måndag 30 november 2020

Utdelningar November 2020 + funderingar om strategier

 Vintern är inte bara på väg, den har anlänt, i alla fall här hos oss. Flera dagar i rad har det varit minusgrader men snön har till Lilla Snålgris förtret inte kommit ännu. Vi som är lite äldre ligger inte tröstlösa över detta, utan längtar snarare till våren och sommaren igen. Vintern får vara något obehagligt som vi hoppas ska passera så fort som möjligt. Ibland är det trist att vara vuxen, för jag minns när man var en liten plutt och blev själaglad när årets första snö kom. 


Nu för tiden är det andra nyheter och händelser som gör att man blir glad, till exempel när det trillar in utdelningar på kontot. Det är inte lika illa som John D Rockefeller, som påstås ha sagt att det enda i livet som gjorde honom riktigt glad var just utdelningar. Därhän hoppas jag att jag inte till slut hamnar, det låter lite för trist.Denna månad fick vi ca 9500 kr, vilket såklart inte är fy skam. Dock är det två bolag som inte har delat ut, och det är Resurs Holding och Investor. Sen har våra gamla trotjänare Oxford Lane Capital samt Ocean Yield i princip halverat sin utdelning jämfört mot pre-covid. Man får väl vara glada för att Ocean Yield höjde sin utdelning något denna gång, men det är ändå långt kvar till hur det var innan. Det verkar som om flera bolag fortfarande är väldigt konservativa med att dela ut pengar även om utrymmet finns. Jag antar att man vill se att ett vaccin delas ut och att folk börjar resa igen, innan man vågar vrida på kranen för fullt. Det ska bli spännande att se hur mycket bankerna vågar dela ut nu till våren som kommer. Jag (och många med mig) hoppas såklart både på en vanlig utdelning men även en extrautdelning. Bankerna har klarat sig väldigt bra trots den kris som har varit, och det finns ingen anledning till att ska lägga pengar på hög. 

Börsen har även den tagit ett litet glädjeskutt uppåt nu med glada vaccin-nyheter och ett avslutat presidentval, där även sådana bolag som Exxon har fått upp sin kurs något från de träsknivåer de har skvalpat i under några månader. Det är dock långt kvar tills dess att vi är uppe på de nivåer som vi var på innan. Kanske kommer vi aldrig dit igen. Det är kul att riskaptiten har ökat något hos investerarna. Flera av våra BDCs är till och med på plus, det är egentligen bara de energi/oljerelaterade bolagen som inte har lyft rejält än.

Det var en diskussion på en annan blogg, tror det var hos KTM, där det pratades om hur man kan tjäna på stora nedgångar. Man kan då undra varför vi inte tjänade storkovan på den nedgång som var? Ja det är väldigt enkelt, och har att göra med kassans storlek i förhållande till portföljens värde. Säg att vår portfölj hade ett värde på 2,8 miljoner innan nedgången. Sen gick den ner med ca 40% till 1,6 miljoner. Vår kassa i denna stund var ca 100000 kr. Denna kassa användes till fullo för att köpa värdepapper, lite utspritt på olika bolag och vid olika tidpunkter. Hur stor nytta gjorde dessa pengar för värdet på portföljen på det stora hela? Inte speciellt stor. För att verkligen kunna utnyttja den uppgång som kom efteråt krävs det:

1) En betydligt större kassa, säg 500000 kr.
2) Köp endast bolag som är garanterade en rejäl uppgång.
3) Köp på botten

Flera av de bolag jag handlade har t.ex. inte ökat mer än såg 10% medans andra som vi inte köpte har gått upp 100-tals procent. Vi spred dessutom ut inköpen vilket gjorde att den där absoluta bottnen inte prickades utan det handlades både innan och efter. För de 100000 kr som vi utnyttjade var det kanske 30000 kr som användes där de gjorde maximal nytta (enligt de tre punkterna ovan), resten gav liten eller medelbra verkningsgrad. Och det är detta som gjorde att vi sitter där vi gör idag. Andra bloggare pumpade in väldigt mycket pengar och kunde således få en betydligt bättre verkningsgrad rent värdemässigt och sitter idag med betydligt större värde än de hade innan. Vi med en begränsad kassa satsade istället på att göra oss av med sämre bolag och köpa bättre bolag till väldigt fina priser. Detta kommer att märkas på portföljen framöver, vi kommer att ha ett mindre antal bolag av högre kvalitet, nu när vi vet hur de hanterar en finansiell kris. Sen är inte alla kriser likadana, men jag tycker ändå att vi fick en bra överblick över vilka som var starkare respektive svagare. Sen får man såklart vara medveten på att Mr Market är nyckfull och i bistrare tider överges allt som har med hög risk att göra, t.ex. Oxford Lane Capital. Jag har istället försiktigt ökat min position i detta bolag, då jag förutsätter att investerarna hittar tillbaka när väl riskaptiten ökar. Nu har alla pumpat in allt de har i tech-bolag, men förr eller senare vänder vindarna och man återgår till mer traditionella värdebolag.

Sammanfattningsvis har vi förfinat vår strategi och kämpar oförtrutet på längs den utstakade vägen. Våra utdelningar trillar in varje månad och som jag ser det kan det bara bli bättre framöver, då inställda utdelningar delas ut med en bonus och flertalet bolag gör utdelningshöjningar. Dessvärre kommer det att finnas branscher som har väldigt långt kvar till en återgång, t.ex. resor, hotell etc. Där väljer jag inte att lägga några pengar, då jag ser det likvärdigt med att köpa en trisslott (SAS t.ex). 


Har du fortsatt med utdelningsinvestering, eller har du försökt rida på vågen av uppgångar hos teknikrelaterade bolag?

5 kommentarer:

 1. Inte alls illa med 9500kr i utdelningar! Själv kom jag nog inte ens upp i en tusenlapp.
  Jag fortsätter med utdelningsinvestering, men har köpt några svenska (förhoppningsvis) tillväxtaktier och lite techfonder, mest för att hänga med sin tid. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej investeringsundersköterskan och tack för kommentar!

   Ja det är fina pengar, som man tyvärr inte ser röken av då de återinvesteras. Ja det är inte fel att diversifiera sig, då få tech-aktier ger vettig utdelning. Vi äger t.ex. lite Tesla vid sidan om, då detta bolag, även om det är nu svinhögt värderat, har framtiden för sig. De är nytänkande på så många områden, att jag gratis kan erbjuda dem en slogan "Let's reshape the future".

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Härligt med nästan 10.000! Har fortsatt med utdelningsinvestering men även köpt lite tillväxt, CRISPR gick upp 10% dagen efter jag köpt och nu blev det mentalt jobbigt att fylla på. Kl 15.30 sitter jag beredd att eventuellt köpa in Square ��.

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie och tack för kommentar!

   Ja det är alltid tråkigt när en aktie sticker iväg och man inte har köpt. Bara lugn, det kommer fler köptillfällen. Vi har under senaste månaderna försökt löpte småposter lite då och då och sprida det så gott det går, då vi räknar med att flertalet bolag kommer att sticka iväg, och har gjort så... dock har vi en stor massa av aktier som inhandlades innan covid, och dessa tar tid på sig att återhämta sitt värde, som jag skriver om i inlägget ovan.

   Radera