lördag 4 november 2023

Funderingar om vägen mot FIRE

Detta var tänkt att bli ett vanligt månadsbrev, men upptäckte att jag inte kunde sluta skriva om mina upptäckter och erfarenheter nu efter några månader med "prov-RE". Håll till godo:

Vi har hunnit in i vintertidens kompakta mörker och det märks verkligen stor skillnad på kvällarna nu när det är kolsvart medans man ska greja middag. Fru Snålgris muttrar något om att hon vill fira julafton på Teneriffa. Det får vi nog ta till nästa år, ty de flesta resor verkar fullbokade på Ving och TUI. Förra gången vi gjorde en vinterresa till värmen bokade vi platserna redan i april. Svenskarna är verkligen ett restokigt folk, och det är tråkigt att man är så styrd av skolan och skolplikten när man ska bola resor med skolbarn. Det märks tydligt på priserna när det är skollov och inte, det kan skilja nästan 100% i pris från en vecka till en annan för de mest populära resmålen. Det är inte kul att vara sparbloggare och Snålgris under dessa förutsättningar, det vill jag lova.
I övrigt fortsätter livet med "Prov-RE" och som student. En ny termin har påbörjats och med det en ny och rolig kurs. Jag hade tänkt läsa två kurser och maximera min CSN, men det verkar vara högt tryck på de kurser som är 100% distans, då jag hamnade på typ plats 250 eller något i reservlistan för samtliga tre kurser jag ansökte om efter att ordinarie ansökningsperiod tog slut. Studentlitteratur är inte heller det speciellt billigt, en begagnad bok gav jag 500 spänn för, det var det billigaste som fanns. Man får be en stilla bön om att det går att sälja den för samma pris när kursen är avslutad. Det finns numera flera olika sajter som förmedlar studentlitteratur, så man slipper joxa med privata köpare som tjafsar om att de inte vill betala förrän de fått varan. 

Jag vill även reflektera lite över själva upplevelsen att befinna sig i "Prov-RE". Man befinner sig ungefär som i ett limbo, i ett odefinierat tillstånd. Man är inte arbetslös, inte ekonomiskt oberoende, men man förvärvsarbetar heller inte. Man "är"... någonting. Om någon frågar mig vad jag gör säger jag bara att jag "jobbar hemma". Det är enklast, för att slippa en massa frågor om "vad är det som har hänt", "har du fått sparken", "är du sjuk" och så vidare. Min plan är fortfarande, av strikt ekonomiska skäl, att fortsätta jobba med mina forna arbetsuppgifter någon gång efter årsskiftet och trettonhelgen, förutsatt att det är en vettig kund med vettiga arbetsuppgifter. Annars kommer jag nog att fortsätta som student ett tag till, med eller utan en anställning i ryggen. Jag saknar verkligen inte jobbet. När jag hör folk säga att "nu ska gå till jobbet", så ryser jag på blotta tanken att plikttroget stiga upp kl 06:00, göra sig i ordning, starta motorvärmaren, fixa frukostmackan, väcka Lilla Snålgris, och sen ut i vintermörkret för att ta sig till ett tyst kontor. Nu går jag upp runt 06:30 varje dag, och det gör absolut ingenting, för jag slipper ta mig till jobbet och utföra tråkiga och ångestframkallande arbetsuppgifter dag ut och dag in. Ni som tycker om era jobb, jag avundas eder.

Jag har flera gånger ställt mig frågan vad som har hänt med mig - är jag deprimerad, trött på livet eller har jag helt enkelt blivit en bekväm latmask? Jag har under 23 års tid plikttroget gått upp och gått till jobbet. Jobbet har varit prioritet nummer 1, 2 och 3. Under denna tid har jag samtidigt byggt hus, bildat familj, rest jorden runt, startat en blogg, byggt en pool och sparat ihop 4 miljoner kronor. Utan jobbet hade inte mycket av detta varit möjligt. Kan det måhända vara så att kropp och skäl helt enkelt säger att "nu får det vara nog, du måste ju inte jobba mer, och trivs inte med jobbet, så gör inte det då". Förnuftet säger dock något helt annat, att 4 miljoner kronor och 31000 kr i månaden i utdelningar inte räcker för att bli FI, en viktig del av FIRE. Därav beslutet att jobbet måste fortsätta något år till åtminstone. Det räcker till att fylla bufferten och öka på de månatliga utdelningarna några tusen till. Att leva på aktieutdelningar är ett långsamt spel. Att spara 25000 kr/månad under ett år ger ca 1750 kr per månad i utdelningar med 7% direktavkastning. Utöver det växer utdelningarna exponentiellt i takt med att utdelningarna återinvesteras, vilket kallas "ränta på ränta". Idag får vi ca 31000 kr i månaden i utdelningar, vilket - om det återinvesteras - ger ca 2000 kr mer i månad per år. Totalt då kommer vår månadslön att växa med 2000 kr per månad och år om jag inte arbetar, och 3750 kr per månad och år om jag jobbar på som innan. Vi hade som mål att sluta arbeta och leva som FIRE med 50000 kr i månaden. Detta kommer vi att uppnå med mitt arbete om *bara* 5 år, eller 9 år om jag inte arbetar, väldigt grovt räknat. Det finns fler variabler i denna ekvation än jag kan hålla i huvudet samtidigt, och livet mot FIRE är ett osäkert kort i största allmänhet, då du är utelämnad åt bolagen du investerar i, omvärlden och våra kära myndigheter och politiker. Man kan bli kallsvettig för mindre. FIRE är verkligen inget för den knäsvage, det är min upplevelse. 

Fem eller nio år? Denna tanke har gnagt i mitt huvud nästan oavbrutet under den senaste veckan. Något som har rört till det ytterligare är Fru Snålgris, som inte heller hon verkar trivas så bra på sitt jobb. Det är lite för stressigt och rörigt för hennes smak i jobbet som hemsjukvårdare. Många av hennes "kunder" har massvis med psykiska problem, vissa är forna missbrukare, alkoholister, senildementa som vägrar ta sina mediciner eller inte ens släpper in någon på rummet för att städa. Alla undersköterskor ringer till min fru för att få reda på hur de ska göra. Hon ska tydligen vara någon sorts orakel för alla möjliga frågor. Jag stod och himlade med ögonen när hon berättade om allt hon ska göra och allt hon borde göra. Listan tog aldrig slut. Jag skakade på huvudet och undrade vad f-n det är för sorts arbetsplats. Man har ofta hört om att kommunanställda, de har det bra. Tydligen gäller det inte sjuksköterskor som jobbar inom hemsjukvården, det jobbet verkar vara hur stressigt som helst, vilket min fru nu upplever. Hon är dessutom precis som jag var i början av min karriär, plikttrogen, perfektionist, säger inte nej och jobbar hellre oavlönat för att göra det där "lilla extra". En cocktail för ett psykiskt nervsammanbrott om du frågar mej. Jag ger henne massvis med "goda råd" gällande saker jag upplevt och lärt mig under mina år, t.ex.:

- Debitera allt du gör som flextid eller övertid. Endast då vaknar cheferna över att det är hög arbetsbelastning, när det kostar en extra slant

- Delegera eller skit i att utföra lågprioriterade arbetsuppgifter om arbetsdagen är slut.

- Ta inte med dig jobbet hem.

- Fastna inte i varenda utskällning eller konflikt som uppkommer. Måste man ha med människor att göra är konflikter ett faktum då och då. Jag är ganska bra på att ta folk och agera diplomatiskt, det måste man kunna som säljande konsult, men vissa personer klarade jag inte av, och där fick vi helt enkelt vara överens om att inte vara överens. 

Ovan punkter är svåra att genomföra, speciellt om man är osäker och ny på en arbetsplats. Min fru är inte med i facket, men jag har erbjudit mig att vara med på ett samtal om det behövs. I nuläget verkar det som om min fru vill reda ut detta själv. Jag är säker på att hon innerst inne trivs med denna typ av jobb, det har helt enkelt bara kokat ihop sig till en rejäl storm av saker som hon aldrig har hunnit slutföra. Min fru är inte heller den där strukturerade personen som jag är, som skriver listor och som stryker saker som hamnar för långt ner. Hon håller allt i huvudet, försöker minnas allt och hantera 10 saker samtidigt. Galenskap, men svårt att ändra på hur man är som person. Jag stöttar så gott jag kan, med anekdoter, goda råd och en kram. Vi får se hur det går, det finns gott om lediga jobb för sjuksköterskor, tyvärr är de flesta på vårdavdelningar med dygnet runt-bemanning, och hon vill verkligen inte tillbaka till att jobba kvällar och nätter, vilket jag kan förstå. Kvar finns de tjänster på vårdmottagningar som kräver specialistkompetens, t.ex. barn, ögon och liknande. 

Ja detta blev inget månadsbrev, utan istället en samling reflektioner över hur det är, såhär 3 månader in i livet som förtidspensionär. Tid finns det gott om, man tänker - på gott och ont - på det mesta här i livet. Jag tror det är något som de flesta borde göra, istället för att köra på autopilot raka vägen in i pension vid 67 års ålder, eller in en berömd betongvägg när kropp och själ pajar... vinnst finns det fler vägar än så? Det är jag säker på!

Vad har du själv för funderingar på FIRE? Har du några andra frågor som jag har missat? Skriv och reflektera i kommentarsfältet. 

12 kommentarer:

 1. Hejsan Snålgrisen!

  Det här med FIRE ja... Jag känner själv en stor besvikelse eller något över hur detta året hittills tett sig. Det benämns som du vet katastrofår och för mig har det varit så på många sätt. Ett ytterst kämpigt och drygt år på väldigt många vis inklusive FIRE resan. Bolag som havererat, börsen som ser ut som den gör, inställda utdelningar, en ränta som stigit rakt upp med dryga kostnader att betala. 2024 slår den högre räntan till i form av betydande skatt på hela ISK/KF kapitalet. Som kort summering så handlar katastrofåret om ekonomi och om en FIRE dröm som till stora delar kraftigt reducerats eller skjutits i sank... Om det ens går att nå FIRE vet jag inte längre, självklart kan man sitta där i "FIRE" i kass bostad och fattig och sunkig men det är inget för mig och inte heller för dig. Med ständigt och hastigt och kraftigt försämrade ekonomiska förutsättningar mest hela tiden känns FIRE för mig numera som en utopi eller en avlägsen dröm. Visst jag försöker att kämpa vidare mot FIRE men drömmen och hoppet är som sagt kraftigt stukade, tyvärr. Det värsta är alla snabba förändringar i form av räntan och ökade skatter samt driftskostnader för bostaden. Imorgon kan plötsligt nåt nytt dyrt dyka upp och ja jag vet inte riktigt längre om det hela låter sig göras när man har både fru och barn. Som singel hade allt varit mycket enklare tycker jag men med flera andra personer i beroendeställning nära sig blir saken verkligen annorlunda och betydligt knepigare. Allt detta har jag funderat på och ältat för mig själv sen i början på sommaren, en hel del av glädjen som upplevts inom FIRE är borta och med en samhällsuveckling till detta är framtidstron betydligt dystrare nuförtiden. Jobb#1 är jobbigt, drygt och krävande. Som tur är finns ljusglimtar också ibland i jobb#1 men inte går man dit för att det är så väldans kul egentligen, ungefär vad du också kommit fram till.

  Läste nån stans om nån ung tjej som hade uttryckt sig i stil med att jobba 8h/dag är helt uteslutet och ansågs förlegat och felaktigt... Som singel förväntade hon sig massor med tid och saker att hinna göra men nu med jobb bestod dagarna av uppstigning, pendling, jobba 8h, pendling, laga mat o äta och sen duscha och sova... Ja inte lockande, verkligen inte men om inte pengarna bara ramlar ner i brevlådan eller redan finns på kontot så ser ju dagarna ut ungefär så här. Man kan verkligen fråga sig vart allt är på väg.

  Det värsta för mig har varit just att drömmen kraftigt stukats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för kommentar!
   Ja när livet stormar gäller det att sitta i en bra båt med trevliga personer. Du har ju kommit igång i raketfart och kört om oss likt den där fabeln om sköldpaddan och kaninen. Kan du bara hålla ångan uppe kommer du antagligen att nå FIRE långt före oss, trots räntehöjningar och elände i omvärlden. Vi har fortfarande ett "light-fire"-mål på 40" i månaden samt ett "lyx-fire"-mål om 50" i månaden. Samvetet gnager att Fru Snålgris i skrivande stund "måste" jobba för att vi ska ha råd med allt vi vill göra. Jag hoppas att jag kan hitta ett uppdrag jag trivs med och som funkar under nästa år.

   Förstår inte hur samhället tillåter att folk lever på bidrag år ut och år in. Visst, lever man som en ekorre i en billig etta kan man ju överleva på bidrag, men hur kul är det? Sen tänds väl lånetorsken i folk när de tröttnat på mannagrynsgröt och gratis-teater eller biblioteksbesök.

   Radera
 2. När det gäller en eventuell #FIRE så är det just vad våra allt igenom goda och välmenande politiker kan ställa till med som avskräcker mig mest. Att vara en sparande medborgare verkar inte uppskattas av något parti nuförtiden. Till 67 kommer jag dock inte hålla i arbetslivet om jag inte absolut måste men när jag går är fortfarande höljt i dunkel även för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med ZS, tyvärr är min upplevelse sen barnsben att sparande i Sverige aldrig setts som något bra och istället har Snålgrisens bloggnamn och liknande gärna getts. Politikerförmågorna i Sverige har aldrig uppmuntrat till sparande och med facit i hand vet vi nu att ISK/KF sparformen inte heller var en särskilt välgenomtänkt eller uppmanande sparform i det långa loppet. Tyvärr upptäckte jag själv den för sent och det hann bara bli några få år med fördelaktiga villkor. Redan 2018 var jag mycket skeptiskt till avsaknaden av just ett skattetak och kopplingen till statslåneräntan, tyvärr besannades farhågorna till 100%.

   Radera
  2. Hej ZeroStrategy och tack för kommentar!

   Håller med, Riksbanken och vissa delar av regeringen verkar se sparare och snålare som samhällets fiender nummer ett. Man gör allt för att ta knäcken på folk, allt i "kampen mot inflationen". Jag förstår givetvis att inflation är farligt, men nu agerar man ju som att sätta in armén mot snattare, och ödelägger hela kvarteret på köpet. Man verkar helt oförmögna att ta i vissa faktum, såsom att mycket av inflationen är skapad av Putin och är tillfällig, att svensken till skillnad från många andra folkslag kör rörlig ränta då det är billigast i långa loppet, samt att svenska kronan är väldigt svag, samt en massa annat... man brukar säga "easy does it"... men inte i detta fallet tydligen.

   Radera
 3. Intressant att läsa om din frus upplevelse, jag slutade som sjuksköterska för 6 år sen då jag var med om samma sak. Man skulle vara nån sorts supermänniska som skulle tänka åt alla undersköterskor och skötare för ansvaret vilar alltid ytterst på sskn... Hoppas hon kan komma till insikt att hon gör ett jättebra jobb och inte bara hänga upp sig på de småsaker som man oundvikligen missar ibland.

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie och tack för din kommentar! Ja vissa arbetsgivare verkar tro att folk kan jobba hur mycket som helst. Jag blev chockad när min fru berättade att hon bara fick 1 månaders introduktion, när jag började ett jobb som systemoperatör för en massa år sen med väääldigt mycket att hålla reda på inom IT-världen, då fick jag 1 års introduktion innan jag över huvud taget fick jobba själv.
   Ja, hon måste lära sig att säga nej, att inse att allt inte hänger på henne. Hon tar ofta jobbet med sig hem och snackar mycket om olika etiska dilemman. Jag frågar gång på gång om varför ni inte diskuterar detta på jobbet, och lär av varandra. "Det finns inte tid" är det vanliga svaret. Sen verkar de ha väldigt omoderna datorsystem, som tar lång tid att rapportera i. Jag säger bara "låt det ta tid, ju mer tid det tar, desto mer press på ledningen att byta ut skiten". Tyvärr vågar väl inte min fru vara så pass ärlig, utan sitter hemma på obetald tid och gör efterrapporteringen.

   Radera
 4. Intressant läsning. Min aversion mot jobbet kommer och går. Jag skulle egentligen varit FI och RE i denna stund. Men slumpen ville att det blev en förlängning. Det har jag skrivit om i inlägget "FI utan RE" på min blogg.

  Som sagt, väldigt intressant att läsa om någon annans upplevelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Northernlights och tack för din kommentar!

   Ja, ett syfte med mina skrivelser och grubblerier är att belysa "verklig" FI och RE, så som just jag upplever den. Tyvärr är många bloggar lite för ytliga och odetaljerade för min smak, då jag tror att "the devil is in the details". Allt respekt för de som inte kan dela med sig av detaljer pga anonymitet och sånt, men det är ändock synd ty man tappar mycket av helhetsupplevelsen.

   Jag kan ändra inställning till jobbet 10 gånger om dagen så som det är nu, ena stunden vill jag tillbaka, för jag suktar efter de där 30 tusenlapparna i lön som kan bättra på vårat låneläge och göra att vi når FIRE fortare, och sen några minuter senare tänker jag på att "gå upp, åka till jobbet, sitta vid datorskärmen 8 timmar, åka hem helt slut i huvudet osv.... och då får jag bara en klump i magen och tänker "aldrig mer". Sen fortsätter det såhär, om och om igen, dag ut och dag in. Skönt i alla fall att man kan skriva av sig på bloggen. Längtar tillbaka sisådär 10 år i tiden, då man inte tänkte så förbaskat mycket utan bara gick upp och åkte och jobbade, 5 dagar i veckan, utan omsvep och utan att känna efter så mycket. Då hade jag en pisslön, nu har jag en riktigt bra lön, men nu sviker sinnet och orken. Karma kanske?

   Radera
 5. Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlångivare som godkände mitt lån till mig bara inom några timmar efter så många misslyckade försök att få ett lån, jag blev förvånad och glad över att den privata långivaren räddade mig och erbjöd mig en lån med 2% ränta, kontakta henne nu om du behöver ett akut lån E-post: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera
 6. Hallå; Är du i behov av ett akut lån? Jag heter Emily's Janssen, jag är låneansvarig och finanskonsult på Novelty Finance. Det har kommit till min kännedom att privatpersoner och företag har så svårt att få lån antingen från banker eller andra finansiella institutioner. Mitt företag (Novelty Finance) är här för att tillhandahålla och hjälpa dig med det lån du behöver

  Oavsett om du vill ge din livsstil ett lyft eller om du har en oväntad utgift att ta itu med, är ett lån från NOVELTY FINANCE det kostnadseffektiva sättet att få det att hända.

  NOVELTY FINANCE är flexibel: du kan låna upp till fem miljoner euro (5 000 000,00 €), med lämpliga återbetalningsperioder från 6 månader till 30 år. Vi erbjuder ett omfattande utbud av privatlån, företagslån, bostadslån och skuldsaneringslån som kan anpassas för att passa dina föränderliga behov och omständigheter till en ränta på 3 %.

  Vad du får:
   Omedelbar tillgång till dina pengar efter godkännande
   Konkurrenskraftiga räntor
   Flexibla återbetalningsvillkor
   Möjligheten att betala av ditt lån snabbare (extra betalningar minskar lånebeloppet)
   Enkelt godkännande om du behöver ytterligare medel
   Din första återbetalning av lånet börjar om sex månader efter godkännandet.

  Hur man ansöker:
  Att ansöka om lån är snabbt och enkelt!
  Företag eller privatpersoner som är intresserade av att ansöka om ett lån hos Novelty Finance och behöver mer information om låneerbjudandet, ska SKICKA ETT E-POST till: noveltyfinances@gmail.com

  Villkor gäller.

  SvaraRadera
 7. Jag märkte att min man var otrogen mot mig och inte längre var inblandad i vårt äktenskap. När jag frågade honom vad problemet var sa han till mig att han inte var lycklig och att han bad om skilsmässa. Han slet mig sönder för att han var den enda mannen jag någonsin varit med. Jag sökte på nätet när jag såg en artikel om hur DR.midnight har hjälpt så många människor i liknande situationer som jag, jag kontaktade honom omedelbart och berättade om mitt problem.
  Han konsulterade och utförde en försoningsritual. Allt han bad mig, jag gjorde det av fullt förtroende för honom och på exakt 3 dagar kom min man hem från jobbet och bad mig att helt glömma bort skilsmässan och han vill att vi ska gå ihop och göra vårt äktenskap att fungera . . Allt gick bra på grund av DR.midnight intervention. Kontakta honom om du har några problem i ditt äktenskap eller förhållande. Telefonnummer/Whatsapp +2347037137208 eller via e-post: (dr.midnight5@gmail.com)

  SvaraRadera