nästa år, men nu blir det troligtvis rejäla sänkningar från diverse banker men även Sampo, som dyrt och heligt lovade att de inte skulle sänka några utdelningar, men bara någon månad senare föreslog en 20%-ig sänkning även de. Inte speciellt kiitos om du frågar mig. Ett annat stort innehav, Ocean Yield, har haft det kämpigt med minskade intäkter på grund av att ett av deras innehav samlar damm och inte verkar bli uthyrt. Jag har dock svårt att tro att detta är enda anledningen till nedgångarna, men det är inte helt lätt att hitta svar på varför aktiemarknaden behandlat denna aktie så kallsinnigt under de senaste månaderna.

En annan spelare som jag inte längre har i mitt innehav är HiQ International. Denna aktie har verkligen gått kräftgång under senaste året. Det är lite småroligt att läsa kommentarerna på Placera.nu (Avanza) där man undrar om det är en "herrelös aktie" och att VD Stugemo borde ägna sig åt att få upp aktiens värde istället för att marknadsföra Gotland Runt (som HiQ förövrigt vann under nästan omänskliga förhållanden till sjöss). Jag minns att många pratade om denna aktie som stjärnan bland konsultbolag. Hade man inte denna aktie i sin portfölj var man inte riktigt klok. Tänk vad saker och ting snabbt kan ändras. Dock, HiQ tjänar fortsatt bra med pengar men växer i princip ingenting. Direktavkastningen pendlar runt 7% men de delar ut mer än de tjänar, vilket kan vara ett litet varningstecken. De har dock bland de största kassorna bland alla svenska konsultbolag, och kan således stå stadigt när det blåser, och är i princip immuna mot "hostile takeovers".Det var längesen jag skrev något om Nordea Investor. Då hade jag inte så mycket bra att säga om denna plattform, och även om de nu 6 månader senare har gjort en liten kosmetisk uppdatering av sidorna, är själva grundfunktionerna oförändrade, och på en mobil enhet är plattformen fortfarande i princip helt oanvändbar. Jag förstår inte varför man fortfarande satsar på denna plattform, speciellt när man har krav på att dra ner på kostnaderna. Vem som är produktägare för denna plattform kan man ju undra, men vederbörande har antagligen aldrig använt vare sig Avanza eller Nordnet, som är ljusår före när det gäller användarvänlighet. Jag gjorde ett litet köp för de små utdelningar som hade trillat in och fick då upp följande notis:


Är detta ett meddelande från en storbanks plattform eller är det "Leffes hemmagjoda handelsplats". Att man inte ens orkar rätta stavfel säger väl allt om Nordeas inställning till sin handelsplats.

Avanza har numera gjort en ansiktslyftning av sina webbsidor, och jag kan förstå att huvudsyftet var att få dessa sidor att se bra ut även på mobila enheter som surfplattor och telefoner. Resultatet är dock i skrivande stund väldigt rörigt, och det är svårt att hitta dit man vill med många extra klick. Man har delat upp funktionen i huvudmoduler som "Hem" där det visas lite sammanfattningar och nyheter, "Min ekonomi" där man kommer åt sina konton, samt kan göra rudimentär analys av innehaven och till sist "Håll koll" där man har lagt in lite börsgrafer och annat från den gamla sajten. Det blir ett väldigt klickade mellan dessa olika moduler när man inte riktigt minns vart en viss typ av information fanns. Jag hoppas att de renodlar gränssnittet något, och jag har gett ett "argt ansikte" i betyg på vissa sidor så ofta jag kunnat, i ett desperat försök att uppmärksamma dem på att det är väldigt rörigt. Ofta får man gå tillbaka till den gamla sidan "Innehav" när man vill sortera sina innehav efter en viss parameter eller om man vill titta på historik eller GAV.

Jag fick från Avanza ett mail om att de lanserat en ny sorts hastighetsmätare för att göra det enklare för oss som har belåning i sin portfölj. Jag hade verkligen inte räknat med att de hade begravt denna under fem ton av menyer. För ni som har belåning och vill titta på den, gör som följande:

 •  Klicka på "Profil" i vänstermenyn
 • Gå till tabben "Mina uppgifter"
 • Klicka på "Mina kreditavtal"
 • Klicka på någon av dina krediter i listan

Då visas nedan bild:


Jag förstår inte varför man inte lade denna information direkt under "Håll koll" eller "Min ekonomi". Kanske kommer även detta att ändras i framtiden. Ibland känns inte Avanzas uppdateringar direkt genomtänkta, vilket min bloggkollega Sparo skrev om i sitt lördagsinlägg.

Hur har börsåret 2019 varit för dig? Har du några planer på att förändra innehaven eller strategin för 2020 eller är det bara att köra på som vanligt?

16 kommentarer:

 1. Apropå banker och då framförallt Swedbank som aviserat att man kommer sänka utdelningen nästa år så tycker jag det är viktigt att poängtera att utdelningssänkningen beror såvitt jag förstår på att man ska dela ut 50 % av vinsten och inte 75 % som tidigare. Ett företag som sänker pga. av att vinsten minskar är mycket mer oroväckande än att man sänker utdelningsandelen.

  Nu har Swedbank vissa andra problem så menar inte att allt är guld och gröna skogar heller men det kan vara något att vara positiv över i julmörkret :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan du tyste investerare och tack för kommentar!

   Du har helt rätt, detta är anledningen till utdelningssänkningen, en ny policy. Dock gör man ju detta för att ha råd med en massa annat som eventuella böter. Men det är såklart desto allvarligare om ett företag sänker på grund av minskade intäkter. Jag hoppas att Swedbank och andra banker skruvar upp sina utdelningsandelar om några år när detta har blåst förbi. Kostnadsbesparingar tror jag är möjliga med digitalisering, effektivisering och avveckling av onödig personal. Nordea har i mitt tycke sjukt ineffektiva arbetssätt. Jag drunknar i papper som inte verkar gå att tacka nej till, och en gång när kontot på mitt KF hade övertrasserats ringde en äldre dam upp mig på telefon för att försöka komma till stånd med någon lösning på problemet. Ett enkelt mail eller meddelande hade räckt, tack.

   Radera
 2. Jag har försökt mig på Nordea Investor ett antal gånger, men har gett upp varje gång, för att inte riskera min psykiska hälsa. Att ringa banken för att öppna KF känns ju 1900-tal. Jag är inte heller nöjd med Avanzas uppdatering utan brukar även jag skicka in en sur gubbe. Men gränssnittet är ju ändå ljusår bättre än Nordeas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan sjuksköterskan och tack för kommentar!

   Haha där känner jag igen mig. Har man enbart låga kostnader som mål och skiter totalt i upplevelsen så är Nordea Investor det rätta valet. Jag förstår inte varför de låter detta fiasko fortgå, speciellt nu när de har ett antal saker som talar för deras sak, t.ex. att de återbetalar källskatt snabbast i klassen och har väldigt låga avgifter/courtage. Med en bra webbtjänst hade de lätt kunnat övertala mig att byta...

   Radera
 3. Hej!
  Jag är verkligen supernöjd med min portfölj detta året.
  Ca 35% uppgång tycker jag att man kan vara nöjd med.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan pappa betalar och tack för kommentaren!

   Ja det ska du verkligen vara, 35% är inte fy skam. Gissar att du inte äger så många banker ;)

   Radera
  2. Hej!
   Bara en bank (Swedbank) och den väger som tur är (detta år) inte så stort i portföljen.
   Mvh PB?

   Radera
 4. Hej!
  Vilket härligt inlägg :) Jag har också en hel del bank som sinkar utvecklingen. Har även HiQ, men hoppas att de håller utdelningen oförändrad nu några år så vinstnivån kommer ikapp utdelningsnivån.

  Jag gillar hastighetsmätaren som Avanza lanserade men instämmer i din åsikt att det är väldigt opraktisk att hitta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Dividend story och tack för kommentaren!
   Jag tror att bankerna gör comeback, kan de bara anpassa sig till den digitala världen kommer deras tjänster fortsatt att behövas. Nischbanker som Bynk ger jag inte mycket för.

   Ja vi får hoppas på att HiQ kommer tillbaka till sin gamla form. Aktien borde inte ligga så här lågt. Köpläge? Jag tror inte att de sänker utdelningen så länge de tjänar bra.

   Radera
  2. Jag köpte lite HiQ för någon vecka sedan. Räknar nog inte med någon snabb kursökning men som fin utdelning iaf :) Tycker du det är köpläge på HiQ nu?

   Radera
 5. Ser ut som ett bra 2019! Ligger nästan 30% plus och ser fram emot utdelningarna år 2020!
  https://tvamanadsloner.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Spangoulis och tack för kommentaren!

   Där har du slagit index ser jag! Bra jobbat! Vi får se vad 2020 bjuder på, jag är inte alltför optimistisk efter en 20%-ish börsuppgång detta året.

   Radera
 6. Hallå Snålgrisen! Tack för ett bra inlägg! Avanzas uppdateringar är generellt riktigt usla och det oroar mig. Mycket extra klick o scrollande har det blivit, logiken har deras gui designers helt missat, ett dåligt skämt faktiskt. Han borde göra nåt annat... Klickar sur gubbe varenda gång o skriver klagomål men inget händer tyvärr. O vem vill se en grafisk översikt precis hela tiden? Trodde tiden var vännen i investering. Kanske kul ibland att se o då klickar man sig dit, inte som nu måste scrolla förbi den för att nå mitt isk eller kf.

  Ja vad sysslar Nordea med? Hade om de varit mer som öppna o fungerande självklart valt kf hos dem o fått kälkskatt kvickt tillbaka. Alla storbanker borde ha muskler att fixa avanzalik funktionalitet för så svårt är det inte förutom för webgurun Leffe...

  Ska undersöka kreditöversikten du nämnde om jag orkar med alla dessa klick!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl och tack för kommentaren!
   Avanza gör lite för mycket uppdateringar för att det tjänar någonting till. Okej, jag förstår att de vill ta steget in i 2010 och göra så att deras webbsida fungerar även på surfplattor utan att man behöver förstoringsglas, men denna ständiga omflyttning hit och dit är irriterande. Det finns lite för många ställen som visar ungefär samma sak. Jag gillar t.ex. modulen på hem-sidan som visar i kronor bästa idag och sämsta idag samt uppgång/nergång i kronor. Men det är enda anledningen till att jag går till Hem-sidan.

   Nordea borde ta sig i kragen och det kvickt. Kanske storägaren Gardell kan få lite fart på detta affärsområde, och Christer om du läser detta, ser för guds skull till att man via webbsidan kan välja bort utskick av kontoutdrag i pappersform. Jag har fått ringa två gånger till deras kundtjänst för att slippa drunkna i papper varje månad, men de har inte lyckats få bort allt, två kuvert kommer nu fortfarande med en massa kontoutdrag. Går direkt i papperskorgen.

   Radera
 7. Tack för bra inlägg. Känner igen mig i det där med bankerna som haft minst sagt dålig utveckling i år, har tyvärr två av dem liksom Sampo. Det är väl en sak om kursutvecklingen haltar av olika orsaker men när även utdelningarna sänks så blir det liksom dubbelsänke. Tyvärr lär brottsmisstankarna i Baltikum spöka en lång tid framåt för alla inblandade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan där Ekonomie De Sade och tack för kommentaren!

   Det har inte varit ett bra år för bankerna, men det var inget nån kunde förutsäga tyvärr. Alltid lätt att vara efterklok. Detta visar bara på hur viktigt det är att sprida sina risker i olika företag och även branscher då i princip alla svenska banker drogs med, förutom SHB och nischbankerna. Att Sampo gjorde vad de gjorde gällande utdelningarna irriterar mig mycket pga att de vänder kappan efter vinden. Jag viktade ner lite i Nordea och köpte mer Sampo bara några dagar innan deras nya giv att de tänker sänka utdelningarna.

   Dagens Industri har ju en referensportfölj med utdelningsaktier och den lyckades bara prestera 11% detta året, då bankerna och Betsson var stora sänken. Där lyckades man i alla fall bättre med ca 20% YTD.

   Radera