måndag 21 december 2020

Källskatt höjs till 35% för finska innehav

 Grått och trist, såväl utomhus såväl på börsen. Det är en ack så verklighetstrogen beskrivning av senare veckorna. Vi har sett solen endast några minuter per dag, resten av tiden har varit grått, mörkt och allmänt höstruggigt väder. Inte det minsta spår av vinter här nere i söder.

Börsen har backat en hel del under senaste veckan. En rykande färsk skärmdump från Avanza talar sitt tydliga språk. Bankerna har inte haft det lätt, det är väl nya hyss från Coronaviruset och FBI som börjat utreda penningtvätt som sätter sina spår på börsens bankaktier:Så är det, ibland går det upp och ibland går det ner. Dagens fall kom lägligt i och med att månadens insättning överfördes och vi hade nya härlig 25000 kr att handla för. Jag köpte nya aktier i bl.a. Tele2, Nordea, Fortum och Telia. Jag har som enkel regel att endast handla en aktie då den lyser rött, gärna med minst -2%. Jag har fört lite statistik över detta och en aktie som går ner så pass mycket en dag har betydligt större sannolikhet att gå upp dagen efter. Tittar man på ett enskilt köp är det inte många kronor man tjänar, men anammar jag detta beteendemönster går det att tjäna en hel del pengar på det. Man ska ju köpa billigt och sälja dyrt.

Nåväl, dagens inlägg ska handla om nedan icke så muntra nyårskaramell från Avanza:

"Vi kan se att du äger, eller nyligen har ägt, finska aktier (där räknas även t.ex. Nordea, Stora Enso och Nokia med då dessa bolag har sitt säte i Finland). Därför vill vi informera dig om att från och med den 1 januari 2021 kommer den utländska källskatten på utdelningar från finska aktier höjas med 20 procentenheter, detta enligt beslut av den finska Skattemyndigheten.

Totalt blir skatten på utdelningen då 35 % (gäller samtliga kontotyper). På aktie- och fondkonto kommer därefter Skatteverket att dra ytterligare 15 % i skatt på utdelningen i din deklaration."

Ovan text säger mig att man istället för de idag 15% man drar i utländsk källskatt kommer att dra 35%. Jag kommer *kanske* att få tillbaka dessa 35% efter tre år. Anledningen till att jag säger kanske är att Avanza inte har världens bästa track-record i att begära tillbaka all källskatt. Det har oftast slutat i någon form av halvmesyr där man fått tillbaka kanske 90 eller 95%. Då jag handlar allt utländskt i en KF behöver jag inte bry mig om att göra något manuellt arbete, utan i bästa fall sköter Avanza detta åt mig. Problemet är att detta blir ganska mycket pengar att ligga ute med, helt utan ränta. Det påverkar dock tre av mina innehav; Sampo, Fortum och Nordea, där jag förväntar mig en utdelning av minst 17800 kr nästa år. Dock kommer jag bara få utbetalt ca 11570 kr. Resten kommer att betalas ut först om tre år. 

Vad är då alternativet? Jag kan ju sälja dessa innehav och satsa på andra svenska eller amerikanska bolag. Problemet är att det är svårt att hitta bolag som dels ingår i superräntan, och dels har så pass hög direktavkastning som dessa båda bolag. Jag gillar båda bolagen skarpt och det är svårt att hitta svenska eller utländska alternativ. Ett annat alternativ är att sälja bolagen i Avanza och överföra pengarna till Nordea, som betalar ut källskatt omgående (de lägger ut pengarna från sin egen kassa). Problemet med detta är dels schablonskatten när man tar ut och sätter in pengar i KF, och dels hatar jag verkligen Nordea Investor som plattform.

Vad kommer då Snålgrisen att göra? I nuläget kommer jag att behålla dessa båda bolag. Hittar jag något intressant alternativ kanske jag kommer att sälja något av dessa bolag, men det är inte aktuellt i nuläget. Om jag måste sälja ligger nog Cibus närmst till hands som en möjlig kandidat att investera i. Tyvärr ingår detta bolaget inte än i Superräntan, vilket kommer att påverka min belåning negativt.

Hur kommer du att göra med dina finska innehav? Har du några bra alternativ till Sampo och Fortum?

13 kommentarer:

 1. Tjena Snålgrisen

  Det var verkligen en sur uppstötning från Finland. Som "tur" är har jag redan allt utländskt hos Nordea men deras plattform är inte största problemet just nu..

  ETF:en iShares Euro Dividend UCITS ETF innehåller både Fortum och Sampo och det kanske vore något? Avgiften är på 0,4%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Myntaren och tack för kommentar!

   Ja det är eländigt detta. Jag har hållt mig borta från Nordea Investor pga deras hopplösa plattform, kanske är det dags att tänka ett varv till.

   Får ta mig en funderare på den där ETF-en. Är inte så sugen att investera i papper som inte ingår i SUperräntan.

   Radera
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, slöt han med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag gav löften men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att ge en trollformel för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformler, jag hade inget annat val än att prova det mailade spell caster, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var det runt 16:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka honom e-post om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) lösning och botemedel mot all sjukdom
   3) Växtbaserade botemedel mot någon sjukdom / sjukdom
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Döden
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Radera
 2. Hej!
  Angående Nordea betalar dem bara tillbaks 15% inom 6 veckor dvs gällande Finland får du ligga ute med 20% i 2 år

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan, tack för kommentar!

   Okej, det visste jag inte, jag trodde Nordea pröjsade all källskatt, oavsett skattesats. Vart har du hittat det?

   Radera
 3. Har du inte Nordea också som också är noterat i Finland eller såg jag fel på din bild ovan? :)

  Har själv främst Sampo som jag flyttat över nästan alla pengar till från Nordea men detta var en mycket dålig nyhet! Ett alternativ är faktiskt att sälja aktierna innan x-dagen och köpa tillbaka på x-dagen, kan säkert gå lite + eller - och lite courtage kommer spillas men kanske bättre än att ligga ute med 35% av utdelningen i upp till tre år!

  Tidigare kom ju också nyheten om att det kommer 25% källskatt på utdelningar från Norge...
  Kanske läge att flytta från Ocean yield till Okeanis och/eller 2020 Bulkers? (de är registrerade i Bermuda och därmed ingen källskatt alls!)
  För visst har du Ocean yield kvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej ThomasK och tack för din kommentar!
   Helt rätt, glömde i all hast bort Nordea, har uppdaterat nu. Är inte så sugen på att flytta Ocean Yield, har en ganska stor värdemässig förlust som inte är kul att realisera. Det blir nog att strunta i dessa bolag och hitta annat kul. Trist på fina bolag...

   Radera
 4. Hallå Snålgrisen, jag såg detta elände igår kväll, så jäkla irriterande. Kommer nog inte att öka i dessa bolag pga detta... Att flytta till Nordea är nog en kortsiktig lösning vilket indikeras av att Nordea endast betalar ut 15% av källskatten inom 6v. När tar de helt bort möjligheten med återbetalning inom 6v?

  Undrar vilket nästa land som står på tur... Nu har Danmark, Norge, Finland alla runt 30% källskatt...

  Uppmaning: maila Avanza med förslag om att de gör som Nordea med 6v källskatt.

  Uppmaning: maila Avanza och kräv 100% källskatt åter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!

   Ja det är surt detta, hade tänkt tjäna fina pengar på Nordea, Fortum och Sampo då jag hoppas de kommer att stiga värdemässigt efter coronavaccinet. Dock är det väldigt mycket pengar att ligga ute med. Man får väl investera i fler amerikanska aktier, dock är det få som både ingår i Superräntan OCH har vettig utdelning runt 6-7%. Har skickat mess till Avanza, vi får se vad de säger.

   Radera
 5. Jag sålde mina Fortum i går eftersom jag kunde ta hem en vinst där. Jag avvaktar nog ett tag med Sampo, där har jag förlust så jag är inte så pigg på att sälja men vill inte heller ligga ute med 35% skatt i flera år. /Alice

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice och tack för din kommentar!

   Jag har ite någon större vinst att tala om i något av de drabbade bolagen. I Nordea ligger jag med en förlust. SÅ jäkla surt det här måste jag säga, då jag verkligen gillar alla tre bolag (Nordea, Sampo och Fortum)

   Radera
 6. Hej Snålgrisen.

  Det var en rejäl skattehöjning. Har för mig att man nuförtiden måste söka för att få tillbaka källskatt från Norska aktier för att inte betala 25 % skatt på utdelningen. Vem vet snart kanske vi ser en högre skatt på utdelningar även i Sverige? Tråkig utveckling iallafall med mer skatt på våra sparade pengar.

  Önskar dig en god jul och gott nytt år.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Slimis och tack för kommentar!

   Jag måste erkänna att jag inte har hängt med på detta med norska aktier. Jag fyllde i en lunta papper till Avanza för något år sedan som handlade just om källskatt och norska aktier, så jag antog att det är ur världen, vi får väl se under nästkommande år.

   De aktier jag har från Finland delar ut ganska mycket och det är utdelningar en gång om året, och jag har väntat ganska länge nu på att både Sampo och Nordea ska ta rejäl fart uppåt värdemässigt, så jag vill inte sälja förrän jag kammat hem den där vinsten jag så länge gått och suktat efter. Hoppas också på rejäl extrautdelning nästa år, vilket jag inte heller vill missa. Lutar nog åt att jag fimpar Fortum och handlar något amerikanskt istället.

   God Jul och Gott Nytt År till dej också!

   Radera