lördag 5 december 2020

Månadsrapport November 2020 + insättningar

 Då var det dags för ytterligare en månadsrapport. Jag kan se på statistiken att detta tillsammans med utdelningsinläggen är den typ av blogguppdateringar som lockar minst antal läsare, men jag tycker ändå de är viktiga för kontinuiteten. Därför fortsätter jag att producera dem. Jag kommer dock fortsättningsvis att skippa sankey-diagrammen och endast redovisa utgifter och inkomster i enkel textform. Anledningen till detta är att vi har en ganska likformig ekonomi och det händer inte så mycket från en månad till en annan. Vill man se det ungefärliga pengaflödet går det bra att titta några månader tillbaka på ett sankey-diagram där.Inkomster och utgifter

Vi hade en bra månad inkomstmässigt, det ska jag inte sticka under stolen med. Dock var det lite förlupen föräldrapenning som dopar resultaten något, men alla pengar som sätts in på kontot är bra pengar.

 • Nettolöner: 53513 kr
 • Utdelningar: 9600 kr
 • Övriga inkomster: 4151 kr (barnbidrag, föräldrapenning, sälj på fb-marketplace)

Utgifterna ligger på stabila nivåer, mest kanske för att julklappsköpen inte har kommit igång riktigt. VI har dock redan bunkrat upp med mat så att både kyl och frys bågnar, då det har varit en del kampanjer i affärerna i närheten. Våra utgifter hamnar på rekordlåga 10856 kr! Fördelat i de olika "Lyxfällan-kolumnerna" blir det som följer:

 • Mat: 4072 kr
 • Kläder: 0 kr
 • Bostad: 4053 kr
 • Övrigt: 2138 kr
 • Transport: 593 kr
Utfallet ska till viss del tillskrivas turen, då vi har några räkningar som kommer antingen varannan eller var fjärde månad och denna månad kom ingen av dessa. Elräkningen var dessutom relativt låg pga det milda vädret, även om det mesta där kopplas till svinaktiga nätpriser här i SE4 tack vare S/MP och tidigare regeringar som inte har klarat av att bygga ut effektöverföringen från norr till söder. De som har rörligt elpris fick en liten försmak av framtida elpriser då två kärnkraftverk stoppades för några dagar sen och elpriset gick upp till över 300 öre/kWh. Jag är mer och mer övertygad om att alla bostäder som kan ska skaffa sig solpaneler på taket, gärna ihop med batterilagring, för att göra sig så fristående från elnätet som det bara går. Tyvärr fungerar solpaneler dåligt nu på vintern, men har man sålt tillräckligt under sommaren ser kalkylen ändå ganska bra ut när man köper tillbaka elen under vinterhalvåret.

Insättningar vs värdeökningar

Jag fick ett läsarbrev där en av mina läsare undrade varför jag inte själv redovisar hur mycket jag sätter in i portföljen. Jag tackar för brevet och förstår att bakgrunden är att jag på andra bloggar har "gnällt" lite över att bloggarna visar jättefina siffror över hur deras portföljer stiger i värde, men döljer hur mycket av detta som kan tillskrivas rena insättningar och hur mycket som är värdeökning från värdepapper. Det är ju t.ex. lätt att skriva "Min portfölj slog nya höjder, nu fem miljoner!!" Är tre av dessa miljoner en insättning från ett arv, då är det ju inte så konstigt att portföljen ökar så mycket i värde. Dock kanske läsare som inte har följt bloggen sedan innan och har ett ungefärligt hum om portföljvärdet förstår detta, utan tror att den snabba utvecklingen är en följd av bloggarens exceptionella investeringsförmåga och förmåga att hitta snabbväxande aktier. För oss som håller på med utdelningsaktier är det dock så att merparten av dessa aktier inte är några raketer utan stabila, långsamt tuffande bolag som delar ut runt 3-8% och med en ganska modest värdeutveckling. Jag kommer därmed i transparensens anda att nedan redovisa hur mina egna insättningar sett ut under året:Vi gjorde en lite större insättning i december 2019 och därmed blev det en mindre sådan i Jan 2020. I April överförde vi vår kassareserv för att stabilisera portföljen som rasade handlöst. Det blev även en del inköp. Sen har det tuffat på med insättningar under resten av året. När börsen föll lite i augusti blev det en dubbel insättning där och inget i september. Vi har ännu inte satt in något under december, men ämnar sätta in minst 20000 kr.

Som det enkelt går att se har vår portfölj enbart med insättningar ökat i värde med 315000 kr under 2020. Sen gör ju även utdelningarna sitt, och det som blir över där är värdeökningar från värdepapper. Vi ligger fortfarande på minus för helåret, men räknar med ett väldigt starkt 2021 om allt går som det ska med Covid-19, då vi sitter i ett antal bolag som har börjat stiga men som jag tror har mycket kvar att ge värdemässigt:
 • Svenska banker
 • Reits
 • BDCs
 • CLOs
 • Olja/Energi
Ett antal bolag har även sänkt sina utdelningar under året som gått, och jag räknar även här med att dessa ska återuppta utdelningarna och då kommer vi att ha ett riktigt fint GAV. Men det är som sagt fortfarande endast förhoppningar.

Sitter du på några aktier som ännu inte har lyft? Vad tycker du om den "nya" månadsrapporten? Skriv och berätta i kommentarsfältet.

7 kommentarer:

 1. Hallå Snålgrisen, jag tycker den ser bra ut. Sankey diagrammet var rätt rörigt så inget jag saknar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Jag gillade sankey-diagrammet för att man såg på ett överskådligt sätt hur pengarna flödade åt olika håll, dock tog det lite tid att pilla med varje gång, och siffrorna avvek sällan så mycket. Skönt att du inte saknar det hehe. Håller på att jobba med lite olika grafer som ska sammanfatta år 2020, men de kommer i samband med nyårskaramellerna på bloggen :)

   Radera
  2. Trevligt, trevligt med lite grafer till nyår! Det var snyggt Sankey och lärde mig att det fanns men som sagt lite svårtolkat ibland. Läste nyss att resebokandet ökat med 146% på kort tid, dags för oljerevansch?!

   Radera
 2. Jag tycker alltid det är roligt när du skriver, jag gillar detta nya formatet liksom jag gillade det tidigare! 😊 Igår sålde jag av en hel del EPR som verkligen inte lyft, detta i utbyte mot flera innehav i ARK, får se om det var rätt.

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie och tack för din kommentar!

   Ja ibland får man prova sig fram och testa lite nytt för att se hur det fungerar.

   Ahh ja EPR kommer att ta låång tid på sig att återgå till tidigare nivåer om det ens inträffar alls. Jag sålde till förlust som jag helst inte vill tänka på, men jag sover gott med vetskapen att de pengar som ramlade ur affären gör betydligt större nytta nu. Ibland smärtar det att sälja till förlust men det blir läropengar som gör portföljen bättre och med förhoppningsvis högre kvalitet. Dena pandemi har lärt mig hur de olika bolagen tänker och reagerar när det gäller både värde och utdelningar. Nu var det ju lite speciellt då vi fick en perfekt storm där egentligen de flesta värdebolag drogs ner i kvicksanden, och ur denna har endast ett fåtal återhämtat sig. Jag väntar fortfarande på att olja, bank/finans och försäkringsbolag ska kravla sig upp, de har gjort en liten återhämtning senaste månaden, men är väldigt långt efter vad de hade för utdelningar och värderingar innan covid-19. Titta på Resurs Holding t.ex. Eller Exxon, eller alla olika BDCs... där finns det uppsida på kanske 30-50% när väl pengarna letar sig tillbaka till dessa bolag.

   Radera
  2. Menar du ARK Innovation Etf? Ja teknikaktier har verkligen lyft till helt galna nivåer. Det är i denna sektor mycket av pengarna har letat sig in. Jag tror att det kommer att bli nån form av utblåsning ner till lite mer sansade nivåer mot en rotation in till värdebolag, som merparten av vår portfölj består av.

   Radera
  3. Ja, precis men som jag förstått kan man inte köpa etf:en. Jag köper enskilda bolag som ingår i den, CRISPR, slack, Square zillow och några till 🥳

   Vänligen Annelie

   Radera