fredag 10 maj 2024

100000 kr i utdelning!

 Våren kommer och våren går. Så har det varit här den senaste veckan. I morse var det hyfsat fint väder, ca 12 grader, vindstilla och solen tittade nästan fram bakom molnen. Några timmar senare blir det iskallt och regnet öser ner. När det är så kallt i luften att det börjar värka i händerna, då är det inte roligt längre, speciellt inte när vi är i mitten av maj, och det snart ska vara "sommar". Antingen blir jag bara gnälligare och gnälligare på vädret, eller har denna så kallade vår varit helt fantastiskt dålig.

Jag måste även i detta inlägg beröra allt märkligt som sker i vårat land. Det senaste är så klart Melodispektaklet, och att Israel ska tillåtas vara med. Israel, den enda fungerande demokratin i hela Arabien, som för några månader sedan blev invaderade av en brutal granne som valde att gå till ett fegt anfall mot försvarslösa civila på en musikfestival. Några tusen israeler fick sätta livet till innan IDF till slut vaknade till och kunde eliminera inkräktarna. Mycket kan sägas om detta, till exempel varför man inte var mera vakna på Israels sida om gränsen, när man har just Hamas som närmaste granne. De som däremot inte sa ett knyst är alla dessa tokfånar som nu går och gapar och smäller på trummor på Malmös gator. Malmö ska föreställa en svensk stad, men det känns inte så. Inte många "svenskar" som jag känner bryr sig nämnvärt om vare sig Palestina eller Hamas. Detta i det närmaste sjukliga besatthet av just Palestina och Gaza som finns ibland så många svenskar, gör mig faktiskt lite häpen. Varför? Det finns mängder med konflikter i vår värld där barn och civila far mycket illa. Den närmaste och mest aktuella konflikt jag känner till är Ukraina, där Ryssland har kidnappat tusen och åter tusentals ukrainska barn. Våldsdåd och grymheter som är helt obeskrivliga sker dagligen, men det är väldigt tyst från dessa som nu lägger all sin kraft på att protestera mot att Israel ska sjunga en låt i Malmö. Varför, VARFÖR!? I min värld är det som händer i Ukraina 1000 gånger mer aktuellt och viktigt än vad som sker i Palestina.

Jag håller inte med kring hur Israel bedriver sin krigsföring där i Gaza. Ett tättbefolkat område ska vare sig flygbombas eller attackeras med eldrörsartilleri, det är alldeles för oprecist och risk för civila förluster är för stora. Strid i stadsbebyggelse är kostsamt för båda sidor, och det vet gissningsvis Hamas. De så kallade civila i Palestina verkar dessutom inte speciellt pigga på att rapportera till Israel de ställen där Hamas gömmer sig. Nu vet jag inte hur man lyckas "gömma" så mycket som tre hela infanteribrigader, som gissningsvis är runt 5000 man stycket. Rimligtvis borde dessa behöva mat, vatten och andra förnödenheter och det är inte helt enkelt att gömma undan så mycket folk utan att det märks på något sätt, i alla fall från luften. Israel är ju en mycket kvalificerad motståndare, och borde rimligtvis se var och hur man förser dessa tre brigader med förnödenheter. Ett elände på väldigt många plan, och jag avundas verkligen inte de israeliska befälhavarna. Det är en diger uppgift och hur man än gör är risk för egna förluster väldigt stora. Däremot, att göra som Ryssland och jämna hela städer med marken, det är inte heller speciellt vettigt när man har hela världens ögon på sig. Vi får se hur det hela spelar ut. Jag hoppas i alla fall att Israel gör det man åtog sig och utplånar Hamas så långt det går. Huruvida det är möjligt, det vet jag inte.

Det var det om vad som händer i omvärlden och det absoluta närområdet. Nu till blogginläggets titel, detta med 100.000 kr i utdelning. Vad menar jag med det? Jo, för ett tag sedan slog ett av mina innehav till med att totalt sett, sedan jag köpte in bolaget, nu delat ut mer än 100.000 kr till mig. Det är dessutom en månadsutdelare, vilket är väldigt trevligt. Vad är då detta för sorts bolag?Det är investmentbolaget Oxford Lane Capital som har varit snälla nog och dumpa av 100 stycken tusenlappar i våra fickor. Bolaget hör till kategorin hög risk, och fungerar som så att det handlar med paket av skuldpapper (CLOs), som de köper och säljer med olika sorters hävstång. Givetvis är inte detta utan risk, och jag är själv tveksam till hur länge man bör äga denna typ av aktie. Avanza har tyvärr tagit bort möjligheten att köpa denna aktie, så jag kan inte utnyttja möjligheten att "köpa dippen". Räntehöjningarna har spökat lite för aktiens värde och jag ligger ca 15000 kr back i min investering, utan att ta hänsyn till utdelningarna. Då jag primärt fokuserar på kassaflödet och inkomsten utan att behöva sälja passar denna aktie mig väldigt bra. Det är dock något som man behöver hålla koll på, speciellt hur bolaget värderar sitt nettovärde (NAV). Sjunker det beräknade värdet på bolagets CLO-portfölj, då brukar aktiekursen sjunka den också, och möjligheten att behålla utdelningen kan även den riskeras. I skrivande stund är det dock inga problem att täcka utdelningen, jag har för mig att man täcker 160% av det kassaflöde som behövs för att betala utdelningen på 17% (0,96 USD/år). Ingen ko på isen än så länge i alla fall. Det är många som undrar varför man fortsätter lägga pengar på hög och inte höjer utdelningen ytterligare. Som jag förstått det hela använder man sitt kassaöverflöd till att handla ännu mer CLOs, som har kunnat köpas för småpengar nu när räntorna är så pass höga. Tanken är att dessa papper ska generera ytterligare kassaflöde när räntorna väl sjunker. 

Märk väl att CLOs är en hel vetenskap i sig, och på Seeking Alpha finns det en eller möjligtvis två analytiker som är byxade för att kunna förstå denna typ av bolag och innehav. Man ska aldrig äga bolag man inte kan förstå fullt ut säger många, men då kan man även gå miste om de möjligheter som finns. Helt klart ett riskfyllt bolag då det är svårt att förstå fullt ut, även för riktigt duktiga analytiker. Jag tycker dock att bolaget förtjänar en liten plats (1-2% max) i en portfölj som har fokus på inkomst.

Har du något bolag som delat ut total sett över 100.000 kr? 


6 kommentarer:

 1. Instämmer fullständigt med dig! Det stupar runt 1000 personer per dag i skyttegravarna i Ukraina, vilket ger ca 3-400.000 döda i årsbasis. En av de blodigaste sedan andra världskriget. Trots detta är det noll fokus på att hitta en väg till fred och ett slut på dödandet!
  Men när nazisterna i Hamas gör verklighet av sina vidriga idéer om att utplåna det judiska folket samlas deras anhängare i Sverige och jublar över massmorden på civila på bl.a. musikfestivalen. När Israel sedan slår tillbaka mot de fega Hamas-terroristerna som med mening placerat militära posteringar/förråd i sjukhus/skolor så kommer de s.k. nyttiga idioterna och lägger skuld på de som försvarar sig mot en fiende som vill se så många civila offer som möjligt. Gaza kan byggas upp igen om Hamas utplånas och palestinierna väljer ett styre som inte ser Israels utplånande som dess viktigaste uppgift. Men palestinierna har ju tidigare valt Hamas, så hoppet om en annan regim är väl minimal.
  Angående din fråga är svaret nej. Cibus ligger närmaste med ca 85000kr hittills.
  Ha de gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snåljåp och tack för din kommentar!

   Ja håller med dig till 100% om Gaza, det är vidrigt att befinna sig i Sverige och höra och se alla galningar i Malmö som buar och protesterar. Man skäms. Jag undrar, bortsett från Ekis Ekman och Greta Thunberg, hur många riktiga svenskar som är bland gaphalsarna. Tyvärr fler än vad man tror.

   Ja Cibus är en pengamaskin av rang. Hade gärna ökat ännu mer men vill ligga lågt med fastigheter nu. Har investerat i det jag är bekväm med.

   Radera
 2. Något av det allra värsta jag vet är när icke-svenskar springer omkring på gator och torg och skriker om konflikter många av de valde att lämna genom att fly till Sverige... Det är liksom bara totalt galet, åk dit och hjälp till istället då för att stå i Sverige o gapa och skapa otrygghet för Sveriges invånare.

  Grattis till 100,000 från Oxford då! Har Swedbank som gjort så för mig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl och tack för din kommentar!

   Ja det är som sagt obehagligt att se vad som pågår i Malmö. Den staten kommer väl snart bli den första svenska staden där det bor fler utlänningar än svenskar. Jag tror att gränsen redan är passerad för de yngre. Obehagligt. Till vardags bryr jag mig inte om det faktiskt, men det är vid tillfällen som detta när man i Malmö har helt andra åsikter om t.ex. Israel än vad gemene svensk har. Det är då denna brist på integration gör sig påmind. Man tar med sig sin skit hit, när man borde lämnat den i det landet man flydde från.

   Håller tummarna för stora utdelningar i Swedbank även nästa år!

   Radera
 3. 100000 kronor i total utdelning för ett enskilt bolag är ju kanon, själv är jag inte ens i närheten av detta.

  Så det är bara att lyfta på hatten. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej FIre2025 och tack för kommentar!
   Ja OXLC är en långkörare hos mig, jag gick in tidigt i den aktien och ligger ju plus 85000 då totalt vilket inte är fy skam. Det är 3 månadsnettolöner när jag jobbade. Herregud egentligen. Alla borde investera i aktier när de föds.

   Kanske ska jag köpa en cylinderhatt när jag når 50000/månad i utdelningar.

   Radera