söndag 27 december 2020

Sammanställning privatekonomin 2020

Då nalkas slutet på detta nådens år 2020. Ett år som de flesta nog helst vill glömma. Det jag främst kommer att ha i minnet är den snabbaste börskraschen i mannaminne, samt hur covid-19 tog hela världen med storm. Vi fick även svart på vitt hur dåligt rustat Sverige var inför denna katastrof och hur uruselt regeringen och berörda myndigheter hanterade detta. 

Jag tänker främst på hur saktfärdigt man gick fram med diverse försiktighetsåtgärder kring smitta, samt denna totala brist på intresse av att införa någon form av tvångsåtgärder mot den egna befolkningen (som tyvärr oftast är ganska dum i huvudet). När man idag i december fortfarande tror att det räcker med rekommendationer och vädjan till folks ansvarskänslor, ja då har man verkligen inte lärt sig någonting.

Det fungerar inte i alla lägen att be snällt. Det är ungefär lika effektivt som att trycka upp en miljon armband med texten "att våldta är dumt". Jag har sagt det många gånger och jag säger det igen, den uppenbara naiviteten och godtrogenheten som existerar hos våra myndigheter och regeringsföreträdare kommer att bli Sveriges undergång. Vi ser redan hur samhället krackelerar gällande skjutningar, våldtäkter, överfall och personrån, och detta fortsätter in i bidragssystemen där folk har multipla personligheter, skenadresser och där organiserat bidragsfusk snart är vardagsmat. Sverige är uppbyggt på att man diskuterar, löser problemen gemensamt och där alla faller in i ledet. Skulle någon trilskas och t.ex. inte vilja bli utvisad eller hoppa över sin livsviktiga mellandagsrea, ja då står vi helt handfallna och kliar oss i huvudet. 

Sverige måste förändras på den punkten att vi börjar ta itu med dessa problem och finner enkla och effektiva lösningar på allt ifrån att ungdomsbrottslingar inlåsta på halvöppna anstalter med flera mord på halsen inte får fråntas sin mobiltelefon pga barnperspektivet, till att illegala invandrare kan springa lösa i landet helt utan att risk för att bli utvisad. Det måste börja skickas signaler till att Sverige inte är ett bra land att begå brott i, speciellt inte om du inte har svenskt medborgarskap. Jag har rest mycket i Asien, och inte f-n vågar jag ens spotta på gatan i t.ex. Kina. Dels på grund av att jag är gäst i landet och beter mig därefter, och dels för att påföljderna om någon skulle få syn på mig inte är speciellt behagliga. 


Nåväl, nu var det inte det krackelerande Konungariket Sverige som detta inlägg skulle handla om, utan hur vår privatekonomi har fungerat under 2020. Vi börjar med att titta på en jämförelse över våra utgifter, uppdelade i sann Lyxfällan manér:Som ni ser är det inte jättemycket som har förändrats mot de tidigare åren. Våra totala utgifter har minskat en del och det är främst Övrigt och Transport som vi har lyckats pressa ner. Det ser helt klart ut som om vårat mål med att kunna leva gott på 25000 kr i månaden inte har ändrats under detta år.


Hur ser det då ut med inkomsterna?  Vi kollar på en liknande graf:Vi har fått mindre lön och mer föräldrapenning än tidigare år. Det har varit skönt att dra ner på tempot lite och vara hemma med Lilla Snålgris. Min fru har också varit ledig en hel del då hon hade en mängd föräldradagar att plocka ut. Detta gör såklart sitt för inkomsterna, men inte så mycket som man kan tro. Så länge man är två som jobbar går det helt klart att jobba 80% och ha pengar över för både resor och sparande. I nuläget är det endast min fru som jobbar deltid med 85%, men även jag har funderat på att jobba mindre under 2021 enbart för att få lite mer tid här hemma och att känna på hur det fungerar. Tanken är att vara ledig på fredagar, då slipper jag ett tråkigt infomöte som hålls varannan vecka, samt att man förlänger helgen med en hel dag. Det är inte helt fel. Jag kommer i så fall att tappa ca 5000 kr netto varje månad. Ett separat inlägg kommer om detta senare.

I övrigt är det inte mycket att säga om vår privatekonomi. Den har fungerat på ungefär samma sett som tidigare år. Några inköp av större karaktär har gjorts, men detta dras inte från driftsbudgeten utan från vår buffertkassa. Denna buffert ligger i skrivande stund på 195.000 kr. Det är tryggt med lite likviditet vid sidan om, jag antar att vi är lite av trygghetsnarkomaner och att vi hade kunnat vässa utdelningarna rejält om dessa pengar istället sattes in på börsen. Det är helt rätt, men vi har ändå valt att ha en del av vår kassa utanför Avanza, just för trygghetens skull. Den kommer definitivt till nytta sen när vi väljer att sluta jobba, då blir den en del av vår driftsbudget, och är perfekt att ta till om det skulle komma en ny finanskris. Det är inte kul att ligga sömnlös och oroa sig för pengar. Jag tänker främst på de som plockar ut 4% från en fondportfölj varje månad. Det är nog inte kul att se denna portfölj minska med 30-40% på någon månad, och sen stå där helt utan jobb och annat. Nu hade dessa personer tur och var man inte tungt investerad i finans eller fossila bränslen har de flesta index återhämtat sig ganska bra. I annat fall hade man kanske fått sätta sig utanför Maxi med mössan i hand och be om en slant för att köpa mat...

Har du tänkt jobba deltid eller redan gör detta? Ser du några nackdelar med detta bortsett från att lönen och pensionen blir lite mindre?

8 kommentarer:

 1. Jag lockas av tanken på att arbeta deltid men tycker att det gör för stort hål i plånboken med att gå ner ca 20%. Dessutom ser jag inte vilka arbetsuppgifter som skulle plockas bort från mig utan jag skulle nog bara få se till att hinna göra allt på mindre tid.
  Detta året med hemarbete har gjort att jag ”tjänat” 1 timme per dag i utebliven pendling vilket gjort stressen mycket mindre och friheten större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Hekkan och tack för kommentar!

   Ja det är svårt att gå ner i tid om lönen är så pass låg att utgifter och sparande äventyras. Vi har egentligen endast behov av att klara driften på runt 16000 kr i månaden och sen månadssparandet till Avanza på 25000 kr. Allt överskott lägger vi på hög till resor och annat. Om vi båda går ner till 80% kommer vi att få in i lön 18000 kr + 27000 kr = 45000 kr. Det blir 4000 kr i marginal. Sen har vi barnbidraget också som ger lite extra tillskott. Skulle det behöva göras något dyrt med huset går det bra att ta ett litet lån hos banken eller använda vår stora buffert. Men visst, vi får leva *lite* snålare än innan om båda jobbar deltid.

   Tyvärr tillåter ingen av våra arbetsgivare hemarbete. Frun jobbar inom vården och jag på världens mest bakåtsträvande kontorsarbetsplats som trots fullgoda tekniska lösningar med vpn och krypterade hårddiskar vägrar hemarbete i någon form.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Jag jobbar heltid, men min fru jobbar extra (blir runt 70-100%) per månad,då hon mår så mycket bättre av den valfriheten, depression is a biatch. Jag hoppas kunna gå ner i arbetstid när jag är runt 55 och då jobba typ halvtid för penningar o sen kanske 20-25% med något jag brinner för. Resterande tid för att bara ha sinnesro o valfrihet o göra lite vadsom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sebastian och tack för kommentar!
   Ja jag har själv haft både depression, panikångest och allt det där. Är någorlunda återställd nu utan att behöva knapra piller, men är extremt försiktig och är ständigt på min vakt mot symptom på att man mår dåligt. Frun vill jobba deltid för att ha tid med vårat barn och jag vill jobba en dag mindre då jag faktiskt känner mig sliten efter 20 år som konsult, kringresandes i Svea Rike. Det sägs att man ska vara på topp nu när man är de 40 fyllda, men det känns tvärtom. Vet inte om det är småbarnsåren som hunnit ikapp och satt sina spår eller om det bara är mörkret och bristen på motion, men lusten att gå upp och jobba har minskat stadigt år för år i samband med att våra utdelningar har ökat stadigt. Än har vi inte tillräckligt för att våga sluta jobba men om några år så.
   Sinnesro är viktigt, jag har plan på att bygga någon sorts spa här hemma, innan vi tar FIRE, så kan jag koppla av så mycket jag vill, året runt, utan att behöva åka till svindyra ställen som Yasuragi eller Hooks. Allt som behövs är lite varmt vatten, trevlig musik och väldoftande grejor. Har lite planer, men vi får se om det går att realisera.

   Radera
 3. Det låter som en bra idé att förlänga helgen med lediga fredagar. Förutom lägre lön och pension som du nämner kan jag inte se några nackdelar med deltidsarbete. Själv har jag ju jobbat deltid under många år och ångrar det inte alls.

  SvaraRadera
 4. Hallå Snålgrisen! Instämmer i dina kommentarer och funderingar kring vårt lilla rike som förminskar sig alltmer, ja förutom då vad gäller folkmängd och särskilt grupper som inte delar vår grundsyn alls...

  Deltid? Ja, ibland har jag ingen större lust att arbeta längre faktiskt och det beror mycket på hur landet i stort skötts och på alla de allmosor som man genom skatt tvingas delfinansiera. Tänker på bl.a. på snyftrubriker på Expressen som gör mig både förtvivlad, förbannad och uppgiven i stil med "Anna har inte råd med mat till barnen". Varit "sjukskriven i 3 år" och nu uppgiven då inga stödprogram längre är aktiva.

  Själv jobbar man på, och har alltid gjort, i ur o skur. Men mängden som förväntar sig försörjning från oss som fortfarande jobbar och sliter ökar vilket är inte direkt sporrar mig längre. Fruktar fortfarande för vilka "överraskningar" som väntar oss FIRE strävare i synnerhet år 2021 när Magdalena och kompani sätter igång likt Prins John och Sheriffen i Robin Hood... Ju äldre jag blir desto mer avskyr jag rådande skattetryck och jag instämmer till 100% i Leif Johanssons utmärkta och träffande kommentar i stil med: "Vad fan får jag för skattepengarna?"

  Jag ska ta mig en funderare kring att gå ner i tid jag med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leif Östling förstås och inte Johansson.

   Radera