söndag 29 december 2019

Snålgrisarnas nyårskrönika Del 1: Våra mål

Julen är över. Detta året firade vi jul ihop med en av mina kusiner och dennes familj. Normalt sett brukar vi fira jul hos oss här ute på landsbygden, men i år blev det andra planer. Min kusin hade dessutom fått tillökning i familjen, vilket medförde mycket bebisskrik varvat med lite Kalle Anka och Karl Bertil. Till mitt stora förtret hade SVT detta året valt att inte visa "Tomten - en vintersaga" som man har gjort så länge jag minns. Helgerån! Tur att den fanns på SVT Play.

Det blev några julklappar av användbar karaktär till undertecknad men det blev alldeles för många julklappar till barnen, trots att vi innan hade sagt att "detta året ska vi minska på presenterna". Tomten orkade knappt med att bära julklappssäcken. Hade du ett bra julfirande?Det stundar mot nyårsafton och det är tradition på denna blogg att presentera ett antal nyårskrönikor där året sammanfattas med både bokstäver, siffror och bilder. Först ut är våra uppsatta mål, hur gick det egentligen?

Ekonomiska mål

 • Sparkvot > 70% genomsnitt 
 • Månadsbudget utgifter: 16 000 kr genomsnitt 
 • Aktiesparande: 26 000 kr/månad 
 • Kassa:  > 150 000 kr < 170 000 kr
 • Utdelningar: >=190 000 kr totalt 
 • Löneförhöjningar: >= 900 kr /månad brutto 

Vi håller koll på ovan nyckeltal i ett excelark som uppdateras flera gånger i veckan. Därför blir det ganska enkelt att få fram informationen som jag tycker bäst kan sammanfattas som en "hälsokontroll" över ekonomin.

Sparkvoten: Medel 72% för 2019 (Mål uppnått)

Månatliga utgifter: 15729 kr i genomsnitt (Mål uppnått)

Aktiesparande: 26000 kr/månad (Mål uppnått)

Kassa: Vår kassa ligger i skrivande stund på 226556 kr (Mål ej uppnått). Vi har för stor kassa helt enkelt. 

Utdelningar: Detta mål var väldigt ambitiöst upplagt och trots ganska få utdelningssänkningar lyckades vi inte komma i mål. Totala utdelningar för i år verkar landa runt 177000 kr. Vi bommade målet med 13000 kr. Nästa årets mål kommer att vara mer realistiskt, och där måste vi ha i åtanke att flera högutdelare förmodligen kommer att sänka sin utdelning (Swedbank, Nordea, Sampo, Ocean Yield). (Mål ej uppnått)

Löneförhöjningar: Både jag och Fru Snålgris har haft lönesamtal, jag vet inte hur mycket förhandling de innehöll dock. Man presenterar sina argument och chefen återkommer med ett bud. Jag fick 950 kr i lönehöjning detta året, och Fru Snålgris fick efter mycket om och men 700 kr, vilket blev klart i mitten av november. Hon är inte det minsta nöjd då hon ligger ganska lågt pga de ingångslöner som fanns när hon påbörjade anställningen. regionen har höjt dessa rejält sedan dess, men som vanligt glömmer de att justera upp befintlig personals löner. Efter avklarade studier ska hon ta en rejäl fajt med arbetsgivaren, och hamnar hon inte på 30" kommer hon antagligen att söka sig vidare till kommunen eller något privat företag. Nuvarande lön är i princip en förnedring tycker hon. (Mål ej uppnått)

Vi lyckades alltså endast att uppnå 50% av våra mål. Detta är inget vidare bra resultat. Dock var utdelningsmålet alldeles för högt satt och baserades antagligen på en felaktig approximering. Målet med löneförhöjningar lyckades jag med, men inte Fru Snålgris. Dock är det ett oerhört svårt mål att uppnå, speciellt när man har med den offentliga sektorn att göra. De verkar ha som affärsidé att göra sig ovän med de flitigaste anställda så att de inte har något annat val än att söka sig vidare till andra arbetsgivare som visar mer uppskattning. Detta förstår jag inte alls. Gamla tanter som fick sin anställning för 40 år sedan verkar inte bry sig speciellt mycket om lönen, men de yngre "millennials" märker jag har en helt annan kämparglöd i sig. Detta är tydligt med tanke på hur stor rotation det var varit på de anställda på fruns arbetsplats. De yngre blir anställda, stannar nåt år eller två och drar sen vidare. Glöm detta med att vara trogen sin arbetsgivare. 

Den region där frun är anställd har i sin lönepolicy en punkt som heter "ett givande och ett tagande". Problemet är att de bara tar men inte ger någonting tillbaka. Frun har i princip slutat ställa upp med extrapass och att jobba extra nätter, då den extra ersättning som betalas ut inte på långa vägar kompenserar för hur rörigt det blir i familjelivet och hur mycket sämre man mår fysiskt och psykiskt. Man snackar från politikerhåll om att det ska vara si och så många sjuksköterskor och poliser, men man bör nog istället snacka om hur man ska behålla de man redan har. Detta verkar man glömma helt och hållet. En sjuksköterska som efter 5 år i yrket inte ens har kommit upp i 30000 kr i månadslön är helt enkelt för dåligt, speciellt om man jämför med andra yrkesgrupper med treårig akademisk utbildning. 

Personliga mål

Vi har även mål som inte har något med ekonomi att göra:
 • Utnyttja våra friskvårdsbidrag på 3000 kr till att må bra 
 • De tre U:na: Uppmärksamma, Uppskatta, Umgås
 • Herr Snålgris ska dricka mycket mindre alkohol
 • Mera vardagsmotion, t.ex. försöka stå mera på arbetsplatsen

Vi har utnyttjat friskvårdsbidraget till främst några spa-besök samt motionskort till simhallen där Lilla Snålgris tränat simning. Vi själva har inte motionerat något, men vi gör som så att vi köper ett 20-kort för 1000 kr, sen dras detta kort två gånger vid entrén, en gång för den vuxne och en gång för den lille. På så sätt behöver vi inte köpa någon barnbiljett eller familjekort som arbetsgivaren säkerligen hade tyckt varit misstänkt. Det har även hunnit bli två spa-besök under året, vilket är alldeles för lite. (Mål godkänt)

Vi försöker tänka på våra tre U så mycket det går, speciellt under den jobbiga hösten har detta varit extra viktigt. (Mål godkänt)

Herr Snålgris har i princip slutat dricka alkohol med undantag för några folköl till maten lite då och då. Jag vet inte varför jag gjorde denna drastiska neddragning, men jag började av någon anledning må riktigt dåligt när jag tog några glas vin, jag blev jättetrött, vimmelkantig, trög och psykiskt nedstämt, vilket är de totala motsatserna till hur jag normalt sett har reagerat på alkohol (glad, sprudlande av energi, och inte det minsta trött). Jag kostade faktiskt på mig ett läkarbesök för att kolla upp så det inte var något fel på mig, men läkarens slutsats var att jag var kärnfrisk, men kunde inte förklara varför jag helt plötsligt började må så dåligt när jag drack alkohol. Målet är i alla fall uppnått med råge. (Mål godkänt)

Vardagsmotionen har det inte gått så bra med. Vi försöker ut och promenera så mycket det bara går, men detta med att stå på arbetsplatsen fungerade inte. Jag tyckte det var väldigt jobbigt att skriva mycket på stående fot, det kändes onaturligt och väldigt jobbigt. Efter några veckor avbröts detta försök. (Mål ej godkänt)

Vi lyckades med 75% av dessa mål, vilket ändå får anses godkänt. Jag känner dock att vi nästa år måste ta krafttag när det gäller motionen, då denna är viktigt för både fysiken och psyket. Jag motionerade mycket mer för 10 år sedan, och då hade jag en helt annan energi. Nu har man passerat 40-strecket och det duger inte att känna sig som en 80-åring, speciellt inte med en aktiv 5-åring här hemma som vill hitta på både det ena och det andra.

Mål för 2020

Vad ska vi då hitta på inför det nya året som kommer? Nya mål har vi skissat på och dessa ser ni här nedan, vi börjar med de ekonomiska:

 • Sparkvot > 70% genomsnitt 
 • Månadsbudget utgifter: 16 000 kr genomsnitt 
 • Aktiesparande: 27 000 kr/månad 
 • Kassa:  > 150 000 kr < 200 000 kr
 • Utdelningar: >=230 000 kr totalt 
 • Löneförhöjningar: >= 900 kr /månad brutto 
 • Portföljbelåning < 10%

Inte speciellt mycket har förändrats. Vi ökar månadssparandet med en tusenlapp, samt ökar den övre gränsen för kassan och sätter ett utdelningsmål vi tror oss klara av. Vete fan varför vi ska ha 200 papp i kassa mer än att det känns väldigt bra. Jag har lagt till ett nytt mål som har med portföljens belåning att göra. Jag tror fortfarande på att utnyttja de låga räntorna för att skapa en hävstång med hjälp av belåning, men det är inte sunt att ha denna allt för hög, med tanke på den stora osäkerheten i både Avanzas Superränta ( de lägger till och tar bort bolag lite hipp som happ) samt att värdepapper i sig är sämre säkerhet än vårat huslån till exempel. En gräns på 10% känns vettig, och det innebär att vi i princip kan fördubbla belåningen mot dagens 5%.

Våra icke-ekonomiska mål har förändrats en smula:

 • Utnyttja våra friskvårdsbidrag på 3000 kr för att gå på spa, simma och göra annat som vi tycker är roligt.
 • De tre U:na: Uppmärksamma, Uppskatta, Umgås
 • Göra vår trädgård och uteplats mer tillgänglig och användbar
 • Göra mindre utflykter i närområdet
 • Motionera minst 30 minuter 3 gånger i veckan, t.ex. genom att springa, cykla eller gå raska promenader


Några av målen känner ni igen medan andra är helt nya. Vi fortsätter prioritera att spendera gratispengar från mitt företag. Ett nytt mål är att göra vår trädgård mer användbar. Vi påbörjade detta förra året genom att köpa en begagnad rampool. Denna ska i år kompletteras med en poolvärmepump och lite isolering. Detta gör att vi kan bada och simma minst tre månader om året utan att behöva ta oss till den närmsta sjön. Vi har 2500 m2 som idag mest är gräsmatta, och här tror vi att det går att skapa fler möjligheter till att umgås tillsammans. 

Vi testade i somras på möjligheten att besöka ställen i södra Sverige som vi inte har besökt innan och detta var väldigt uppskattat. Nu när Lilla Snålgris blivit lite större slipper vi den förhatliga barnvagnen och fler ställen är nu tillgängliga för oss. Vi har redan gjort en ansenlig lista på besöksmål, nu gäller det bara att vi får lite bättre och varmare väder. Vi kommer i och med detta mål skippa utlandssemestern för 2020. 

Det var allt för denna gång, håll ögonen öppna efter fler nyårskrönikor inom kort

13 kommentarer:

 1. Riktigt snygga mål det där. Särskilt imponerad av sparkvoten. I den takten är pensionen inte långt borta om ni vill det. :)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Aktiepappa och tack för kommentaren! Ja vi försöker hålla driftskostnaderna så låga som det bara går. Nu kommer de antagligen öka en del nästa år i och med en poolvärmepump som kommer kosta en del elektricitet under sommarmånaderna. Har tänkt att kompensera för detta med solpaneler, men det är ett framtida projekt. Såklart vill man gå i pension, men först vill man också ha det lite kul. Det går inte att skaffa några pooler på en utdelningsbudget enbart. Inte heller går det att utöka några banklån, så man bör ha byggt och köpt in allt man önskar sig innan den dagen.

   Radera
  2. Hehe, jag hör dig och tycker ni verkar resonera väldigt klokt!

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
 2. Nästan 200k i utdelningar på en portfölj värd runt 2 mille ger ju en direktavkastning på nästan 10%!! Det låter väldigt högt, Får man fråga hur ni lyckas med att få en sådan hög utdelning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Unknown och tack för kommentar.

   Nja, 200000/2753000 = 7,2% så inte riktigt 10%.

   Det har nog handlat dels om att köpa billigt och behålla, samt att vi inte är rädda för diverse högutdelare som Macerich, Oxford Lane, Ares Capital Corp etc. Men vi har även Investor, Tele2, Axfood och en hel del preffar som balanserar upp detta. I år ökade portföljens värde med över 800000 kr totalt. Vi får se vad som händer i nästkommande recession. Vi köper (nästan) inget bolag utan att göra grundliga efterforskningar först. Sen ska man inte stirra sig blind på DA, vare sig i positiv eller negativ bemärkelse.

   Radera
 3. Hallå Snålgrisen! Lite väl hårda omdömen om måluppfyllande. En större kassa är ju knappast en nackdel, kanske en omformulering kunde vara på sin plats: kassa >150 tkr.

  Man kan ju sätta höga mål men ser lite för negativt ut med 50% av målen uppfyllda även om siffran är korrekt. Kanske även stryka lönepåslaget som ändå är helt utom kontroll för de flesta löntagare i dagens Sverige när företagen tillämpar enkelriktad kommunikation: du får detta

  Säger grattis till ett bra år för er!
  Ni sätter ett väldigt högt utdelningsmål, ökning med hela 53 tkr. Känns tufft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare Kalkyl och tack för kommentaren!

   Ja kanske lite hårt, men det är samtidigt inte bra att ligga på ett berg av cash, bättre att betala skulder eller investera. Därav satte jag en övre gräns. Men du har rätt, cash är ingen nackdel hehe.

   Jo året har varit bra. I skrivande stund när jag inkluderar nästa årets utdelningssänkningar hamnar jag på en prognos kring 200000. Då är inte alla årets utdelningar och insättningar inräknade. Vi får se hur det blir när nästa år går mot sitt slut ;)

   Radera
  2. Grymt, jag anade ditt svar när jag skrev. En ordentlig stek!

   Radera
 4. Bra jobbat! Utdelningarna täcker ju nästan era utgifter. Ska bli kul att följa er mot 2020 års mål :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej sköterskan och tack för kommentar!

   Ja vi börjar närma oss att vi täcker de löpande lkostnaderna, men vi vill såklart ha lite grädde på moset också, så vi har en minimigräns för 25000 kr för att ens överväga att lämna in passerkorten. Då ska vi även ha amorterat ner lånen rejält och ha köpt in alla "leksaker" till hus och trädgård, så att det inte kommer några större dyrare överraskningar när man har begränsad budget.

   Radera
 5. Roligt att läsa er blogg, läser någon gång/veckan men den är väldigt utförlig och lite med glimten i ögat kan jag uppleva =) Det hade varit kul och se lite analyser i bolagen men jag kanske får scrolla bakåt för att hitta dessa.

  Gott nytt år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecka och tack för din kommentar!

   Försöker skriva på ett sätt som gör det både lättläst och underhållande. Gör inte jättemånga analyser av bolag, då det finns bloggar som gör detta betydligt bättre än vad jag någonsin kunde göra, t.ex Petruskos blogg. Däremot skriver jag lite då och då om jag tar in nya bolag i portföljen och varför jag har valt att göra detta. Likväl även när jag säljer eller minskar ner något.

   Gott nytt år själv! Hoppas du hänger med oss in i 2020!

   Radera
 6. hej alla i den här bloggen, jag vill tacka Dr jasper doctorjaspermagic@gmail.com den fantastiska trollformleren som hjälpte mig att få tillbaka mitt ex efter att jag blivit lurad av fyra trollformler som påstår sig vara äkta och äkta, jag kontaktade denna fantastiska trollformel på När jag tappade hoppet om att jag inte kunde få tillbaka min man gjorde jag precis som den här mannen bad mig göra och till min stora förvåning händer allt på det sätt som den här fantastiska trollkarlen sa till mig att det kommer att hända. min man som inte har ringt mig den senaste månaden ringde mig precis efter att Dr Jasper Malo förtrollade honom, och jag är verkligen förvånad över att det fortfarande finns bra trollformler som Dr Jasper Malo som är så kraftfulla. Jag är verkligen glad idag över att se min man tillbaka till mig och till och med älskar mig mer än någonsin innan jag träffade honom. Jag kommer inte att förlåta mig själv om jag lämnar den här bloggen utan att tappa e-postadressen till denna fantastiska trollkarl för er som kan behöva hans hjälp att kontakta honom. så här är e-postadressen för denna fantastiska besvärjelse: doctorjaspermagic@gmail.com kontakta henne nu och alla dina problem kommer att vara borta för alltid

  SvaraRadera