söndag 1 december 2019

Månadsrapport November 2019

God första advent på er allesammans! Vi kom precis tillbaka från en tur ner till Ronneby för att gå på julmarknad. Lilla Snålgris fick rida på häst och vi åt lite grillat med en våffla till efterrätt. Marknaden som sådan var inte speciellt stor, men det var skönt att få komma ut lite.

I övrigt har allting rullat på som vanligt. Man längtar till julen då jag har lyxat till det med hela tre veckors ledighet. Jag har fortfarande några föräldradagar att plocka ut, och kände att en längre tids ledighet är på sin plats. Två och en halv veckor av jobbet återstår för hela 2019. Det känns riktigt skönt.

Inkomster och utgifter

Hur har det då gått med ekonomin? Vi kollar på det sedvanliga Sankey-diagrammet:


Våra inkomster har varit ganska normala. Fru Snålgris pluggar och jobbar vilket gjorde att lönen blev jättekonstig förra månaden, då någon på lönekontoret hade gjort fel. Den saknade lönen kom då denna månaden istället. Utdelningarna har trillat in som de ska och våra extrainkomster i form av barnbidrag och hyra för garage har också dykt upp när de ska.

Utgiftsmässigt har det varit en jobbig månad. Vi gjorde service på bilen vilket fick transportkostnaderna att skjuta iväg rejält. Dessutom hade en återförsäljare nån sorts jubileumshelg och gav 40 öre rabatt/liter diesel, vilket gjorde att jag tankade fullt. Våra matkostnader har också av okänd anledning varit högre än normalt. Fru Snålgris sitter mycket hemma och pluggar, och det har nog blivit en och annan extratur till affären utöver våra normala veckoinköp. Summerar vi det hela hamnar sparkvoten på 72%. Allt över 60% tycker vi är bra, och över 70% är väldigt bra.

Pengamaskinen

Hur har då våran kära aktieportfölj aka "pengamaskin" presterat under månaden som har gått? Man kan väl säga att index har presterat bättre och vi ligger några procent efter. Det har varit fortsatt tufft för banker, vilket definitivt har märkts på värdeutvecklingen.


Vi har tappat ungefär lika mycket som vi har satt in. Ovan diagram är från Avanzas nya webbgränssnitt. Det är snyggare och tydligare än det gamla, men saknar några funktioner för att det ska bli fullt användbart. Jag gillar deras nya funktion för att se värdeutveckling både med och utan utdelningar/insättningar:


Man kan se att det tog rejäl fart under början av året och sen i april kom merparten av de svenska utdelningarna. Sen har det gått sakta uppåt för att vända nedåt under slutet av året. Vi ligger på en total utveckling på 19%, vilket jag tycker är okej för en portfölj med en del REIT, BDCs och preffar, alltså högutdelande instrument med ganska blygsam värdeutveckling.

Köp och sälj

Det har blivit några affärer under månaden. Jag har gjort en strategisk omgruppering i våran kapitalförsäkring och ISK. Belåningen var aningen hög, och jag har därför skrotat dessa tre innehav:
 • Macerich
 • Venturepoint Capital
 • Hemfosa Pref
Anledningen till säljet är att Veturepoint hade sämre framtidsutsikter efter senaste kvartalsrapporten och jag ansåg denna var en av de sämsta av våra BDCer. Macerich ville jag egentligen inte sälja då jag tror att en uppgång kommer inom det närmsta året, men fick upp ögonen för en annan REIT Tanger Factory Outlet Centers, som har bra utdelning på ca 10% DA och betydligt lägre skuldsättning än Macerich. Risken för utdelningssänkning verkar också anses som betydligt lägre. Vi får se om det var ett bra drag. Hemfosa Pref sålde jag för att de snart kommer att lösas in och jag vill använda pengarna till något annat.

Vad har jag då köpt:
 • Tanger Factory Outlet Centers
 • Alm Equity Pref
 • AXA Sa
 • Royal Dutch Shell
 • SEB A
Tanger är som sagt en ersättare till Macerich, då jag vill investera i nedtryckta REITs. Alm köpte jag för att den har visat sig vara en stabil REIT med kunniga Joakim Alm bakom rodret. DA ligger på ca 8% vilket indikerar en del risk, men jag chansar att det går vägen!

AXA är en fransk bjässe till försäkringsbolag. Aktien ingår i Superräntan och DA är ca 5,5%. Shell känner nog de flesta till, det är en energibjässe som även den ingår i Superräntan. DA ligger också på ca 5,5% och den har klarat sig betydligt bättre värdemässigt än t.ex. Exxon. Vi får se om dessa innehav blir bra, jag kommer att öka försiktigt om tillfälle ges och kursen går neråt. Efter det dråpliga avsnittet av Uppdrag Granskning där man verkligen greppade efter halmstrån köpte jag en slask med SEB A, den för närvarande enda av våra banker som inte har indikerat en utdelningssänkning för 2020.

Nu laddar vi för december månad som jag hoppas bjuder på lite julstämning i form av god glögg, pepparkakor, lite snö och glada julsånger. Jag hoppas på att börsen fortsatt går stabilt och att vi avslutar året med runt 20% uppgång. Dock vet jag vad som hände förra året vid nyår, då var det ett otroligt köpläge i de flesta aktierna, men jag fegade ur. Om det händer något liknande kommer jag att vara beredd, kanonerna är laddade och vi har gott om ammunition.

Hur har du förberett dig på en större nedgång, när och om den nu kommer? 

9 kommentarer:

 1. Din månad ser bra ut. Trevlig sparkvot minst sagt, jag landar kring 58-65% denna månad beroende på hur resterande kostnader ser ut.

  Tanger Factory Outlet Centers har jag själv kikat på och doppade faktiskt tårna i aktien tidigare i år men sålde relativt hastigt då jag fick kalla fötter. Valde istället Simon Property Group och Unibail Rodamco Westfield inom samma område; köpcenter. Båda har presterat helt OK sedan köp.

  Vad gäller möjlig nedgång på börsen så har jag en buffert på ~30% av eget kapital på ett sunkigt sparkonto med 0,65% ränta redo att skjutas in till portföljen. Jag har även hållit ned belåningen i portföljen så den kan utökas markant när köptillfällen ges och bufferten använts upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjenare GlobalPicker och tack för kommentar! En sparkvot på runt 60% är ju väldigt bra! Ja, SKT är ju en chansning helt klart. De har en aningen mossig affärsmodell men de tjänar bra med pengar, har rimlig utdelningsandel och bra DA. Expertisen verkar inte se någon större risk för utdelningssänkning.

   Alltid bra att hålla lite cash vid sidan om. Jag hade inte det förra jul/nyår och gick miste om en stor rea.

   Radera
 2. Svar
  1. Hejsan Aktiepappa och tack för kommentar!

   Jag gillar grafer, de säger mer än en massa text. Det är såklart alltid trevligt när de lyser blått också.

   Radera
 3. Svar
  1. Hejsan Thoke och tack för kommentar!

   Ja vi gillar att spara. Kanske har vi lite för mycket cash, närmare 200", men det är väl bra att ha en regnig dag tänker jag.

   Radera
 4. Tjenare Snålgrisen,
  Fantastiskt bra gjort och lika imponerande varje månad jag ser era siffror då ni även har barn.

  Har dock en fråga och det är om ni låter lönerna gå in i något skatteparadis ed? Om jag i all hast räknar rätt har ni tillsammans betalat c:a 25% i skatt på en inkomst av dryga 77000:-.

  Får inte riktigt ihop detta.

  Ha det bäst👍

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan Malte och tack för kommentaren!

   Ja det är en önskedröm att man kan hitta ett sätt att sänka skatterna till rimliga nivåer. Tyvärr var det excel som inte hade hängt med riktigt, och jag var tydligen för lat för att kontrollräkna det hela. Det blev för lite skatt och för mycket månadssparande helt enkelt. Bra att du hittade felet, diagrammet är nu uppdaterat.

   Ja jämfört med våra grannar lever vi nog ganska snålt, men vi har försökt maximera sparandet för alla olika kategorier och lämnar inget åt slumpen. Jag känner dock folk som gått ytterligare en nivå åt det extrema, där de lär sina barn att simma själva för att slippa simskoleavgiften, skippar a-kassa och barnförsäkringar och cyklar sommar som vinter. Riktigt så extrema är inte vi :)

   Radera
 5. Hej Spanguolis och tack för kommentar!

  Tackar för den förmodade positiva kritiken :)

  SvaraRadera