tisdag 10 november 2020

Månadsrapport oktober 2020 + lite annat

Detta årets höst är betydligt varmare än normalt, vilket vi Snålgrisar tycker är skönt. Uppvärmningskostnaderna är hyfsat låga de också, vilket vi tackar för. Jag har påbörjat arbetet med att ta in offerter för solpanelsanläggningen, och kan bara konstatera att det finns tre olika typer av säljare:

 • De som hör av sig med en standardoffert, vare sig mer eller mindre. Ofta ganska dyr.
 • De som hör av sig för ett initialt samtal och efterfrågar mer detaljer. När dessa detaljer lämnas blir det radiotystnad och de går under jorden.
 • De som ringer tre gånger om dagen för att "återkoppla" och efterlysa mer detaljer och inte verkar läsa det jag skriftligen skickar till dem.
Vi har fått tre offerter som alla hamnar ungefär liknande i pris, runt 14 kr/kW utlovad effekt. Vi får se nu hur vi går vidare,  då ingen av de tre offerterna har 100% av vad jag har efterfrågat. Det är SVÅRT att beställa solpaneler då olika företag förordar just sin lösning, och ingen verkar ha tillgång till någon sorts simuleringsmjukvara där man enkelt bygger en 3d-modell på samma plats som huset ligger, och sen kan simulera hur solen faller in med eventuella skuggor i åtanke. Istället kommer det massvis med frågor om vad vi har som kan tänkas skymma, och om vi vill ha solpaneler även på öster eller väster taksida. Allt detta hade jag förväntat mig att en seriös leverantör hade simulerat fram, och därefter kunnat ge mig ett antal olika prisalternativ att välja mellan. 

Månadsrapport

Nåväl, det blir en aningen komprimerad version av månadsrapporten då jag har haft begränsat med tid att lägga på bloggen denna månaden. Vi tittar på utgifter och inkomster:

Nettoinkomster oktober: 71.481 kr
Utgifter: 15.422 kr
Sparkvot: 73%

Det finns inget nämnvärt att notera under månaden som har gått. Vi hade fina utdelningar på över 25000 kr, och lyckades hålla utgifterna till ett minimum. 

Uppdaterade belåningsvärde och superräntor

Vi fick som vanligt under början av november ett meddelande från Avanza om deras förändrade belåningsvärden för värdepappren. Ett meddelande som jag alltid får lite ont i magen av. Jag hade förväntat mig stora förändringar med tanke på hur börsen har gått upp och ned de senaste månaderna. Jag blev glatt överraskad av att INGA av mina innehav påverkades, inte ens de bolag som ingår i superlånet. Några saker var dock lite förvånande

Swedbank ingår fortfarande inte i Superlånet. Det värdepappret plockades bort under dunkla förhållanden strax efter att UG gjorde ett reportage om misstänkt pengatvätt. Sedan dess har mycket hänt, men Avanza verkar fortfarande inte intresserad av att ta tillbaka denna enda nordiska bank som inte längre finns med i värdepapper godkända för superlånet.

Jag hade räknat med att Exxon hade trillat ur superräntan, med tanke på deras usla prestation under året som gått. De finns kvar. Brookfield Renewable gav för några månader sen ut en vanlig aktie istället för sitt Limited Partnership. Märkligt nog har denna nyutgivna aktie 0% i belåningsvärde, vilket jag hade hoppats skulle justeras. 

Pengamaskinen

Hur har det då gått för pengamaskinen? De senaste dagarna har det gått väldigt bra må jag säga. Jag köpte faktiskt en stöt i Exxon bara dagarna innan den avancerade 11%. Vi får se hur det artar sig i det långa loppet. 

Denna veckas uppgångar


Dessa uppgångar verkar vara ett resultat av både Bidens vinst och Pfizers svagt hoppfulla rapport kring corona-vaccin. Det är dock flera bolag som inte rört sig nämnvärt, t.ex Oxford Lane, Ocean Yield med flera high yield-bolag. Uppgångarna har främst varit i säkrare värdepapper och större bolag. Tittar vi på hur pengamaskinen presterat under året ser det ut såhär:En bra bit ifrån break-even med andra ord. Dock har vi ökat vårat YOC ganska rejält tack vare att vi kunnat köpa aktier till betydligt lägre priser. Dock har dessa aktier inte rört sig speciellt mycket uppåt, men då de har bibehållit eller ökat sina utdelningar kommer dessa fördelar främst märkas på månadsutdelningarna. Det är stor skillnad mot andra bloggare som t.ex. Professor Kalkyl som har åkt om oss med mer än en miljon kronor. Han satsar främst på värdebolag, och då är det enklare att få upp värdet på sin portfölj. De bolag vi äger som t.ex. IBM, AT&T, AXA med flera, de rör sig inte speciellt snabbt uppåt. Däremot hoppas jag på snabba vändningar i våra high yields som REITs och BDCs, när världen så sakterliga återgår till det nya normala, efter att ett vaccin har distribuerats och folk vågar resa igen. Under tiden verkar ingen vilja investera i dessa bolag, även om deras senaste kvartalsrapporter var riktigt trevlig läsning. Ocean Yield höjde dessutom sin utdelning en aning, vilket jag inte hade väntat mig. Detta var tyvärr inget som marknaden brydde sig om, trots alla köprekommendationer. Alla väntar på att Covid-19 ska försvinna innan riskaptiten ökar så pass att det är lugnt att investera även i dessa bolag. Under tiden är det storbanker och storbolag som pengarna flödar till. 

Hur gör du med dina high-yieldinnehav? Köper du mer eller ligger du still? Bolag som ARCC, NEWT med flera handlas ju till trevlig rabatt mot NAV.

11 kommentarer:

 1. Du är inte ensam med att ligga minus i år. Jag är fortfarande -4% men de senaste dagarna har varit bra så det går sakta åt rätt håll. Mina high-yield innehav behåller jag. T.ex. Ocean Yield tycker jag ser bra ut men det syns inte på aktiepriset. Där funderar jag på att öka vid nästa lön.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Money for Nothing och tack för kommentar!

   Ja, vissa uppgångar har ju skett i merparten av de aktier jag äger, men inte på långa vägar likadant som vissa typer bolag.
   Ocean Yield ser bra ut på pappret, men jag antar att det är en psykologisk spärr att investera i olja/gas för många. Sen har de sänkt utdelningarna ganska friskt också, vilket jag tror spelar in. Jag hoppas verkligen inte att de fastnar på dessa värderingar utan orkar upp till i alla fall 60-70 NOK. Den som lever får se. Jag köper ganska mycket i högyieldande bolag för tillfället, men även en del Resurs Holding och Millicom, som båda ser attraktiva ut.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hallå Snålgrisen och (korkade mobil som ofta envisas att ändra och till ich men hann rätta denna gång) tack för omnämnandet!

  Mycket märkligt med Swedbank och superlånet, tänkte precis som dig på detta.

  Igår fick du väl ändå en rätt bra upprekyl på olja o lax, eller?!

  IBM är ju ingen rolig aktie hittills, får hoppas den går bättre på sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEjsan Kalkyl och tack för kommentar!

   Jasså du vågar skriva på telefonen, jag hatar det, det mesta blir ändå fel och det är allmänt pilligt att hålla på med. Nej, då behövs 100% korrekt diktering för att jag ska orka svara något annat än en kort mening i nåt meddelande.

   Ja det är sketskumt med Swedbank. Jag gissar att de inte har råd att ta in den, då ägarbasen är så stor... nån som har twitter kanske kan fråga Niklas A? Han brukar ju vara vettig att snacka med.

   Nja, det var Exxon som gick upp 11% men ligger ändå tungt back i dessa bolag, som tappade 50-60% av sitt värde. Att då gå upp 11% är en droppe i havet. Mowi sålde jag för länge sen innan den störtdök. Har inte köpt tillbaka, tycker branschen är alldeles för volatil. Håller på att vikta ner mig i sådana bolag.

   IBM måste förnya sig, likt det som MSFT gjorde under Nadella. Steve Ballmer var ankaret som höll tillbaka det bolaget. Visst, 90% av all världens finanstransaktioner körs på IBM Stordatorer, men hur hippt är det att jobba med sånt? Nä, de måste bättra på sin image ganska rejält och börja tjäna mer pengar. De tappar nån % i marginal för varje kvartal som går, det duger inte.

   Radera
  2. Ah, du bekräftade mina misstankar om att dina långa o välskrivna svar inte skrivs på mobil! Nej fy, det är skitjobbigt att svara på mobil. Skrället fattar inte att svenska är mitt språk, men ja den (google virtuellt tangentbord för inmatning så inte telefonen egentligen som bär felet) är väl förvirrad då vi lokalisationen är i Sverige och då tom myndigheter övetsätter allt på 10+ språk så kan man förstå. Engelska o svenska borde väl räcka i form av invandringsservice?!...

   Radera
  3. Ja, arabiska verkar ha blivit ett nytt andraspråk i Sverige. I vår kommun bor det inte speciellt många asylsökande, men likväl har kommunen satt upp en massa skyltar överallt på svenska, engelska, arabiska och några andra helt okända språk som varnar om covid. Min fru som är invandrare undrar varför inte hennes språk finns med, då det trots allt bor en hel del från hennes land i kommunen med omnejd. Ja det kan man ju undra...

   Radera
 3. Tips är att kolla solceller hos Ikea, de har ett simuleringsprogram via sin leverantör!
  https://www.ikea.com/se/sv/customer-service/product-support/solar-panels/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Unknown och tack för kommentar!

   IKEA är en av de leverantörer som vi har fått offert från. De hade ett standardpaket, och verkade ganska ointresserade av att kolla vårat läge, de kör med optimerare istället så slipper de skräddarsy paketen. Jag vill inte ha optimerare, och då hade de inte så mkt annat att erbjuda. IKEA är nog mer för de som inte har så stora krav vare sig på vad de får eller vad det kostar (då de (Svea Solar) var ganska dyra)

   Radera
 4. IBM skulle jag inte riktigt vilja satsa på själv. Nuvarande chefen kanske är ett lyft, men enormt misskött av diverse chefer i årtionden nu. Stordatorn är fantastisk, men sin målgrupp bryr man sig inte så mycket om...det verkar vara viktigare att få in andra i denna värld och från dem verkar motståndet stort. Därtill en massiv "outsourcing" till Indien och andra låglöneländer, samt den tidigare satsningen på service/konsulting har ju varit en total katastrof.

  Väl värd att titta på (YouTube): https://www.youtube.com/watch?v=l4b1D1vWRnc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Skeptisk och tack för din kommentar!
   Jag håller med dig om att de i sin nuvarande form är lika heta som en floppydisk, men jag kan nog tycka att de har en enorm förbättringspotential. Lite synd att den nuvarande VDn rekryterades inifrån organisationen. De har ju ett antal kassakor som producerar kassaflöde, men jag är tveksam om de kan skapa den attraktionskraft som andra tech-bolag som Tesla, Apple med flera klarar av. De påminner mig lite om en "Teknikbolagens utility", inget som syns och hörs men som är nödvändigt för att mycket av infrastrukturen ska fungera.

   Teknikbolag lever och frodas på grund av dess anställda och deras kunskaper. Titta på ett bolag som Ford, som antagligen går i konkurs inom ett antal år. De har ingen kunskap inom elbilsdrivlinor, inga batterifabriker, inga elbilsmodeller värda namnet. Hur i hela friden ska de kunna slå sig in på en marknad de inte har vare sig produktionskapacitet eller knowhow inom? Lycka till...

   Det är väl inte riktigt lika illa för IBM, men det krävs att de gör några riktigt stora förändringar för att vända upp den nedåtgående trenden. Något i stil med kvant-datorer...

   Radera