Det blåser och regnar om vartannat. Hösten har verkligen satt sin prägel på Snålgrisarnas vardag. Nu är det vinterjackor, regnställ och gummistövlar som gäller närhelst man ska göra något utomhus. Varje år vid ungefär samma tid ska denna höststädning av trädgård och garderob göras, lite som en ritual som avslutas den siste oktober med att vi även precis som när vi ställer in trädgårdsmöblerna även ställer tillbaka klockan en timme, och byter ljuset på kvällen mot ljuset på morgonen, i alla fall för ett litet tag. Därefter är höststädningen fullbordad och vi kan bara sitta och invänta vintern.
Här nere i södra Sverige var det flera år sedan vi fick någon sorts riktig vinter. På sin höjd kan det komma några decimeter snö, men denna får sällan ligga kvar mer än några dagar, sen blir det bara slask och tö. Ibland avundas jag faktiskt de som bor längre norrut, som kan ha ett fint snötäcke liggandes under flera månader. Detta väder för dock med sig andra nackdelar, som att det blir mörkt mycket tidigare än här nere, och att temperaturerna ofta faller ner betydligt lägre än hos oss, där minusgrader mer eller mindre är ett undantag. Ofta brukar "vintern" komma i februari-mars, när alla längtar efter lite vår och värme efter en lång och kompakt vinter med vad som känns som ett konstant duggregn och mörker. Förra året, i december, tror jag vi hade under 10 soltimmar på hela månaden, det var nog någon sorts rekord. Våra solpaneler kunde lika gärna gå i ide, för någon elektricitet producerades knappt inte alls.
Apropå höststädning av trädgård, där gamla buskar, träd och annat skräp rensas bort, kan det även vara på sin plats att då och då se över sin utdelningsportfölj. Detta gäller speciellt oss som har någon form av värdepapperskredit, då villkoren för denna kan ändras relativt fort. Det var till exempel inte många månader sedan Avanza hade 0% i ränta för något som man kallade för "superlånet". Detta fick man byta namn på då det verkade signalera att det var positivt att ta lån på värdepapper. Numera kallas detta för "ränterabatt", och är något som endast vissa typer av värdepapper kan få. Den minimala räntan man som Private Banking-kund kan få är idag 1,99%. Ordinarie ränta för att belåna sina värdepapper är idag 6,49%. Vi Snålgrisar har ca 12% belåning på portföljen idag, och denna belåning ökar eller minskar beroende på värde av portföljen. Med tanke på hur mycket börsen i stort har backat under senaste veckorna (med undantag från igår 24/10) har skulden således ökat.
Belåningsvärde för aktien SEB A |
Om man som vi har belånat sin portfölj är det därför av stor vikt att man håller bra koll på två saker när man handlar värdepapper till sin pengamaskin, nämligen ränterabatt och belåningsvärde. Detta fungerar ungefär som hos en pantbank. Avanza tittar på varje värdepapper för sig, och bestämmer om detta håller tillräckligt bra kvalitet för att dels kunna ge någon belåning alls, och dels om de även kan tänka sig att ge rabatt på räntan. Detta syns väldigt tydligt hos respektive värdepapper hos Avanza. Jag använder mig av denna information av två anledningar, dels för att få ett hum om vad Avanza anser om detta värdepappers kvalitet. Märk väl att Avanza tar en risk genom att belåna ett värdepapper. Precis som en pantbank måste ha full koll på vad en pryl är värd, måste även Avanza sätta sig in i hur mycket man kan tänka sig att belåna ett visst värdepapper. Jag har frågat Avanza exakt hur denna process går till, i samband med att man väldigt mystiskt och plötsligt sänkte Swedbanks belåningsvärde och tog bort ränterabatten bara veckor efter att Uppdrag Granskning sände sina reportage som ledde till Birgit Bonnesens avsked som VD för sagda bank. Avanza svarade i princip med att "det har inte du med att göra", men i trevligare ordalag. Kort och gott så är det banken som bestämmer helt och hållet över sina belångsvillkor och kan ändra dessa närde vill. Det gick väldigt snabbt för SBB B att gå från 80% belåningsvärde och godkänd för ränterabatt till 0% i belåningsvärde och ej godkänd för ränterabatt. Sitter du med hög belåning och dåligt med likvider kommer du att råka ut för en tvångsförsäljning, vilket hände ganska många personer, speciellt de på höga poster inom SBB, som hade köpt stora mängder aktier med belåning. Det kändes annars väldigt märkligt varför de sålde aktier när kursen gick ner och ner. Förmodligen för att de inte hade något annat val, de var för högt belånade. Säg att du köper en aktie för 100 kr och belånar den med ytterligare 80 kr, vilket är vad Avanza maximalt tillät. Då har du en skuld på 80 kr som du ska betala ränta på. Säg att aktiens värde sedan halveras till 50 kr. Då är belåningsvärdet på aktien endast 25 kr och eftersom du redan hade en skuld på 80 kr anses du nu vara överbelånad, och måste lösa ut mellanskillnaden fortast möjligt. I samma veva börjar räntorna ticka på i alarmerande fart. Skulden försvinner inte när aktiens värde minskar, utan denna måste lösas ut på något sätt, annars tvångsinlöser Avanza dina aktier och du kommer i värsta fall att stå med en restskuld. Avanza förklarar detta tydligt:
Vad händer om jag lånar mer än belåningsvärdet?
Om kurserna på dina innehav skulle gå ner så pass mycket att du blir överbelånad behöver du täcka underskottet omgående för att inte riskera tvångsförsäljning av värdepapperna. Antingen kan man göra detta genom att sätta in mer pengar på kontot eller genom att sälja av delar av sitt innehav.
Om man inte själv korrigerar överbelåningen kommer i många fall* banken själv att sälja av tillgångarna för att täcka underskottet - det är just detta som kallas för tvångsförsäljning. Tvångsförsäljning innebär ofta en del merkostnader samt att man inte själv får välja vad som säljs av, därför vill man inte råka ut för detta. Ett effektivt sätt att minska risken för att bli överbelånad är att ha lite marginal, det vill säga att man inte lånar det maximala belopp man har möjlighet till.
Vad har nu detta med höststädning att göra? Jo, Snålgrisarna är på grund av att vi är hyfsat riskmedvetna och använder oss av värdepappersbelåning noga med alltid försöka ha värdepapper av så hög kvalitet som möjligt i portföljen. Detta är inte alltid lätt att få till då vi även gillar direktavkastningar som är aningen högre än snittet, säg mer än 7%. I sin natur är de bolag som erbjuder dessa direktavkastningar av lägre kvalitet och innebär för Avanza högre risk. Belåningsvärdet är då lågt eller existerar inte. Ibland dyker det dock upp möjligheter då ett värdepapper av hög kvalitet sjunker i pris och helt plötsligt är intressant. Man får då noga utvärdera om detta är tillfälligt eller om något har hänt och vi i framtiden kan räkna med lägre belåningsvärden, inställd utdelning eller båda delarna. Något sådant vill vi inte köpa. I den höststädning som vi gjort i portföljen har vi därför sålt Abor Realty Trust, ett amerikanskt fastighetsbolag som har gått väldigt bra på sistone, men som har begränsad uppsida och som inte går att belåna. Istället har vi köpt en BDC (amerikanskt investmentbolag) som heter FS KKR Capital. Detta värdepapper kan belånas till 60% (som är maximalt för amerikanska bolag) och som ingår i ränterabatten. Vi byter helt enkelt ett sämre äppelträd mot ett bättre och tar hem en vinst på köpet. Om det är ett bra byte får vi se framöver, men alla pilar pekar åt rätt håll för mig.
Vi har även skalat ner ytterligare i Ares Commercial Real Estate, som är en annan REIT, med 0% belåningsvärde och som har ett oroväckande högt innehav av affärsfastigheter. Denna aktie har även den gått som tåget på senare tid och tar alldeles för stor plats i portföljen. Istället lyfter jag in en ETF som bloggkollegan Petrusko tipsade om, nämligen "Global X NASDAQ 100 Covered Call UCITS ETF USD Dis". Detta är en börshandlad fond som delar ut varje månad, och som tjänar pengar på optionshandel. Avgiften är 0,45% vilket är ganska högt. Denna anser dock Avanza är så pass säker att de väljer att belåna den till 70% och ger även den ränterabatt. Det passar också bra för vår pengamaskin att få lite ytterligare diversifiering bort från REITs och BDCs. Vi har nu bytt ut ca 100.000 kr i portföljvärde som inte gick att belåna alls, till att nu kunna betala ca 70% av dess och till bra ränta dessutom. Risken vi tar har sjunkit ganska rejält, då vi inte ämnar att belåna ytterligare, utan väljer att låta räntan sjunka istället. Ett bra val tycker jag.
Kan även idag den 25/10 konstatera att SEB som levererade en kalasrapport belönas av börsen med att backa -4,5%. Ur led är... allt?
Har du gjort någon höststädning i portföljen? Berätta gärna i kommentarsfältet.
Det var inte så länge sedan du frågade mig varför jag skalat av en del i Arbor Trust ;-)
SvaraRaderaBra att ta ner risken när portföljen är belånad, vilket är en risk i sig.
Hej Zero och tack för din kommentar! Ja, jag hade väl fortsatt förtroende för detta bolaget, och det är utan tvekan en bra spelare, tyvärr fanns det andra aktier som tilltalade mig ännu mer. Sålde givetvis inte på toppen, men det blev ändå en femsiffrig vinst. Vill komma bort från aktier som har 0% i belåningsvärde.
RaderaHallå Snålgrisen! Bra inlägg här och bra att påminna om hur Avanza betett sig vad gäller bl.a. superlånet.
SvaraRaderaSom vanlig gäller den gamla sanningen igen, den har dock varit 100% frånvarande under ganska många år, om att inte ha en massa lån. Jag valde att öka belåningen själv och ännu känns strategin som exekverats helt rätt, man ska inte glömma -30% avdrag, men visst fan svider det nu när superundret kört upp räntan till 4.0% och på riktigt tror att den ska ligga där i 24 månader eller nåt. En höjning till kommer nog och vi når 4.25% men sen kommer det enligt mig att braka nedåt rätt fort, det mesta har eller kommer att gå sönder inom kort. Ekonomiska läget är kasst för väldigt många och det lär bli än värre inom kort tyvärr.
Möjligt jag har helt fel och att styrräntan ligger på 4.25 eller varför inte 5.25% under 24 månader... Det är inte kul nu och om så sker kommer det bli än mindre kul. Men, när ekonomin kraschar vilket sannolikt snart sker på riktigt måste de agera åt andra hållet.
23/11 blir spännade!
Hej Kalkyl och tack för kommentar! Ja, räntorna hos Avanza är dock fortsatt helt okej med <4% i normal ränta för belåning och 1,99% för ränterabatten. Sen 30% avdrag på det. En fin hävstång kan man tycka, även om belåningsgraden ökar dag för dag som portföljen dunkar nedåt med 20-30000 kr per gång. Snart är man under 4 miljoners-strecket igen. I somras låg den nog på runt 4,3 och sen dess har jag satt in kanske 50000 kr. Enligt den prognos jag gjorde för 5 år sedan skulle jag med kontinuerligt sparande legat runt 5,5 mille idag. Att det inte är så får man tacka fastighetssektorn för, samt detta årets allmänna börsoro. Nåväl, när det sen går upp kan det dunka på snabbt nu är ju börsen helt j-vla galen. Abbvie släppte en kalasrapport och höjde utdelningen med ca 5%. Marknaden straffade aktien med -5,6% ner. Samma har hänt de svenska bankerna, Swedbank och Nordea samt SEB. Kalasrapporter men aktien säljs av som aldrig förr.
RaderaJag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlångivare som godkände mitt lån till mig bara inom några timmar efter så många misslyckade försök att få ett lån, jag blev förvånad och glad över att den privata långivaren räddade mig och erbjöd mig en lån med 2% ränta, kontakta henne nu om du behöver ett akut lån E-post: christywalton355@gmail.com
SvaraRadera